Temné království

Temné království https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30153/mid_temne-kralovstvi-JQJ-30153.jpg 4 85 38

Málokdo měl šanci nahlédnout do soukromí arabských šejků. A už vůbec je tento pohled neobvyklý, když jeho původcem je žena a jde o soukromí tak mocné a "proslulé" rodiny, jakou je klan Bin Ládinů. Autorčiny životní osudy zavádí čtenáře do jednoho z nejtajemnějších a nejrepresivnějších království světa, kde panují poměry často zcela nepochopitelné pro moderní západní svět a kde se brání pojmu demokracie, protože se neslučuje s "čistým" životem podle koránu. Carmen Dufourová se narodila ve Švýcarsku v bohaté persko-švýcarské rodině, studovala na prestižních západních školách a cestovala se svými sestrami po světě. Po matce, která pocházela z perské aristokratické rodiny, zdědila impulzivní povahu a ta ji nakonec vrhla do dobrodružství, které poznamenalo celý její život. Přestože zpočátku váhala a svatbu s pohledným a vzdělaným Jislamem bin Ládinem odkládala, protože arabský svět pro ni nepředstavoval neznámý pojem a tušila všechny nepříjemnosti a problémy, s nimiž by se mohla potkat, nakonec přece jen podlehla naléhání a se sňatkem souhlasila. Teprve v Saúdské Arábii pochopila, kdo jsou vlastně Bin Ládinové - bohatá, vážená a mocná rodina, potomci téměř legendárního šejka Muhammada, který měl dvaadvacet manželek, devětadvacet dcer a pětadvacet synů, mezi něž patřil i Jislamův mladší bratr Usáma. Všichni žili buď uvnitř obrovského obytného komplexu v Džiddě, nebo v domcích za městem na sedmém kilometru silnice do Mekky, kde ještě před Muhammadovou smrtí vznikla celá čtvrť stojící osaměle na kraji pouště. Jenom muži mohli přicházet a odcházet podle libosti. Ženy zůstávaly zavřené v domě - a když chtěly jen vyjít do zahrady, musely nejprve uvědomit všechny mužské zaměstnance, aby místo vyklidili. Svobodný vesmír se tak Carmen scvrkl na jeden a půl akru spálené půdy. Jít někam pěšky nebo řídit auto bylo nemyslitelné, pro ni neexistovaly žádné hotely, divadla, bazény, restaurace, parky ani obchody. Carmen se ocitla za neprodyšnou bariérou, často bojovala se zoufalstvím, beznadějí, bouřila se a hledala cestičky, jak alespoň nepatrně zlepšit podmínky sobě a svým třem dcerám. Čím dál víc na ni však doléhal sešněrovaný život a omezení, s nimiž se musela na každém kroku potýkat, a když se začaly její vztahy s manželem zhoršovat, žila v neustálých obavách, že pokud se s ní Jislam rozvede, přijde o milované děti a zůstane zcela bez prostředků. Tato hrozba ji nakonec přiměla k radikálnímu kroku. Temná kniha z temné země - životní příběh ženy, která prožila desetiletí skrytá za vysokými zdmi arabského soukromého domu, kam nikdo cizí nepronikne. Věrně odhaluje zákulisí rodiny snad nejhledanějšího teroristy světa, plasticky zachycuje prostředí, z něhož se tak často rodí náboženský fanatismus, a s mrazivou přesvědčivostí ukazuje neslučitelnost myšlení obou kultur. zdroj:kosmas.cz... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Inside the Opaque Kingdom , 2002


více info...

