Radesan Radesan komentáře u knih

☰ menu

Boží bojovníci Boží bojovníci Andrzej Sapkowski

Za mne je pokračování snad lepší nežli první díl. Moc nerozumím tomu, že se zaklínač uchytil o tolik víc nežli tato trilogie.

Postavy se zde posouvají jak v názorech, tak v dějové lince. V prvním díle byl Reynevan úplné dřevo, tady je už relativně otlučený životem a není ani toliko naivní. Kateřina je skvělá postava a i když se moc neukáže...

Popis událostí ve Slezsku je velmi dobře podán a konečně někdo po delší době ukazuje, že jako utržení ze řetězu se dokázali chovat obě strany, romantická představa o spravedlivých Husitech nebo na druhou stranu chrabrých rytířích zde bere díky bohu za své.

Pravdu mají ti, kdož tvrdí, že je v knize spousta jmen, ale opravdu spousta a to i mnoho těch, co s příběhem kolikrát nesouvisí, jsou jen buďto historicky správně položení do děje nebo o nich padne jen zmínka. Latinské citáty nebo čarování jsou v zadní části knihy dovysvětleny, ale sem tam jsem výčet jmen přeskočil očima a nijak mi to zážitek neukrátilo.

Osobně doporučuji pustit chill out středověké hudby, kafe nebo čaj... a začíst se, trilogie je jednoznačně ozdobou mé knihovny. Nové vydání je nádherné, krásná vazba, papír, příběh... neexistuje nic, co bych tady dokázal vytknout.

Doporučuji!

23.04.2024


Škvíra Škvíra C. J. Tudor

Je to malá knížečka a čte se velmi dobře a rychle. Co se povídek týče, některé jsou naprosto excelentní, asi dvě bych označil za slabší, ale jako celek.... nedokážu to nějak popsat, ale líbí se mi autorčin styl psaní, podání příběhů ať už v knihách nebo povídkách a při čtení se cítím dobře (opravdu, jen co otevřu nějakou knihu od Tudor, cítím se prostě zabraný do děje a knihu chci při hudbě vnímat všemi smysly).

Některé povídky jsou spíše takové sci-fi, jednu bych dokonce přiřadil do žánru Františka Kotlety, ale je zde pár vyloženě hororových povídek, které jsou skvělé.

Za mne ano, doporučuji :-) .

28.03.2024 4 z 5


Černá smečka Černá smečka František Kotleta (p)

Jedno se knize musí nechat, čte se dobře a rychle, jinak mne kniha vyloženě nenadchla. První věc je, že mi hlavní postavy nějak nepřirostly k srdci, zápletka mě nepřitáhla... ale hlavně mi přijde, že jsem se vrátil v čase.

Novější knihy od Kotlety pro mne měli dobrý posun (méně debilních vulgarit, více emocí a hloubka postav, silnější motivy a lidskost a přesto pořád ulítlé a zábavné úchylárny), to vše jakoby se vytratilo a je to opět tam, kde knihy byly před cca 8mi lety.

Nic ve zlém, třeba to jen špatně vnímám, knihy od Kotlety a všeobecně daný žánr mám rád a to hodně, jen... to tady pro mne nefungovalo. Pokud by se mne někdo zeptal "mám číst Kotletu když chci ujetou zábavu s prasárničkama" odpovím jednoznačně ano, ale doporučil bych jiné tituly.

Každopádně Lilith a Jezebeth byly fajn postavy, za ty hvězdu navíc.

11.03.2024 3 z 5


Hlubiny města Hlubiny města * antologie

Tuhle knihu ohodnotit je těžké... jsem něco mezi 3mi a 4mi hvězdami, ale ponechám 4. Pan Twardowski, Zakantum, Špatný den jsou skvěle procítěně napsané povídky, česká mlátička je v závěsu, jen jednu povídku jsem nedočetl, ale to že nesedí mně neznamená, že nesedne jiným.

Za mne... četl jsem lepší sbírky povídek, ale takových 6 - 7 rozhodně stojí za to knihu mít a číst!

