Jedničky a nuly

Jedničky a nuly https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/317980/mid_jednicky-a-nuly-suY-317980.jpg 3 49 18

Poutavý román o době, kterou jsme všichni zažili, a která je už historií. Návrat do časů, kdy bylo možné vše. A také jedinečné, zasvěcené a vtipné vyprávění o informační revoluci, která za posledních třicet let fantastickým způsobem proměnila společnost. Až do příchodu na pražskou vysokou školu byl mladičký Adrian dokonalou nulou. Nesebevědomý, sexuálně strádající kluk bez přátel i zkušeností však má vášeň v programování, které jej v hlavním městě katapultuje do světa velkých peněz, luxusu a nejrůznějších špinavostí. V devadesátých letech, v čase podnikání v šedé zóně, je po technicky zdatných talentech hlad, a Adrian toho dokáže využít, takže se nakonec stane vysokým manažerem ve společnosti tunelářských bossů a postaví se do čela globálního internetového impéria. Jenže ani to mu ke štěstí nestačí, neboť jediné, na čem mu doopravdy a zoufale záleží, je láska krásné, ale nepřístupné kolegyně. Jak skloubit úspěch, ego, cit, a zároveň přežít ve válce matadorů kuponové privatizace?... celý text

Přidat komentář

Péťa1950
13.09.2022 4 z 5

Iennyd vystihl i můj dojem z knihy, jen bych se opakovala jinými slovy. Ta třetí oblast peněz, investičních záměrů, mafiánských praktik, ztráty identity... ta mě děsí.

lennyd
23.10.2021 4 z 5

Musím obsah knihy rozdělit na tři části. IT část - tak jak zde píší ostatní komentující, je nejvíce propracovaná - a pro někoho, kdo je na tom stejně (minimálně věkově) podobně jako hlavní hrdina, tak i velice poutavá - většinou fází, které Adrian prožívá, jsem si osobně také prošel - i když v nějakém bodě se naše cesty rozpojily (on se vrhl do spárů velké investiční společnosti, sexuálních eskapád, velkých peněz a příležitostných vztahů - a já na rozdíl od něj do rodinného života a "malého" světa it). Druhá oblast - milostné vztahy hlavního hrdiny je tak těžko uvěřitelná, ale kdoví, třeba když už jsou takový prachy, tak je možný leccos. A třetí oblast - je právě oblast peněz, investičních záměrů, mafiánských přístupů, atd, atd - tak ta mně úplně nebavila, i když nepochybuju, že ve světě velkých peněz to takhle chodí.
Jinak kniha se čte velmi dobře, a zhruba od poloviny jsem jí dočetl "na posezení", a všem, kdo prožili "devadesátky", vytáčený internet a začátky Google, Napsteru, Facebooku určitě doporučuji ..


pinar
06.08.2021 3 z 5

Zajímavě zmapovaný vývoj IT od samotných porevolučních začátků až do doby po revoluci. To je podle mého názoru nejzajímavější a velká hodnota knihy. Děj knihy a vztahové zápletky spíše klouzají po povrchu a nic zásadního nesdělí ani se hlouběji čtenáře nejspíš nedotknou. Nicméně zajímavé čtení, doporučuji všem pamětníkům i těm mladším, které zajímá, jak to vlastně v devadesátkách bylo.

cendar
05.05.2019 5 z 5

Takový průřez IT dění v česku od komunismu doposud a v tom zabalený příběh jak jít za svým snem se vším co k tomu patří. Profesní romány o úspěchu mě baví.

petrarka72
07.04.2019 2 z 5

To se nepovedlo. Kvalitně zpracovaná rešerše o historii programování, internetu a virtuálního prostředí vůbec nevyváží za vlasy přitažený příběh a povrchně nahozené postavy.

jakafe
22.03.2017 4 z 5

Skvělý a čtivý román českého autora a z českého prostředí, o vývoji technologií, manipulace společnosti i charakteru člověka jako takového. Škoda jen, že autor s postupujícím dějem přebíhal od mně blízkého IT námětu do jiných vod. Ale i kdybych netrvala na tomto tématu, řekla bych, že to zkrátka příběh rozmělnilo... a zbytečně.

adam9149
09.03.2017

Jakoby kdyby si ajťák přečetl Padesát odstínů šedi, Padrino Krejčíř a Sběratel a rozhodl se napsat knihu :-) Za mě (jako ajťáka) skvělé čtení z dobře známého IT prostředí.

