Marie z Černobylu

Marie z Černobylu https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90443/bmid_marie-z-cernobylu-uXZ-90443.jpg 4 75 27

Stalo se to v pátek v noci 26. dubna roku 1986. Vinou nezodpovědného rozhodnutí, diktovaného snahou splnit nesmyslný závazek, došlo na atomové elektrárně u městečka Pripjať v černobylské oblasti k výbuchu reaktoru. Vedle okamžitých obětí na lidských životech přinesla tato apokalyptická noc nenahraditelné poškození zdraví tisíců lidí, nevyčíslitelné hospodářské a ekologické škody daleko za hranicemi Ukrajiny. Zastaralé a špatně udržované zařízení elektrárny neuneslo selhání lidského faktoru. Javorivskyj byl jedním z prvních, kdo se rozjel do postižených oblastí, najezdil stovky kilometrů po okolí a sbíral materiály pro sepsání románu, který velmi rychle přinesl pravdivé svědectví o morální slabosti, karierismu, prospěchářství odpovědných pracovníků a o vnitřní síle, odvaze a obětavosti mnoha bezejmených, kteří za cenu vlastních životů zabránily nedozírným následkům nejen na Ukrajině. Od faktografické přesnosti dokumentu směřuje autor až k biblicky pojatému obrazu staré venkovské ženy Marije a jejích pěti dospělých dětí. O takřka filmové kompozici rychle se střídajících záběrů sám autor řekl:"Vyprávět o těchto událostech nestačí. Pokusím se Vám umožnit, abyste do nich nahlédli. Proto volím tento styl. Snad se pro něj hodí označení videoromán."... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Marija z polynom u kinci stolittja , 1988


více info...

Přidat komentář

Filomena1961
01.03.2024 4 z 5

Tragédie, která se udála v roce 1986 a kterou mnozí z nás zažili. Měla nedozírné následky na životy lidí, i když člověk nebyl zrovna v centru dění. Bohužel bezprostředním tajením celé situace bylo vše ještě horší. Jeden vědec přes atomovou energii tehdy prohlásil - v Evropě i za dvacet let se budou lidé stále setkávat s následky Černobylu. Autor detailně zmapoval situaci a poskytl nám svědectví, které i po dlouhé době stojí za to si přečíst.

EliskaD
14.12.2023 1 z 5

Kniha, která způsobila mojí několikaměsíční čtenářskou krizi. Pro mě naprosto nečtivým způsobem zpracované téma.


ela1972
28.09.2023 2 z 5

Kniha je určitě zajímavá, ale v první části jsem se ztrácela v postavách. Po výbuchu už to bylo čtivější.

Česneksmedem
10.08.2023 4 z 5

Civilní ztvárnění události bylo celkem zajímavé. Vzpomínám si, jak nás naháněli oslavovat 1. máj, ale podezření, že neznáme skutečný stav, bylo veliké. Z jedné vedlejší obce jel na Ukrajinu za odměnu na pionýrský tábor jeden mládenec a dopadl velmi špatně.
Jsem rád, že jsem si tuto knihu v rámci Výzvy mohl přečíst. O to víc člověku vadí to vyhrožování...

peeetta
08.07.2023 3 z 5

O události (výbuch Černobylu) jsem pouze slyšela, zajímalo mě, jak se to stalo. Kniha popisuje život jedné rodiny, z které se několik členů na této události podílelo. Krátké kapitoly mě nutily číst dál.

Gi-Gi
28.06.2023 4 z 5

Četlo se mi to trošku hůř, ale mělo to spád. Není to příjemné čtení, já třeba neviděla ani jeden ze seriálu o Černobylu a jsem za to ráda, protože mě deptala i ta kniha a to vlastně "čajíček", protože vše nechává na vaši představivosti... Tak když nechcete .... Ale dobřei to neudělalo... Asi bych po ní normálně bez výzvy nesáhla

slaska77
10.06.2023 5 z 5

Za mě skvěle a moderně napsaná knížka, která je přitom přes 35 let stará. Díky, že jsem na ni mohla narazit při čtenářské výzvě a rozhodně doporučuji, je to o havárii v Černobylu, tak nečekejte žádný čajíček, výborné.

Sabina335
23.05.2023 2 z 5

Z knihy mam velmi smisene pocity. Pokud bych o Cernobylu nic nevedela, tak z teto knihy bych se o tom opravdu moc nedozvedela. Precteno do ctenarske vyzvy 2023, ale znovu uz bych po ni nesahla.

PetrCepek
27.04.2023 4 z 5

Všechny obálky odeonské edice GAMA, vytvořené geniálním Jiřím Rathouským, jsou nádherné, nicméně přebal románu Marie z Černobylu patří k nejkrásnějším. Už jen ta čtyřka cudně skrytá za záložkou, připomínající, že to byl čtvrtý blok elektrárny, kde došlo ke katastrofě.

