Hlubiny města

Hlubiny města https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513069/bmid_hlubiny-mesta-kdV-513069.jpg 4 86 22

Co se skrývá pod omítkou, chodníky a silnicemi, nebo dokonce pod celými městy? Známí čeští spisovatelé a spisovatelky napříč žánrovou i nežánrovou literaturou se nechali inspirovat mystériem měst, jejich zákoutími, komíny i kanály, legendami i mocným kouzlem. Je libo zastavit se v Římě? Ztratit se v ulicích současného Krakova či postapokalyptického Londýna, procházet Barcelonu ve snu nebo navštívit vesmírné Lamaris? A co domácí půda? Kolik nástrah ukrývají Pardubice, Praha, Frýdek-Místek nebo jak málo stačí, aby vás pozřelo Brno – a to doslova? Jediný krok a procházky městem už nikdy nebudou stejné!... celý text

Přidat komentář

alexsmangabook
12.04.2024 4 z 5

Z IG profilu:
Tato Anatologie spadá k mé number 1 povídkové sbírce! Tento kousek se prostě vážně povedl. Pokud patříte k začátečníkům, kteří zkouší číst fantastiku, tento kousek je pro Vás jako dělaný. Co pro profíky ? Nah, toto dílo Vás ohromí stejně tak jako nováčky, jelikož je každá kapitola originální s neotřelým tématem.
Zaručuju Vám, že pár povídek budete číst i víckrát, navíc objevíte spoustu skvělých autorů. Já jsem tady narazila na vážně boží příběhy, které mě “donutily omrknout další práce daných autorů.

V této sbírce máme vlastně jedno takové zadání - MĚSTO. Město je v příběhu vždy zahrnuto, ale je už na samotném autorovi, jak se tohoto námětu zhostí. Můžu Vám říct jedno, takovou různorodost jsem opravdu nečekala. Máme zde příběh, který pochází ze starodávné Prahy, apokalyptického Brna, města z budoucnosti, minulosti i přítomnosti, z jiného světa a atd
Myslím, že si každý čtenář najde to své oblíbené město, které ho zde uchvátí .

Města v této knize ožívají, ozývají se a mohou Vás dovést až na hranu šílenství. Některá města Vám ale mohou i pomoci, přijmout Vás a pokládat Vás za důvěrného společníka.

Před každou kapitolou byla povedená úvodní dvoustrana, která byla naprosto skvělá. Tyto poznámky, předmluvy od jiných autorů byly příjemným zpestřením.

Po dočtení několika konkrétních kapitol jsem musela převyprávět příběh spolubydlící, abych s ní o tom mohla diskutovat. Bylo to hlavně tím, že povídky často končily koncem, který nebyl zcela jasný, a nebo tam byl prostor pro čtenářovy myšlenky. Pár konců jsme pochopila, pár bylo zcela jasných, ale některé jsem si možná vyložila po svém, ale v tomto vidíme také to kouzlo.
Celý kousek obsahuje spoustu nákresů, map a poznámek, což nikdo neodmítne!

Když po mně někdo bude chtít doporučení na pořádnou sbírku povídek, bude to tato! Samozřejmě je to více pro milovníky fantasticky, sci-fi a fantasy, ale pro začínající fantastic. lidičky je to taky to pravé!

Radesan
08.03.2024 4 z 5

Tuhle knihu ohodnotit je těžké... jsem něco mezi 3mi a 4mi hvězdami, ale ponechám 4. Pan Twardowski, Zakantum, Špatný den jsou skvěle procítěně napsané povídky, česká mlátička je v závěsu, jen jednu povídku jsem nedočetl, ale to že nesedí mně neznamená, že nesedne jiným.

