Grayova hora

Grayova hora https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260247/mid_grayova-hora-133-260247.jpg 4 134 34

Wall Street, rok 2008. Strmě stoupající kariéru Samathy Koferové ve velké právnické firmě rázně utne recese. Samantha o vlásek unikne propuštění, avšak musí nastoupit nucenou roční dovolenou a strávit ji dobrovolnickou prací ve středisku právní pomoci kdesi na venkově. Odjíždí do Brady ve Virginii, aby tam v srdci Appalačských hor zažila „skutečnou právničinu“: přípravu žaloby, účast na přelíčení, kontakt se soudcem... Místní však její přítomnost nijak nevítají, tím spíš, že se jim začne plést do jejich problémů – v Brady se už po generace těží uhlí, a po generace se tu řeší porušování zákonů, ignorování pravidel, překrucování předpisů. Někdy to vyvrcholí soudní pří, jindy oběťmi na životech... pár týdnů po příjezdu se Samantha bude muset vypořádat s obojím.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Gray Mountain , 2014


více info...

Přidat komentář

Luigi1
14.10.2023 4 z 5

Grisham je prostě v právnickýck věcech kovanej.V této je hlavní hrdinkou žena

mistrikova
17.09.2023 5 z 5

Román Johna Grishama se trošku vymyká jeho zavedené lince, protože se odehrává v Appalačských horách v hornické oblasti, kam odjede pracovat mladá právnička jako stážistka. Děj má až detektivní nebo thrillerový nádech a zpočátku jsem si myslela, že bude mít i romantickou linku. Ale nakonec je vše jinak a od poloviny jsem příběh opravdu hltala.


veronika9761
04.09.2022 4 z 5

Typicky grisham, ale malinko mu chybelo.

madem
05.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Vždycky jsem myslela, že mě už nemůže překvapit, ale když v půlce knihy zemře hlavní právník případu. To je nářez. Jen ten konec tak nějak vyšuměl do ztracena.

nicolettkaa
28.01.2022 2 z 5

První kniha, kterou jsem od Grishama četla a mám pocit že i poslední. Téma není špatné - zlé korporace, které ničí životy lidí i planety versus chudý lid, který nemá nikde zastání. Přišlo mi to ale nedotažené, najednou byl konec a vlastně o ničem jsme se nedozvěděli, jak to dopadlo (až na jeden případ). No a za thriller bych to rozhodně nepovažovala.

pinar
26.04.2021 2 z 5

První kniha od Grishama, kterou jsem dočetla s přemáháním. Je pravda, že téma těžba uhlí a její vliv na životní prostředí a zdraví lidí není asi pro každého, a ani autorovi se nepodařilo jej uchopit tak, aby přitáhlo čtenáře. Děj se vleče, hlavní hrdinka není vykreslena příliš věrohodně, naopak děj se odvíjí předvídavě a pomalu. Pro mě navíc motiv zlé korporace odírající chudé horníky zavání levicovým zjednodušováním, takže vlastně ani nevím, zda si knížka zaslouží aspoň dvě hvězdy - no snad za předchozí dobré knihy a přece jen jedno překvapení v celém ději, které jsem nečekala (Donovan - více neprozradím).

Dada077
17.02.2021 5 z 5

Grishamovi bežne neholdujem, hoci by som možno vo svojej knihovni aj nejakú jeho knihu našla, aj teraz som ho zaradila len kvôli ČV. Nakoniec som práve túto prečítala jedným dychom, ešte aj na toalete. :)
Vidiecke právo, ktoré v mnohých prípadoch supluje prácu sociálnych pracovníkov. Obetaví právnici, bojujúci s molochom banských spoločností, obhajujúci práva ťažko pracujúcich baníkov, ktorí zomierajú na choroby z povolania bez akéhokoľvek odškodnenia. Nechýba tam napätie, dobre maskovaná vražda, iritujúca hlúpa hlavná postava...

chrudas
02.08.2020 5 z 5

Zajímavé počteníčko...... moc se mi příběh líbil.

IvaKo
20.01.2020 4 z 5

Grishama čtu moc ráda, takže i tentokrát jsem spokojená. Příběh je zaměřen zejména na závažné sociální a ekologické problémy v oblasti Appalačských hor umocněné ekonomickou krizí. Jako právničku mě vždycky zajímá jak funguje vymáhání práva v jiných právních systémech. Nechybí samozřejmě osobní zápletky a napětí, ale detektivka to není. Doporučuji.

Kalina
13.12.2019 4 z 5

Příběh je moc pěkný, “ale” místy se opravdu vlekl. Škoda. I přesto mohu doporučit, protože jako všechny knihy od Johna Grishmana vám něco napoví o čem přemýšlet.

Janík511
16.10.2019 3 z 5

Konečně po týdnu dočítám a budu ráda, když to budu mít za sebou. Prvních sto stran nuda, už jsem si myslela, že ji definitivně odložím, i když anotace vypadala velmi slušně. Bohužel nízké hodnocení musím dát, neboť mi S. nebyla sympatická, její neustálé, že ona nic, mi lezlo koncem už na nervy. Dějová zápletka sama o sobě divná, půl knihy se řeší jen nějaké právní přípravy na uhelné společnosti, nic moc čtivého a záživného. Dočtu a vracet se k ní už více nebudu, jednou stačilo.

Marryzlis
30.08.2019 3 z 5

Ale jo, proč ne. Četla jsem i lepší knížky od pana Grishama. Zajímavé ale je, že i takový nic moc příběh dokáže napsat tak, že se to tak hladce čte.

