Černá křídla Cthulhu 2

Černá křídla Cthulhu 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273549/bmid_cerna-kridla-cthulhu-2-Lcn-273549.jpg 4 46 13

Černá křídla Cthulhu série

< 2. díl >

Dílo H. P. Lovecrafta inspiruje umělce už celá desetiletí. Stephen King o Lovecraftovi prohlásil, že je „největším tvůrcem klasického hororu dvacátého století“. V tomto svazku nám S. T. Joshi, nejvýznamnější současný expert na Lovecrafta a vše s ním související, jenž mimo jiné restauroval jeho povídky pro jejich nedávná definitivní, anotovaná vydání, představuje osmnáct povídek kosmické hrůzy, inspirovaných jak dílem, tak myšlenkami a životem „podivného pána z Providence“. Do své druhé lovecraftovské antologie opět vybral povídky od renomovaných současných autorů hororu, jako jsou John Shirley, Caitlin R. Kiernanová, Darrell Schweitzer, Nicholas Royle, Steve Rasnic Tem, Chet Williamson a mnozí další, jež znovu nechává rozehrát temné variace na věčné téma střetu člověka se závratností tajuplného, neprobádaného vesmíru.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Povídky

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Black Wings of Cthulhu 2 , 2012


více info...

Přidat komentář

FireOfFilth
29.03.2022 3 z 5

Jsem velký fanoušek Lovecrafta, proto vyhlížím a sháním vše co se zavání lovecraftovským hororem. První sbírka Černých křídel mě docela zklamala, naštěstí druhá mě bavila více.

Seznam nejlepších povídek:

Rozkvět - nejlepší povídka této sbírky. Obsahovala právě to co na cosmic hororu mám rád. Záhadný předmět a zároveň lovecraftovský hnus.

Výhled - zvláštní dům a ještě zvláštnější postava

Odvrženec - dobrodružný výprava odhalí dávné tajemství

Prázdná tvář - archeologické naleziště, záhadná socha, speciální technika ke snímání. Až na konec, který mě docela zklamal.

Seznam nejhorších:

Psova vyvolená - ani jsem ji nedočetl

U souvztažněná bezobsažnost - jakýsi přesun mysli Lovecrafta

Určitě se vrhnu na třetí svazek.

Hodnotím 55%

666Jitka
20.10.2021 4 z 5

Jsem vděčná nadšenci S.T.Joshimu, že neustále sbírá, třídí, hledá a dává dohromady nové antologie hororu a SCI-Fi, ať už nových, stávajících a nebo starších autorů, kteří nás už bohužel na cestě životem opustili. Série Černá Křídla Cthulhu jsou poklonou tomu, komu S.T.Josni zasvětil celý svůj život a sice H.P. Lovecraftovi.


evickakyticka
28.05.2021 3 z 5

Další díl přečten a opět je zde mnoho povídek spíše průměrných. To ale nemění nic na tom, že Lovecraftův odkaz na vás pořádně dýchne a opět máte chuť si něco od něj přečíst. A tak to asi má být.

TheRaven
15.02.2021 4 z 5

Vzhledem k tomu, že od přečtení prvního dílu uběhla už řada let, nedokážu ani náznakem porovnat, jestli je dvojka stejná, lepší, nebo horší. Na druhou stranu jsem si od tématu trochu odpočinul (a od knihy si nic nesliboval) a mohl si nové autory píšící v druhu „lovecraftovského hororu“ náležitě vychutnat, třebaže s Lovecraftem to má mnohdy společného skutečně velmi málo. Sbírka je celkově poměrně zábavná a setrvale drží laťku na přinejmenším průměrné úrovni, takže snad ani jedna povídka vyloženě nenudila nebo mi nepřišla úplně blbá, byť po dočtení už u některých podle názvu ani neřeknu, o čem byly. Na druhou stranu je tu pár kousků, které opravdu potěšily a k nimž se časem rád vrátím. Namátkou třeba Výhled Toma Fletchera, A moře vydalo své mrtvé Jasona E. Eckhardta, Wilcoxův odkaz Briana Evensona (tak přece jen si ho trochu oblíbím), Usouvstažněná bezobsažnost Ricka Dakana, Prázdná tvář Donalda Tysona nebo závěrečný Vyvolený Cheta Williamsona.

