Otázka práva

Otázka práva https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145866/bmid_otazka-prava-s1K-145866.jpg 4 22 7

SPQR série

< 10. díl

Hvězda Decia Caecilia Metella mladšího stoupá. V boji s piráty ve Středomoří získal peníze i slávu a očekává, že bude rychle zvolen do úřadu prétora. To vše se ale změní, když ho Markus Fulvius, politická nula, kterou v životě neviděl, veřejně obviní z korupce. Decius se svou rodinou připravuje obhajobu, jenže v den procesu ho na schodech baziliky, kde se má konat soud, čeká překvapení: Fulviova mrtvola. Decius teď musí čelit mnohem závažnějšímu obvinění - obvinění z vraždy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Point Of Law , 2006


více info...

Přidat komentář

soukroma
24.09.2020 5 z 5

U nás poslední vydaný díl (ze 13 v originále), jakoby se opravdu někdo zalekl toho zřejmého odhalování prohnilosti politiky, tehdy i dnes. Volby, lobby, nekalé praktiky, zločinná spolčení, lež, korupce, touha po moci, to vše světem vládne tisíce let.

Sám otec Metellus (vedle něj Decius Metellus mladší neměl vlastně dosud žádné slovo, nebyl zplnomocněn) při dumání, jak syna dostat z obvinění z vraždy, podotýká: "Tohle je politika ve své nejšpinavější podobě a podplacení člověka se může ukázat jako nejsnazší, nejjednodušší a v dlouhodobém měřítku nejlevnější způsob, jak to zařídit."

Drsné, ale dobré čtení. Tentokrát autor ale ještě víc v textu poučoval, což už jsem mu i sama (stále lačna informačního nášupu, nejen napínavého příběhu) měla trošku za zlé.

babicka_amalka
10.03.2018 3 z 5

no - musím říct, že mě tahle kniha nějak zvlášť nenadchla: příliš mnoho postav, příliš mnoho vysvětlujících komentářů, v nichž se děj poněkud tříští; občas jsem si nebyla jistá, jestli místo beletrie nečtu učebnici dějepisu či výkladový slovník římské politické terminologie;
mám historické romány (a detektivky) velmi ráda, zejména, je-li v nich kromě napínavého děje i nějaké poučení či popis historických reálií; ale mnohem bližší jsou mi detektivky Lindsey Davisové s postavou Marca Didia Falca; jsou zábavné, čtivé a přesto se v nich člověk dozví spoustu informací nejen o životě a zvycích v Římě, ale i v mnoha římských provinciích; to potěšení mi tenhle díl SPQR bohužel neposkytl;


elizabeth_ba
08.09.2015 5 z 5

Takže nám po Marcu Valeriovi Corvinovi ukončili i česká vydání Decia Caecilia Metella... (Very sad) No hlavně, že na historické harlekýnky se peněz najde vždycky dost. Ale slušné detektivní série se nikomu financovat nechce.

deefha
02.09.2015

FYI k dnešnímu dni mám vyjádření nakladatelství Dokořán v tom smyslu, že další knihy série SPQR už vydávat NEbudou. Pokud se toho tedy neujme někdo jiný, o čemž upřímně dost pochybuji, nezbude než se začíst do anglických nebo německých vydání...

braunerova
18.07.2015 5 z 5

Richieho komentář bych ještě doplnil, že opět nechybí velká porce drsného politického humoru, třeba když si Decius za peníze, které ukradl pirátům, postaví v Římě svůj vlastní památník:
"Můj památník, to nebyla jen socha, představoval námořní trofej: sloup pokrytý bronzovými klouny lodí, jež jsem zajal.
Pirátské lodě vlastně neměly nijak impozantní klouny ... Tak jsem si nechal odlít velké, hrůzu nahánějící klouny, za každou pirátskou loď jeden. Na vrcholu sloupu stála socha Neptuna vítězně třímajícího trojzubec. Snad až moc velkolepé za tažení proti špinavým a odrbaným pirátským neřádům, ale toho roku veškerou slávu získával Caesar, tak jsem bral, co šlo."

Richie1
18.01.2015 4 z 5

Po kyperském dobrodružství s piráty se vrací Decius do Říma, aby konečně kandidoval na prétora. Vše se zkomplikuje, když je nečekaně zapleten do složitých spikleneckých intrik. Volby jsou odloženy a Decius má jen několik dní nejen na odhalení spiknutí, ale především na přípravu své obhajoby před nařčením z vraždy.
V tomto díle se mihne velmi mnoho postav význačných Římanů té doby. Děj je místy spletitý a složitý, ale právě v takových situacích je Decius jako ryba ve vodě.
Dozvíme se mnoho podrobností, jak na sklonku republikánského Říma fungovaly rozličné státní instituce a jak pracovali jejich představitelé. Zároveň již je cítit předzvěst budoucího střetnutí nejmocnějších mužů Říma, střetnutí, jehož výsledkem bude zásadní změna římské říše.
Roberts opět nezklamal.

p.a.
11.07.2013 5 z 5

Takže, v zatím 10-tém u nás vydaném dílu, se ocitá Daecius znovu doma v Římě a zrovna v dobrém rozpoložení (zaplaceny dluhy, kandidatura na prétora). No, ale mraky už se shlukují. Jako vždy nastanou komplikace - nejprve křivé nařčení (natolik mu přeci důvěřujeme) a potom vražda žalobce. A už zase začíná kolotoč zločinu, spiknutí a boje za spravedlnost. Znovu čtivé a zábavné. Snad se dočkáme i dalších dílů.