peeetta peeetta komentáře u knih

☰ menu

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Velmi dobře se mi to četlo. Vše navazovalo, od začátku jsem čekala na pokračování příběhu z úvodu, abych si ověřila myšlenku, jak to mohlo skončit a nemýlila jsem se. Skoro všichni hlavní protagonisté mají rádi kočky.

20.04.2024 5 z 5


Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Krásně napsané vzpomínky na dětství v předválečné době i v době války. Hezké povídky o životě jedné obyčejné židovské rodiny. Tatínek pracuje pro firmu Electrolux a prodává ledničky a vysavače. Rád rybaří a koupí si rybník. Když mají jít synové do koncentračního tábora, sežene jim srnčí maso. Po válce je stále prodejcem, ale už se mu tolik nedaří.

20.03.2024 5 z 5


Mandragora Mandragora Niccolò Machiavelli

Zajímalo mě, jakou divadelní hru napsal Machiavelli. Poměrně krátké a výstižné. Muž miluje vdanou ctnostnou ženu a chce ji za milenku. Spřádá plán, jak ji získat.

20.03.2024 4 z 5


Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Na tuto knihu jsem se již dlouho chystala. Znala jsem část děje z Přátel - záměna jmen mužského a ženského, jedna z postav onemocní... Ta záměna je asi pouze v anglické verzi. Četlo se to celkem dobře, popisuje, jak si žijí 4 sestry s matkou, když šel otec do války a jak se skamarádí se sousedy. Takový idylický příběh.

20.03.2024


Mé přítelkyně z Ravensbrücku Mé přítelkyně z Ravensbrücku Magda Knedler

Kniha o přežívání v koncentračním táboře, která je pojatá jinak než ty, které jsem dosud četla. Je vyprávěna z několika úhlů, ať už žen z tábora nebo té, která se snaží zjistit, kdo knihu napsal a kdo byly ty ženy.

20.03.2024 3 z 5


Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži Julie Caplin

Krásný romantický únik z reality. Navíc se odehrává v Paříži. Rozuzlení příběhu se dalo celkem předvídat, ale nekazí to celkový dojem. Pěkná oddechovka.

20.01.2024 5 z 5


Noční návštěvník Noční návštěvník Jeffery Deaver

Zase jsem se nezklamala. Krásné čtení. Musím zapojit mozek a přemýšlet, ale je možné si všimnout skrytých souvislostí.

03.01.2024 5 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Odpočinková četba. Sophie je vyslána na výměnný pobyt do NY. Bydlí u pekařky Belly a pomáhá jí.

31.12.2023 4 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Pro změnu jsem sáhla po romantické knize. Kate pracuje jako PR specialista, je vyslána na cestu do Kodaně, kam bere skupinku novinářů. Aby poznali "hygge" - dánský způsob života, protože ti jsou považováni za nejšťastnější lidi na světě.

06.12.2023 5 z 5


Ostrý řez Ostrý řez Jeffery Deaver

Vždy se těším na další knihu od Deavera, pokaždé se rychle začtu a nemůžu přestat. Na jeho styl jsem zvyklá a tak mě zápletka na konci až tolik nepřekvapí, čekám, že dojde na změnu i když už se zdá, že je případ vyřešený. Každá kniha je zaměřena na jiné téma, tentokrát to byly diamanty a geotermální energie.

06.12.2023 5 z 5


Útěk z Osvětimi Útěk z Osvětimi Andrej Pogožev

Silný příběh. Pokaždé ráda sáhnu po knize s touto tématikou, ale pak nedokážu pochopit, jak mohl být někdo něčeho takového schopný.

12.11.2023 4 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

Knize Marťan se nevyrovná, ale byla to velmi zajímavá četba. Taková vesmírná detektivka. Nevěděla jsem, co bude následovat, byly tam nečekané zvraty.

11.11.2023 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Konečně jsem se dostala k této knize. Velmi poutavě napsáno, nemohla jsem se odtrhnout i přestože znám film. V knize je mnohem více detailů, jak se Mark snažil na Marsu přežít. Závěr filmu se od knihy trochu liší. Také změnili jméno Venkata Kapoora.

24.10.2023 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Velmi silné téma. Vypravěčkou je sama smrt. Vypráví příběh Liesel Memingerové - 'zlodějky knih'. Kniha je členěna do krátkých kapitolek.

15.10.2023 4 z 5


Fáma Fáma Lesley Kara

Děj měl spád, žádné zdlouhavé popisy. Velmi napínavé. Od začátku jsem měla svůj tip a ten se nakonec potvrdil, ačkoliv těch možností přicházelo v úvahu víc.

24.08.2023 5 z 5


Šarlátové písmeno Šarlátové písmeno Nathaniel Hawthorne

Velmi zdlouhavé úvodní popisy. Byla jsem ráda, že jsem knihu vůbec dočetla.

21.08.2023 2 z 5


Marie z Černobylu Marie z Černobylu Volodymyr Javorivskyj

O události (výbuch Černobylu) jsem pouze slyšela, zajímalo mě, jak se to stalo. Kniha popisuje život jedné rodiny, z které se několik členů na této události podílelo. Krátké kapitoly mě nutily číst dál.

08.07.2023 3 z 5


Temné království Temné království Carmen Bin Ladin

Působivý příběh paní Bin Ládinové. Čekala jsem na zvrat jako v knize Bez dcerky neodejdu, který nepřišel. Hezký popis.

20.06.2023 4 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Velmi napínavé detektivní drama. Jen jsem se trochu ztrácela v časové posloupnosti. Poměrně nečekané vyústění. Joona Linna působí celkem suverénně, ale příjemným způsobem, je lidský.

13.06.2023 4 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Kniha napsaná z pohledu tří žen, Rachel, Megan a Anny, vzájemně se jejich výpovědi doplňují. Postupně se dozvídáme střípky informací. Všechny nakonec sáhly po láhvi. Každá skončila jinak.

25.05.2023 4 z 5