Černá křídla Cthulhu

Černá křídla Cthulhu https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231940/bmid_cerna-kridla-cthulhu-231940.jpg 3 107 27

Černá křídla Cthulhu série

1. díl >

Dílo H. P. Lovecrafta inspiruje umělce už celá desetiletí. Stephen King o Lovecraftovi prohlásil, že je „největším tvůrcem klasického hororu dvacátého století“. V tomto svazku nám S. T. Joshi, nejvýznamnější současný expert na Lovecrafta a vše s ním související, jenž mimo jiné restauroval jeho povídky pro jejich nedávná definitivní, anotovaná vydání, představuje jednadvacet povídek kosmické hrůzy, inspirovaných jak dílem, tak myšlenkami a životem „podivného pána z Providence“. Do své první lovecraftovské antologie vybral povídky od renomovaných současných autorů hororu, jako jsou Laird Barron, Ramsey Campbell, Caitlín R. Kiernanová, Darrell Schweitzer, Michael Marshall Smith a další, jež nechává rozehrát temné variace na věčné téma střetu člověka se závratností tajuplného, neprobádaného vesmíru.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Black Wings of Cthulhu , 2010


více info...

Přidat komentář

Marmarek
09.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Nepřijde mi to jako soubor dost dobrý na to, abych komentoval každou povídku na samostatných profilech, tak jen stručně:
PICKMANOVA MODELKA - pro mě nejvíc v Lovecraftově duchu, klidně bych to dovedl dál.
POUŠTNÍ SNY - pěkná jednohubka, ale krátká a jednoduchoučká
VYRÝVÁNÍ - nic moc
JAK DOSTAT CHAPADLÁKA - celkem originální, styl se mi líbil, vtipné. Ale není to horor
PAOPTIKUM DUCHŮ - celkem fajn, až na tu kritiku zdravotnictví
HOTEL BROADSWORD - začalo to velmi slibně, ale pak se postupné budování strachu velmi rychle překlopí do fantasmagorie a pak je konec
UCHVÁCENÍ - jednohubka, která není nic moc
DENKEROVA KNIHA - nic moc
OBYVATELÉ STRAŠIDLESA - tuctovější fan fantasy skoro jako podle počítačové hry, kde kdyby nebyl Pickmanův obraz, vůbec to s Lovecraftem nesouvisí. Konec odhadnutelný ihned.
KUPOLE - fajn jednohubka
ROTTERDAM - vlastně celkem zajímavé, ale zbytečně natahované. Možná to na něco konkrétnějšího odkazuje, nevím
PŘÍZRAK NAD PROVIDENCE - strašně dlouhé a nic z toho, hrdina furt chodí ulicemi a má hlad.
VYTÍ V TEMNOTÁCH - krátké, jednoduchoučké, nijak zvlášť zapamatovatelné
PRVADA O PICKMANOVI - to se mi líbilo. Odhalování hrůzné pravdy celkem v Lovecraftově stylu.
TUNELY - pěkná, atmosférická jednohubka
KORESPONDENCE - mě to nezaujalo
NÁSILÍ, DÍTĚ DŮVĚRY - pěkná jednohubka
NIŽŠÍ DÉMONI - zas to trochu působí jako podle počítačové hry. Dobré popisy i atmosféra, ale nijak extra výjimečné
ZÁHADNÁ ZÁLEŽITOST - to bylo docela fajn, i když nápad velmi prostý
ZÁMĚNA - skvělý kontrast všednosti a čehosi cizorodého
SUSIE - moc fajn jednohubka na závěr.

Další soubor si ale asi nechám ujít :)

Radous79
20.09.2023 4 z 5

Když k tomu nebudete přistupovat jako k Lovecraftovi, bude se vám to líbit. Kvalita jednotlivých povídek kolísá, ale oblíbené si tam určitě každý najde. Za mě TOP "Nižší Démoni". To by stálo za zfilmování :-) A je to moc pěkně udělané. V knihovně to udělá i spoustu parády :-)


Radesan
31.07.2023 3 z 5

Skákal jsem štěstím do nebe, když jsem viděl, že by mohl mít Lovecraftoský horor nějaké "pokračování". Ono nadšení upadalo v moment, kdy člověk dočte cca 30% knihy a uvědomí si, že je zde pár věcí, které.... řekněme nejsou s Lovecraftem slučitelné.

Předně jde o mluvu a styl psaní. To, co přidávalo Lovecraftovskému hororu na osobitosti a jedinečnému zpracování je styl vyjadřování za jeho období života. Modernější styl vyjadřování knize podle mne ublížil. Do Lovecrafta prostě nepatří sprostá mluva v podobě konkrétních slov....to podle mne patří do úplně jiného žánru a stylu psaní. Postavy, které měli u Lovecrafta nádech zvrácenosti a jakési vznešené zkaženosti ji tady nějak... ztrácejí.

