RenoPi RenoPi komentáře u knih

☰ menu

Dva roky prázdnin (převyprávění) Dva roky prázdnin (převyprávění) Ondřej Neff

Celou knihu jsem synovi přečetl nahlas. Oba jsme se na Dva roky prázdnin těšili, zvlášť když kvůli korona viru nemůžeme ven. Myslím, že kniha, napsaná současnou češtinou, je lepší a pro dnešní mládež srozumitelnější. Ovšem největšího gaunera Walstona zlikvidovat výstřelem z lodního děla bylo brutální. Na druhou stranu kniha obsahuje řadu technických vychytávek viz. pozorovací koš (balon) stavění voru, využití přílivu a popis a použití staré indiánské zbraně- bolu, to byly ty chvíle, kdy klučičí srdce plesá. Celkové je tedy velmi dobré a je třeba tuto knihu hodnotit dobou, ve které vznikla.

06.04.2020 4 z 5


Tramvaj plná strašidel Tramvaj plná strašidel Petra Braunová

Zatím jsme s desetiletým klukem asi v polovině, ale nedá mi, abych nenapsal několik postřehů.
1. výborné a velmi aktuální téma
2.mistrně napsaná, dobře, řekl bych mistrně vystavěná kniha
3. krásně se čte nahlas
4. určitě ještě doplním po přečtení celé knihy

07.02.2020 5 z 5


Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Kniha se mi taky líbila, přečetl jsem ji klukovi (9) a velmi ho zajímaly osudy povedené čtyřky. Jediné, co mi vadilo opravdu hodně, bylo to pražské nářečí. Možná to bylo hlasitým čtením a chápu, že autorka se snaží vdechnout postavám reálný život, skutečný jazyk, ale nám na Moravě a ve Slezsku to trhá uši. Od poloviny jsem knihu simultánně překládal. Docela dobrá aktivita...

27.01.2020 3 z 5


Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Dobře napsaná kniha.

09.01.2020 4 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Moc se mi líbila, ale nedoporučuji číst ženám a manželkám. Neb Petra Dvořáková nás chlapy svlékla do naha jak na pravidelné kontrole u urologa.

05.01.2020 4 z 5


Sítě Sítě Petra Dvořáková

První a poslední povídka se mi líbila. Prostřední už trochu méně. To ovšem nic nemění na kvalitě a čtivosti Petry Dvořákové. Poslední povídka velmi kopírovala skvělého Chirurga. Těším se na další exkurz do oblasti medicíny a chlapského myšlení.

05.01.2020 4 z 5


Transport za věčnost Transport za věčnost František Tichý

Sadu 30 knihy jsme koupili do školní knihovny a nechal jsem ji přečíst žákům 9. ročníku. Tuším, že bude vhodnější pro mladší, ale uvidíme. Připravuji soubor několika pracovních hodin ( čtenářských dílen) a jsem hodně zvědavý, jak moc se kniha líbila. Příští týden doplním komentář. Mně se kniha líbila hodně. Škoda, že jsem nikde nenašel k této knize PL.

05.01.2020 4 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Dobrá detektivka

13.07.2019


Jmenuji se Martina: Jsem bulimička Jmenuji se Martina: Jsem bulimička Ivona Březinová

Citát z knihy...Za tu dobu, co jsem byla v nemocnici tam skutečně jedna zemřela. Adriana. Taková vysoká, černovlasá. Prý radši umřít než přibrat jedno jediné kilo. A tak umřela. Jak jednoduše to zní, takhle, když se to člověka netýká. Ale co kdyby tou jednou z deseti bývala byla ona, Martina?...
Opravdu těžké stavy, kterými musí dívky s touto diagnózou projít. Nemůžu říct, že bych knihu přečetl jedním dechem, ale z profesního hlediska mě obohatila. Doporučuji nejenom rodičům, ale také učitelům především 2. stupně. Nic s čím byste se ve školách nemohli potkat.

24.02.2019 4 z 5


Venusshe (Perný týden) Venusshe (Perný týden) Juraj Šebesta

Jedna z mnoha knih, kterou jsem nechal číst žáky 8. ročníku. A tak jsem si vánoční prázdniny příliš neužil. Takových jako je Lucie učím v každé třídě minimálně dvě a jednu jako závdavek mám ještě doma. A cholerický tatínek, o kterého se brzy bude pokoušet infarkt, tak to jsem já jako vyšitý. Myslím, že hodně reálně vyobrazený příběh holky, které "není pomoci."

