Já jediná jsem přežila

Já jediná jsem přežila https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26615/bmid_ja-jedina-jsem-prezila-63d7ef87e3758.jpg 4 190 41

Román, v němž až dosud neznámá, sportovně založená americká dívka vypráví za pomoci novinářky autentický příběh dvou osudných dnů, kdy podnikne se svými přáteli výlet malým letadlem, přežije havárii na jednom z nejvyšších vrcholků Sierry Nevady a se zraněním slézá skalní srázy a dostává se k civilizaci.

Literatura světová Dobrodružné Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

And I Alone Survived , 1978


více info...

Přidat komentář

hankapimi
15.03.2024 3 z 5

Ten, kdo Sierru Nevadu zná, tak může odpřisáhnout, že v této oblasti jsou jen dvě roční období... konec jedné zimy a začátek druhé. V takovém chladu a větru mrzne pivo i krev. Lauren, bez vybavení, jídla i pití, nedostatečně oblečená a zraněná, se vlastní zaťatou vytrvalostí nevzdala a zachránila se. Klopýtala jsem s ní nehostinnou krajinou, všechno mne bolelo a po dočtení bych potřebovala měsíc ve špitále... Doporučuji všem, kdo má náladu na silný příběh o silných lidech.

Jack Bauer
07.03.2024 3 z 5

Mám rád neuvěřitelné příběhy o přežití, tohle bych nedal ani v létě dobře oblečený a vybavený, Laura slézala čtyřtisícovku nevyspaná po velmi krušné noci, promrzlá, hladová a žíznivá, lehce oblečená v sukni bez kalhotek a v podpatkách se zlomenou rukou ve sněhu a ledu, prostě neuvěřitelné.


pinkstrom
31.12.2023 5 z 5

K téhle knize se často a ráda vracím. Je neuvěřitelné, čím vším si Lauren prošla a co všechno zvládla.

Kontryhelka
08.06.2023 5 z 5

Jako školačka jsem tuhle knihu četla a byla nadšená. Pěkně napsaná a opravdu jsem se do té dívky vžila a prožívala s ní všechno. Tolik jsem jí fandila a byla ráda, že to pro ní dobře dopadlo. Chudák, co si musela prožít a měla tak pevnou a silnou vůli, že dokázala na dívku jejího věku v neznámém a nebezpečném prostředí přežít. To by také každý nedal. Já bych byla mrtvá za dva dny. No ale třeba ne, pud sebezáchovy je silný a člověk dokáže v ohrožení života asi opravdu nemožné. Tito hrdinové jsou toho důkazem.

Moudd
03.04.2023 5 z 5

Úžasná, napínavá kniha, která mě vtáhla do děje, už když jsem ji poprvé četla v pubertě.
Teď jsem se k ní vrátila v dospělosti a zase mě dostala!

Evaho73
29.01.2023 5 z 5

Keďže som čítala autentický príbeh, neodpustila som si použiť google.
Našla som si obrázky nielen hlavnej predstaviteľky Lauren Elder, ale predovšetkým originálnu tlačovú fotografiu z miesta havárie lietadla.
Na základe tohto som si lepšie vedela predstaviť opisy miesta leteckej havárie a strastiplného návratu späť do civilizácie v podaní samotnej Lauren.
Pri čítaní som niekedy riešila dilému, ako by som sa zachovala ja na mieste Lauren ? Na základe tohto som dokázala tolerovať aj jej občasný egoizmus, ktorý mi potom dával iný zmysel, lebo je bližší ľudskej náture. Nakoniec vďaka nemu prežila a to by nedokázal hocikto.
Oceňujem, že dokázala podať tieto udalosti autentický a bez prikrás, hoci to u mnohých mohlo spochybniť a pošramotiť jej  charakter.

Monike
28.01.2023 5 z 5

Velmi silný zážitek i číst. Díky CV.

Pine
11.10.2022 4 z 5

Název knihy předurčuje děj, čtenář tedy z většiny momentů nemůže být překvapený, nicméně sleduje, jak Lauren (s holým zadkem, nohou sedřenou na kost, rukou zdevastovanou tak, že ji pak minimálně 3 měsíce měla v sádře) slézá čtyřtisícovku a jako bonus - na 5 cm vysokých podpatcích. Bylo mi protivné její chování vůči Jayovi po havárii a naopak svou obrovskou touhou žít si vysloužila můj obdiv.
Stát se mi to samé, také napíšu knížku... vlastně ne. V těch podmínkách bych totiž umrzla.

To Janadvorackova: v knize je nepovedený  překlad, ale hrdinka opravdu neměla kalhotky.

vikaa
12.05.2022 5 z 5

Knihu jsem v mládí četla mockrát a byla jsem nadšená. Teď jsem se k ní vrátila po mnoha letech a i když příběh zůstává pořád stejně silný, způsob psaní je malinko kostrbatý (nebo zastaralý). Přesto nechávám 5 hvězd - ta odvaha a vytrvalost si vysoké hodnocení zaslouží.

