pinar pinar komentáře u knih

☰ menu

Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Přečetla jsem jedním dechem, i když je to čtení někdy trýznivé. Navíc autorčina brilantní práce s jazykem. Tajně doufám, že příběh nebyl autentický, že se jej v autorka sama nemusela prožít v reálném životě.

06.01.2024 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

nelíbilo se, nedočetla jsem, neuvěřila jsem tentokrát autorce její příběh

12.04.2023 2 z 5


Vraždy s odstupem Vraždy s odstupem Michaela Mužíková

Přidám pozitivní hodnocení - i když jsem vraha uhádla asi v polovině knížky, stejně mě příběh bavil. Autorka píše čtivě, postavy jsou uvěřitelné, zajímavé, pořád se něco děje. Není to nějaká hluboká literatura, ale byl to pro mě příjemně strávený čas.

28.05.2022 5 z 5


Sára Sára Dominik Dán

Výborné, patří mezi nejlepší "dánovky". Velmi zajímavý hutný děj, propracovaná zápletka, překvapivé rozuzlení. Často uhodnu vraha před jeho odhalení, zde jsem byla napjatá do poslední chvíle. Zároveň se mne velmi dotkla linie vztahu otec - dcera a jejich osudové nedorozumění, které vyústilo ve velmi dramatický konec.

10.01.2022 5 z 5


Mafiáni Mafiáni Martin Nezval

Mně se to líbilo, možná i proto, že jsem nic neočekávala. Nicméně dobře vykreslená ruská a v protikladu US typická povaha i její podhoubí. několik zajímavých politologických úvah, pro mě to nakonec bylo docela zajímavé čtení. Včetně přesné charakteristiky přemýšlení některých VS-zlatokopek.

03.01.2022 5 z 5


Babička Babička Irena Obermannová

krásný vztah k matce prochází celou knížkou. ale moc me to nebavilo, úplně jsem autorce příběh a její prožívání této životní etapy neuvěřila

01.01.2022 2 z 5


15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Vůbec mě to nebavilo, pro mě nejslabší kniha Patrika Hartla. Nedůvěryhodné postavy, rozvláčené popisy, a dokonce ani překvapivé zvraty nebo humor. Je pravdou, že knížka ukazuje, jak je život jako na houpačce, jak už napsal někdo přede mnou - jednou jsi dole, jednou nahoře. Těším se na další knížku, laťka je nyní nízko, příště to musí být lepší :-)

01.01.2022 1 z 5


Polednice Polednice Jiří Březina

Lehce nadprůměrná česká detektivka, dobře se čte, paralelní prolínání děje, myšlenky vraha (a tím pochopení jeho motivu) a jeho matky (a tím pochopení příčiny toho, co se stalo) je zajímavé a originální, a k tomu reálně vystižené české prostředí. Trochu nedůvěryhodně na mě působila hlavní dvojice mladých detektivů, těm jsem to úplně neuvěřila, no a asi ve 2/3 asi už každý čtenář ví, kdo je vrah. Není to náročně čtení, ale na relax to není vůbec špatné. Zkusím i předchozí knížky autora.

01.01.2022 3 z 5


Cigaretka na dva ťahy Cigaretka na dva ťahy Dominik Dán

Kdo má rád konspiraci, přijde si na své. Knížka se jako všechny ostatní dobře čte, jen mi už trochu vadí to neustálé posedávání po hospodách, komentáře, jak nezbytné je zapálit si cigaretu při každé příležitosti. Cigareta. se stává atributem dobré pohody, kamarádství a nekuřák je od první chvíle podezřelý. Také snaha maximálně se vyhnout práci a brát plat za sezení v kanceláři a čtení novin mě bavila u první, možná druhé knihy, dnes už mi to připadá hloupé, přeci jen už se děj odehrává hluboko po revoluci, v jiném období a ovzduší.. Takže tak - pokud máte rádi "dánovky", tato patří k těm lepším, i když ta neutuchající oslava alhoholu, kouření a zálibě ve čtení novin v pracovní době už je trochu stereotypní.

07.11.2021 3 z 5


Zrušený rok – Deník 2020 Zrušený rok – Deník 2020 Michal Viewegh

Nic jsem nečekala, posledni knihy se mi nelíbily. Mozna i proto jsem příjemné překvapena, knížku jsem přečetla na jeden zátah, sebelitost se přeměnila ba sebeironii, a několik inspirativnich momentu jsem tam nasla. Třeba to, ze i kdyz jako rodič děláte vse co můžete, a snad i dobre, stačí jedna nepovedený věc, a to je to, co si děti mohou pamatovat cely život. Zformuloval pro me zkušenost důležitou pro me. Knížku doporučuji, je fajn.

06.11.2021 4 z 5


Něžná fata morgána Něžná fata morgána Dominik Dán

Tato knížka mně nezaujala, jednak jsem pamětníka a čekala bych důkladnější a bohatější vnoření a popis listopadových dní, aspoń já si je pamatuji daleko barvitěji, zatím je věnováno více času popisu nicnedělání v kanceláři a podrobnému popisu popíjení policistů vlastně od rána do večera, a jednak jsem úplně neuvěřila konečnému rozuzlení a náhodnému nalezení vraha, který ale zase někam v závěru zmizel. Jiné knížky se od Dominika Dána se mi líbily moc, ale tahle mne zklamala.