Miro.slav
29.12.2019 1 z 5

Po prečítaní druhého dielu môžem povedať, že Lovecraft je ozaj iba jeden. Moderný lovecraftovský príbeh či lovecraftovsky ladený horor nesiaha Lovecraftovým dielam ani po členky. Všetky tieto poviedky iba kalia "vodu pseudolovecraftovskými texty". Jeden bod za krásnu obálku. Škoda.

martinstefko
03.12.2019 4 z 5

Kniha „Černá křídla Cthulhu 2“ nabízí to, co očekáváte po přečtení první sbírky., Navazuje na ni velmi dobře. Jsou zde velmi kvalitní povídky, jsou zde povídky slabší, ale není zde ani jedna, která by byla vyloženě propadák. Stejně jako zde není ani jedna, která by nad ostatními čněla. Je to velmi vyrovnané, kvalitativně sbírka příliš nekolísá, a to i přesto, že je na témata bohatá. Pod Lovecrafta je možné schovat skutečně hodně, někdy i něco, co do jeho poetiky až tak nezapadá. Aspoň že i tak jsou povídky dobré.

Finn69
24.11.2018 3 z 5

Druhá antologie lovecraftovských povídek, stejně jako ta první, není žádný zázrak. Ne, že by tam nebyly dobré povídky, ale je jich zatraceně málo.
Líbil se mi třeba Odvrženec, Mrtvá média, nebo Rozkvět a ještě možná jedna či dvě další, jenže těch povídek je tam osmnáct a ty ostatní bohužel za moc nestojí.
Ty tři hvězdičky jsou možná i trochu moc, ale mám Lovecrafta rád a tak jednu přidávám za snahu. Jo, kdyby se z tří dílů Černých křídel udělal jeden a vybraly se do něj ty nejlepší kousky, byla by to jiná jízda.

MaroCZ
10.11.2017 2 z 5

Oproti "jedničce" neuvěřitelné zklamání. Třetí výbor se ale, naštěstí, opět povedl

Melic
23.10.2017 2 z 5

Tato sbírka se mě v podstatě nijak nedotkla. Ani sem ji nedočetl celou. Sice jsou tam náznaky Lovecrafta, ale už po cca 14 dnech si vlastně ani nevzpomínám, že by mě nějaká z povídek výrazněji zaujala.

Israha
24.08.2017 3 z 5

O něco slabší než první díl. Pozitivem je, že opět v podstatě absentují výrazně špatné či nekvalitní momenty, na druhou stranu je zde oproti "jedničce" o dost méně těch opravdu dobrých a vyčnívajících. Většina povídek je spíše na jedno přečtení, zpětně bych měl chuť vrátit se snad k výborným Rozkvětu, Prázdné Tváři a Vyvolenému; jakýmsi způsobem uvízly v hlavě i Konkurz, Mrtvá Média, Jiřiny a Když se smrtí probudím. Zbytek sbírky má ovšem poměrně nízkou "re-read value".

eraserhead
21.08.2017 4 z 5

Další nálož lovecraftovských povídek. Tentokrát mi mnohé příběhy přišly ještě mnohem otevřenější a uvolněnější, ne tak úzce sevřené tématem. Zajímavé jsou bezpochyby ty, které operují (přímo či zprostředkovaně) se samotným autorem (výtečná USOUVZTAŽNĚNÁ BEZOBSAŽNOST). Zajímavá je také HISTORIE JEDNOHO DOPISU, povídka, která svým uvodem dokáže čtenáře pěkně zmást. Všechny povídky jsou víceméně dobré a zajímavé, kromě KRÁLE NA KLÍČEK, SKLENĚNÉ KRÁLOVNY A MUŽE SE STOVKOU NOŽŮ, v ní jsem cítil více spíše z Barkera než z Lovecrafta, navíc ještě z fantasy Barkera, což nemám rád. Ale těším se na trojku.

MisaSutcliff
15.06.2016 3 z 5

Z dvojky mám poněkud rozpačité pocity. Má svá plus: vybrané povídky působí tematicky i kvalitativně uceleněji, jsou poměrně krátké, takže četba příjemně ubíhá, a žádná není vyloženě špatná. Jenže ve výsledku mi kniha přišla nezajímavá. Povídky sice mě bavily, některé se mi vážně líbily, ale žádná ve mně nezanechala výraznější dojem. Horko těžko si teď, nějakou dobu po přečtení, vzpomenu, o čem jaká povídka vlastně byla.

Eicherik
10.04.2016 4 z 5

Další díl Černých křídel má opět mimořádně pěkný obal. Tento druhý díl hodnotím o jeden pentagram lépe, než ten první. Nutno ovšem podotknout, že autorovi, kterému je tato pocta určena se nepřibližuje ani jeden z přispěvatelů této sbírky.