Za mne... četl jsem lepší sbírky povídek, ale takových 6 - 7 rozhodně stojí za to knihu mít a číst!


ludek.n
23.02.2024 4 z 5

Patnáct povídek českých autorů, jejichž společným jmenovatelem je město. Ať už jsou to města existující jako třeba Londýn (Špatný den), Krakov (Pan Twardowski), Barcelona (Splnit si sen), Brno (Dno výkopu), nebo Frýdek-Místek (Pan Frýdek a slečna Místek), či jsou celé vymyšlené (Tyhle věci neexistujou), pocházejí z alternativní historie (Luna ve spletitých uličkách), existují jen ve snu (Poslední brána), případně pod povrchem (Dutý septagon) nebo jsou dokonce z úplně jiné planety (Lamaris hoří), vždy jsou záhadná, neobyčejná, tajemná a lze v nich objevovat nekonečně mnoho věcí, lidí a dobrodružství. Navíc, žádná dvě města nejsou stejná, už jen proto, že autoři v této sbírce nejsou omezováni žádným dějinným obdobím. Historie se mísí se současností, současnost s budoucností, tohle město zažívá věk rozkvětu, tamto opuštěné chátrá a další už žije jen ve vzpomínkách lidí. Co autor, to jiný úhel pohledu, co příběh, to jiné způsob vyprávění. V jednom si jsou ale všechny povídky podobné - dokážou probouzet fantazii, kreslit barvami na šedivé zdi domů, ponoukat k prozkoumání všech zákoutí nejen těch měst, o nichž se tady píše, ale i těch, která známe my sami. A to dokáže jen málokterá kniha...

cori
20.11.2023 3 z 5

Sbírka přináší 15 povídek, kde město hraje větší či menší roli. Nejvíc mě zaujala antická povídka Zakantum, čarodějnická povídka Lamaris hoří, pardubicko- krakovská povídka Pan Twardowski a duchařská Luna ve spletitých uličkách.

roso.mak
08.11.2023 3 z 5

Vzala jsem to jako pokus dostat se k nějakým autorům, co neznám.

Povídky jsou kvalitou celkem vyrovnané, ale na žádnou bombu jsem nenarazila.

dpxcz
25.10.2023 4 z 5

Ač povídkové knihy moc nemusím, jsou tyto knihy vždy supr k poznání nových autorů a přečtení si povídek od zavedených autorů. Zde se mi nejvíce líbily povídky dvě, a to "Špatný den" od Míši Merglové a "Pan Frýdek a slečná Místek" od Kristýny Sněgoňové. Tyto povídky podle mě o mnoho překonaly ty ostatní.

MegaH
17.10.2023 5 z 5

Přesto, že né všechny povídky bych ohodnotila pěti hvězdami, jako celek si to kniha rozhodně zaslouží. Vydání je krásné, ilustrace, mapa ke knize a ta obálka... prostě nádhera. Ideální kniha na seznámení s českými autory.

Malarkey
30.09.2023 4 z 5

Parádní sbírka fantasy povídek z dílny Fantastické Epochy. Krásná kniha, vymakaná, plná obrázků a příběhů, které se mi místy s radostí zakořenily v paměti. Zároveň i první sbírka v pevné vazbě, kterou z nakladatelství čtu. A musím říct, že za ní musí stát obrovské množství práce.

Tématem této knihy jsou města a cokoliv s nimi spojené. Tedy prim by tu mohl hrát žánr městského fantasy, ale nikdy nic není tak jednoduché, jak na první dobrou vypadá, takže i zde se setkáte s naprosto různorodými nápady, které vychází nejen z pera spisovatelů a spisovatelek z onoho nakladatelství, ale i od autorů, od kterých byste to na první dobrou třeba ani nečekali.

Úvod si zde vychystal známý Ben Aaronovitch a pak už to jede v intenzivním kroku.

