Smrt papaláše

Smrt papaláše https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231370/bmid_smrt-papalase-231370.jpg 3 18 11

Detektivní příběh se odehrává v redakci deníku Rolnické listy v době tuhé politické normalizace. Pod schodištěm z redakce do sazárny je jednoho rána nalezen mrtvý plukovník Státní bezpečnosti, přítel šéfredaktora. Případu se ujímají kriminalisté, ale záhy jim ho odebírá Státní bezpečnost. Když se však s objasňováním plukovníkovy smrti nedokáží pohnout z místa, mordparta se vrací, navzdory tomu, že jí šéfuje kriminalista s politickým škraloupem z roku 1968. Došlo v redakci k vraždě, anebo to byla jen nešťastná náhoda? A koho kryje vedoucí noční redakční směny? Dělá to jenom proto, že byl kritický večer v redakci opilý?... celý text

Přidat komentář

pinar
23.04.2021 4 z 5

Nostalgická připomínka normalizační doby. I když jsem tu dobu zažila, při čtení knihy jsem si připomněla mnohé i drobné absurdity té doby. Knížka i pro mě věrně zachytila duch té doby. Jako detektivka asi nic zvláštního, jedna vražda (před Jaltou) mi připadala úplně zbytečná a násilně imputovaná do děje, ale četla jsem to s chutí právě pro tu pravdivou nostalgii.

rafan65
24.10.2019 4 z 5

Kniha o časech na které jsem už díky bohu zapomněl.


jprst
07.06.2019 2 z 5

Velké zklamání, do slušné detektivky to má dost daleko a pokusy o humor také nic moc.

Merlinit
11.04.2019 3 z 5

Přijatelná oddychovka, jen to klopýtání o úpornou autorovu snahu o ne-angažovanost je poněkud otravné.

Macek58
01.10.2018

Klasická oddechovka s připomenutím dob "minulých".

Iki1
12.07.2018 1 z 5

Této knize by rozhodně slušelo odstranění nálepky Původní česká detektivka, redukce zhruba na polovinu stran a hodně pečlivé projití jazykovým korektorem. Ano, dobré k připomenutí starých normalizačních dob (ruší přemíra sem tam přihlouplých anekdot), dobré jen jako oddechovka na pláž rybníka.

čef
23.05.2018 3 z 5

No, detektivka je to až asi v 25. plánu jinak je to retro komedie ze 70. let minulého století. Postavy stále povídají vtipy, nadávají na komunisty a chlastají fernet a jiné tekutiny. Parodie na kriminalistické pátrání je prostě excelentní, ale jako sranda možná ano, i když už tyto záležitosti jsou podle mne dávno vyvanulé a koho dnes zajímá Kim Ir Sen nebo Brežněv. Knihu jsem přečetl, ale tak nějak mám po dvou nedávných spáleninách české detektivky po krk.

tenax
16.06.2017 2 z 5

Totální úlet. Kdyby Bauer své vzpomínky na působení v normalizačních Zemědělských novinách zpracoval podobným způsobem jako Švandrlík Černé barony, bylo by to jistě zábavné čtení a zvlášť pro pamětníky nostalgická připomínka normalizace. Ale jako detektivka? Konverzace do značné míry spočívající ve vyprávění politických vtipů ze soutěže o Zlatou mříž a pití, všechny postavy nutně musí mít nějaký škraloup z osumašedesátého roku, neorganicky vložená druhá vražda před koncem knihy, pachatelé jsou usvědčeni proto, že se sami přijdou přiznat, přesně tak by detektivka vypadat neměla. A když se zavražděný taxikář jmenuje celkem neobvyklým jménem Felix Krumlovský, což byl Bauerův pseudonym, tak nevím, dělá si z nás srandu nebo mu došly nápady? Takže jako oddychovka ano, jako detektivka rozhodně ne.
A to vůbec neberu v potaz neuvěřitelně odbytou redakční práci, chybějící nebo naopak přebývající slova. Za to by příslušná pracovnice měla mít titul „neodpovědná redaktorka“.

ivoiro
15.06.2016 4 z 5

Zajímavá vzpomínka na časy mého mládí.

pagac17
05.12.2015

výborná detektivka, tady mi nešlo snad ani o tu zápletku, jako vynikající líčení normalizačního období. Zopakovali jsem si, co tenktát dělo a protože to bylo autorem podáno s humorem, tak jsem se i zasmál. Jinak běžná detektivka, ten konec papaláše jsem očekával, jen ne tu druhou vraždu, v každém případě nelituji, že jsem tu lehkou detektivku si přečetl

aajuska
25.07.2015 2 z 5

Tak do 3/4 mě to jako ryze průměrná oddychovka na dovolenou vůbec neuráželo, ale "rozuzlení" to posílá do háje. Prostě nějak to s tou vraždou zametem.. A proč se na posledních čtyřiceti stranách najednou objevila další s ničím nesouvisející linie? Jako by tam vražda byla jenom kvůli nálepce "detektivka", která prodává.. Kdyby to autor napsal jen jako příběh, který ukazuje zákulisí novinařiny za komunismu, nebylo by to špatné. Prostředí redakce Vesnický listů je na tom totiž rozhodně to nejzajímavější.
P.S. Hodnocení by mělo být ještě o hvězdičku nižší kvůli té spoustě chyb v textu, chybějící slovíčka, hlavně předložky, chyba ve jménu atd., dost to ruší.