PeterBahn PeterBahn komentáře u knih

☰ menu

Záhada na zámku Styles Záhada na zámku Styles Agatha Christie

Zvolil jsem coby oddychové čtení a udělal jsem dobře...:).

28.04.2024 4 z 5


Exotovy zápisky Exotovy zápisky Ladislav Heryán

Opět vlídný a vnímavý Laďa Heryán. Moc hezky se četlo, místy dojalo. Děkuji

11.04.2024 5 z 5


Návod k použití železnice Návod k použití železnice Jaroslav Rudiš

Kniha plná příjemných setkání a barevných obrazů z různých koutů Evropské železné dráhy, a taky plná vůní a chutí z nádražních restaurací a jídelních vozů. Knihu mi věnovala dlouholetá výborná známá. Strefila se!

31.03.2024 5 z 5


KADAS MANA – Pět rozhovorů o Bohu mimo kostely KADAS MANA – Pět rozhovorů o Bohu mimo kostely kolektiv autorů

Kniha pěti rozhovorů s pěti tázanými a pěti tazateli. Nejedná se o ukázku, jak je život s Bohem hezoučký a slaďoučký, vylíčený v disneyovských barvičkách. Spíše o svědectví pestrého života víry s po všech stránkách pestrým a velikým Bohem. Mnohé výpovědi jsou velmi osobní, a tudíž mě čtení velmi sedlo!

04.02.2024 5 z 5


Muž v mlze Muž v mlze Agatha Christie

Na dobu tuhé normalizace určitě velice svěží výběr detektivních povídek od první dámy tohoto žánru. Některé jsem znal z dřívějších čtení, některé pro mě byly nové. Velmi povedené oddechové čtení, ale jde se dál:).

09.01.2024 4 z 5


Konec punku v Helsinkách Konec punku v Helsinkách Jaroslav Rudiš

...a tak jsem odložil knihu Utopia Avenue Davida Mitchella s tím, že mi nějak nesedla kvůli vyfabulovaným dialogům a trochu na silu formulovanému slangu.
Otevřel jsem tedy knihu mého pětihvězdičkového Jaroslava Rudiše, a ouha. To co mi nesedělo u Utopia Avenue na mě vykouklo i z Konce punku v Helsinkách. Za mě bohužel nejméně povedená kniha Jaroslava Rudiše, ale stejně hodná dočtení!
Zkusím se tedy vrátit i k Utopia Avenue:).

20.12.2023 3 z 5


Stav beztíže Stav beztíže Woody Allen (p)

Po krásné a rozjímavé knize Amose Oze, mi padl z knihovničky do ruky titul Stav beztíže. Moc jsem nevěřil Daphne Merkinové v předmluvě, když tvrdila, že jsou mnozí humoristé, a pak Woody Allen. Dal jsem jí za pravdu, když se po mě ohlíželi cestující minimálně půlky velkoprostorového vagónu řady Bdpee231, jak prskám smíchy. V téhle útlé knížce lze ale najít i víc, než jen povedená až ztřeštěná přirovnání a bezbřehý humor. A to je dobře.

12.09.2023 4 z 5


Příběh o lásce a tmě Příběh o lásce a tmě Amos Oz (p)

Opět jedna z knih, kterou mi věnoval dobrý známý, mající starost o to, bych nezemřel úplně blbý. Navzdory tomu, že v knize se nenachází nic moc akčního, tak vhledy do předešlých generací izraelského spisovatele se četly hodně dobře! Taky dětství spisovatelovo bylo popsáno hezky a někdy i sympaticky vtipně. Kniha taky se dotýká toho, jak nesnadně vznikal stát Izrael. Zajímavě byla navržena časová osa, která jak z minulosti, tak z budoucnosti ústila do jedné smutné a hluboké události. Doporučuji!

20.08.2023 5 z 5


Pět finských novel Pět finských novel Veikko Huovinen

Příběhy velmi rozdílné, některé syrově lidské a pozemské, v některých až metafyzično...:). Některé taky zaujaly více, některé méně, ale vždy dovedly vyvolat osobitou a docela působivou atmosféru.

24.06.2023 3 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Malá knížečka přečtená na části trasy vlakem z Brna do Prahy. Při čtení jsem narazil na pár krkolomnějších formulací, avšak krásné poselství knihy je naprosto zřejmé!

21.05.2023 4 z 5


40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

O autorovi vím již nějaký rok, ale neměl jsem odvahu se začíst do nějaké jeho knížky. Přiměla mě k tomu až skvělá známa, která řekla je to fajn čtení! A já ji dávám za pravdu!
Zkratkovitý humor a velmi trefné (nejen) Turecko/Izraelské postřehy mladého pouťaře.

10.05.2023 5 z 5


Letiště Letiště Arthur Hailey

První mé setkání s „Letištěm“ nebylo moc přátelské. Kamarád ze střední školy odmítl jít „ven“ a něco dělat, jelikož byl začten právě do této knihy. Psal se tehdy rok 1981 neb 1982.
Po více, než čtyřiceti letech mu dávám za pravdu!
Kniha se četla velmi příjemně, a i když se dnes píše jinak, tak profesní román ze šedesátých let v podání A. Haileyho má své veliké kouzlo!