Kif
06.03.2017 2 z 5

Pro mě zklamání. Jedno pozitivum - čtivost. A taky grafická úprava, ta obálka mě prostě přitahovala od začátku. Ale jinak spíše negativa. Sáhla jsem po knize s tím, že bych si chtěla přečíst nějaké současné české autory, těm jsem poslední dobou neměla moc šanci se věnovat a taky se o nich moc nemluví. Ale o tomhle se mluvilo - a jak! Tak jsem měla asi moc vysoká očekávání, bohužel.
Ono je to sice čtivé, ale Adrian mě fakt štval. Na začátku jsem asi čekala, že se z něj vyklube nějaký zázrak, někdo, kdo má prostě talent a díky němu se vypracuje, ale bohužel. On Adrian pouze byl vždy ve správný čas na správném místě, když to zobecním. A co z něj vyrostlo mi je opravdu nesympatické. Arogantní blb, který si myslí, že si zaplatí celý svět.
Ale nemůžu tomu upřít to, že mě styl psaní donutil to číst, přestože mi byl hlavní hrdina tak protivný.
Jo, a taky jsem se občas ztrácela v pasážích, kde se rozváděly kšefty. Jen těžko říct, jestli to bylo mou únavou, nebo už se to na můj vkus příliš týkalo něčeho, v čem se nevyznám. A to já pak takové věci umím nevnímat.
Spoiler alert - taky jsem nepochopila ke konci knihy jeho rodiče: Když si stěžovali, že se nudí, protože už jsou v důchodu, tak proč měli v baráku personál, který jim vařil a staral se o dům? Přece si nenajmu někoho, kdo mi vezme práci, když vlastně nemám ani co dělat...
Není to špatná kniha, i když to z tohohle tak může vyznít. Ale... něco mi tam chybělo. (kromě sympatického hlavního hrdiny)

kalinkacz
04.03.2017 4 z 5

Je třeba uznat, že na to, že se jedná o autorovu prvotinu je tento román opravdu čtivý, pravdivý a v jistých směrech originální... Tématu IT prostředí jsem se opravdu bála, ale naštěstí až na pár částí mi toto téma absolutně nevadilo... Sama jsem měla možnost se s autorem setkat a opravdu mi ochotně objasnil pár věcí a dostala jsem z knihy hned jiný pocit... Rozhodně stojí za přečtení!

Jana283
23.02.2017 4 z 5

Pro mne velmi zajímavé čtení o lidech, prostředí, životním stylu, který je zcela mimo realitu mého života. A další varování před "velkým bratrem", kterému se sami podbízíme a odevzdáváme své soukromí a životy. Dobrých nových českých autorů je jako šafránu. Tomáš Grombíř určitě zaslouží pozornost. Doporučuji!

Iki1
13.02.2017 2 z 5

V románu je velmi dobře popsána tehdejší doba a možnosti, které přinášela. Vlastní příběh je ovšem zbytečně rozpolcený na tři kontinenty a to mu ubralo na čtivosti. Roztahanost totiž není dobrá vizitka autora, který chce zaujmout své čtenáře.

Rumplestiltskin
10.02.2017 1 z 5

Jak už zde bylo několikrát zmíněno, je to příběh člověka, který se náhodou objevil ve správný čas na správném místě. Jeho úspěch pro mě byl něco nevysvětlitelného.
Nejvíce mě ale zklamala dějová překombinovanost. Kdyby se příběh držel IT prostředí, byl by o dost zajímavější. Bohužel zakomponování mafiánského dramatu na konci knihy byl poslední hřebíček do rakve (Stačila mi však už milostná zápletka ze začátku knihy, na kterou se pak čekalo 200 stran.).
Kniha mi přišla až přespříliš kvapná, ale přesto zdlouhavá až skoro uměle natahovaná. Do děje mě vůbec nevtáhla.

Sorrow
07.02.2017 3 z 5

Dvojí linie příběhu je u takové knihy asi nevyhnutelná. Bohužel je však ta linka "lidská" hrozně nereálná. "Počítačová" linie je o poznání propracovanější, uvěřitelnější a dokonce v mnohém poučná. Moc se mi líbí celkové poselství knihy a na debut není příběh vůbec špatně napsaný. Výhrady mám tedy hlavně k postavám.

rottovat
06.02.2017 4 z 5

Na to, že se jedná o autorovu prvotinu, mi to přijde zdařilé, proto dávám čtyři hvězdy. Pasáže pojednávající o počítačích a internetu jsou místy trošku suché, nezáživné a připomínají spíše než román prostý výklad, ale celkově je jinak příběh zajímavý a až reálně děsivý co se týče práce v korporacích, kde pracovní nasazení a peníze jsou nadřazené všemu včetně osobního života. Krapet navíc mi tam přišly některé erotické scény, které svým popisem (ač mne občas pobavily) působily v celkovém kontextu jako pěst na oko.