Přidat komentář
DK197
DK197
25.07.2023 5 z 5

KNIHA: Celkem úzká knížka, která ve vás ale zanechá velice silný tísnivý pocit. Byla bych opatrná s hodnocením, jestli autorka byla naivní a hloupá, protože vzhledem ke svému částečnému původu nepředpokládala, co jí čeká. Ono totiž po bitvě je každý generál. A navíc autorka vykreslila svého manžela tak barvitě a různorodě, že opravdu existuje spoustu možností i důvodů, proč její manželství a celková situace dopadla tak, jak dopadla. Primárně bych hned neskákala k závěru, že je to prostě Saúd. Však si to přečtěte sami. Ale ten náhled do jejich kultury je jedním slovem šílený. Postavení žen je pro mě tak nepředstavitelné, že se vděčně modlím za to, kde jsem vyrostla. Nemluvě o tom, že ani mužům vlastně nezávidím. Když žijí na pomezí vlastní kultury a západní kultury, obzvlášť pokud hodně cestují. Rozpor hodnot a všeho ostatního musí být pro muže stejně fascinující jako devastující. Tohle doporučuji k přečtení. A dochází mi slova, které by svědectví o něčem takovém, mohla dostatečně vystihnout.

bzung
bzung
09.07.2023 4 z 5

Velmi opatrné nahlédnutí do saúdské mentality z první ruky. Nicméně jde o velmi čtivě zpracovaný příběh a asi se ani nelze divit, že autorka není více otevřená. Story jí vcelku věřím. Za jejího mladí byl Írán relativně otevřenou společností a Saúdská Arábie mladým královstvím. Že arabský svět vezme místo pokroku dle západního vzoru zpátečku do fundamentálního středověku, se dalo těžko předvídat. Na druhou stranu je to také příběh o zaslepení luxusem a materiálními požitky, a jakou daň je člověk za pohodlný život ochotný zaplatit.


peeetta
peeetta
20.06.2023 4 z 5

Působivý příběh paní Bin Ládinové. Čekala jsem na zvrat jako v knize Bez dcerky neodejdu, který nepřišel. Hezký popis.

miša63
miša63
10.04.2023 5 z 5

Zajímavý příběh, jeden si ani neumí představit, jakou vymoženost, jako je svoboda, máme

werick
werick
28.03.2023 4 z 5

Nebylo to špatné čtení, ale nijak zvlášť mě kniha nezaujala. Život po boku Araba a jeho rozvětvéné rodiny trochu jinak než ho známe .. vyzdvihování luxusu už mi přišlo dost, ale na druhou stranu se mi líbilo, jak se Carmen nepoddala arabské kultuře a náboženství a stále si zanechala své svobodné myšlení, které předala i svým dcerám.

Smolař
Smolař
17.01.2023 4 z 5

No jo, holky. Když vy jste mnohdy nepoučitelný. V případě Carmen je to o to víc s podivem, že je napůl Íránka, takže musela mít alespoň šajna, do jaký řitě a k jakym písečnym lidem se to vdává.
Nejhorší zjištění pro mě bylo při čtení, že ženy v SA ani nechtějí změnu. Ta společnost je tak hluboce rigidní a zacyklená díky víře v imaginárního komixovýho superhrdinu, že za staletí indoktrinace ta změna ani nemůže přijít v řádu desetiletí. Tohle je práce na mnohem delší dobu a kompletní reformu náboženství. Z pohledu středoevropana to ani nejde pochopit, protože tady logika totálně selhává ve prospěch pohádek a naprostý vychcanosti a manipulativních tendencích Saudů a dobrovolně nedobrovolný zaostalosti jejich žen.
Ta kniha je spíš nakouknutí pod pokličku toho, jak arabskej svět obecně (ne)funguje v kontextu 21. století.
Carmen měla docela kliku, že se jí povedlo od Ládinových utéct relativně snadno. A mohla svoje vzpomínky podat knižně. Jen by toho mohlo být víc. Určitě se o tomhle tématu dá napsat mnohem víc.
Tohle by si měla přečíst každá, která sní o polomáčenym, nebo kakaovym dobrodužství v podobných řitích.

