p.a. p.a. komentáře u knih

☰ menu

Můj útěk do gulagu Můj útěk do gulagu Jan Demčík

Poučná kniha. Je dobré vědět čím museli někteří lidé projít než mohli bojovat proti fašizmu. Škoda, že nikdy nevyšla obsáhlejší verze.

23.10.2016 5 z 5


Vraní kost Vraní kost Robert Low

Pěkné vyvrcholení série Oathsworm. Orm nám trochu ustoupil do pozadí a tento díl se většinou věnuje Olafovi "Vraní kosti" (Olaf I. Tryggvason) a jeho putování za sekerou jeho dědečka Erika "Krvavé sekery". Čtivé, poutavé, důstojný závěr série.

21.05.2014 4 z 5


Batman: Soví město Batman: Soví město Scott Snyder

Čtivé, kresba dobrá. Dobré rozšíření batmanovského universa. Pro mě bohužel docela zklamání. Čekal jsem víc. To ovšem není problém knihy, ale mého očekávání. Doporučuju.

07.02.2014 4 z 5


Bílý havran Bílý havran Robert Low

Orm je už etablován jako šéf přísežného bratrstva. To si získává nebezpečnou proslulost. Většina hlavních postav nám přežila a objevili se noví přátelé (Olaf Vraní kost) i nepřátelé. Děj je znovu přesunut na Balt a promrzlých ruských stepí. Znovu čtivé i poučné. Kvalitou srovnatelné s předchozími díly. 80 %.

07.02.2014 4 z 5


Vlčí moře Vlčí moře Robert Low

Orm a přísežné bratrstvo podruhé. Nastaly nám změny, někdo zemřel, nový členové se zapojili do bratrstva. Děj se přesunul z Baltu a ruských stepí do Středozemního moře a Svaté země. Znovu dobře čtivé a kniha stále dokáže zaujmout. Hodnocení zůstává, očekávání dalšího dílu též. 80 %.

07.02.2014 4 z 5


Velrybí cesta Velrybí cesta Robert Low

Takže seznámení s Ormem Rurikssonem a přísežným bratrstvem Einara Černého bylo docela zajímavé. Je vidět že autor je s problematikou vikingů obeznámen a že jsou jeho zájmem. Kniha se čte dobře, děj je zajímavý a člověk se něco dozví o životě vikingů v 10. století. Ohledně tolik kritizovaných výrazů (Garikem a Radůzem). Myslíte, že v 10. století ženy nemenstruovaly, posádky lodí neměly rezervy atd. Doopravdy mě moc nezajímá jak se tomu říkalo v 10. století. Názvy se mění podstata zůstává. 80 % a těším se na další díly.

Fandům Vikingů doporučuji trilogii Tima Severina - Vikingové (české názvy: Pod ochranou pohanského boha, Zlověstné proroctví, Králův muž).

07.02.2014 4 z 5


Požár na východě Požár na východě Harry Sidebottom

Autor ví o čem píše. Historické reálie zvládá velmi dobře. Kniha je čtivá, hrdinové sympatičtí. Pro fanoušky antiky rozhodně lahůdka. V této knize se poprvé setkáváme s fiktivním hrdinou Marcem Clodiem Balistou. Další postavy postavy boje mezi Římem a sasánovskou Persií jsou faktografické (Publius Licinius Valerianus, Publius Licinius Egnatius Gallienus, Lucius Septimius Odaenathus, Zenobia, Šápúr I., Hormizd I.). Dokonce i město Dura-Europos existovalo a bylo dobyto za invaze Šápúra I. proti Římu.

16.12.2013 5 z 5


Odysea kapitána Blooda Odysea kapitána Blooda Rafael Sabatini

Sakra tohle dílo jsem četl ještě někdy na ZŠ, takže už uběhlo hodně let. Pomatuju si že to bylo perfektní dobrodružství. Zrada, láska, čest - zkrátka klasické ingredience dobrodružné literatury. Nevím jak bych reagoval dnes, ale jako školou povinné děcko jsem byl unesen, a proto 5 hvězd.
Jen tak naokraj mám dojem, že jeden ze základních konfliktů této knihy vychází ze skutečných událostí. Kdy lékař Henry Pitman ošetřoval za Monmouthova povstání v roce 1685 i rebely a byl proto odsouzen do vyhnanství. Nedal se ovšem k pirátům, ale po vítězství tzv. Slavné revoluce probíhající v roce 1688 a porážky Jakuba II., se vrátil do Anglie. Posléze i sepsal knihu o svých dobrodružstvích.

30.09.2013 5 z 5


Appaloosa Appaloosa Robert B. Parker

Westerny mám rád. Robert B. Parker se dvojici hrdinů celkem věnuje. Hotch je takovej normální pragmatik, Cole tak trochu psychopat (ještě, že se držej na správný straně zákona). Kniha tak líně plyne, ale mně to nevadilo. Přečetl jsem jí rychle. Pro fandy westernů povinnost. 90 %. Pokračováním této knihy je dílko Resolution (Městečko Resolution).
Podle tohoto románu natočil Ed Harris (role Cola, režie, produkce a práce na scénáři) v roce 2008 stejnojmenný film. V roli Hotche se představil Viggo Mortensen.
Appaloosa je pojmenování pro teplokrevné plemeno koní vypěstované v Severní Americe, původem ze Španělska. Začátek šlechtění tohoto plemene sahá až do 16. století kdy ho začali šlechtit indiáni kmene Nez-Percé (Niimíipu - http://en.wikipedia.org/wiki/Nez_Perce_people).

