Útěk z Osvětimi

Útěk z Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235778/bmid_utek-z-osvetimi-kRm-235778.jpg 4 439 112

V těsné blízkosti městečka na břehu Visly, 120 kilometrů od Krakova, stál největší koncentrační tábor na všech územích okupovaných Němci. Když jej 27. ledna 1945 osvobodili sovětští vojáci, našli tu několik tisíc nemocných a vyhladovělých lidských trosek, jež zázrakem přežily. Zahynul zde jeden a půl milionu lidí. Dostáváte do rukou věrohodné a dramatické vyprávění očitého svědka, osvětimského vězně číslo 1418, kterému se jedné noci v záři světlic, reflektorů a svištění kulek podařilo uniknout jisté smrti… Čtete svědectví o odvaze a statečnosti válečných zajatců a o zdánlivě nemožném činu, jímž byl útěk z Osvětimi. Celkem se uskutečnilo sedm set pokusů o útěk, zhruba čtyři sta skončilo neúspěšně. Dopadení uprchlíci byli obvykle ubiti a po každém útěku, který se podařil, následovalo zabíjení těch, kteří patřili do blízkého okolí uprchlíka. Autor knihy napsal skutečný příběh o útěku skupiny zajatců, kdy vytoužené svobody dosáhlo jen pět z nich. Je to šokující a neuvěřitelný příběh člověka, jemuž se jako jednomu z mála podařil útěk z pekla. Ani pak však neměl zdaleka vyhráno…... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Escape From Auschwitz , 2007


více info...

Přidat komentář

Ronnie68
07.01.2024 4 z 5

Útlá kniha, která v sobě skrývá silný příběh o ruském vojákovi, který se dostal do Osvětimi jako válečný zajatec ... Po víc jak roce se z tábora dokázal dostat ... Kniha se četla svižně ... Ale byla to opravdu síla... Konec pak skrývá rozuzlení v podobě výslechu...

PremekZizin
07.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Kniha se silným příběhem.

V dnešní době se člověk občas zastaví a přemýšlí, co se to s lidstvem děje, kde se najednou bere všechna krutost a bezohlednost, je to nové nebo to tu vždy bylo. Bohužel taková vyprávění ukazují, že lidstvo je zkažené nejspíše od počátku věků. Bohu dík za výjimky, které jsou v knize také popsány.

Bohužel kniha má trochu zavádějící název, útěkem se zabývá jen posledních pár kapitol. Dále je z vyprávění cítit silné ovlivnění/úprava příběhu dle přání NKVD.
Pokud ale tyto zápory přejdete, dostanete opravdu silný příběh člověka, který prošel Osvětimí a Březinkou.


katpas76
31.12.2023 4 z 5

Kniha pro silné na papíře podaná výpověď o tom, co se dělo v Osvětimi. Těžko představitelná zvěrstva, která přežila jen hrstka silných - na těle i na duši. Čtení to bylo emotivní a náročné.

janulka1310
14.12.2023 5 z 5

Začetla jsem se a nemohla jsem přestat...byla jsem velmi zvědavá na to, jak útek zorganizovali a byla jsem v napětí až do konce. Popisovat samotná zvěrstva nemá cenu, protože normálnímu člověku nad tím musí rozumí stát... Líbilo se mi, jak je děj zasazen do výslechu, kterým kniha začíná a končí.

vikaa
27.11.2023 4 z 5

Nemůžu říct, že by kniha byla napsaná nějak čtivě, měla jsem trochu problém se začíst. Přestože je název knihy Útěk z Osvětimi, samotné vyprávění se útěku věnuje na pár stranách. Hodně se dozvíme o pobytu Rusů v koncentračním táboře, o jejich nezdolné vůli a také přesvědčení, že ruský člověk se nemůže jen tak vzdát a poddat nepříznivým okolnostem, ať jsou jakékoliv (tady je znát prosovětská agitka). Nejzajímavější a nejnapínavější část knihy, byl soud s nacisty, kde Andrej vystoupil jako jeden z důležitých svědků, zajímavá byla i část odehrávající se v lágrové nemocnici. Pogožev byl Ukrajínec, zemřel v roce 1990, tedy těsně po pádu železné opony. Zajímalo by mě, jaké politické názory zastával krátce před svou smrtí.