31.10.2021 2 z 5


Pod Palcem Pod Palcem Jarmila Pospíšilová

Dobrá kniha, odráží i lidské vztahy nejen na vesnici, dobře se čte. Mně se líbilo hlavně dobré postřehy z naší reality, je to opravdu "česká" detektivka.

17.10.2021 5 z 5


Venuše Venuše Jitka Ludvíková

Detektivka s důkladně vykresleným psychologickým portrétem hlavních osob. Sympatický detektiv Pavel Matouš, kterého známe už z předchozích knížek autorky, se stále vyrovnává s rozvodem svého manželství a můžeme sledovat i další vývoj (zasnoubení bývalé manželky, sblížení s dcerou Sofií), ale zároveň dává nahlédnout do rodinného zázemí psychopatického milionáře Webera, do jeho uvažování i dopadu na jeho dvě manželství. Je to rozhodně zajímavé čtení, a nejen jako detektivní román. btw - rozuzlení a odhalení vraha asi neuhádnete, což se také nedá dnes říci u běžných i dobrých detektivek. Doporučuji k přečtení, nebudet zklamáni.

17.10.2021 5 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Obdivuhodné dílo, pokud si představím, kolik mravenčí práce při sbírání a studia historických materiálů nepříliš frekventovaného Slezska - klobouk dolů. Nerušilo mně ani používání nářečí, i když to obvykle nemám ráda a někdy mne to i odradí od další četby. Osudy Čechů, Poláků i Němců popisovány zjevně hodnověrně se všemi paradoxy doby, ale s přesahem do dneška - nacionalismus vs. národní hrdost, solidarita a sobectví, vše v románu najdete. Rozhodně stojí za to přečíst.

06.08.2021 4 z 5


Jedničky a nuly Jedničky a nuly Tomáš Grombíř

Zajímavě zmapovaný vývoj IT od samotných porevolučních začátků až do doby po revoluci. To je podle mého názoru nejzajímavější a velká hodnota knihy. Děj knihy a vztahové zápletky spíše klouzají po povrchu a nic zásadního nesdělí ani se hlouběji čtenáře nejspíš nedotknou. Nicméně zajímavé čtení, doporučuji všem pamětníkům i těm mladším, které zajímá, jak to vlastně v devadesátkách bylo.

06.08.2021 3 z 5


Nevinným se neodpouští Nevinným se neodpouští Dominik Dán

Autora jsem neznala. ale knížka mne vtáhla okamžitě do děje. Ohromně čtivé, zajímavé, děj se odehrává v naší realitě, aktuální český jazyk, hlavní postavy uvěřitelné a autentické. Jdu hledat další knížky autora, hodně mne zaujal a tuto knížku rozhodně doporučuji všem, kteří mají rádi českou detektivku/trochu psychologie/ne úplně jednoduché čtení.

08.05.2021 5 z 5


Píšťalka Píšťalka John Grisham

Velmi ctivé, zajímavá zápletka, v tomto románu se autor hodně snaží, aby se čtenář neztratil v ději a množství postav. jedna z nejlepších knih J. Grishama.

04.05.2021 5 z 5


Grayova hora Grayova hora John Grisham

První kniha od Grishama, kterou jsem dočetla s přemáháním. Je pravda, že téma těžba uhlí a její vliv na životní prostředí a zdraví lidí není asi pro každého, a ani autorovi se nepodařilo jej uchopit tak, aby přitáhlo čtenáře. Děj se vleče, hlavní hrdinka není vykreslena příliš věrohodně, naopak děj se odvíjí předvídavě a pomalu. Pro mě navíc motiv zlé korporace odírající chudé horníky zavání levicovým zjednodušováním, takže vlastně ani nevím, zda si knížka zaslouží aspoň dvě hvězdy - no snad za předchozí dobré knihy a přece jen jedno překvapení v celém ději, které jsem nečekala (Donovan - více neprozradím).

26.04.2021 2 z 5


Smrt papaláše Smrt papaláše Jan Bauer

Nostalgická připomínka normalizační doby. I když jsem tu dobu zažila, při čtení knihy jsem si připomněla mnohé i drobné absurdity té doby. Knížka i pro mě věrně zachytila duch té doby. Jako detektivka asi nic zvláštního, jedna vražda (před Jaltou) mi připadala úplně zbytečná a násilně imputovaná do děje, ale četla jsem to s chutí právě pro tu pravdivou nostalgii.

23.04.2021 4 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Jsem ohromená, naprosto unešená a nadšená nejnovější knihou Aleny Mornštajnové. Knížka asi jinak zapůsobí na čtenáře mé generace, na ty, kteří zažili podivné období před revolucí 1989 a jeho destruktivní vliv na myšlení a chování lidí v té době, a jinak na generaci mladší, pro kterou Listopád poodhrně roušku a přiblíží, jak autoritářský systém dokáže ovlivnit a zmanipulovat lidí i jinak velmi interligentních. Děkuji za tu knížku, už jsme hodně zapomněli, jaké to před revolucí bylo. Pro mladší generaci bych doporučila jako povinnou četbu v rámci studia soudobých dějin. Jinak ráda bych zdůraznila i motiv křesťanský, který je trochu v pozadí a nemusí být úplně zřejmý - hlavní postavy jsou Marie (Maja), její manžel Josef (Joska) a jejich dcera Magdalena. Biblická analogie je trochu skryta, ale je tam a přidává to románu další rozměr a úhel vnímání. Doporučuji k přečtení, za mně dosud nejlepší dílo autorky.

22.04.2021 5 z 5