Saturnálie

Saturnálie https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71238/bmid_saturnalie-BnL-71238.jpg 4 29 6

SPQR série

< 5. díl >

Končí se rok 61 před Kristem a Řím se chystá na největší svátek roku - Saturnálie. Oslavy slunovratu se nesou v duchu bujarého veselí, ulice jsou plné lidí ze všech koutů říše a morálka uvolněná. Do této atmosféry přijíždí náš známý detektiv Decius Caecilius Metellus mladší následován svým věrným, leč prostořekým otrokem Hermem. Otec povolal Decia zpět z vyhnanství na Rhodu - ne proto, aby s rodinou slavil konec roku, ale aby se ujal vyšetřování vraždy Kvinta Celera Metella, vlivného politika a nejvýznamnějšího příslušníka rodiny. Celer byl zřejmě otráven a všechny stopy vedou k jeho manželce Klodii - jedné z nejskandálnějších žen v Římě a navíc sestře Deciova úhlavního nepřítele Publia Klodia. Navzdory všem a všemu je Decius přesvědčen o její nevině a pouští se do hledání skutečného vraha. To ho zavádí do římského podsvětí, mezi venkovské bylinkářky, věštkyně a čarodějnice...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

SPQR V: Saturnalia , 1999


více info...

Přidat komentář

Vestička
15.05.2023 4 z 5

Moc dobré, i překlad. Nejlepší jako vždy byly ty poznatky ze všedního dne. A hlavně ta tajemná nálada o saturnáliích, skoro až vánoční. Na to , že jsem tenhle pátý díl četla jako první, jsem se orientovala i ve jménech, kterých bylo opravdu až až. Ale měla jsem naštěstí přípravu, nedávno jsem četla Přízeň Fortuny, a dělala jsem si memotechnické poznámky, takže už na vždycky budu vědět, že v Španělsku válčil Ser to rius a jeho legát Per p(l)ena. Dokonce i vrah je historická osobnost s přiléhavym jménem, a vyskytoval se i v Pánech Říma, ale já si zaboha nevzpomenu, o co tam s ním šlo. A Caesar přece neměl bratra Lucia, neměl žadného! Jo a konec byl fest useknutý :-(

braunerova
13.06.2021 4 z 5

Autor je jako vždy historicky přesný, příběh je založen na skutečné události, náhlém úmrtí Kvinta Metella Celera. Navíc miluji jeho břitký humor.

"Čeho dosáhli při stavbě silnic ostatní? Ty naše jsou ryzím vyjádřením jedinečnosti, kterou představuje Řím.
Dobře, silnice jsme se naučili budovat od Etrusků, ale stavíme je lépe."


hanzmb
15.04.2020 4 z 5

Autor se naštěstí už zase vrátil tam, kde to nejlíp zná a nejvíc umí - do římských ulic. Navíc přidal i slušnou detektivní zápletku. K tomu zajímavý popis politické situace a vazeb mezi jednotlivým složkami římské společnosti. Co si přát více. Snad jen aby si Decius mohl konečně jednou svá vítězství pořádně vychutnat.

achilles
14.07.2017 4 z 5

Už to není ono. Už se jedná pouze o vyšetřování, historický duch tam není. Primitivní zápletky, čekal jsem zlepšení po návratu z Egypta, ale nic moc. Těžké dilema, zda pokračovat v sérii.

soukroma
23.08.2014 5 z 5

Sice méně čtivé a humorné než Falconova dobrodružství od Davisové, ale zato z mnohem bouřlivější doby konce římské republiky a vzestupu Caesara. Hodně jmen a rodinných i politických vazeb, takže čtenář musí být pozorný, aby se zorientoval. Kvalitní historická beletrie (spíš než vysloveně krimi).

p.a.
29.06.2013 5 z 5

Decius znovu v Římě. Jeden z jeho příbzných je otráven. Proto je, i přes jeho neoblíbenost v rodině, povolán z Rhodu. Kniha je čtivá, vrahem není zahradník. Doporučuji.