peeetta
12.11.2023 4 z 5

Silný příběh. Pokaždé ráda sáhnu po knize s touto tématikou, ale pak nedokážu pochopit, jak mohl být někdo něčeho takového schopný.

jfialova
10.11.2023 4 z 5

Člověk už o tomto tématu četl kdeco, ale pořád ho ještě může něco překvapit. Tentokrát Osvětim a Březinka pohledem sovětského zajatce. Autor vypráví zeširoka po ruském způsobu (i když je Ukrajinec, cítí se být evidentně spíše sovětským člověkem). Pohled vojáka je také trošku jiný než knihy psané prostými civilisty. Musíte snést jistý díl sovětské agitky, což je těžké mít v daných podmínkách autorovi za zlé. Těžko říct, jestli měl podobné názory až do konce života, nebo jde o stav mysli těsně po prožitých událostech. Nic to nemění na tom, že za plotem bych nechtěla strávit ani jeden jediný den. Celou knihu si kladete otázku, jak tam mohl někdo vůbec přežít, o útěku ani nemluvě. Samotnému útěku je věnovaný poměrně krátký úsek knihy, takže je to spíš popis života v táboře.

lassse
17.10.2023 3 z 5

Popis hrůz co se za druhé světové války udály se špetkou sovětské propagandy.

LePetitPrince8
16.10.2023 3 z 5

"Normálně uvažující člověk, který nic podobného nikdy neviděl ani neprožil, není schopen pochopit nechutnou hanebnost lidí, kteří se přímo nebo nepřímo zúčastnili brutálního vyhlazování. Co cítily ty nešťastné oběti? Může člověk nalézt slova, aby vyjádřil jejich utrpení? Nejde to, je to zhola nemožné."

Zajímavá a velmi autentická kniha o svědectví odporných činů v Osvětimi. Knih bylo na toto téma napsáno mnoho, ale nikdy jich nebude dost. Žádná slova nemohou vyjádřit bolest, kterou lidé v koncentračních táborech prožívali. Těžko chápat, že se opravdu něco takového dělo.
O Osvětimi mám toho načteno spousty. V minulosti jsem se o toto téma velmi zajímala, takže informace v knize nebyly pro mě zas tak nové. Po této knížce bych asi nebýt čtenářské výzvy jen tak nesáhla. Bylo však zajímavé si přečíst svědectví z pohledu bývalého sovětského vězně. Neskutečné, co vše si musel Andrej vytrpět. I tak našel sílu, se o svůj příběh podělit a šířit ho dál mezi další generace. První třetina knihy mě moc nebavila a celkově jsem od knihy čekala, už jen podle názvu, že bude převážně o útěku. Přesto byla kniha velmi zajímavá. Trochu mi místy vadily proruské pasáže (Stalin se od Hitlera přeci jen moc nelišil), s ohledem na původ autora je to však pochopitelné.
Kdo nezažil, nepochopí. Tyto činy je třeba si stále připomínat, aby nebylo zapomenuto i na ty, kteří takové štěstí jako Andrej neměli a jejich život byl ukončen kvůli nesmyslné ideologii.

LuckaK.088
18.09.2023 5 z 5

Uff, pocitově velmi těžké čtení. Občas sáhnu po knížce s tématem holokaustu a koncentračních táborů, i když se čtou s těžkým srdcem a nevírou, že se něco takového mohlo dít. Jeden si pak uvědomí, jaké pitomosti občas řeší, a že by měl být vděčný za život, který žije.
U těchto knih nehodnotím formu ani styl psaní. 5* dávám za autorův neuvěřitelný osobní příběh.

Pár všeříkajících citací z knihy:

"Sám sebe se s podivením ptám: Kde se vzala síla všechno přežít?"