08.03.2024 4 z 5


Válečné paměti Válečné paměti Charles de Gaulle

Jedna z knih, kterou jsem četl delší dobu. Očekával jsem spíše popis válečných operací. Upozornil bych čtenáře, kteří očekávají popis jednotlivých vojenských kampaní Francie za druhé světové války... budete možná zklamaní. Kniha obsahuje převážně spoustu politiky a jednotlivých popisů jednání.

V zásadě jsem ale knihu nechtěl odložit, protože má spoustu důležitých informací ze strany spojenců o kterých se v rámci dokumentů o západní frontě moc nemluví. Svým způsobem je kniha poklad, protože až k rozběhnutí samotných válečných operací si řeknete: "Tohle všechno se musí zařídit a zajistit v rámci mezinárodní spolupráce, podchytit diplomacií a mezinárodním uznáním, přebrodit se haldou papírů a intrik, než někdo skutečně sáhne po vojáčcích na mapě".

Jedna věc je, že se koukáme na dokumenty o západní frontě spojenců, ale vždy mi nějak přišlo, že jsou francouzi nějak... "v zadu" oproti první světové válce, tato kniha nabízí odpovědi přesně na tuto otázku v podobě jednání spojenců často i na úkor svých vlastních partnerů a spojenců v boji. De Gaulle je pro mne bez ohledu na knihu jeden z velkých vůdců, který se měl tenkrát poslechnout a má můj upřímný respekt a úctu (i když se v něm jistá nabubřelost frantíka zapřít nedá :D ).

21.02.2024 4 z 5


World of Warcraft: Kronika 3 World of Warcraft: Kronika 3 Chris Metzen

Nejlepší částí knihy je podle mne první polovina, která se ještě drží strategií. Co se dělo po konci datadisku The frozen throne bylo rovněž zajímavé. Druhá část se už zabývá WoWkem až do Kataklyzmatu, vzhledem k tomu, že WoWko nehraji už .... no řekněme od "poloviny původního Wrath of the Lich king" jsem se někde trochu ztrácel.

Ilustrace a provedení opět povedené, nejlepší je samozřejmě pro milovníky elfů hned titulní stránka :P . Někdo uváděl, že mu vadil popis povídek ze druhé části, který vypadal zhruba jako "a nakonec hrdinové hordy a aliance díky svému spojenectví vyhráli" u všech možných dějových linek... zčásti bych s tím i souhlasil, ale jakmile autoři zapojily i okolní postavy z herního světa a přidali jim na důležitosti z hlediska příběhu, bylo to za mne vyřešeno a hráči se stali druhořadějšími účastníky děje.

Mám jen jedinou výtku k celé knize a to je slovo "Všecko" .... opravdu si nikdo nevšiml jak často ji autoři/překladatel všude používá? :D

Doporučuji pro všechny fanoušky příběhu původních strategií i Wowkařů, kteří už dlouhou dobu nehrají.

08.01.2024 5 z 5


Mlok 2009 Mlok 2009 * antologie

Tak, jak mám sbírky Mloka rád, tenhle byl ale opravdu velmi slabý. Asi dvě povídky bych označil na velmi pěkné, ale po dlouhé době jsem některé po pár stránkách přeskočil, protože jsem je prostě vůbec nedokázal dočíst.

Novela byla do dvou třetin velmi dobrá, ale posledních cca 30 stran je v tom takový chaos....

Nešlo to, těším se na další Mloky a rozhodně jsem rád, že zde něco, jako sbírky autorů máme, tento však s klidným svědomím doporučit nemohu.

04.12.2023 2 z 5


Kirké Kirké Madeline Miller

Ten, kdo četl knihu Prométheus od Franze Fühmanna a hledal dlouho stejně psanou knihu, právě našel. Pro milovníky mytologie je to ráj a pastva pro duši. Mohlo by se zdát, že se jedná o romantickou knížečku plnou romantických zápletek jako v Esmeraldě, ale dál by to nebylo od pravdy.

Kniha dokonale ukazuje tvrdý život v prostředí božských bytostí plnou útrap, nástrah, lží a přetvářky (ostatně právě z toho důvodu se ranné křesťanství úplně odklonilo od antiky, protože pro stanovení morálních hodnot.... nebyly antičtí bohové to nejlepší :D ).