Marta08
04.05.2019 3 z 5

Příběh mi přišel nedokončený, bylo otevřeno mnoho dějových linek (případů) a skončilo to nemastně neslaně. Hlavní hrdinka byla zvláštní, nijak zvlášť sympatická, nevěděla, co chce. Téma knihy bylo zajímavé a kniha celkem čtivá, ale že bych si chtěla okamžitě přečíst něco dalšího od autora, to ne.

petr2934
17.03.2019 3 z 5

Dalsi skvělý detektivní příběh, i když hlavní hrdinka je strašná

JosefKomensky
17.12.2018 3 z 5

Tak a mame tu dalsi zenskou hrdinku. Tentokraat je to peclivka Samantha. Samanthu prave vyrazili z dobre placeneho mista v pravnicke firme v Manhattenu. V dusledku financni krize si musi hledat na rok misto neplacene stazistky dobrocinne organizace za prislib eventualni moznosti zpetneho prijeti " az se vse trochu usadi "

Dostane misto v ex offo pravnicke kancelari pro prvni pomoc v pravnich nensnazich v hornickem mestecku Brady. Typicky scenar mestska holka se dostane do horni dolni - uspechannost mesta proti klidu podhuri. Nesmyslnost Samantina povolani a vicemene jeji cele dosavadni existence, odvyjejici se ciste jenom od nevidi do nevidim pobytu v kancelarskych prostorech firemniho ( motiv ktery se objevuje ve vicero Grishemovych knih ) komplexu proti zivotni dulezitosti poskytovani zakladni pravni pomoci lidem, ktery nic nemaji a jsou az doslova stredovekym zpusobem vykoristovani dulnimi koncerny.

A ted k tomu nazvu knihy ???
Ktery prekladat vymyslel tenhle prekladatelsky nesmysli ??? Grey mountain jakozto seda hora - Jakozto sleepy hollow je ospalaa diira ( to by byl v podstate dokonale vystihujici nazev knihy ale uz si ho davno kdosi jiny vzal a vysi na nem pravdepodobne I registracni znamka ;-) )


Seda hora - jako je sedy vsechno okolo - mesto , okoli lide se kteryma se Samantha setkava - stejne tak jako je sedy vsudepritomny prach drceny tezkymi koly tezkych nakladaku uhelnich spolecnosti.


Kniha mi misty pripomynala I Verneovku ocelove mesto - hlavne co se popisu dulni techniky a ruznych tezaskych Technik tyce.


Samantha je z pocaku takova nemastna neslana postava a chvilema se chovaa az moc jako Mirek Dusin v suknich. Knizka je ale napsana velice ctvive hlavne co se popisu nejruznejsich lidskych osudu tyce znovu prolynaji se tu mnoha temata, ktera uz mohl pozornejsi ctenar Grishamovych knih znat I z jinych knih a vsak v tomhle pripade je uvedeno I nove tema a to je totalni devastace prirody tezarskymi spolecnostmy.


Druhe tema, ktere meni ton az doposud psanych Grishamovych knih je role FBI - tedy v podstate statne vykone moci, zneuzite nekym mocnym - blyze neidentifikovatelnym ruskym miliardarem a jeho skupinou k zastrasovani, sledovani a mareni advokatni cinnosti v pripade vysetrovani korupce tezarske spolecnosti.


Verim ze ceske ctenare hlavne ty ktery treba cirou nahodou ziji na kladne kniha nijak zvlastne neprekvapi - ale ty ostatni ji budou urcite poteseni. Milovnici Grishama si prpoctou hvezdicku na vic :-)

Lemurka
11.12.2017 1 z 5

Kniha mě nezaujala, nedočteno. Samé nudné právo ..

orinka3
01.08.2017 4 z 5

Pozoruhodná kniha! Zařadila bych ji spíš mezi detektivky. Hlavní postava Samantha mi občas připadala až příliš sebevědomá a asertivní, ale možná to v Americe není nic mimořádného. Měla být nakonec na co pyšná - dobrý původ, dobré sebevědomí, odvaha i intelekt. Její odjezd do Apalačských hor byl podle mě pro zhýčkanou dívku z velkoměsta velký přemet, ale uplatnila se tam opravdu dobře. Trochu mi to připomnělo Croninovy lékařské povídky, kdy se mladý lékař dostane do svého prvního místa a setkává se s tvrdou realitou. Případy, které se Samantě na stůl dostaly, by otřásly každým citlivějším člověkem. Obcházení zákonů žraločí uhelnou společností by naštvalo každého se smyslem pro spravedlnost. Tak nějak jsem tušila, jak to dopadne, kniha by měla mít pokračování, abychom nebyli ošizeni o rozlousknutí tvrdého oříšku v podobě boje ochránců přírody versus těch, co tamní přírodu i s lidmi plundrují.

putpuda
14.04.2017 3 z 5

Po dlouhé době jsem dostala chuť na Grishama ;). Nebylo to špatné, v hlavní roli tentokrát žena.... trochu moc právničiny, ale to už tak u Grishama bývá. Čte se dobře, ale nemělo by být pokračování?!

EvikU.
07.04.2017 3 z 5

Ze začátku nic moc. Pak jsem se jakž takž začetla, ale není to moje oblíbená kniha.

tulip131
10.02.2017 5 z 5

První dvě stránky mě trochu zaskočily, nic zajimaveho, ale od třetí strany až do konce se pořád něco dělo, nebyl tam ani řádech "tlachání". Velice dobre čtivo pro milovníky Grishama. O to víc, že se nebojí nechat umřít jednu z hlavních postav. Opravdu skvělá kniha.