Nejzajímavější povídky mi přišly následující:
Špatný den - Míša Merglová ty dialogy prostě umí, to se musí nechat. Výborná časovka.
Zakantum - příběhy Veroniky Fidlerové mě prostě baví číst. Zde z prostředí starověku někde kdesi ve Středozemním moři.
Česká mlátička - Lovecraftovina od Dalibora Váchy hned na úvod knihy, díky které navštívíte samotný Innsmouth.
Pan Twardowski - mně neznámý Přemysl Krejčík rozjel ryzí městské fantasy plné neobvyklých nápadů.
Pan Frýdek a slečna Místek - Kristýna Sněgoňová a její pohled na dětské meziměstské války.
Dutý septagon - Petr Stančík nás tu provede světem prastaré Prahy nacházející se pod dnešní Prahou.

rimar
15.09.2023 3 z 5

Povídek hodně ale jen par mne opravdu zaujalo a líbilo se mi a pár jsem ani nedočetl. Proto nemohu dat vic hvězd ač jinak se snažím spiš domácím autorům i trochu nadržovat.

Maly_MACKO
19.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Všechny povídky byly výborné, takže jinak než za plný počet. ALE! Jedna povídka vládne všem. To s čím přišel Pan Renčín jsem nečekal. Za mne dokonalost. Do prdele! To co bylo schováno pod názvem Poslední brána mne tak odrovnalo, že jsem to další hodinu vstřebával. Tohodle autora mám v hledáčku a jsem zvědavý na jeho tvorbu co má a co bude mít.

gladya
07.08.2023 5 z 5

Pět hvězdiček za počin. Samozřejmě, nelíbily se mi všechny povídky stejně. Některým povídkám bych asi samostatně 5* nedala, ale jako celek to bylo fajn.
Některé autory znám, i z jiných žánrů než sci-fi či fantazy a jsou tam i moji vyslovení oblbenci. Jiní autoři mě svou povídkou na sebe upozornili,
Nebudu psát, které povídky se mi líbily nejvíc, za přečtení stály všechny, Líbilo se mi, jak tam byla města reálná, historická i vymyšlená. Hodně povídek bylo spíš depresivních, ale i úsměvná se tam najde. Zkrátka těm, kdo mají rádi fantastiku doporučuji.
A vůbec nejsem ovlivněna tím, že na Světě knihy jsem byla na besedě k téhle knížce a mám jí podepsanou většinou autorů.

lassse
07.08.2023 4 z 5

Velice povedený soubor povídek, které jsou až na pár výjimek, protknuty depresí.

los
03.08.2023 3 z 5

tematické antologie, to jsou ty pověstné bonboniéry - kdybych ochutnal jen první a poslední povídku, hned bych knihu zatepla vrátil zpátky do městské, ať čeká na jiného čtenáře, nicméně vytrval jsem a vyzobal si své oblíbené chuťovky (pro mne Stančík), a oceňuju, že editoři dali šanci nejrůznějším žánrům, městům reálným i snovým, aby si každý čtenář přišel na své, případně si objevil nového autora (u mne Kadlečková)

nežádám rozbor a la Hodrová nebo calvinovský traktát, nicméně od tematické antologie "na klíč" (= oslovuju žijící spisovatele, aby určité téma zpracovali svým charakteristickým stylem) na rozdíl od "výběrové" (= vybírám z už napsaných povídek) očekávám, že autoři se budou skutečně držet zadání a město pro ně nebude jen kulisou (Merglová, Bolavá, Paytok, Štifter, Renčín)

ilustrace jsou líbivé, ale neilustrují jednotlivé povídky

LN88
25.07.2023 3 z 5

Čekal jsem lepší čtení s ohledem na hodnocení. Jako dalo se to, ale žadné velké hltání to nebylo...

cestina_s_linus
22.07.2023 4 z 5

Co povídka, to originál.

Našla bych povídky, které považuji za slabší, ale naopak i povídky, které jsou 10/10. Záleží na vkusu čtenáře a myslím si, že si každý v knize najde to své. Trochu nechápu ty "wtf" ilustrace - měla jsem pocit, že občas s dějem nijak nespolupracují, ale je jich málo a dá se to dobře ignorovat.

