Stav beztíže

Stav beztíže https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516549/bmid_stav-beztize-7aG-516549.jpg 4 22 3

Stav beztíže je pátá sbírka humoristických próz z pera Woodyho Allena; podobně jako čtyři předchozí knihy Vyřídit si účty, Bez peří, Vedlejší účinky a Čirá anarchie nabízí i Stav beztíže to, na co jsme od Woodyho Allena zvyklí z jeho nezapomenutelných filmů: osobitý, inteligentní a absurdní humor, kombinovaný s jistou plachostí a notnou dávkou nervózní sebereflexe. Kniha se přitom vyznačuje pozoruhodnou tematickou šíří; ať už však autor píše o koních, kteří malují, o autech, která myslí, o sexuálním životě celebrit, nebo o čínské kuchyni, vždy zůstává nezaměnitelným originálem. Osobitý, inteligentní a absurdní humor!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Argo
Originální název:

Zero Gravity , 2022


více info...

Přidat komentář

Clara_C
11.04.2024 4 z 5

Typický Allenův humor s parádním překladem. Co jméno, to perla. Povídky krátké, sic vtipné, ale je z nich poznat Allenova klasická nejistota ze sebe samého, že selže v uměleckých kruzích, z nezájmu opačného pohlaví, pasáže o sexu jsou vskutku vtipné, poslední, nejdelší povídka mi přijde lehce biografická, jelikož mi připomínala jeho Mimochodem.
Velmi osvěžující četba.

PeterBahn
12.09.2023 4 z 5

Po krásné a rozjímavé knize Amose Oze, mi padl z knihovničky do ruky titul Stav beztíže. Moc jsem nevěřil Daphne Merkinové v předmluvě, když tvrdila, že jsou mnozí humoristé, a pak Woody Allen. Dal jsem jí za pravdu, když se po mě ohlíželi cestující minimálně půlky velkoprostorového vagónu řady Bdpee231, jak prskám smíchy. V téhle útlé knížce lze ale najít i víc, než jen povedená až ztřeštěná přirovnání a bezbřehý humor. A to je dobře.


Blue
29.06.2023 4 z 5

Woody Allen jistě není autorem pro každého, což se týká jak jeho tvorby filmové, tak jeho tvorby povídkové. Ale myslím si, že ten, kdo si ho oblíbil při vydání jeho prvního výboru povídek v 80. letech, nebo ten, kdo kdysi křičel smíchy u Seber prachy a zmiz, už u tohoto autora zůstal a sleduje i jeho další tvorbu. I přesto, že se autorovy postupy a jeho témata opakují a ztrácejí na invenci, je to stále dobré čtení. "Smutný příběh. Měl namířeno do fakultní nemocnice na Kolumbijské univerzitě na běžnou operaci slepého střeva a neotevřel se mu padák."

Autorovy další knížky

Woody Allen (p)
americká, 1935
1985  87%Vedlejší příznaky
1995  82%Bez peří
2021  86%Mimochodem
2007  82%Čirá anarchie
1997  87%Vyřídit si účty

Kniha Stav beztíže je v

Právě čtených1x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst20x
Chci si koupit12x