Nofar197
Nofar197
13.12.2022 4 z 5

Carmen bin Ládin líčí život v prominentní saudske rodině i Saúdskou Arábii naprosto bez zbytečných příkras, čímž ještě výrazněji vystupuje pro nás nepředstavitelná a nesmyslnými příkazy sesnerovana společnost, které nerozumíme a která nemůže nikdy pochopit kulturu západní svobodné společnosti.

Jara.v
Jara.v
29.10.2022 4 z 5

Docela silné téma na zamyšlení. Svoboda myšlení a samotného bytí. Lidské právo proti striktní víře v Boha. Naivnost Carmen, když byla vychovaná v západním světě, ale napůl muslimka a dostala se do země, která je kolébkou víry. Zároveň zajímavé postřehy o vazbách celého klanu Bin Ládin s královskou rodinou. Doporučuji přečíst hlavně ženám. Je to hodně poučné.

Josh
Josh
09.02.2022 2 z 5

Půjdu proti proudu, ale autorka pro mne až taková hrdinka není. Opakuje se, žádné osobnější postoje, jen co chce přiznat, což sklouzne po povrchu. Dá se to pochopit vůči Saudi, ale když už napsala tuto knihu, tak měla být upřímná, ne populistická. Má muslimské kořeny, takže věděla – jenže nechtěla vidět realitu jakkoli ji může omlouvat mládí i naivita. Její „změna“ není tak obdivuhodná, měla dost privilegií, včetně manžela, který umožňoval rodině žít mimo Saudi a jinak. Je to jako být 2 v 1, ale dobrovolně. Tlak společnosti, požadavky cizích i blízkých lidí nás nutí volit a vždy dle konkrétních podmínek. U nás známe pojem „tchýně“ :o) Proč autorka, zvláště jako muslimka soudí Saudi ženy, že nechtějí změnu a řídí se tím, co znaly jejich matky, babičky a jsou poslušné jako byly ony? Muslimské země mají náboženství propojeno s osobním životem, nejde oddělit jako u Evropanů, kteří sice tvrdí, že náboženství je nanic, přesto věří v moc, peníze, schopnosti.

Přínos knihy? Nemusíte studovat náboženství, filozofii, natož politologii, abyste díky této knize selským rozumem pochopili, že jisté věci – národní charakter, kořeny, moc, peníze, manipulace s náboženskou pravdou, slepé následování aj. jsou neměnné. Každá země si chce chránit to své a proč by nemohla, ale pozor na hranice – pokud dovolím já překročit své, pak by to mělo být oboustranné. Evropané řeší, zda postavit další mešitu, ale že by stál v Saudi kostel? Stejně jako křesťany ani muslimy nelze dávat do 1 pytle – je třeba naslouchat, nebát se rozdílů a především hledat cestu, jak se domluvit. Podobně jako ve vztahu dvou lidí je třeba hledat ústupky, krok za krokem, kompromisy, toleranci, empatii. Řešením není říci, že to nejde a já jediný mám pravdu! Už proto, že brzy budeme mít všichni dost starostí – o naši Zemi, kterou si tak rychle a urputně ničíme....

Hanaol
Hanaol
11.01.2022 5 z 5

Spousta překvapení i očekávaných informací o arabském světě. Velmi na mne zapůsobila. Doporučuji přečíst, hlavně ženám. Ty, které vidí v této kultuře možnost lásky a sladkého života je ukázáno, že každá mince má i druhou stranu.

lenka6751
lenka6751
02.07.2021 5 z 5

Velmi se mi líbila.

popeluška
popeluška
08.11.2020 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Byla hodně moc zajímavá a četla se hezky. Jsem ráda, že jsem si jí mohla přečíst :-)

made77
made77
17.09.2020 5 z 5

Po přečtení této knihy si uvědomíte nejen to, že není zlatí všechno, co se třpytí, ale také to, že to, co považujeme za samozřejmost, tj. obléci se podle svého gusta, vyjít si na procházku, studovat, sportovat, tancovat, bavit se s přáteli obou pohlaví atd., je v některých muslimských zemích nemyslitelné a to čtenáře přinutí se zamyslet nad tím, že svoboda a rovnoprávnost nejsou bohužel samozřejmostí. A o to horší je autorčino zjištění, že tamní ženy na tom nehodlají nic měnit, naopak jak říká sama autorka “vítají to”.

