Muž v mlze

Muž v mlze https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25785/bmid_muz-v-mlze-Mdk-25785.jpeg 4 337 35

Dvacet povídek, v nichž jsou zastoupeni všichni detektivové známé anglické autorky. Doslov Jan Zábrana.

PeterBahn
PeterBahn
09.01.2024 4 z 5

Na dobu tuhé normalizace určitě velice svěží výběr detektivních povídek od první dámy tohoto žánru. Některé jsem znal z dřívějších čtení, některé pro mě byly nové. Velmi povedené oddechové čtení, ale jde se dál:).

Česneksmedem
Česneksmedem
28.09.2023 5 z 5

Jen pár stránek chybí do špalku. Takže, jak se u nás říká, zábavy háfo. A zábava je to přímo skvělá. Za sebe jsem si nejvíc užil slečnu Marplovou, příjemně překvapil Parker Pine i Harley Quin. Takže velká spokojenost.


misaC
misaC
09.08.2023 5 z 5

Ideální knížka na dovolenou plná detektivních povídek. Ačkoliv vyznávám "klasiku" - tj. slečnu Marplovou a Hercula Poirota, tak jsem byla mile překvapena ze všech povídek. Dokonce i ten "zatracovaný" Harley Quin mě pobavil.

Jessica007
Jessica007
10.12.2022 5 z 5

Sbírka detektivních povídek od A. Christie. Každý detektiv nebo dvojice, které autorka stvořila, zde řeší detektivní případy. Knížka se mi líbila, A. Christie je moje oblíbená autorka, ke které mě před hodně lety přivedla babička. A nejen za to jsem moc ráda.

Belanna
Belanna
28.08.2022 5 z 5

Výborné detektivní povídky, které mi v minulosti otevřely cestu k této spisovatelce.

Čmeláček
Čmeláček
22.06.2022 5 z 5

Tohle je takový mix různých povídek od paní Agathy. Mně se zdály skvělé všechny, takže dávám pět stars a dál už se rozepisovat nebudu :).

vodovodnice
vodovodnice
12.01.2022 4 z 5

Překvapilo mne, že A.Ch. psala i detektivky, jejichž motivem nebyli jenom vraždy, ale napsala detektivky i s motivem krádeže (bez vraždění).

Jedná se zde o povídky, které jsou výrazně kratší, někdy mne mrzelo, že končí třeba: "A teď víme jak to bylo a teď to předáme policii aby vše napravili..."
Na druhou stranu, povídky jsou krátké a když tam chcete vtěsnat smysluplnou myšlenku, tak se to prostě musí ořezat...

Je zde od každého detektiva po čtyřech povídkách, takže nuda rozhodně nehrozí :-) .

stejsdan
stejsdan
03.01.2022 5 z 5

Na knížku jsem narazila náhodou v knihovně po babičce. Byla až ve druhé řadě, což je určitě škoda, ale babička nashromáždila skoro tisíc knih....
Ale k obsahu: kromě notoricky známých detektivů Poirota a slečny Marplové se setkáme i s těmi méně známými, ale určitě ne horšími. Mě nejvíc bavil Harley Quinn, tajemný detektiv, který se náhle zjeví a zase nečekaně mizí. Umí se na případ podívat jiným pohledem. A navíc se mi líbí ta přesmyčka jeho jména - Harlekýn.
Mě to bavilo moc.
Díky babi...

sweeney
sweeney
01.08.2021 4 z 5

Musím přiznat, že ačkoli jsem fanynkou detektivních příběhů Agathy Christie, doposud jsem neměla ponětí o existenci jiných detektivů, nežli proslulých Poirota a slečny Marplové (holt člověk se celý život učí a já jsem moc ráda, že jsem měla možnost setkat se i s jinými charaktery této úžasné spisovatelky :). Jak je psáno níže, ne všechny povídky jsou na plný počet bodů, nicméně pokud to člověk vezme jako celek, není o čem pochybovat.

boxas
boxas
14.05.2021 5 z 5

Dlouho jsem váhala, jestli dát čtyři nebo pět hvězdiček.
Upřímně řečeno, všechny povídky na pět nejsou. Ale na druhou stranu je kniha velice různorodá co se námětů týče, díky všem těm vyšetřovatelům pestrá, a proto čtivá, takže nakonec proč pět hvězdiček nedat, že ano?

SSTknihy
SSTknihy
02.02.2021 5 z 5

Pokud máte detektivky Agathy Christie spojené jen s Poirotem a slečnou Marplovou, v tomhle výboru se vám představí i ti ostatní: podnikavý, trochu starosvětský manželský pár Tommy a Pentlička Beresfordovi, vysloužilý státní úředník a soukromé očko se znalostí lidského neštěstí Parker Pyne a trochu tajemný, záhadně se objevující a zase mizející Harley Quin a jeho dlouholetý přítel pan Satterthwaite. Čtveřici případů si střihne i slečna Marplová a Poirot, takže přehled je kompletní. Každý má něco do sebe, jiný způsob vyšetřování i povahu, což jen svědčí o spisovatelčině genialitě.

m_martina
m_martina
31.12.2020 5 z 5

Povídky v této knize jsou výborné, jedna lepší než druhá. Doporučuji.