V čem je pro mne kniha ještě lepší je hlubší pohled do třenic mezi titány a Olympem, Kirké je skvělá postava a i některé lidské vedlejší postavy mají hloubku.

Občas se děj trochu vlekl, ale v porovnání s tím co kniha nabízí to je naprosto nepatrné škobrtnutíčko.

Milovníci antiky a mytologie, kupte to a hned!!!

22.11.2023 5 z 5


Upálené Upálené C. J. Tudor

Tentokrát musím jít do plných. Dlouho, předlouho kniha ležela v knihovně a měl jsem od autorky delší pauzu. Svým způsobem má autorka stejný korpus psaní (postava přijede do místa, kde z nějakého důvodu není vítána, šikany v dětství, minulost na draka...). Kdybych četl všechny knihy po sobě, asi mi to vadí, ale s tak dlouhými přestávkami jsem si tento styl psaní oblíbil.

Autorka dobře pracuje s překlenem kapitol, což v praxi vypadá tak, že na posledním odstavci šikovně nakousne nějaký fakt, který Vás posune dál v ději nějaké postavy. Tenhle mechanismus zde funguje tak dobře, že mne motivuje opravdu nepřestávat číst.

Co zde funguje rovněž dobře jsou emoce. Zrovna k dceři hlavní postavy jsem hodně přilnul jako postavě protože... (to Vám samozřejmě nemůžu říct :) ). Každá kniha, která mne přesvědčí o tom, že se mám o nějakou postavu bát nebo jí litovat.... je pro mne více nežli dobrá.

V ději byla jediná věc, která my vrtala hlavou a nějak mi logicky nedávala smysl, ale celkový dojem z knihy rozhodně nezkazila. Kniha má i tak řádku pěkných zvratů.

Proč podle mne kniha trpí v hodnocení? Pokud máte raději rychlejší spád děje, budete pravděpodobně trpět na pomalé gradování děje, které se pořádně rozjede až na posledních 100 stran.

Za mne doporučuji!

07.11.2023 5 z 5


Odhalení Odhalení Jeremy Barlow

Nejsem zrovna komiksový typ, ale Mass Effect jsem si nemohl nechat ujít, jedná se přece o mé oblíbené universum. Komiks jako takový přibližuje další události před Andromedou (ano, patřím mezi skupinu lidí, kteří mají Andromedu rádi), ale dělá to takovým plochým způsobem. Víceméně zde najdete pár postav, které budete znát ze hry, ale oproti jiným komiksům (které jsou jen v anglické verzi) je to průměr. Komiks, který například popsal život Garruse na Omeze je něco, co Odhalení nedotáhne.

Pro milovníky Mass Effectu dobrý doplněk, pro lidi co mají rádi i Andromedu... Mrkněte na to, má to jen 4 díly, nezabere Vám to moc času a doplníte informace před příběhem hry samotné. V porovnání s konkurencí v podobě knih a jiných komiksů je to zlatý střed.

02.11.2023 3 z 5


Na konci vesmíru Na konci vesmíru Kristýna Sněgoňová

Tak jak jsme sepsul Mrtvou schránku nyní musím vychválit Na konci vesmíru. Tohle pro mne mělo vše, co předcházející kniha ne. Do série tato kniha přinesla více emocí, vypjatých situací, kdy se o postavy sem tam bojíte a cítíte, že se dostali do skutečných sr.ček.
Oproti ostatním dílům vcelku vítaná změna.... žádné superhrdinské činy, žádná komická čísla, prostě těžký boj o život.... líbilo se mi to a z celé série bych ji zařadil do top 3, uvidí se, co přinese poslední trojice, ale za mne tento díl táhne. Nebudu zde samozřejmě dávat spoilery, co ale uvést mohu je fakt, že se zde nedočkáte posunu v primárním ději, spíše se podíváte do nitra postav.

Za mne v rámci série skvělý počin.

30.10.2023 4 z 5


World of Warcraft: Kronika 2 World of Warcraft: Kronika 2 Chris Metzen

Svazky beru hlavně jako vzpomínání na příběh, který mne jako malé dítě uchvátil. je to takové pohodové čtení s hudbou ze hry, kafem a pročítáním příběhu, který mi byl kdysi tak vlastní.