ctenarka881
ctenarka881
07.05.2020 5 z 5

Moc zajimavy pribeh pani Bin Ladin! Ukazuje to rodinu Bin Ladin v opravdove podobe od clena rodiny. Je zde jasne videt jaka privilegia maji bohate rodiny a jak ziji.. jejich kultura, zvyky a mentalita.. za me moc zajimave cteni;-)

Zlatinka.Emilly
Zlatinka.Emilly
28.03.2020 5 z 5

Pěkně čtivá knížka a líbilo se mi, že ne všechny sňatky v takovýchto zemí, nekončí průserem. Carmen zůstaly všechny tři dcery a i přes to, že se manželství rozpadlo, její myšlenky na muže nebyly zlostné. Ona ho opravdu milovala a byla ochotna podřizovat se zákonům Saudské Arábie. Fakt silná žena a nezkažený charakter.

Ronny
Ronny
29.02.2020 5 z 5

Velmi čtivé a poučené! Doporučuji.

zimolka
zimolka
13.02.2020 2 z 5

Nevím,ale jsem asi jedna z mála,kniha mě bavila něco málo přes půlku pak už ne.

Han-nah
Han-nah
08.05.2019 5 z 5

Velice zajímavá kniha a jak již bylo v hodnocení přede mnou napsáno, měla by to být povinná četba. Již jsem přečetla více knih na toto téma, ale my si ten jejich život opravdu neumíme představit. V knize je hodně informací o islámu a o Bin Ládinově klanu - oni nevyskočili připraveni z pouštního písku, byli vytvořeni působením středověké společnostik nenávisti, nadutosti a opovrhováním cizinců. Kdo není muslim, ten se nebere v úvahu. V knize popisuje, že ani ona nebyla do jejich uzavřeného světa přijata. Popisuje, jak viděla mnoho žen, které byly nuceny poddat se nadvládě svého manžela, aby v tom lepším případě mohly vidět své děti, protože neměly jinou volbu. V tom horším případě, kdy je manžel zatratil, o své děti přišly. I v dnešní době si někdo myslí, že láska vše vyřeší. Ale pravda je, že jakmile se "MUSLIM" dostane do své vlasti ke své rodině, tak jeho manželka na prvním místě opravdu není.

Atanone
Atanone
07.04.2019 5 z 5

Silná kniha.
Pokoušela jsem se napsat komentář, ale moc mi to nejde. Jako žena ze „Západu“ (není to tak dlouho, co bych ani toto nemohla napsat), který má taky svoji temnou historii co se týče boje o moc živočišných druhů, si uvědomuji, že věci se jeví dobré, nebo špatné podle toho, s čím je srovnáváme.
Mám v SA kamarádku. Je muslimka. S „osvícenými“ rodiči, kteří spolkli, když se odmítla vdát a jelikož jsou na tom finančně dost dobře, nechají ji i její sestru studovat a žít v Evropě. Jelikož nějaký mladý Saud je to poslední, co by chtěla, pokud je „doma“ v Rijádu, využívá tradiční oblečení na to, aby jí každý hlavně dal pokoj. To je ovšem varianta, kterou každá nemá. Asi se musela chudinka uškytat, jak moc jsem na ni při čtení této knihy vzpomínala.

Knihu doporučuji hlavně mladým děvčatům, které touží po exotice, moc čtou harlekýny a myslí si, že láska hory přenáší.

Katulinka69
Katulinka69
26.01.2018 5 z 5

Hezky se četla,moc zajímavé dozvědět se jak se jinde doopravdy žije