Tři mušketýři po dvaceti letech
kniha od: Alexandre Dumas, st.
KoupitKoupit eknihu
Pokračování slavného příběhu.
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17074/big_tri-musketyri-po-dvaceti-letech-O7y-17074.jpg 4.3247Tři mušketýři / Traja mušketieri 2.
Žánr:
Literatura světová, Dobrodružné, Historické romány
Vydáno: 1972, Mladá fronta
Vingt Ans après, 1845
Komentáře (23)
Kniha Tři mušketýři po dvaceti letech

Pokračování je stejně čtivé,jako to před 20 lety.Chrochtal jsem blahem nad každou stránkou.Inu,Dumas! 90%.

I tohle pokračování má docela napínavý průběh.I když ta část v Anglii a hlavně setkání se synem Milady už není tak dobré.Jinak ale je výborně popsáno stárnutí našich hrdinů.Závěr je tradiční a naši přátelé se dočkají zasloužené odměny.

Trochu jsem se na začátku bála, aby to nebylo jako u tolika "druhých" dílů - které ve srovnání s původním dílem za nic nestojí. U této knihy se to ale nestalo. Vyprávění se čte krásně, kapitoly jsou tak akorát dlouhé a postavy jsou uvěřitelné - až na pár maličkostí. Vlastně mi u té knížky vadí jen 2 věci - všichni potřebují staré mušketýry z minulé knihy, ač když se na ně podíváme z globálu, byli vlastně jen obyčejní vojáci. A druhá věc, úhlavní nepřítel (nebudu naschvál psát, kdo to je) je až archetypální ďábel.
Kromě toho se snad nadá Dumasovi nic vytknout. Je to opravdový mistr pera, dokonce bych řekla po těch staletích stále ještě král dobrodružné brakové literatury - a vůbec to u něj nemyslím pejorativně.

Alexandre Dumas, st. byl ve své době pro vášnivé čtenáře "zjevením". Nutno ihned dodat, že nejen ve své době, ale pokračuje to. Jeho knihy dostaly mnohdy nevycválané puberťáky (mezi které jsem patřil) k něčemu úplně jinému : romantice, šlechetnosti, boje dobra se zlem a také ke krásným ženám, ale zejména k mušketýrům.
....Dvacet let uběhlo, v Anglii vede zoufalý boj o holou existenci král Karel I. s O.Cromwellem, jehož představy o novém uspořádání země jsou naprosto odlišné. Jedním z vyslaných emisarů z Anglie, hledajících podporu krále je Lord Winter (ano byl chotěm ďábelské Mylady). I rozvíjí se dialog s Athosem :
"Poctíte mě mylorde, že se mnou povečeříte ?"
"Děkuji hrabě," řekl Winter. "Setkání s oním mladým mužem mi vzalo všechnu chuť k jídlu, nebudu dnes asi spát, co k čertu v Paříži dělá ? Věřte, že mě ten chlapík děsí, mluví z něho krvavá budoucnost !"
"Co dělá v Anglii ?"
"Je jedním z nejvášnivějších stoupenců Cromwella . A nenávidí k smrti krále . Ten ho prohlásil za nemanželské dítě, zabral mu všechny statky a zakázal mu též, aby používal jména Winter."
"A jak se teď jmenuje ?"
"Mordaunt. Je puritán a jezdí po Francii převlečen za mnicha..."
A máme zde padoucha jak "vyšitého".
Mušketýři opět po dvaceti létech s ním budou mít plno práce. Zejména Athos, vlastním jménem hrabě de la Fére, muž vznešený a ušlechtilý, jenž se stal mušketýrem díky velkému zklamání v lásce...
Jak se praví v úvodu této knihy.

Je to závan nostalgie s velmi chytrým začleněním dějové linky do historických událostí. Karty jsou rozdány, jen se objevují noví nepřátelé tak, jak minulost dostihne hrdiny. Je to trošku jiné a s odstupem dvaceti let je i optika i motivace mušketýrů jiná. Díky propracovanému jazyku toto dílo rozhodně nestárne!

Dvacet let nic nezměnilo na statečnosti čtyř slavných mušketýrů, snad jen jejich ušlechtilost je ještě větší. Hlavní hrdinové se ocitají uprostřed bouří rebelující Francie, bojují zpočátku na opačných stranách, aby se posléze spojili při zahraničním dobrodružství - pokusu o záchranu anglického Karla II. Kardinál Mazarin, královna Anna Rakouská, francouzští princové a jiné mnohé známé osobnosti vystupují v pokračování úspěšného románu Tři mušketýři. Čest, sláva, přátelství, statečnost a další krásné vlastnosti ožívají při čtení tohoto historického románu a je snadné prožívat celý příběh prostřednictvím D´Artagnana, Athose, Porthose a Aramise. Dumas napsal skvělé pokračování. 80%

Docetla jsem posledni cast knihy.Kniha je velice povedene dilo,ale prece jen pokracovani po dvaceti letech......
Štítky
senioři Francie 17. století zfilmováno francouzská literatura
Autor a jeho další knihy
1923 | ![]() |
1974 | ![]() |
2008 | ![]() |
1957 | ![]() |
2003 | ![]() |
1972 | ![]() |
Kniha Tři mušketýři po dvaceti letech je v
Právě čtených | 1x |
Přečtených | 405x |