-Pečivo-
29.01.2017 2 z 5

Jedničky a nuly jsou literární chleba. Čte se to samo, ale nemá to žádnou výraznou chuť. Neni k tomu vůbec žádná literární paštika, ani míchaný vajíčka. Jediný a veliký plus je, že je čtenáři rekapitulována historie internetu a všech zásadních milníků jako Yahoo, Google, Napster a tak dále pana krále. Grombíř se nevyhejbá ani pornu a tak se sice v knize neobjeví tank, ale alespoň Pornhub. Z 270 stran tento obsah zabíra ale tak maximálně 40 stran. A to přehánim.

To všechno je ale hrozně málo, protože ústřední příběh je plytkej jak kafe, který mi právě vyjelo z kávovaru, protože nám došly zrnka. Více méně se jedná o autobiografii mýho kamaráda Šumiva, kterej je z malýho města a od mala se zajímal o počítače. V raným věku internetu se vydá studovat do Prahy, ale školu nedostuduje, protože se začně věnovat businessu okolo nových technologií, spřáhne se s polistopadovejma podnikatelema a uvnitř obrovský korporace vydělá miliony.

I přes miliony na kontě zůstane ale průměrnej ajťák, kterej měl štěstí, že byl ve správnej čas na správným místě. Takový počítačový Vladimír Šmicer. Zamiluje se do buchty, která je úplně mimo jeho sport, samozřejmě to klapne, pak je to ale komplikovaný, ve firmě je to taky komplikovaný, trochu mafie, trochu násilí, trochu megalomanství a tak dále pana krále.

Grombířova kniha má nebezpečně našlápnuto ke Kruhu od Dava Eggerse (literární žumpa), ale naštěstí do tak hlubokých hoven nezabředne. Teď si zahraju na věštce a předpovim, že do dvou let to bude zfilmovaný a bude tam hrát Budař, taková ta zrzavá kočka z Maďarska a možná nějakej Macháček a mojí mámě se to bude líbit.

A aby toho nebylo málo, tak je to celý ještě zabitý happy endem. 3/10 a začínám si znova uvědomovat jak skvělý vlastně to Jezero od Bellový je.

babyboar
14.01.2017 5 z 5

I přes podivný konec a odstavení nejsympatičtější postavy v půlce knihy, hodnotím maximem. Knihu jsem si vybrala protože mě zajímají knihy reflektující dopad IT technologií na život současné společnosti. Grombířovi se povedlo upozornit na problém ztráty soukromí a vlastní identity vlivem nezodpovědného používání sociálních sítí a internetových aplikací. To vše v knize vyplouvá na povrch v průběhu života hlavního hrdiny, kterého potkáváme jako nesmělé dítě nadané na práci s prvními osobními počítači a opouštíme jej jako miliardáře. Trenýrky název "Jedničky a nuly" tak neodkazuje pouze k binární soustavě, ale také k úspěšným a neúspěšným. Jaká je hranice úspěchu a co je jeho zdrojem? A je úspěch zárukou štěstí? Průvodce milníky IT posledních 30 let, místy humorné, místy až příliš peprné kontakty mužů se ženami, přechod zlatých 90. do prvních let nového milénia, privatizace, mafie, obrovské peníze, drogy, touha po moci, úspěchu i lásce. A pokud někomu přijde chování některých postav přehnané, tak se obávám, že se mýlí.

Jana_Hlus
19.12.2016 4 z 5

Příběh hlavního hrdiny mi připomínal spíše českého Steva Jobse. Román je psán svižně, a pro člověka, který si tu dobu pamatuje, je to skutečně zajímavý retro-pohled. Perfektně popsaný systém, jak vznikaly mega firmy, které dnes kralují českému byznysu. Navíc jsem si při čtení uvědomila, jak moc se nejen IT za tu dobu změnilo. 4/5

zdenek5887
17.12.2016 4 z 5

Dost zajímavý příběh takového českého Gatsbyho, který stojí určitě za to si ho přečíst. Pokud jste ovšem tak trošku geek a známí vás mají za "ajťáka" a nebo se tím přímo živíte (bůh s vámi). I mě kdysi celá počítačová a internetová sféra hodně brala, tudíž jsem neměl sebemenší problém chápat souvislosti a explikaci různých pojmů, s nimiž se zde hojně setkáte. Na druhou stranu je tam dle mého i poněkud více zbytečného ekonomického balastu, ve kterém jsem se místy ztrácel a na ději samotném to spíše ubíralo čtivost. Co se mi však hodně líbilo, byly dialogy. A těch tam bylo naopak pomálu. Toho je škoda.

Autorovy knížky

Tomáš Grombíř
česká, 1978
2016  64%Jedničky a nuly

Kniha Jedničky a nuly je v

Přečtených59x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených1x
Knihotéce17x
Chystám se číst39x
Chci si koupit10x