Pominuté chvály

Pominuté chvály https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479715/bmid_pominute-chvaly-BDk-479715.png 5 36 6

Jsou skutečnosti, které vyvolávají všeobecný potlesk, a skutečnosti odvržené na okraj, které nikdo nepochválí. Právě k nim, na periferii, se vydává padesát krátkých statí velebících mimo jiné kněžské žvásty, zasmušilé lidi, vánoční bahno, rutinu, alkohol, čekání, zaostávání, politickou pasivitu nebo manželku svatého Petra.

Přidat komentář

karlonosik
05.04.2024 5 z 5

Skvělé, provokativní, k zamyšlení. Autorova mini-rozjímání nad rozličnými tématy nenudí a naopak vedou k hlubšímu promýšlení některých věcí, které bereme za samozřejmé.

Jarka_rybář
21.08.2022 5 z 5

Pominuté chvály jsou úžasné. Prosté a obyčejné, přesto obnažují až na dřeň. Ukazují, že i ve slabosti, opovržení, v naší každodenní malosti a malichernosti je šance. Je ale potřeba chtít vidět věci jinak, neměřit je svým pohodlím a svým jedem.
Musím říci, že kniha mnou hodně otřásla. Taky jsem jedovatá až běda. Zároveň se mi ale nabídla i cesata, jak ten jed začít odevzdávat Bohu.


PeterBahn
12.07.2022 4 z 5

Druhá kniha, kterou jsem přečetl od kněze Štěpána Smolena. Chytrý nápad, řekl jsem si po přečtení úvodního slova. Pochválit a vyzvednout témata, která jsou spíše podružná a bez všeobecné pozornosti. Asi nejvíce mě zaujala hned první rozvaha Chvála neznabožek, která přesně korespondovala s názvem. Vyústěním bylo, že nebylo slov a to přesně sedlo…
Někdy se záměr názvu chvály s následným textem úplně nepotkal, ale to nevadí. Čtení „Smolenových chval“ bylo příjemné v mnohém poučné se zkratkovitým humorem, jež mi zlehka a sympaticky připomíná humor Zdeňka Šmída. Jediné, nad čím jsem malinko kroutil hlavou bylo, že autor pravé křesťanství vpasoval do katolicismu… Ale laskavými slovy majora Huga z Rozmarného léta, taky v tomto duchu glosuji “proč bychom to nepřipustili“…:)

tinka1974
16.04.2022 3 z 5

Příběhy byly zajímavé, někde jsem se zasmála, někde jsem byla rozpačitá..........
Autor jednotlivé chvály prokládal humorem, to bylo fajn, ale byly pasáže, které jsem musela číst několikrát, abych pochopila, co chtěl básník říci

katerina8118
10.11.2021 5 z 5

Perfektní kniha, ve které Štěpán Smolen nabízí kromě zajímavých příběhů i pro něj typický, hravý jazyk! Několikrát jsem se přistihla, jak mi cukají koutky.

alweryon
22.09.2021 5 z 5

Chvála nápodoby...
Pár facek svědomí a síla zkusit zase říkat:"až zítra"