Přijde mi, že pár povídek je v knize jen proto, protože někdo zmínil Pickmanův obraz nebo prastaré božstvo a hele, je to Lovecraftovská povídka... ne není...onu temnou atmosféru a tajemno aby v některých povídkách člověk pohledal.

Jeden člověk, který se Lovecraftem zabýval řekl, že fantasie Lovecrafta byla velmi intenzivní, ale nikoli dlouhodobě plánovaná...a to je podle mne poslední věc, která povídkám chybí.... intenzita klíčových momentů.

Bylo zde pár dobrých povídek, u některých, kdyby se více šláplo na tajemno a více si vzali s Lovecrafotva stylu psaní... byly by velmi dobré.

666Jitka
27.01.2022 4 z 5

Potěšilo mě, že snad největší Lovecraftolog naší doby S.T.Joshi pro nás připravil tuto mnohotvárnou antologii současných autorů hororového žánru. Povídky jsou rozmanité se zajímavými náměty a čtenář se může blíže seznámit s dalšími tvůrci, kteří jdou ve stopách mistra H.P.Lovecrafta.

Eistee
10.12.2021 4 z 5

Lovecrafta jsem nikdy nečetla, proto mě docela překvapilo, že většinu povídek jsem přelouskala relativně snadno. Povídky bych mohla rozdělit do několika skupin. ,,Pickmanova modelka", ,,Vyrývání", ,,Panoptikum duchů", ,,Obyvatelé strašidlesa", ,,Denkerova kniha" a ,,Pravda o Pickmanovi" alespoň trochu vyžadují nějakou znalost Lovecrafta, jelikož je v nich hodně odkazů k jeho dílům. ,,Pouštní sny ", ,,Uchvácení", ,,Susie" a ,,Vytí v temnotách" mají tíživou atmosféru a je tu výraznější tématika osudovosti. Pak jsou tu originální a místy i vtipné povídky, ve kterých figurují chapadlovitá monstra, a sice ,,Tunely", ,,Jak dostat chapadláka", ,,Kupole", ,,Záhadná záležitost " a parádní slasher ,,Nižší démoni ". Nejvtipnější povídkou je určitě ,,Korespondence Camerona Thaddea Nashe", se stále zrychlujícím se tempem. ,,Rotterdam" a ,,Záměna" jsou takové civilně napsané psychologické sondy do života, zatímco delší ,,Přízrak nad Providence" si hezky pohrává s časoprostorem.
Na pomyslném druhém místě by u mě byla povídka ,,Násilí, dítě důvěry ", u které se mi líbí hlavně forma - vyprávění událostí v první osobě z pohledu tří pěkně úchylných postav. Nejvíc se mi líbil ,,Hotel Broadsword", u kterého jsem (jako u jediného) měla nepříjemné mrazení v zádech. Děj povídky je pěkně rozpracovaný do detailů, dobře vykreslená je také atmosféra a psychologie hlavní postavy.

david8843
08.07.2021 2 z 5

Tímhle jsem asi se sbírkami povídek "lovecraftových následovníku" začal i skončil. Chápu, že Howardův styl není snadno opakovatelný, ale že na jeho dílo většina děl odkazuje jen tak bokem a často jsou atmosféricky úplně mimo je pro takovouhle sbírku neodpustitelné. Nejvíc mě ale rozběsňuje to, jak se skoro všichni autoři snaží finální pointu zahrát moderně někam do ztracena a nechat čtenáře domyslet si konec. To už je úplně v rozporu s tím, jak HPL svoje řemeslo dělal.

wlado
03.02.2020 2 z 5

Lovecrafta si rád prečítam, no autorov, ktorí sa tvária ako Lovecraft nemusím.

Seabeast
17.01.2020 2 z 5

Po menším přemítání musím nakonec ohodnotit přísněji. Nebýt cca 5ti povídek, tak se s prominutím ukoušu nudou. Většina se nedala vůbec číst a kvalitou hodně kolísala. Jako úvodní soubor do série "Černá křídla Cthulhu" se pro mě jedná o dost veliké zklamání, které sice v mnoha elementech na Lovecrafta navazuje, ale drtivá většina povídek se dokonce čte hůř než ne tolik vyvedené a "hledající" mistrovi prvotiny. Měl jsem co dělat se dostat do konce, ale naštěstí víc k závěru už se jednalo o čtivější zážitek. Trochu se bojím, jak na tom budou ostatní kousky ze série, ale i tak si je s jistotou přečtu.

