pinkstrom pinkstrom komentáře u knih

☰ menu

Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Čtivé, nechutné, zábavné, napínavé. Hunterova znalost psychologie a analýza chování je neuvěřitelná a Garcia je prostě méďa. Všechny postavy, situace, popisy velmi uvěřitelně napsané a neskutečně propracované. U pár vodítek jsem zpozornela, věděla jsem, že jsou důležitá, ale nedokázala odkrýt jejich význam. Neuvěřitelně dobře napsané, myslím ze jsem nikdy nečetla tak propracovanou detektivku. Carter je borec a ja utíkám dokoupit všechny zbývající díly v sérii.

26.02.2024 5 z 5


Milé dítě Milé dítě Romy Hausmann

Kniha mě moc bavila, přechody mezi perspektivami vyprávění udržovaly děj neustále v napětí. Autorka vystihla moment mezi tím, kdy je pribeh az moc prekombinovany a kdy se jedná o super zápletky a gradaci. Moc se mi líbily pasáže Hannah, konec taky dobry. Jen škoda krkolomneho českého překladu.

20.01.2024 5 z 5


Já jediná jsem přežila Já jediná jsem přežila Lauren Elder

K téhle knize se často a ráda vracím. Je neuvěřitelné, čím vším si Lauren prošla a co všechno zvládla.

31.12.2023 5 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Nepřísluší mi hodnotit klasiku. Čteno kvůli výzvě, dobrovolně bych po ní nesáhla, ale jsem ráda.

31.12.2023


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Kniha mi bohužel vůbec nesedla. Především prostředím, Austrálie obecně ani její podsvětí mě prostě nebavilo. Harry mi byl celou knihu strašně nesympatický a ani styl psaní mě nijak neohromil. Nic mě nenutilo číst dál, snad nikdy jsem se takhle s knihou netrápila. Dám si od Nesba nějaký čas oddych a možná zkusím Sněhuláka.

30.12.2023 2 z 5


Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

(SPOILER) Odbočka mě prostě bavila. Četlo se to samo, napětí bylo velký a díky střídání pohledů příběh plynule gradoval. Čekala jsem sice podle obálky vraha se sekerou nebo nějaký survival příběh, ale je to vlastně odlehčená česká verze Karikovy Trhliny. Beskydy nebo Tribeč, prašť jak uhoď. Mrzí mě nižší hodnocení, já se při čtení skvěle bavila, i jsem se docela bála :) A na rozdíl od ostatních mě i bavilo, jak nesympatické všechny postavy jsou, vždyť o tom to je. Konec super.

23.11.2023 5 z 5


Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Fajn detektivka, moc dobře se četla. Příběh na jednu stranu předvídatelný, na druhou stranu opravdu propracovaný a bavil mě. Určitě si od autora přečtu další.

12.11.2023 4 z 5


Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Čteno kvůli výzvě, scénáře moc ráda nečtu, spíš je zajímavé ho přečíst třeba po shlédnutí inscenace v divadle. Klasika, která v psané formě neurazí ani nenadchne.

06.11.2023 3 z 5


Metráček aneb Nemožně tlustá holka Metráček aneb Nemožně tlustá holka Stanislav Rudolf

Moc milé čtení. Zjistila jsem, že už tak dobrý film se předloze nemůže vyrovnat :) určitě si přečtu druhý díl.

05.11.2023 5 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Skvělá kniha. Ač mě dějová linka šílené rodiny bavila mnohem víc než ta šíleného podvodníka a posledních asi 100 stran po neuvěřitelné gradaci se trochu vleklo, bylo to super čtení.

03.11.2023 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Sci-fi a hlavně knihy z vesmíru nemusím, četla jsem kvůli výzvě. Příběh to byl super, Watney byl vtipný. Objektivně 5 hvězdiček, za sebe dávám 4, protože mě štvalo množství vědeckých popisů, kterým jsem nerozuměla a obecně horší představivost dění. Taky to bylo poměrně předvídatelné. Ale právě za tu všechnu vědu kolem autorovi klobouček.

24.09.2023 4 z 5


Až ji najdou Až ji najdou Lia Middleton

Velmi napínavá kniha, musela jsem cist dal a dal, a i po pauze jsem se během pár vět znovu pohltila do příběhu. Vnitřní monolog Naomi byl někdy možná malinko repetitivni, ale přesto mela kniha velký spád. Během čtení mohla být jakákoliv verze pravděpodobná a ani jsem neměla chuť příliš tipovat, jen jsem musela cist dal.

