Královský gambit

Královský gambit https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71232/bmid_spqr-kralovsky-gambit-quY-71232.jpg 4 45 14

SPQR série

1. díl >

Vzrušující detektivní příběh z antického Říma. Římská společnost se pomalu vzpamatovává ze Sullovy hrůzovlády a hledá cesty, jak znovu upevnit římskou republiku. Ulicím Věčného města však vládnou nebezpečné gangy, které olupují plebeje i patricije. Uškrcení bezvýznamného propuštěného otroka a vražda cizího obchodníka v nebezpečné čtvrti Subura proto připadá římským hodnostářům jako bezvýznamná událost. Decius Caecilius Metellus mladší urozený velitel místních vigilů je však rozhodnut vyšetřovat. A záhy odhaluje svět korupce v nejvyšších vládních kruzích. Ten představuje hrozbu, jež může zničit nejen samotného Decia, ale i vládu, jíž Decius slouží.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

The King´s Gambit , 1990


více info...

marlowe
marlowe
29.01.2024

Tak tohle mi vůbec nesedlo - nedočetl...

PitoR
PitoR
13.08.2023 4 z 5

Senát a ľud rímsky - 1. diel!
Prvá kniha zo série detektívok z prostredia antického Ríma. Americký spisovateľ John Maddox Roberts tu predstavuje svojho hrdinu. Decius Caecilius Metellus mladší je poverený vyšetriť vraždu bývalého gladiátora. Zároveň dochádza k podpaľačstvu a prípad sa komplikuje. Navyše, Decius dostane z vyšších kruhov jasne na vyrozumenie, že v týchto prípadoch sa nemá rýpať...

"Netvrdím, že jsem čestnější než jiní lidé. Literu zákona jsem také vždycky nedodržoval... Ale tady šlo o vraždu a o žhářství... A bylo pravděpodobné, že může jít o spiknutí, v němž má prsty některý z nepřátel Říma. A to daleko přesahovalo hranice běžné drobné zkaženosti."

Píše sa rok 70 pred naším letopočtom a v boji o moc sa niektorí neštítia ani tých najkrutejších spôsobov a všetko im prejde. Vlastne sa do dnešných dní nič nezmenilo - niekto môže beztrestne kradnúť milióny, iný skončí v base pre balíček kávy. Decius je však neoblomný a ide si svoje aj za cenu straty toho najcennejšieho, života...

"Lidé sice možná předstírají, že tě nenávidí, ale každý tajně obdivuje člověka, který je tak zblázněný do své funkce, že kvůli mí klidně zahodí vlastní život."

Je to zaujímavé. Veľmi kvitujem aj priložené vysvetlivky. Autorovi sa podarilo pútavým spôsobom podať vtedajší život Ríma, so všetkými tými patricijmi, plebejcami, senátormi, kvestormi, konzulmi, cenzormi, otrokmi...
Za mňa výborné a pokúsim sa zohnať ďalšie pokračovania tejto série.

"Muži nemusí být inteligentní ani schopní, ani nemusí mít dobrý charakter, aby hráli důležitou úlohu ve státních záležitostech. Úplně stačí být špatný a nebezpečný."


francouz
francouz
28.12.2019 4 z 5

Je asi jedno jestli jsme 100 let před kristem, nebo žijeme v dnešní době z pohledu moci vládnout a ovládat, je to stále stejné. Ti co jsou u koryta prostě budou jenom hrabat, hrabat a hrabat.
Detektivní příběh zasazený do doby kdy byl Ceasar ještě mladým ctižádostivým, který se teprve rozhlíží a hledá si cesty na vrchol.
Ale hlavní hrdina je člověk bez bázně a hany. není to žádný rváč, který by je rozdával, on je spíše přijímá, ale je to člověk, který používá svůj mozek a je mu jedno jestli jde proti zdi, když má vyjít na povrch pravda, a to se mě na něm nejvíce líbilo.

Staráknížka
Staráknížka
24.02.2019

Knížky v této sérii čtu tak nějak nahodile. Detektivky z historie se mi moc líbí - mám oblíbeného soudce Ti - člověk se doví zajímavé věci z běžného života a užije si luštění záhad. Jen ta dlouhá a opakující se římská jména mi v tom občas dělají zmatek. Některé věci - zejména náboženské - jsem si musela dohledat jinde abych vše pochopila. Ale série SPQR se mi líbí. Čeká na mě ještě asi 5 dílů.