Magnovak
02.01.2020 3 z 5

Jako velký fanoušek HPL, který hltá vše počínaje články na Wiki, přes všechny povídky, knihy a audioknihy a konče hraním Arkham Horror deskovky, nechci být k autorům příliš kritická. Hvězdami hodnotím především snahu lovecraftovský styl zachovat a snažit se pokračovat ve snovém odkazu fantasmagorických příběhů. Kdybychom pouze srovnávali povídky v Křídlech s těmi originálními od HPL, nikdy bychom se nedostali na více jak jednu, možná dvě hvězdy, ale protože je třeba zde hodnotit především pokračování tohoto tak specifického stylu, dávám hvězdy tři. Jednotlivé povídky jsou některé na odpad a některé na pět hvězd, to je ale hodně o vkusu každého jednoho čtenáře.

Miro.slav
29.12.2019 3 z 5

Sprvoti som bral túto iniciatívu oprášiť ducha Lovecrafta v modernom šate ako dobrý nápad. Samotná obálka sľubuje luxusné poviedky. Pár poviedok je ozaj dobrých, ale naozaj lovecraftovská je iba poviedka "Hotel Broadsword", ktorá vyniká mrazivosťou, tajomnosťou a postupným psychologickým budovaním strachu. To je dosť smutná bilancia celého zväzku. Bohomžiaľ, nasledujúce zväzky budú ešte horšie.

Lenka.Vílka
20.11.2019 3 z 5

"Fear Of The Dark - Iron Maiden"

Tahle kniha mě zaujala. Chtěla jsem si přečíst povídky a vybrala jsem si tyhle s nádechem "čehosi". Schválně jsem použila tenhle výraz, protože jsem od Lovecrafta nic nečetla. Není to ode mě prasárna. Alespoň jsem hodnotila povídky jak jsou, ne ovlivněna tím čím si. Což je stejnou měrou plus i mínus.

Některé povídky byly vážně dobré (fajn, ze sbírky pro mě vystupuje především Hotel Broadsword, kterou jsem už četla a napodruhé byla ještě lepší) a některé vyloženě propadák. Problém je ale jinde. Většina autorů má jediný zářez právě jenom v téhle knize. U nás. K čemu je mi medailonek autora, když nemám šanci říct: "Hele, to se mi líbí." a jít si koupit jeho knihu? Kromě jednoho, a to Barrona, jehož už mám rozečteného a Smithe, na jehož Náhradníky se chystám už nějakou dobu, takže už dopředu vím, že mi fakt sedne.

Problém je v tom, že i kdyby se autoři dali sehnat, já už po pár povídkách myslela, že čtu sbírku jednoho autora. Jo, neskutečně zaměnitelné jedna s druhou. Nevím, zda to bylo autory nebo překladem, a možná mě to ani nezajímá. Druhý díl si opět přečtu. Třeba najdu nového autora. O tom tahle sbírka je, ne? Ale fakt i u nás?

Hlavní problém téhle knihy je v tom (což jsem napsala i u jedné z povídek), že jsem v některých z nich nenašla poctu autorovi, žánru, inspiraci a na základě toho vlastní inovaci. Ale ta slepá adorace mě prostě místy otravovala, moc se tlačilo na pilu.

Sbírku hodnotím jako průměrný počin, ze kterého vystupují lepší kousky, a pár vyloženě luxusních. Hodnocení je součet faktorů: celkový pocit po zavření knihy, průměrné hodnocení povídek matematickým vzorcem a trochu povrchna hodnocením obálky.

Hodnocení povídek u povídek.
Komentář k povídkám u povídek.

martinstefko
18.09.2019 4 z 5

Sbírka „Černá křídla Cthulhu“ je především zajímavým výběrem moderních hororových autorů, kteří ukazují, že každý na Lovecrafta navazuje trochu jinak, pokud tedy vůbec. A tohle je na Lovecraftovi to skvělé. Inspiruje. Ať už si o jeho tvorbě budete myslet cokoli – a ona je pro dnešního čtenáře zastaralá, nemluvě o tom, že není vždy moc čtivá – ale nedá se mu vzít to, že i dnes inspiruje. A různými způsoby. Každý autor si z jeho tvorby, ale i z jeho života bere něco jiného. A právě tohle sbírka „Černá křídla Cthulhu“ prezentuje. Není to vždy skvělé, ale v celkovém souhrnu je to velmi dobré.

smazenaryba
22.04.2019 4 z 5

Do zbierky sa zaplietlo zopár kusov, ktoré tu nemajú čo robiť a celkovo pozitívny dojem tak narúša mierna pachuť. Keď sa súdny človek začíta do štylisticky vybrúseného Hotel Broadsword a porovná ho s vyložene amatérskou Kupolou, musí zákonite neveriacky krútiť hlavou. Inak antológia drží svoje slovo z úvodu a čitateľovi predkladá rôznorodé a svieže pohľady na Lovecraftovskú tématiku. Viac ako zarytým vyznávačom Cthulhu však zbierku odporúčam čitateľom so širším záberom, ktorí sa neboja aj iných žánrov a štýlov.

