Katilinovo spiknutí

Katilinovo spiknutí https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71234/mid_katilinovo-spiknuti-PII-71234.jpg 4 30 7

SPQR série

< 2. díl >

Další detektivní příběh z antického Říma, pokračování příběhů urozeného Decia Caecila Metella mladšího, známého již z předchozí knihy SPQR I. Královský gambit. Je příjemné léto a římská republika slaví další triumf nad svými nepřáteli, její legie srazily všechny okolní státy na kolena, uvnitř římské společnosti však klid nepanuje. Množí se záhadné vraždy zámožných obchodníků, v Římě samotném se objevují zakázané zbraně, chystá se protistátní spiknutí... Decius Caecilius Metellus mladší je opět na stopě těchto záhad, aby však získal důvěru spiklenců a mohl proniknout k jejich tajemství, musí dát v sázku život svého nejlepšího přítele a možná i svůj. Jaké cíle sledují Caesar, Krassus a Pompeius? Oč jde Katilinovi? Jak to vypátrat a nepřijít při tom o život?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

SPQR II: The Catiline Conspiracy , 1991


více info...

Přidat komentář

Lastodont
21.02.2023 4 z 5

Příjemné počtení, člověk se leccos doví, jak to v tom Římě asi chodilo, jaké byly veřejné funkce atp. Ocenil jsem i slovníček na konci.
Akorát nechápu, proč se v knize píší jména Catilina a Crassus s "K" místo "C".

Galadwen
09.10.2017 5 z 5

Pěkně zpracovaný a čtivý historický román - v podstatě téměř ne detektivní, obsahuje spíš spikleneckou či špionážní zápletku, protože už od školy člověk ví, jak to s tím Katilinovým spiknutím dopadlo. Nicméně pro toho, kdo se zajímá o římské dějiny, tehdejší osobnosti a politiku, je tohle výborná volba.


achilles
17.05.2017 5 z 5

Výborné. Já bych to ani snad nenazval detektivkou, třeba v porovnání s Mr.Shardlakem od Sansoma. Decius se spíše někde nachomýtne a pak už osud koná sám, nikoliv za přispění Decia. Jinak je to ale skvělé vyprávění, vtipné, historicky podložené a mě to moc baví.

braunerova
22.05.2016 5 z 5

Další a další díly Lindsey Davis mi začínají připomínat bedeker po provinciích Římského impéria. Oproti tomu John Roberts komentuje svým sžíravým humorem aktuální politickou situaci v Římě. Tím "aktuální" myslím zhruba polovinu 1.století před Kristem. Navíc autor za nejlepší Římany té doby považuje Luculla a Sertoria, což je přesně můj názor.

"Myslete si o dobyvatelských choutkách Římanů, co chcete, ale jedno nám musíte nechat: potěšení, které jsme odjakživa nacházeli v drancování, loupení a plenění, bylo vždy srdečné a upřímné."

Richie1
21.12.2014 4 z 5

Ve druhém dílu SPQR Robertsův hrdina Decius Metellus prožívá další dobrodružství, tentokrát během dobře známého Catilinova spiknutí. Opět se potkáme s řadou známých osobností, včetně Cicerona, který v té době zrovna zastával konsulský úřad.
Roberts opět velmi pěkně a historicky věrně vykresluje život v antickém Římě i konkrétní události.

Mystifica
13.10.2013 3 z 5

Autorovi patří uznání za pečlivé nastudování římských reálií a dějin. Sice je jejich popis v ich formě občas trochu kostrbatý, přece jen když něco znám, tak to nemusím tak obšírně popisovat, ale vlastně právě kvůli těm popisům sérii čtu.

p.a.
27.06.2013 5 z 5

Děj knihy se odehrává 7 let po událostech z první knihy. Stejná zábava jako první díl. Objevujeme zde nové postavy z římských dějin, i staré známé z prvního dílu. Já jako fanda antiky a antického Říma mám velkou radost z publikování této série a děkuju Jupiterovi za to, že jsem jí objevil v městské knihovně. 95 %.