Zajímavé na knize je, že ani jednou v ní nepadne slovo Černobyl. Naopak rostlina pelyněk černobýl je autorem zmiňována v každé druhé kapitole a rovněž originální ukrajinský název knihy v doslovném překladu zní Marie z pelyňku na konci století.

První dvě třetiny románu jsou čtenářským zážitkem, v závěrečné třetině se příběh autorovi poněkud rozklížil zejména vinou klopotné snahy o jakousi symboliku, ale přesto hodnotím knihu velmi vysoko.

jitka7326
03.04.2023 2 z 5

Na knihu jsem narazila až díky Čtenářské výzvě.Vůbec mě nebavila, dočetla jsem ji se sebezapřením. Spousta postav, složitá jména.Oblíbila jsem s Marii, přes všechny tragické události se dokáza la nějk přenést.

jana1976
15.03.2023 3 z 5

Byla to hrozná tragédie, tolik utrpení a bolesti kvůli špatnému rozhodnutí. Jenže z této knihy to na mě nesálalo.

Aaaannnn
05.03.2023 3 z 5

Děj knihy byl samozřejmě poutavý a zajímavý. Bohužel jsem měla problémy se stylem psaní.. nicméně, přečetla jsem a jde se dál.

jiri77
28.02.2023 4 z 5

Musím se přiznat, že jsem o knize vůbec nevěděl, až díky letošní čtenářské výzvě,jsem narazil na tuto knihu. Nečekal jsem ,že mě kniha bude tak bavit. Zajímavý pohled na největší katastrofu atomové elektrárny z pohledu jedné rodiny.

Jana512
24.02.2023 4 z 5

Kniha přibližuje události při havárii jaderné elektrárny na Ukrajině. Je to příběh rodu, ve kterém tři synové Marie z Černobýlu, byli u zrodu a chodu této elektrárny. Katastrofa nastala pátek v noci 26. dubna roku 1986, vlivem snahy vyrobit co nejvíce elektřiny.
Nejen že byly oběti těch, kdo pracovali v elektrárně, ale dosah radioaktivního záření měl dopad i na všechny obvatele této oblasti, kteří museli být evakuováni. V části, zvané Hradiště, žila i Marie, které zemřel manžel, ale která dbala o to, aby rod držel při sobě a celý život pro svou rodinu žila. Když musila opustit svůj dům a hospodářství, nebylo to pro ni lehké, jako pro většinu obyvatel. Kniha krásně vystihucuje stav obyvatel, nelehce zkoušených.

princesse
15.02.2023 4 z 5

Lépe než alca-212 bych to nenapsala. Souhlasím naprosto. Doporučuji přečíst.

Pavlina50
07.02.2023 2 z 5

Tak nevím…příběh bezpochyby svou podstatou velmi silný, ale absolutně mě nesedl styl psaní. Do děje jsem se nedokázala ponořit tak, jak jsem zvyklá. Tím pádem se u mě z toho silného příběhu stal jen průměrný zážitek....A to i navzdory velké úctě ke všem těm skutečným lidem, které tato děsivá událost postihla.

hanzmb
25.01.2023 5 z 5

Už přes 50 let sovětskou literaturu čtu vysloveně minimálně. Takže jsem měl z tohoto úkolu výzvy docela strach. Ale trefil jsem se do výborné knihy, kterou jsem četl jedním dechem. Pro mladší generace to je spíš prázdný pojem. Pro tu mojí to byla dost hrůza. V mém případě násobená znalostmi důsledků (VŠCHT+ důstojník v záloze chemického vojska, set-krát vyhodnocující dopad atomové bomby) a manželkou v 6 měsíci. Zde uváděnou příčinu havárie ( politický příkaz znovu ručně rozjet blok z důvodu navýšení dodávek) jsem slyšel od kolegy z Řeže už v květnu 1987. Naštěstí není v knize jen popis havárie. Je zde i "civilní" část, ve které se prolínají vlivy staré ukrajinské společnosti se socialistickou současností a nově rozjetou pěrestrojkou Gorbačovem. Její začátek jsem v létě 84 týden osobně zažil v Moskvě a Leningradu.

alca-212
15.01.2023 5 z 5

Knihu jsem četla v rámci Čtenářské výzvy. Nevím, jestli bych na ni jinak narazila, jestli bych se s ní potkala. Do tématu se mi nechtělo, no ale výzva je výzva...
Hodnotit musím vysoko.
Dočítala jsem v slzách...

absa2611
08.01.2023 3 z 5

Začátkem jsem se docela prokousávala, ale pak už se mi kniha četla velmi dobře.

Kabuky
21.06.2022 5 z 5

Zajímavý popis a dokument z moderních evropských dějin ve formě příběhu.

Štítky knihy

Černobyl zamoření katastrofy jaderné elektrárny

Autorovy knížky

Volodymyr Javorivskyj
ukrajinská, 1942
1990  77%Marie z Černobylu

Kniha Marie z Černobylu je v

Právě čtených2x
Přečtených101x
Čtenářské výzvě61x
Doporučených5x
Knihotéce64x
Chystám se číst73x
Chci si koupit7x