04.01.2019


Život k sežrání Život k sežrání Mikäel Ollivier

Kniha se mi líbila a dětem v čtenářském klubu také. Slabší čtenáři ji měli přelouskanou za dva dny.

04.01.2019 3 z 5


Utekl jsem z Osvětimi Utekl jsem z Osvětimi Rudolf Vrba

Knihu jsem povýšil na ve svém portfoliu do seznamu doporučených knih pro 9. ročníky. Zakomponoval jsem ji s dokumentem na youtube do projektu, který končí exkurzí do Osvětimi a Březinky. je to jedna z prvních knih, kdy mě žáci vybízeli; prosím, ještě nám o knize vypravujte! Co více si dnes můžete u dětí (puberťáků) přát? Snad aby se ji sami přečetli.

04.01.2019 5 z 5


Osm Osm Radka Třeštíková

Výborné, čtivé a ze života.

04.01.2019 4 z 5


Barry Trappney a příšernej víkend Barry Trappney a příšernej víkend Jim Smith

Dříve nebo později, v mém případě spíše později, jsme se doma s juniorem dostali ke knize, kterou jsme oba dlouho nevěděli, jak číst a jak poslouchat. Pro mě spíše zklamání. Příběh spíše banální postavený na úroveň dovolené v karavanu. Žádný čtyřhvězdičkový hotel. Za zmínku stojí nová slova, která si u nás doma rychle našla své místo, i když slovo hustej ( v textu huztej) je bezesporu mezinárodní označení snad pro všechno kolem. Smysl některých pravopisných chyb jsem nepochopil. Hold, budu si muset zvyknout.

04.01.2019 2 z 5


Nindža Timmy a honba za ukradeným smíchem Nindža Timmy a honba za ukradeným smíchem Henrik Tamm

Další jedna z mnoha knížek pro večerní hlasité čtení malému na dobrou noc. I když ono to k pohádce, při které by se dalo příjemně usínat, má trochu daleko. K podobnému typy knížek mám trochu chladnější vztah, ale nejsem to já, kdo si vybírá. Je fakt, že ilustrace jsou nádherné a reklamní štítek, že kniha je od spolutvůrců Shreka, je na místě. I překlad Radky Knotové je více než povedený a technické pasáže dopravních prostředků všeho druhu jsou přesně to, co dnešní kluky zajímá- balónoloď, zlí leguáni na chopperech a letadlo s křídly ptáka.

04.01.2019 3 z 5


Neboj se, vždyť máš česnek Neboj se, vždyť máš česnek Pavel Brycz

Hezká kniha plná neotřelých nápadů. U Pavla Brycze už je to standart. Mladý 8 let, slabý čtenář to přečetl za 2 dny a to je přesně, co dnešní děti potřebují. Krátký, vtipný fantaskní příběh z netypického prostředí. No a je tady ten česnek, který v rodině milujeme.

04.01.2019 4 z 5


Zmizet Zmizet Petra Soukupová

Knihu jsem nechal číst žákům v 9. třídě. Ještě nevím, co na to řeknou, ale první reakce z čtenářské dílny byly velmi dobré. Za mě podnětná kniha se skvělou pointou.

02.12.2018 4 z 5


Klapzubova jedenáctka Klapzubova jedenáctka Eduard Bass (p)

Hezký příběh a v jistém smyslu i dneska poučný. S dětmi se bavíme o tom, co je to sport, jak peníze mění sportovce, kolik si dneska sportem mohou někteří vydělat. A co to znamená hrát o čest. Myslím, že v naší kopací lize by měli trenéři předčítat úryvky z této knihy před každým zápasem.

12.02.2018 4 z 5


Sedm svateb a jeden rozvod Sedm svateb a jeden rozvod * antologie

Výborná- od Marka Epstejna asi nejlepší.

27.12.2017 4 z 5


Kuře melancholik Kuře melancholik Josef Karel Šlejhar

Už dlouho mi kniha takhle nebrnkala na city.

27.11.2017 4 z 5