Madelisi
Madelisi
31.03.2018 5 z 5

Není pouze Marcus Didius Falco. Decius Caecilius Metellus mladší je (pokud to bereme časově) jeho předchůdce.
Autor si se starým Římem velmi pohrál, reálie jsou vysvětleny nenásilně, připomněla jsem si při nich hodiny dějepisu.
Tato detektivka je tudíž dva v jednom - průvodcem starým Římem a pak detektivka.
Děj je napínavý, líbí se mi, jak Decius vypráví svůj případ zpětně a přitom vlastně v současnosti. Takže máme příležitost se během večeře dozvědět, že pouze jeden její účastník zemře přirozeně. Další bonus je mladý a ještě neznámý Caesar, který je ovšem nesmírně ambiciózní.

tygřík2
tygřík2
11.03.2017 4 z 5

Není pro mne nic úžasnějšího, než když objevím novou knihu a ona je dobrá a je hned namnožená do série!!!! SPQR mě nezklamala. Je napsána lehkým stylem, dobře se čte, má to spád, reálie vypadají dost slušně, hrdina není žádný padavka, příběhy jsou zajímavé, občas je to vtipné. Prostě jsem Decia Caecilia Metella vzala do rodiny. V knihovně jsem ho ubytovala vedle Marka Didia Falca a z druhé strany sousedí s bratrem Cadfaelem.

Vilas1979
Vilas1979
09.12.2015 3 z 5

Detektivní série z prostředí starého Říma, znělo to poměrně dost lákavě, mám rád Waltariho a detektivky, proč tedy nezkusit kombinaci obojího. Hned první díl série SPQR mne ale zklamal, měl jsem z toho dojem laciné paperbackové detektivky, čemuž odpovídal i rozsah něco málo přes 200 stránek. Měl jsem problém se orientovat v postavách, pochopit jejich motivy, prostředí římské vysoké politiky se svými podivnými pravidly mne spíše odrazovalo, kniha mne zkrátka nedokázala vtáhnout do doby, ve které se děj odehrává. Autor se příliš nezdržuje popisy prostředí, vykreslením charakterů. Je to takové ploché vyprávění, nezanechalo to ve mně žádný dojem a druhý díl si pravděpodobně nekoupím.

Richie1
Richie1
21.12.2014 4 z 5

Miluji historii a antiku zvlášť. Když vyšel první díl SPQR - Královský gambit, byl jsem překvapen. J.M. Robertse jsem znal jako spisovatele fantasy knih o Conanovi. Čekal jsem, že tato kniha bude nějaká historická fantasy. Mýlil jsem se, ta kniha je historický román se vším všudy a navíc zpracován velmi věrně podle zdokumentovaných historických skutečností.
Roberts svého hrdinu Decia začlenil do nejpřekotnější doby antického Říma - do doby, kdy se staré republikánské zřízení již pomalu hroutilo a kdy mocní římští vojevůdci směřovali k trvalé diktatuře, k císařství. Decius je inteligentní mladý patricij, člen významného rodu Metellů a hned od počátku své kariéry se začne zaplétat do osudů mocných. Spolu s ním poznáme starověký Řím, kdy jeho legie ještě tehdy dobývaly většinu známého světa, ale ty nejdůležitější události se nakonec vždy odehrávaly v samotném Římu.
Kniha mě skutečně velmi příjemně překvapila a já se začal těšit na další díly.

jarkamet
jarkamet
15.07.2014 3 z 5

Po dlouhé době kniha, která málem skončila nedočtena. Asi do pulky hodně dějepisu, žádný dialog,jenom vyprávění v první osobě. Ale pak se to naštěstí spravilo. Ale vic jak 3 hvězdy to být nemohou. Uvidíme jaký bude druhý díl.

lenkaknel
lenkaknel
23.01.2014 1 z 5

Antika mě baví, ale...tak jako u Královského gambitu jsem se nenudila už dlouho. Naposled u Posledního dějství v Palmýře, kde to však spravila závěrečná scéna. Tady? Nic.Tady se mi poprvé stalo, že jsem přeskakovala stránky.

Knížku jsem se rozhodla číst na základě níže uvedeného tvrzení, že Metellus je zábavnější než Marcus Didius Falco. Nesouhlasím.

Neo1tex
Neo1tex
06.10.2013 5 z 5

Perfektní kniha. Měl jsem strach, aby autor víc nepoučoval o historických reáliích, než aby vyprávěl příběh, ale je tomu přesně naopak. Skvěle se mu podařilo zasadit zajímavá historická fakta do příběhu tak, že si čtenář ani nevšimne.

p.a.
p.a.
27.06.2013 5 z 5

Celkem svižná detektivka z doby antického Říma. Autor celkem dbá na faktickou přesnost a kniha je zaplněna historickými postavami. Pro fandy antiky 100 %.

Ladinek
Ladinek
28.04.2013 5 z 5

Nevím, jak to popsat. Jediné co mne napadá je : Kam se hrabe Lindsey Davisová. Metellus je podle mně mnohem zábavnější než Falco.

Daecius
Daecius
23.08.2012 5 z 5

Výborná série detektivek z antického Říma, dobře zpracované prostředí, dobové reálie a fakta. U nás málo známé, což je obrovská škoda. Doporučuji, milovníkům historických detektivek doporučuji dvojnásob.