Pavlina50
18.04.2021 5 z 5

Náhodně objevená starší kniha, které ale ani ta léta určitě neubrala na působivosti. Je to krátké, ale strhující čtení, mrazivý příběh o tom, o čem si sice rádi čteme, ale co by nikdo z nás určitě nechtěl zažít.
Krátký výlet s přáteli malým letadlem se v jednom okamžiku pro hlavní hrdinku Lauren změnil v zoufalý boj o život s nemilosrdnou syrovostí přírody, kdy si sáhla na úplné fyzické i psychické dno.
Pokud by tato kniha byla fiktivním a smyšleným příběhem, asi bych na ní našla spoustu „much“ a autorce bych vyčítala až moc bujnou fantazii a nereálnost příběhu. Ovšem kniha je autentická, napsána na základě reálného neštěstí, a to jí dává naprosto jiný rozměr. Neskutečně obdivuji Lauren za to, co dokázala. Říká se, že když jde člověku opravdu život, dokáže v sobě probudit naprosto neskutečné a netušené schopnosti. A i tento příběh dokazuje, že na tom asi něco je.
Je to reálný příběh o obrovské touze přežít, o neskutečně pevné vůli, odvaze a hlavně o snaze nevzdát to.....protože občas se naštěstí stávají i zázraky.

soupik2012
07.04.2021 5 z 5

Opakovaně se přesvědčuji o tom, že příběh sepsaný podle skutečné události má v sobě mnohem větší dávku emocí. Lauren všesportovně nadaná mladá žena, měla při své pouti velké štěstí. Nakonec, kdyby zůstala u letadla, tak byla zachráněna o něco dříve a neriskovala by tolik svůj život. Ale to bylo dáno tím, že je tolik vitální. Díky tomu můžeme sledovat její dobrodružnou pouť za záchranou. V audioknize kterou již v roce 1983 velice dobře načetla paní Hana Makovičková, jsou drobné chyby, které ovšem nikterak nesnižují požitek z tohoto příběhu.

toppka
02.04.2021 3 z 5

Knížka se mi četla dobře, ale Lauren mi dost lezla na nervy. To jak dopadla ta její známá .... prostě nepochopím, že to nikoho nezajímalo.

sasena
13.01.2021 5 z 5

Na nic si nehraje. Přežila opravdu jen díky silné vůli a odhodlání. Ten konec, kdy konečně přichází do civilizace je jako noční můra. Podobné příběhy by nás měly inspirovat a pomáhat v situacích, kdy si myslíme, že jsme v koncích. Naděje fakt umírá poslední.

vladka321
10.01.2021 3 z 5

Kniha dočtena. Sice se mi nečetla až tak dobře, ale děj byl strhující. Je to kniha psaná takovým tím starším líčivým způsobem. Trochu mě překvapovala emoční plochost pro ostatní ztroskotané, když pro sebe jí autorka měla tolik. Vysvětlení na konci knihy bylo jasné už z jednání a chování Jaya.
V situaci Lauren bych se rozhodně nechtěla ocitnout a tudíž ani na místě kde se nacházela. Plním si tímto alespoň bod ČV.

georginaa
27.09.2020 5 z 5

Tak to je masakr. Většina populace by určitě nevěděla jak přežít. Honí je pud sebezáchovy nebo propadnou šílenství, ztratí pojem o čase nebo realitě. To vše se nabízí v tomto příběhu a lezl mi mráz po zádech, co člověk musí překonat, aby nezešílel a dostal se do bezpečí. Já bych pěkně zpanikařila, jelikož se ztratím kdekoliv.

Kukinka1981
30.06.2020 5 z 5

Tuto knížku jsem přečetla jedním dechem. Velmi silný příběh. Nechápu, jak Lauren dokázala vše přežít. Pěkné čtení. Za mě 5*.

Sarah01
23.03.2020 5 z 5

Tak po dlouhých letech přečteno podruhé a musím říct, že jsem si to pamatovala úplně jinak. Teď mně to připadalo daleko syrovější a neuvěřitelnější. Jak proboha mohla slézat skály bosá a v sukni? Vůbec si to neumím představit. Neustále nás bude překvapovat, co všechno člověk dokáže přežít, když má obrovskou vůli žít.

Mindy
23.11.2019 5 z 5

Tato knížka je pravdivý příběh, není to žádný další romantický blábol, který končí nesmyslným happy endem.
Lauren byla fakt moc statečná. Ustála chování zraněného pilota, který jí nakonec zemře před očima, a potom ještě zvládla sestup z hor, bez vybavení, jídla a sama zraněná. K tomu ty vidiny s přeludy - je neuvěřitelné, co člověk dokáže, když chce přežít.

bekule
08.11.2019 4 z 5

3,8
Obdivuhodná cesta za záchranou v naprosto nevhodném oblečení, bez jídla ,pití či jakéhokoliv vybavení.
Vzhledem k názvu tady nešlo moc o napětí, od začátku bylo jasné kdo z těch tří přežije. Ale ten závěr kdy konečně došla do civilizace a nemohla se dovolat pomoci, každý se k ní obracel zády, to bylo z celé knihy nejdrsnější.

Janadvorackova
21.10.2019 4 z 5

Lauren měla vlastně štěstí, protože měla jakousi průpravu, ráda cestovala a nebyla hloupá. A také se na začátku moc nezranila.
Všechny tyhle okolnosti jí pak hrály do ruky, když sestupovala z hory. Jak to dokázala, jsem čučela. Váhala bych, jestli se vydat od vraku, pokud bych viděla cestu, kterou ona musela zdolat.

Otázky, jestli najde vodu, jídlo, kolik nocí stráví pod širákem, jestli někde uklouzne a spadne, jestli se ještě zraní, nebo jestli jí nehrábne, řešila za pochodu.

Realistické halucinace působily děsivě, protože jí mohly stát život. A ne jednou. Stejně jako některé úseky cesty, kterou prošla. A na konci i už skuteční živí lidé.
Uvěřitelně je popsáno i chování pilota po nehodě.

Chvílemi jsem měla problém se stylem, nebo možná spíš asi divným překladem, kostrbatými větami.
Musím obdivovat každého, kdo se v podobných situacích nevzdá.
Zajímalo by mě, jestli existuje člověk, jemuž v podobných situacích zachránily život znalosti "načerpané" z podobných knih :). To by byl fakt klikař.

Rade: Myslím, že kalhotky měla. Pod tou dlouhou sukní jí chyběly punčocháče, nebo elasťáky. Tak jsem to teda pochopila já.