FireOfFilth
26.03.2018 2 z 5

No čekal jsem víc. Z těch 21 povídek mě bavila ani ne polovina.
Pro mě nejhorší povídka byla Korespondence Camerona Thaddea Nashe, sice ji tu v komentářích dost lidí zmiňuje jako dobrou, mě bohužel nepřišla a nebavila mě.
Za vyloženě lovecraftovské považuji Pouštní sny (taková pocta Neznámému Kadathu), dále Kopule (ta mě bavila asi nejvíc).
Za zmínku určitě stojí i Hotel Broadsword. Tunely měly také skvělou atmosféru.
A poslední čtyři povídky mě v podstatě bavily všechny.
Nižší démoni byla velmi slušná jízda, která se krásně četla.
Záhadná záležitost krátká, ale vyloženě chutná jednohubka. Záměna byla poměrně civilní s horrorovým koncem.
A Susie byla taková finálová nechutná třešnička na dortu.
Celkové hodnocení 40%. Další sbírku přesto zkusím.

Israha
24.08.2017 4 z 5

Sestavit více než dvacetipoložkovou antologii lovecraftovských povídek tak, aby postrádala slabé místo, je v podstatě neřešitelný úkol, ale tahle sbírka si překvapivě drží přinejmenším ucházející úroveň po celé své délce. Některé povídky jsou sice veskrze průměrné a nezapamatovatelné, jiné i přes solidní formu Lovecrafta jen tupě vykrádají, ale vlastně ani jednu z nich nakonec nebylo nutné z nudy či otrávení přeskočit a nedočíst. Navíc většina příběhů nabídne poctivou dávku mrazení i čtenářům, kteří jsou Lovecraftem nepolíbení...byť znalci jeho díla si čtení nepokrytě užijí více. Za nejlepší kusy bych označil Hotel Broadsword, Přízrak nad Providence, Nižší démoni (byť tohle je spíš barkerovsky, než lovecraftovsky pojatý příběh), Tunely, Záměna a také nadsazeně pojatou Jak dostat chapadláka.

evickakyticka
29.11.2016 3 z 5

Ne všechny povídky se mi líbily, ale nevadí. Téma HPL se nedá číst najednou, to se musí dávkovat. Určitě se mrknu i na druhý díl.

Fuksinka
24.11.2016 3 z 5

Jak se dá očekávat, některé povídky jsou skvělé, některé průměrné a některé příšerné. Nejlepší je, koupit si knihu s domněnkou, že se jedná o povídky od Lovecrafta, kouknout na skvělou obálku a nepodívat se pořádně (ani prodavačka si nevšimla). Přes to, jsem ji nevrátila, ale pochybuji, že se k ní ještě vrátím.

antuka
31.08.2016 1 z 5

Pár povídek je tam výrazně lepších, než zbylá většina. Ale ani o nich toho nemůžu moc říct. A nemyslím to v Lovecraftovském nevyslovitelném smyslu. Celá ta knížka je trochu na nic. Pro zasvěcené - je tam fůra odkazů, no a co. Pro nezasvěcené - přečtěte si radši Lovecrafta.

mayhem993
16.04.2016 1 z 5

Zklamání. Nejprve krásná obálka a poté jen studená sprcha. Z celých jednadvaceti povídek stojí za zmínku možná tak dvě. Povídky nejsou vůbec mrazivé, jen se tu a tam vyskytuje nějaký odkaz. Chápu, že Lovecraft mnohé inspiruje, ale tohle se prostě nepovedlo. Mé snahy o dočtení knihy se podobaly stavu soustavného polospánku na straně jedné, a strachem ze sežrání Cthulhem za čtení takových kacířských bezbožností na straně druhé. A já vůl na sebe neustále nadávám, že moje vlastní rukopisy v šuplíku stojí za ho*no. Raději si přečtěte přímo Lovecrafta.

Finn69
17.02.2016 3 z 5

Co k tomu říct? Sbírka povídek v lovecraftovském stylu, některé výborné, bohužel většina z nich jen průměrných. Je to spíš záležitost pro skalní fanoušky "podivného pána z Providence", povídky obsahují spoustu odkazů na jeho díla a bez jeho znalosti si to moc neužijete...