10.09.2023 5 z 5


Nebe v kleci Nebe v kleci Christine Leunens

Film jsem neviděla a o příběhu neslyšela, po knize jsem sáhla kvůli výzvě. O to víc jsem byla překvapená a dostala mnohem víc, než byla moje očekávání. Ač je to příběh velmi těžký a znepokojující, rozhodně není černobílý. Fascinovalo mě, jakým způsobem autorka popisovala tehdejší události perspektivou zfanatizovaného chlapce, i jakým stylem byla kniha psaná, kdy zásadní zvraty byly napsány jako kdyby jen tak mimochodem. To mě bavilo moc. Postavy byly skvěle propracované včetně myšlenkových pochodů, pocitů i životních a duševních proměn.

07.09.2023 5 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Prostředí příběhu a množství postav bylo fajn. Vůbec se mi ale nelíbil styl psaní - vnitřní monology co probíhají stylem 5 vět a dvě otázky mi dost lezly na nervy. Postavy mi navíc přišly dost plochý a v příběhu nedotažený. Ve výsledku mě rozuzlení knihy nenadchlo a vlastně to nemělo ani spád, nic mě nenutilo číst dál. Byla to moje první kniha od autorky a po další nejspíš nesáhnu...

29.08.2023 3 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Ještě dlouho budu o Tribeči a Igorově vyprávění přemýšlet. Jestli je to příběh uveritelny nebo ne... při čtení jsem ale stoprocentně měla velmi nepříjemný pocit a místy i strach. Za mě super.

15.08.2023 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Obsahově velmi odvážné, ale po prvotním šoku chybí napětí, gradace, vtáhnutí do děje. V druhé části už docela dost nuda, ale konec byl fajn. Přestože to mohlo být mnohem lepší, nutí to dost k zamyšlení. Víc než jen dystopické coby kdyby to nutí uvědomit si, že úplně stejně se na celém světě zachází se zvířaty. Styl psaní, kdy místo jména je hlavní postava označována jako on a ještě v přítomném čase je zbytečně matoucí a rušivá, při čtení mi to hodně vadilo.

05.08.2023 3 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Krásná obálka knihy a pod ní totálně strašný a smutný příběh. Mnoho řádků je opravdu srdcervoucích, i když nejvíc mě asi vzaly ty dvě stránky o Vánocích. Slova plynou a od knihy se nejde odtrhnout. Opět budu opakovat neskutečný um autorky psát z perspektivy dítěte. Zajímavé bylo neuvedení jména cácory.

Co mě ale strašně mrzí je celá kauza ohledně Toy Box - nejen vůči Morštajnové (doufám, že bude dál psát!), samozřejmě i osobní příběh TB (přestože souhlasím s AM), ale především to, že jsem tím měla prozrazené téma knihy. Štve mě, že teď nevím, v jaké fázi bych začala tušit. Ale i tak je to skvělá, i když vlastně hrozná, kniha.

18.07.2023 5 z 5


Pohádka Pohádka Stephen King

Ježiš, to bylo skvělý! Od první strany mě příběh totálně pohltil. Opravdu moc hezká kniha, od začátku do konce. Ještě dlouho budu vzpomínat na barvitě (nebo šedo-zeleně? haha) popsaný Empis a, samozřejmě, Radar.

16.07.2023 5 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Skvělá kombinace nadpřirozena, hororu, mytologie a tak trochu detektivky v krásném prostředí českých Orlických hor. Autorka opravdu hezky a květnatě píše. Ani bych nevěřila, že se tu někomu podaří taková Kingovina! :) Na prvotinu a obecně české poměry úžasný. Mohlo by to být zfilmovaný. Občas mi to přišlo zdlouhavý, jindy uspěchaný, někdy mi lezly postavy na nervy a jindy jsem se musela víc soustředit, dohromady si to ale sedlo jak prdel na hrnec. Nespisovná řeč a nadávky mi nevadily, naopak, dodalo to na autentičnosti. Nejlepší byl ale na celé knize beztak Imbus :)

06.07.2023 5 z 5


Vrah je v každém z nás Vrah je v každém z nás Lucie Bechynková

Moc hezkým vypravecskym a poutavym stylem vypravene případy pana Štočka. Ačkoliv mám Lucku moc ráda z podcastu, její účast naprosto zbytečná.

02.07.2023 5 z 5