"Normálně uvažující člověk, který nic podobného nikdy neviděl ani neprožil, není schopen pochopit nechutnou hanebnost lidí, kteří se přímo nebo nepřímo zúčastnili brutálního vyhlazování. Co cítily ty nešťastné oběti? Může člověk nalézt slova, aby vyjádřil jejich utrpení? Nejde to, je to zhola nemožné."

Kekik
11.09.2023

Neuvěřitelné. I když jsem přečetla již mnoho knih o tématu holokaust, stejně mě to pokaždé dostane. Ta čirá hrůza, to vědomí, co je člověk schopen provést jinému člověku. Neskutečné. A ještě horší jsou ty opravdu směšné tresty. To snad nemohou myslet vážně !

Čtenářská výzva 2023: Téma 6. Kniha od ukrajinského autora/autorky.

zuzana4291
05.09.2023 4 z 5

Tato kniha jen ukazuje, kolik se toho dělo a že i v těch nejhorších chvílích dokáže lidské tělo vydržet toho spoustu. A zároveň ukazuje, jak může možnost "moci" udělat z lidí neuvěřitelná zvířata.
Na tuto část dějin by se podle mě nemělo zapomínat. I když už skoro všichni pamětníci nežijí.

apq
24.08.2023 3 z 5

Příběh autora je velice zajímavý, přibližuje nám svůj život od účasti v prvních bojích, v Osvětimi až po samotný útěk a poválečných soud.
Název knihy mě trochu zklamal, přece jen jsem očekávala, že většina knihy bude o samotném útěku, přesto ale dílo hodnotím kladně, neboť autorovo zachycení života v Osvětimi je poutavé, napsané čtivě a čtenář si můžeš lépe představit chod koncentračního tábora.

macrelka
16.08.2023 4 z 5

Jedno z nejotevřenějších svědectví hrůz Osvětimi, které se tam děly, v konkrétních obrysech. V kontextu nejen dnešní doby, ale i historických hrůz, ve kterých si Rusko s nacisty vůbec nezadalo, mi dělalo problém Andrejovo vlastnectví, ale když jsem se od toho odpoutala a vnímala jsem to jako dokument o tom, co se dělo "za zavřenými" dveřmi a co je schopen člověk přežít, tak to bylo hodně působivé, vč. přesahu do pozdější doby a vlivu na psychiku každého jedince.

Melanka
06.08.2023 4 z 5

Velmi silná a působivá kniha. Nesmí se na to, co se dělo, zapomenout.

Hana62
20.07.2023 4 z 5

Těžké téma, ještě těžší v souvislosti s válkou na Ukrajině. Člověk nepochopí, co se dá vymyslet za zrůdnosti proti lidem jiné víry, národnosti, přesvědčení...

CuddlySimone
06.05.2023 3 z 5

Ze začátku se mi kniha četla špatně, prvních několik stránek jsem přeskakovala. Ale přibližně od půlky už to bylo dobré. Zajímavý příběh této hrozné doby.

maryska09
03.05.2023 3 z 5

Přečteno v rámci ČV. O koncentračních táborech bylo už sepsáno mnoho knih, ale tato patří svou přímou výpovědí mezi nejsurovější. Nebylo to lehké čtení a knihu nebudu hodnotit hvězdičkami.

david5746
02.05.2023 5 z 5

Nevím, kolikátá je to pro mě kniha s tímto tématem, opět z trochu jiného pohledu. Kniha na mě působila velice intenzivně a mnohem drsněji předávala pocity z toho šílenství, které se tam tehdy dělo.

lilly1
15.04.2023 4 z 5

Andrej Pogožev se v r.1941 dostává jako ruský válečný zajatec do KT Osvětim a jako jeden z mnohých prvních vězňů se podílí na "výstavbě" tábora Březinka.Útrapy každodenního táborového života,jehož jediným smyslem přes všechnu tu nepředstavitelnou hrůzu je přežít,jsou "obohaceny" navázáním nových přátelství a důvěrou.Plánovaný útěk je pro mnohé jedinou nadějí,jak se z tábora dostat,a to i s vědomím obětování toho nejcennějšího,co máme- za cenu vlastního života.To ,co přeživší zažili,je pro nás ostatní v dnešní době nepředstavitelné a nepochopitelné...