Disease
Disease
01.07.2020 5 z 5

Výborný reprezentativní výbor z povídek nejznámější autorky detektivek, který potěší rozčleněním podle známých i méně známých pátračů. I když jsem to v minulosti četl už minimálně 2x, takže tu není prostor pro překvapení, jako čtení po kouskách před spaním to stále funguje víc než dobře.

Kate72
Kate72
17.06.2020 4 z 5

Moje první setkání s touto autorkou a jsem za to moc ráda. Mám ráda staré knihy je v nich taková krásná nostalgie. Paní Agatha je po právu oceněna. Její příběhy jsou důmyslné, propleteny vždy nějakou nevysvětlitelnou záhadou, kterou samozřejmě vždy známá hlavní postava v momentě vyřeší.

AnselmaAlois
AnselmaAlois
18.05.2020 5 z 5

Opět skvělá kniha plná povídek z pera Agathy Christie. Seznámíme se tu s několika známými i méně známými detektivy-Poirotem, Marplovou, Pynem nebo Tommym a Pentličkou.

Gweny
Gweny
15.08.2019 5 z 5

Agathu Christie mám ráda. O tom, že Hercule Poirot a sl. Marplová jsou její díla, jsem věděla, ale o existenci Parkera Pynea, Pentličky a Tommyho a Harley Quina jsem neměla ani potuchy. Povídky se četly skvěle, ale musela jsem mezi nimi dělat časové rozestupy, aby neopadl můj zájem. Přeci jen, když člověk čte stejný žánr delší dobu, přestává ho pomalu bavit. Nejvíce z toho všeho mě bavilo číst příběhy s Pentličkou a Tommym. Příběhy s Harley Quinem v sobě zase měly jistou dávku tajemna. Takovou duchařinu bych v dílech Agathy opravdu nečekala a byla jsem mile překvapena. Měla bych si ještě doplnit mezery ve znalosti jejích děl.

chaera
chaera
11.07.2019 5 z 5

Agathu Christie naprosto miluju a určitě si tuto knihu ještě jednou ráda přečtu. 5/5

mataj
mataj
23.06.2019 4 z 5

Výběr krátkých povídek od všech detektivů A.Christie. Některé jsem již znala ale stejně se to četlo velice dobře.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
12.06.2019 5 z 5

Výborné detektivní povídky, četla jsem už v pubertě a uvažuji, že se k nim vrátím.

eraserhead
eraserhead
09.12.2018 3 z 5

"Už je čas? Ty drobky, papíry, slupky tu nech,
zařaď se do šňůry aut a ztrať se za prvním rohem.
Ten piknik tady byl prima, má lásko,
ale teď sbohem..."
Tu a tam sáhnu po žánru, o kteérm vím, že mě nebaví, nic mi nedává a nenaplňuje mě. Agatha Christie je pojem, který nehodlám nijak snižovat. Jen prostě píše v žánru, který mě, přesně pro pronikavou a výbornou definici editora tohoto výberového sborníku Jana Zábrany v jeho doslovu, nebaví. Nic mi nedává, nenaplňuje mě. I přesto jsem si řekl, mám tu knihu doma, je to výbor povídek hned pěti jejích hlavních postav, uvidíme. Detektivní výbory mají jednu špatnou vlastnost, po třech čtyřech povídkách většinou pravidla, na nichž fungují a jsou stavěny, máte prokouknuté a dál už to jede jako na drátkách. Myslím, že šlověk nemusí být nějak zvláš velký genius, aby u dvaceti povídek jednoho autora (zde autorky), byť se snaží je trochu košatit, nepřišel na jeho/její "handgrif" a neodhaloval podstatné hodně brzy, někdy dokonce ještě dřív, než povídka naznačí. To je pro mě největší negativum minimálně této knihy. Brzy se dostaví nuda, nezáživnost. Povídky s Hercule Poirotem jsou hrozná nuda a zívačka, on sám je naprosto nijaký. Jane Marplová má alespoň nějakou jiskru a její charakter trochu utkví v paměti. Tommy a Pentlička jako by někoho pořád kopírovali a snažili se někoho napodobit. Nejvíce mě, z detektivů a hlavních hrdinů příběhů Agathy Christie paradoxně nejvíce zaujal Harley Quin, údajně nejvíce jejími fanoušky odmítán a kritizován. Zaujal mě přesně pro to, co mu bylo vyčítáno, příběhy s ním mají nějakou literární a zážitkovou hodnotu, nejsou to jen pouhé suché detektivní příručky pro amatérské slídily. Zaujala mě také jejich mysteriózní až strašidelná a duchařská atmosféra (ano, jsem milovník hororu). Takže, detektivky zase dlouho ne. Kromě Quina mi z knihy přišel nejlepší právě Zábranův doslov. Rád bych si od Agathy Christie totiž přečetl cokoliv nedetektivního.