Na warcraft dneška jsem už zanevřel před jednou a půl desítek let, ale období, které kniha mapuje je mojí generaci asi jedno z nejznámějších (první a druhá válka). Proč plný počet hvězdiček? Možná je to zvláštní, ale cením si těchto tří věcí:

1. Zpracování - V knize není tolik hluchých míst a i když se v dílčích knihách dočtete podstatně více (například knihy s Rhoninem dávají poznat hlubší podstatu toho, co se dělo kolem Grim Batol a osvobození dračího aspektu, možná to ale bude ve třetím svazku) myslím si, že jak lajk tak znalec uzná, že je děj popsaný velmi dobře.

2. Děj se drží původních warcraftů - Asi nejdůležitější bod. Bál jsem se, že děj překroutí podle toho, jak se jim poslední dobou daří rozemlývat původní lore ve všech směrech.....a neděje se tak, původní dějová linie z roku 1998 je zachována! Co je ještě důležitější, film, který měl děj překroucený snad úplně ve všem také není brán v potaz.... bože díky za tu spásu!

3. Ilustrace a zpracování - Stejně jako svazek předchozí má tato kniha pevnou vazbu, kvalitní papír a nádherné ilustrace. Český překlad je velmi dobrý.

Za mne... skvělá práce a jse mrád, že ji v knihovně mám, pro fanoušky warcraftu (ať už jen příběhu nebo her).... jděte do toho!

23.10.2023 5 z 5


Lockdown Lockdown * antologie

Nebylo to špatné, ale myslím si, že mají autoři mnohem lepší antologie. Ze všech povídek bych vyzdvihl dvě možná tři, zbytek mne úplně nechytl. Na přečtení je to příjemné, ale jinak bych se bez této knihy ve sbírce asi obešel. Své místo v mé knihovně má, ale další přečtení spíše nezvažuji, jsou zkrátka lepší povídkové tituly.

23.10.2023 3 z 5


Svět hry Cyberpunk 2077 Svět hry Cyberpunk 2077 Pat Mills

Od knihy jsem očekával, že mne do třetího průchodu hrou po nových aktualizacích obohatí o nové poznatky a objasnění pár temných zákoutí Night City. To se stalo cca z poloviny. Někde mám pocit, že jsou pasáže jen na umělé natažení do počtu stran (když máte celou dvoustránku popsanou informací, která se v normálním fondu vleze na jeden odstavec...).

Na druhou stranu lepší informace o fungování některých gangů nebo psychovizí jsem jednoznačně vítal. Problém vidím v dostupnosti informací v dnešní době. Není prakticky nic co by jste si nemohli najít v různých fan videích a možná i víc.

Pro fanoušky Cyberpunku 2077 se to hodí a koupě nelituji, český překlad je fajn, ale pokud bych měl knihu porovnat s jinými podobného ražení (Mass effect art booky, Warcraft sbírky...) je to o něco slabší.

16.10.2023 3 z 5


Narrenturm Narrenturm Andrzej Sapkowski

Už delší dobu mám koupené všechny tři knihy v novém obalu a nedávno jsem dostal náladu na "středověk" a vše kolem něj. Zpočátku to vypadá, že se jedná pouze o historický román, ale postupem času začně přibývat i mýtických stvoření a čarování na bázi alchymie i "zaklínačského" stylu i když ne v takovém množství jako právě v zaklínači.

Zvláštní na této knize je, že má zhruba prvních 60 stran zevrubný popis všeho okolo a tak nějak si říkáte "Dobře a co je teda tím hlavním dějem? Kam mne kniha tímhle vším vede?". Postupně se ale děj zaměří na pár postav, které se přes hromadu jiných vyprofilují jako hlavní a vedlejší.

Pár lidí si zde stěžovalo, že je v knize milion postav, které nemají vlastně význam a že Sapkowsky dává na odiv pouze svoje znalosti, aby počechral své ego. Za mne mají pravdu jen zčásti, protože dle historických reálií se skutečně lidé představovali příjmením, jménem, místem původu a popřípadě dalšími tituly.

