Mlok 2021

Mlok 2021 https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492355/mlok-2021a08Igj-eWp-.jpg 3 11 5

Mlok (Cena Karla Čapka) série

< 26. díl >

Nová sbírka české sci-fi a fantasy prozrazuje, že známe vítězné autory a jejich práce. Už tradičně: tři mikropovídky, pět krátkých povídek, pět povídek a jedna novela… Dozvíte se, jak dopadne chirurgický zákrok na mimozemšťanovi, jak vyzrát na šikanu a nač je vílám „shift“. Jaké jsou svatební starosti androidů, proč a kdy cestovat časem, jak se zbavit divného elektrikáře, jsou-li androidky sexuální otrokyně a kde hledat zóny nejbrutálnějšího vraždění. Pak zde máme kolabující město, Kosmické letectvo republiky československé, strastiplné cestování ke smíru bohů, překvapivý život marsovských sond a tragické šarvátky mutantů. Zakončíme napínavým vyšetřováním vraždy astronauta.... celý text

Přidat komentář

GošaGoša
24.10.2023 3 z 5

"Město růží" jediná povídka, kterou bylo radost číst. Od Lucie Matějíčkové bych si klidně přečetla celou knihu. O ostatních povídkách to samé říct nemůžu. Město růží bylo malebné, poklidné vyprávění. Živé vykreslené postavy a prostředí mě okamžitě vtáhly a nepustily. Užívala jsem si i originální vyobrazení božstev.

Oproti tomu "Voják nepláče" je jako polévka Pho ze sekyry. Začne to ztracenou propiskou a z toho autorka uvaří celou novelu. Za mě ne. A druhé ne za predátory, co jsou okopírováni podle filmové verze.

Radesan
14.08.2023 4 z 5

Asi budu zase na druhé straně barikády, ale až na jednu povídku, která mne vyloženě nebavila, protože se v ní špatně chytaly souvislosti.... paráda.

Je to teprve druhý mlok, kterého jsem četl ,ale přijde mi, že u nás dominuje Sci-fi, tedy alespoň dle Mloka, protože drtivá většina povídek je z tohoto žánru, popřípadě v nich nějak nevidím prvky fantasy. Každopádně jsem rád, že mají lidé možnost takto dostat své povídky na veřejnost a nabídnout je k přečtení, protože jsou kolikrát opravdu velmi zajímavé.

Za mne doporučuji, jen přemýšlím nad tím, jak moc si případní čtenáři mají brát toto doporučení k srdci... jedná se o povídky malých autorů, takže kdo čeká super propracované storky jako "velkožánrovek", mohl by být zklamaný, pokud si chcete užít příběhy menších autorů, je to podle mého názoru pro Vás.


Skallarix
29.05.2023 2 z 5

Pokud vím, toto je má sedmá sbírka MLOKa (chronologicky od ročníku 2015) a trochu s politováním musím říci, že je to asi zatím nejslabší sborník. Pouze dvě povídky mě dokázaly nějak více nadchnout, ale většina se motala okolo průměru, v lepším případě. Žel, je to tak. ....

Jinak hezká obálka. Ne každý rok je tak zajímavá.

micha-ella
06.03.2023 3 z 5

Docela se mi líbila povídka Město kalných sluncí. Některé další jsem ani nedočetla, nebavily mě. Proti předchozím antologiím mi tato připadala slabší.

cori
23.10.2022 3 z 5

Další várka sci-fi (8 z 14) a fantasy (6 z 14) povídek přináší příběhy hororové, mytologické i humorné. Nejvíc mě zaujala novela Voják nepláče a povídky Město růží ze starověkého Egypta a Vesmír je naše moře z alternativní budoucnosti.