Česká urban fantasy scéna není vůbec mrtvá a doufám, že se více pisálků pokusí o tento subžánr!

lexikon_tf
16.07.2023 5 z 5

Netradiční pojetí vnímání města jako poetického prostoru, všech jeho tajemných zákoutí, která jsou nám zdánlivě známá, avšak víme jistě, co se ukrývá pod povrchem? Jak dobře znáte svoje město po setmění? A zkusili jste někdy třeba odemknout tajemná komínová vrátka?

Patnáct známých českých spisovatelek a spisovatelů nám dává nahlédnout do nitra nejrůznějších prostředí i do myslí jejich obyvatel.

Velmi působivé a poutavé literární ztvárnění kulis měst, ať už skutečných či fantaskních, mě přeneslo doslova hluboko mimo realitu a užívala jsem si ty kouzelné a prazvláštní cesty.

Nejvíce mě oslovily povídky Česká mlátička (D. Vácha), Vlčice (L. Vavrečka), Dutý septagon (P. Stančík), Zavařovačky (J. Štifter), Tyhle věci neexistujou (A. Bolavá) a Pan Frýdek a slečna Místek (K. Sněgoňová).

Velice povedená povídková antologie - doporučuji všem milovníkům tajů, hororů a fantazie.

SONP
24.06.2023 5 z 5

Urban fantasy mám rád už od doby čtení knih Jaromíra Foglara - tímto zdravím editorku sbírky, s níž máme stejný názor na to, kterak Jestřáb tento žánr vynalezl. Proto jsem si nutně musel u příležitosti autogramiády některých autorů na Comic-conu sbírku zakoupit a zatížit tak povídkovou poličku své knihovny (už se tam fakt skoro nic nevejde!).

Jak tomu u sbírek bývá, některé kousky vás trefí na komory, jiné minou o metr i víc. Takže aspoň tři povídky, které mě zaujaly nejvíc:
D. Vácha: Česká mlátička - aneb jak se český boxer do lovecraftovského univerza dostal
P. Stančík: Dutý Septagon - příběh z báječného kominického světa pod Prahou
V. Fiedlerová: Zakantum - trocha římanů nikdy nezaškodí

a divokou kartou pro mě byla povídka V. Kadlečkové - totální sureálný svět přinesl opravdu originální love-story. Doporučuji.

Leona333
16.06.2023 5 z 5

"Hlubiny nitra člověka", i tak bych nazvala tuhle knihu, nebo z velké části to, co se v ní odehrává... a město je její kulisou, královnou. Bez ní nic není - nelze nic...
Povídky, knihu za sebe beru, jako velké překvapení roku. Ohromila, nadchla a i pobavila.

Tydvik
09.06.2023 5 z 5

Jako u každé antologie - někde něco chybí, někde něco přebývá, jednomu se líbí tohle a druhému zase tamto. Je to v podstatě strašně nevděčný útvar.
Ovšem mě to jako celek opravdu nesmírně bavilo. Kromě povídek samotných a vizuálního řešení oceňuji předmluvy autorů k povídkám kolegů například, milý to nápad.
A poměrně nezapomenutelné pro mě bylo i setkání s většinou z nich na letošním Světě knihy.
Díky tomu už vím, kam případně odklidit mrtvolu. Snad to nebude nikdy potřeba, ale tak, kdo ví, že...
Je to prostě kniha, ke které jsem si už stihla za ten krátký čas vybudovat kladně-nostalgický vztah. Děkuji a zdravím:-).

jan8470
21.05.2023 5 z 5

Hlubiny jsou města antologií, která nejen že splnila, co její editoři slibovali, ale díky jejich péči a skvělé spolupráci s autory povídek se řadí k tomu nejlepšímu, co u nás na tomto poli doposud vyrostlo. Jsem rád, že dala Epocha tomuto projektu zelenou.