Při představě, že se Vám na středověkém náměstí takto představí nebo během rozhovoru s někým vyslechnete miliony takovýchto popisů různých lidí se nám dnes asi točí hlava kolem, ale tenkrát na to byla opravdu zvyklost (můžete si o tom přečíst pravděpodobně nejlepší knihu u nás s historickým zaměřením od pana Čorneje - Žižka).

V knize je něco, co Vás nutí číst dál, nevím přesně co, ale.... ne příliš mnoho knih něco takovéh pro mne má.

Hlavní postava je naivní a opravdu ještě neví jak to ve světě chodí, od toho má ale své zkušenější přátele. Některé postavy, jako třeba Šarlej nebo Nicoletta mají pro mne velký přesah a mám je upřímně rád, u hlavní postavy se třeba v dalších knihách dostaví nějaký vývoj.

Za mne.... skvělé počtení.

27.09.2023 4 z 5


Lady Aradia: Skutečný příběh české dominy Lady Aradia: Skutečný příběh české dominy Lenka Blažejová (p)

Jsem rád, že kniha vyšla, protože je v ní pár skvělých myšlenek. Každý má nějaké sexuální fantazie, nikoho nevyjímaje i když se o tom spousta lidí bojí nebo vyloženě štítí mluvit. Souhlasím ale s autorkou, že by vše mělo zůstat v rámci her a uspokojování krátkodobé potřeby, nikoliv celoživotní náplně kvůli které přestanete normálně žít.

Byla to delší cesta i pro mne nějak přijmout, že občas rád zkouším nestandardní praktiky a s podivem to pro pár lidí okolo byla úleva, protože se postupně prolomilo tabu a měli člověka se kterým to najednou mohli probrat bez předsudků.

Je hloupost si myslet, že lidé, kteří rádi experimentují nemají rádi pohlazení a romanci, jasně, že mají, ale... ten svět je pro ně z hlediska sexuality mnohem větší. Sám o sobě mohu říci, že jsem switch a i když jsem přečetl všechny lekce z knihy, ani náhodou bych nešel do všeho, co se u Aradie na lekcích děje. U některých fetishů jsem se vyloženě podivil, že i "to" může lidi vzrušovat, nicméně.... jejich život a jejich volba, rozhodně bych je za to neodsoudil a respektuji jejich zájmy, pokud to nebudou všem nutit silou a nechají si to v rámci svého okruhu, je za mne vše naprosto v pořádku.

Zajímavější pro mne byla dějová "linka osobní zpovědi", která mne leckdy bavila více nežli popis lekcí. Životní styl Madam Aradie je rozhodně jízda, kterou bych nedal.

Pokud lidi zajímá nějaký náhled do tohoto světa, osobní zpověď a postupné objevování Aradií jejího vlastního zainteresování do tohoto světa mohla být dostatečná motivace ke koupi. Popis některých lekcí, který čtenářům nesedne mohou přeskočit.

27.09.2023 4 z 5


Vítejte v Pekle Vítejte v Pekle Roman Bureš

Nevím jak se k recenzi této knihy postavit. Povídky jsou dobré, pan Bureš je můj oblíbený autor, ale ... drtivá většina povídek je posbíraná z jiných antologií, takže vlastně... dobrou polovinu knihy "jsem už četl" jinde nebo jsou přímo návazné na jiné knihy. Za cenu plné knihy jsem jí tak vlastně koupil polovinu a tu druhou jsem si koupil znova.

Takže... pokud bych měl hodnotit povídky, tak jsou skvělé jako předtím... asi jsem si měl lépe prostudovat sestavení povídek v knize. Otázka je, jak to brát, být spokojený za další knihu od pana Bureše nebo být rozladěný, protože je půlka už přečtená?..... Asi každý podle svého. Chvíli jsem chtěl nechat 3 hvězdy, ale tím bych špatně hodnotil kvalitu povídek. Takže kdo nečetl povídky v antologiích, jsou to opravdu dobré povídky.

