Tribunova kletba

Tribunova kletba https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47073/bmid_tribunova-kletba-CNj-47073.jpg 5 30 7

SPQR série

< 7. díl >

Sedmý díl ze série SPQR, série detektivních příběhů z prostředí antického Říma. Píše se rok 699 od založení Říma (55 př. Kr.) a Decius Caecilius Metellus se uchází o úřad edila. Je šťastný, že se vrátil domů do Říma z daleké Galie, kde Caesar vede krutou a nekonečnou válku, štěstí mu však kalí obava, že Římu hrozí další válka ? Krassus se chystá na tažení proti Parthům, láká ho jejich bohatství. Válku sice senát neschválí, ale to Krassa nezastaví a tak v den, kdy vyráží i se svým vojskem z Říma, pronese jeho největší odpůrce tribun Ateius Kapito před celým shromážděným davem prastarou a strašlivou kletbu. Kletba vyděsí nejenom samotného Krassa a všechny přítomné občany, ale i ty nejvýznačnější Římany,kteří proto pověří Decia, známého detektivními schopnostmi, aby zjistil, kde se Ateius kletbě naučil. Decius se tedy snaží proniknout do tajů kultů a magie, a když je Ateius zanedlouho zavražděn, dostává ještě obtížnější a nebezpečnější úkol ? najít jeho vraha...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

SPQR VII: The Tribune´s Curse , 2003


více info...

Přidat komentář

soukroma
24.09.2020 5 z 5

"Byl jsem mnohem šťastnější, než má obyčejný smrtelník právo být, a to mě mělo varovat. Veškeré mytologické příběhy a každý závěr řecké tragédie, co byl kdy napsán, odhalil zcela jasně jednu nevyhnutelnou pravdu: pokud jste svrchovaně šťastní, bohové na vás mají spadeno. Nelibě nesou, když jsou lidé blažení, a přimějí vás za to zaplatit."
S touhle overturou je jasné, půjde do tuhého a půjde o bohy, a dokonce o uvalení kletby na celý věčný Řím, což vyděsí bez výjimky všechny a vyžádá si to velmi náročné lustrum. A zaúkoluje Decia Metella, za i jinak pohnutých dob triumvirátu, kdy jeden bere všechnu slávu, aniž by v Římě vůbec byl (Caesar v Galii), druhý vládne Římu a světu, i když má šéfovat Hispánii (Pompeius), a třetí už neví, co roupama, tak hodlá napadnout momentálně klidné Parthy a ještě krapet si přihodit do své bezedné pokladničky (Krassus).
Výborné a poučné čtení.

hanzmb
02.05.2020 5 z 5

Tento díl je už zase z přímo z Říma. To je jen dobře. Jeho popis je dle mého autorova nejsilnější stránka. Postupně se vytrácí detektivní část příběhů. V tomto díle je už prakticky nepodstatná a i když se samozřejmě zločinec odhalí, nějaké převratné dedukce nečekejte. Naštěstí to je nahrazeno zajímavými římskými reáliemi. A to víc než dostatečně.


Staráknížka
24.02.2019

Kniha se mi líbila, trošku jsem se ztrácela ve všech těch římských jménech, ale pohoda. Politika ve starověkém Římě byla stejně úplatná a špinavá jako dnes. Něco se zřejmě nikdy nezmění. Mnoho zajímavých informací o běžném římském životě.

braunerova
17.08.2017 5 z 5

Vše podstatné je uvedeno v komentářích níže. Já bych k tomu jen dodal, že zvyky Římanů autor servíruje svým čtenářům formou jemného humoru:

"Můj otec, Decius starší, byl jedním z nejpřednějších představitelů gens Caecilius. Právě jeho neochabující dlouhověkost mě udržovala právně nezletilým. Mohl mě osvobodit jednoduchou formalitou, ale ten starý ničema se nehodlal vzdát svého práva mě ovládat."

achilles
29.07.2017 5 z 5

Povedený díl. Římské intriky,Krassův parthský plán, trochu přitažená za vlasy Ateiova kletba. Ale po nudných dílech z Egypta a Saturnáliích, je to zase ten Řím, který mě tak fascinuje. A typickému úředníkovi Deciovi se stýská po nehostinné Galii-to mluví za vše.

Richie1
18.01.2015 4 z 5

Další díl série vychází ze známých skutečností - jeden z triumvirů Markus Licinius Krassus vynaložil velké úsilí, aby se mohl proslavit (a možná ještě více obohatit) velkou válečnou výpravou proti Parthské říši. Nakolik je pravda o kletbě tribuna Ateia si nejsem jistý, ale celý příběh je pěkně vystavěn a Deciovo detektivní umění si přijde na své.
Líbí se mi, jak autor v každém díle popisuje každodenní život lidí ve starověkém Římě - těch obyčejných i těch mocných. Čtenář se tak seznámí s mnoha zajímavými podrobnostmi o kultuře a zvycích té doby.

p.a.
01.07.2013 5 z 5

Další detektivka, další dobrodružství. Znovu přehršel faktů ze života obyvatel antického Říma. Kniha se čte dobře. Na antický Řím je zde nahlíženo trochu z jiného úhlu. Je třeba pochválit J. M. Robertse za sběr faktů a práci s nimi. Doporučuji.
Komu se zdá zápletka překombinovaná a vymyšlená - Gaius Ateius Capito doopravdy žil a v roce 55 př. n. l. byl tribunem lidu. Podle Plutarcha doopravdy proklel Marca Licinia Crassa při odchodu z Říma.