24.09.2013 5 z 5


Past na vraha Past na vraha Lawrence Block

Keller si naběh. To se při jeho povolání stává - je totiž nájemnej vrah. A to už chtěl končit - smůla. Napínavé, čte se velmi dobře. Většina knihy vypadá i reálně. Keller mi připomíná Parkera (hrdina knih Richarda Starka alias Donalda E. Westlaka) akorát není takovej smolař. 90 %. Doporučuju.

24.09.2013 5 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Rok prvního publikování 1951. Jon Wyndham byl perfektní prognostik. Tohle dílo si svůj kultovní status zaslouží. Dostatečně akční, chování postav uvěřitelné, jejich pohnutky taktéž. O kvalitě knihy svědčí i neustále reedice. Vřele doporučuju.

26.07.2013 5 z 5


Lepší než život Lepší než život Rob Grant

Míň humoru než v seriálu. Divnej konec. Postavy mi byly sympatické jen proto, že je mám rád z TV seriálu. Na druhou stranu získal více místa Toustovač, což je velké plus této knihy.

25.07.2013 3 z 5


Otázka práva Otázka práva John Maddox Roberts

Takže, v zatím 10-tém u nás vydaném dílu, se ocitá Daecius znovu doma v Římě a zrovna v dobrém rozpoložení (zaplaceny dluhy, kandidatura na prétora). No, ale mraky už se shlukují. Jako vždy nastanou komplikace - nejprve křivé nařčení (natolik mu přeci důvěřujeme) a potom vražda žalobce. A už zase začíná kolotoč zločinu, spiknutí a boje za spravedlnost. Znovu čtivé a zábavné. Snad se dočkáme i dalších dílů.

11.07.2013 5 z 5


Princezna a piráti Princezna a piráti John Maddox Roberts

Daecius se po dvouleté edilské službě nedočkal zasloužené odměny - prétorátu, ale naopak byl rodinou vyslán vylepšit si kádrový profil na Kypr. Tam má podle mínění rodiny a senátu potlačit znovu se rozvíjející pirátské hnutí. Nebyl by to Daecius Metellus, kdyby se i na Kypru nepřipletl k vyšetřování vraždy, vysokým mezinárodním intrikám a znovu mu nešlo o život. A to protentokrát nejen na souši, ale i na vodě. Čtivá, dobře ubíhající detektivka.

04.07.2013 5 z 5


Pomsta říčního boha Pomsta říčního boha John Maddox Roberts

Znovu antika, znovu intriky, staří něpřátelé, noví nepřátelé a pomsta bohů. Daecius znovu řeší problém a znovu mu jde o život. Zpočátku mi kniha připadala pomalejší, ale pak nabrala kniha zase slušné tempo.

04.07.2013 5 z 5


Tribunova kletba Tribunova kletba John Maddox Roberts

Další detektivka, další dobrodružství. Znovu přehršel faktů ze života obyvatel antického Říma. Kniha se čte dobře. Na antický Řím je zde nahlíženo trochu z jiného úhlu. Je třeba pochválit J. M. Robertse za sběr faktů a práci s nimi. Doporučuji.
Komu se zdá zápletka překombinovaná a vymyšlená - Gaius Ateius Capito doopravdy žil a v roce 55 př. n. l. byl tribunem lidu. Podle Plutarcha doopravdy proklel Marca Licinia Crassa při odchodu z Říma.

01.07.2013 5 z 5


Centuriona nemá nikdo rád Centuriona nemá nikdo rád John Maddox Roberts

Jestliže nemá Decius Metellus rád nedobrovolné pobyty mimo Řím, službu v armádě nemusí vůbec. Té se mu ovšem dostalo v tomto díle jeho dobrodružství měrou vrchovatou. Byl přidělen k legiím Julia Caesara v Galii. Nebezpečí mu hrozí nejen od Galů a Germánů, kteří stojí proti Římu, ale i od profesionálních legionářů. Ti totiž nemají politiky ve vojenských funkcích vůbec rádi. Čtivá kniha, akčnější a dobrodružnější než předcházející dobrodružství. Je zde možnost se více dozvědět o životě v legiích. Doporučuji.

01.07.2013 5 z 5


Saturnálie Saturnálie John Maddox Roberts

Decius znovu v Římě. Jeden z jeho příbzných je otráven. Proto je, i přes jeho neoblíbenost v rodině, povolán z Rhodu. Kniha je čtivá, vrahem není zahradník. Doporučuji.

29.06.2013 5 z 5


Chrám devíti Múz Chrám devíti Múz John Maddox Roberts

Jak je psáno Daecius znovu opustil Řím a tentokrát se vydal do Egypta. Děj této knihy se odehrává v Alexandrii a okolí. Našemu hrdinovi přibudou noví nepřátelé. Sbližuje se s Julii Minor. Děj je svižný, pachatelé zákeřní. Doporučuji.

29.06.2013 5 z 5


Svatokrádež Svatokrádež John Maddox Roberts

Od posledního dobrodružství Daecia Metella uběhl další rok. Ten postupně stoupá v žebříčku důležitosti antického Říma. Znovu se zde setkáme se starými přáteli i nepřáteli. Přibude jedna další důležitá postava. Čtivé, zábavné. 95 %.

28.06.2013 5 z 5