31.08.2023 4 z 5


World of Warcraft: Kronika 1 World of Warcraft: Kronika 1 Chris Metzen

Warcraft je jeden z prvních větších univers, které jsem jako malé dítě vnímal nějak komplexněji. Těžko se popisuje, jak jsme s přáteli hráli stařičký warcraft 1 na disketě a posléze i další dva díly strategií. WoWko mne drželo pouze do třetího datadisku a poté jsem se z tohoto světa prakticky úplně odpojil... jednoduše jsem ztratil zájem a nelíbilo se mi směřování příběhu a celého dění ve Warcraftu.

Lore se oproti tomu, kde jsem skončil ještě zvětšilo, ale z hlediska minulosti ne notně špatným směrem. Jediné, co je u kronik trochu těžce uchopitelné je moment, kdy si uvědomíte, že máte určité pasáže mnohem lépe prostudované díky čtení knih od pana Knaaka nebo Christie Golden.... v těchto bodech pak působí kroniky jako přehled o jednotlivých etapách, nikoli do detailu popsané okolnosti (což není špatně, jen ať každý ví do čeho by případně šel). Například se zde dočtete o válce prastarých, ale pár momentů z válek (Rhonin, Broxigar... chápete) tady nenajdete a máte občas pocit, že tak děj v kronice úplně neodpovídá dílčím knihám.


Pro milovníky tohoto světa je to podle mne povinnost. A ano, dobře se přitom vzpomíná na dětství, první warcraft, první dny ve Wowku, ke kterému se už určitě kvůli času nikdy nevrátím...víte co myslím :P

14.08.2023 4 z 5


Mlok 2021 Mlok 2021 * antologie

Asi budu zase na druhé straně barikády, ale až na jednu povídku, která mne vyloženě nebavila, protože se v ní špatně chytaly souvislosti.... paráda.

Je to teprve druhý mlok, kterého jsem četl ,ale přijde mi, že u nás dominuje Sci-fi, tedy alespoň dle Mloka, protože drtivá většina povídek je z tohoto žánru, popřípadě v nich nějak nevidím prvky fantasy. Každopádně jsem rád, že mají lidé možnost takto dostat své povídky na veřejnost a nabídnout je k přečtení, protože jsou kolikrát opravdu velmi zajímavé.

Za mne doporučuji, jen přemýšlím nad tím, jak moc si případní čtenáři mají brát toto doporučení k srdci... jedná se o povídky malých autorů, takže kdo čeká super propracované storky jako "velkožánrovek", mohl by být zklamaný, pokud si chcete užít příběhy menších autorů, je to podle mého názoru pro Vás.

14.08.2023 4 z 5


Černá křídla Cthulhu Černá křídla Cthulhu * antologie

Skákal jsem štěstím do nebe, když jsem viděl, že by mohl mít Lovecraftoský horor nějaké "pokračování". Ono nadšení upadalo v moment, kdy člověk dočte cca 30% knihy a uvědomí si, že je zde pár věcí, které.... řekněme nejsou s Lovecraftem slučitelné.

Předně jde o mluvu a styl psaní. To, co přidávalo Lovecraftovskému hororu na osobitosti a jedinečnému zpracování je styl vyjadřování za jeho období života. Modernější styl vyjadřování knize podle mne ublížil. Do Lovecrafta prostě nepatří sprostá mluva v podobě konkrétních slov....to podle mne patří do úplně jiného žánru a stylu psaní. Postavy, které měli u Lovecrafta nádech zvrácenosti a jakési vznešené zkaženosti ji tady nějak... ztrácejí.

Přijde mi, že pár povídek je v knize jen proto, protože někdo zmínil Pickmanův obraz nebo prastaré božstvo a hele, je to Lovecraftovská povídka... ne není...onu temnou atmosféru a tajemno aby v některých povídkách člověk pohledal.

Jeden člověk, který se Lovecraftem zabýval řekl, že fantasie Lovecrafta byla velmi intenzivní, ale nikoli dlouhodobě plánovaná...a to je podle mne poslední věc, která povídkám chybí.... intenzita klíčových momentů.

Bylo zde pár dobrých povídek, u některých, kdyby se více šláplo na tajemno a více si vzali s Lovecrafotva stylu psaní... byly by velmi dobré.

31.07.2023 3 z 5