26.02.2023 5 z 5


Dívka se stříbrnýma očima Dívka se stříbrnýma očima Samuel Dashiell Hammett

Knihu jsem měl rozečtenou několik měsíců, stále ustupovala zajímavější četbě. Pětihvězdičkovým Zločin a trest, Všichni mají pravdu a Na smrt, J. Kariky. Právě po poslední jmenované knize jsem potřeboval spočinout tím, že dočtu americké detektivní povídky začátku 20. století.
Jistá úleva se dostavila, ale trochu zvláštně zašmodrchané příběhy s nepřehledně popsanými akčními scénami mě moc nenabažily…:). Knížku jsem dočetl, poslední příběh Vražedné Loučení byl asi nejpůsobivější, ale již jsem rád, že čtu již něco jiného…:). Knížce jsem opravil přebal a vrátil do nádražní knihovničky.

16.01.2023 3 z 5


Na smrt Na smrt Jozef Karika

Dílo nesnadné k hodnocení a snad k hodnocení ze své podstaty ani není určeno. Je první knihou, do které se mi až bolestivě vnořovalo a bolestivě, avšak se značnou úlevou opouštělo děj, kulisy, postavy a scény. Místy mi vše v těle křičelo, už dost, prosím už dost…
I když je nesnadné hodnotit, nelze než plný počet…

29.12.2022 5 z 5


Všichni mají pravdu Všichni mají pravdu Paolo Sorrentino

Knihu jsem vždy otvíral s chutí, bylo to milé čtení v mnohém zábavné, v mnohém (alespoň pro mě) i poučné. V napsaném jsem vnímal i svérázný ale milý náhled na život skrze hlavní postavu, a taktéž milý nadhled na fungující stvořený svět. Autor je též mistrem odboček, ze kterých se nakonec vyklubala i hlavní idea daného příběhu.
Jediné, s čím jsem měl trochu problém bylo nemálo míst, kde autor vysvětloval situaci poukázáním na nějaké, patrně slavné jméno. Já se v těchto jménech moc neorientoval, tak mi tyhle "pomůcky" moc nepomohly…:). Ale, přičítám to své intelektuální nedomrlosti, takže i tak plný počet!

24.10.2022 5 z 5


Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Velmi silné nadčasové dílo, které torpeduje svědomí! Ale odkrývá i to velmi zrůdné myšlení, že někdo MŮŽE… byť by se jednalo i o zločin…

24.09.2022 5 z 5


Pominuté chvály Pominuté chvály Štěpán Smolen

Druhá kniha, kterou jsem přečetl od kněze Štěpána Smolena. Chytrý nápad, řekl jsem si po přečtení úvodního slova. Pochválit a vyzvednout témata, která jsou spíše podružná a bez všeobecné pozornosti. Asi nejvíce mě zaujala hned první rozvaha Chvála neznabožek, která přesně korespondovala s názvem. Vyústěním bylo, že nebylo slov a to přesně sedlo…
Někdy se záměr názvu chvály s následným textem úplně nepotkal, ale to nevadí. Čtení „Smolenových chval“ bylo příjemné v mnohém poučné se zkratkovitým humorem, jež mi zlehka a sympaticky připomíná humor Zdeňka Šmída. Jediné, nad čím jsem malinko kroutil hlavou bylo, že autor pravé křesťanství vpasoval do katolicismu… Ale laskavými slovy majora Huga z Rozmarného léta, taky v tomto duchu glosuji “proč bychom to nepřipustili“…:)

12.07.2022 4 z 5


Rozhovor u Katedrály Rozhovor u Katedrály Mario Vargas Llosa

Knihu jsem dostal od fajn kamarádky a kolegyně pod stromeček. Jakmile nadešel její čas, otevřel jsem ji a byl překvapen... V první velké kapitole se klidně i v jednom odstavci nahrnulo několik dějů i časových os. Trvalo chvíli, než jsem si na tento způsob psaní zvykl. Následující velká druhá, třetí a čtvrtá kapitola v sobě tolik časových a dějových eskapád neměly… Nebo jsem uvykl…:). Kniha mě dovedla hodně vtáhnout, ale obsahovala i místa, která jsem jenom přečetl. Snad budu mít odvahu se poohlídnout po dalších dílech autorových…

27.06.2022 4 z 5


Ruský týden Ruský týden František Ringo Čech

Za režimu byl Ringo docela frajer (navzdory výpadům do pitomostí), počátkem svobodných časů jsem mu nemohl přijít na chuť kvůli jeho politickým excesům. Díky rádiu Beat jsem se v posledních měsících upomenul, že Ringo taky něco napsal z období hraní s Jirkou Schelingerem. Tak jsem z bazaru DBK zakoupil a nelituji.
Královsky jsem se bavil! I když tuším, že hodně popsaných situací bylo jistě autorem (do)vyšperkováno. Každopádně autor své kolegy (Kubeše, Stárka atd…) vůbec nešetřil a já tedy smekám, že šli s kůži na trh a Ringovi autorizovali knihu! …nebo neautorizovali…???...:)))

01.05.2022 5 z 5


Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

S kolegyní a dobrou známou jsme se před Velikonoci stavili v malém knihkupectví (nákup velikonočních pohledů). Známa neodolala a svému tatínkovi zakoupila milou knížku Marka Ebena, jenže ji zapomněla u mě v brašně a tak jsem ji vřadil do „tojboje“ aktuálně rozečtených knih (Bible Kralická – kontinuální čtení, M. Vargas - Rozhovor u katedrály a miniaturu F. R. Čecha o turné jeho kapely v Rusku).
Čtení Myšlenek za volantem (jež od poloviny pokračovaly hezky i bez volantu...:)), bylo příjemné a osvěžující. S postřehy páně Ebena se dá krásně souznít, napsal na papír to, co se většině lidí honí hlavou, když se kouká kolem sebe. To, že podobné pocity a dilemata prožívají i hlavy pomazané je milé a osvobozující…:). Milý počin!

19.04.2022 4 z 5