Svatokrádež

Svatokrádež https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71235/bmid_svatokradez-mvR-71235.jpg 5 29 5

SPQR série

< 3. díl >

Třetí díl napínavého detektivního cyklu ze starého Říma se odehrává v roce 61 př. Kr. Decius Caecilius Metellus, detektiv známý z předchozích dílů, se vrací z vojny v Galii do Říma. Otec mu mezitím zařídil jmenování senátorem a pověří jej, aby pomáhal Metellovi Celerovi v konzulských volbách. Decius tedy jde vyjednávat spojenectví, ale na slavnostní večeři je jeden z hostů zvláštním způsobem zavražděn. Později vychází najevo, že jde o etruský rituál. Metellus Celer soukromě pověří Decia, aby zjistil, co přesně se stalo. Další etruská vražda se stane přímo před Deciovým domem. Stopy vedou k Caesarovi...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

SPQR III: The Sacrilege , 1992


více info...

Přidat komentář

hanzmb
14.05.2019 4 z 5

Nenáročné čtení pro milovníky prostředí starého Říma. Spíš bych to nazval dobrodružný historický román než historická detektivka. Toho vyšetřování a logických dedukcí je pomálu. Vše vlastně vyřeší 1 svitek. Kdo chce poznat tuto dobu lépe, ať zkusí Roberta Harrise.

davidurban1973
04.03.2018 4 z 5

Čtivá, zábavná, historická detektivka.


braunerova
28.07.2017 5 z 5

Kromě sžíravé kritiky římských poměrů přidal tentokrát J.M.R. i filosofická zamyšlení:

"Občas mě napadá, zda se kdy člověk bude schopen dobrat skutečné historické pravdy. Mrtví neudrží brk, a tak dějiny nevyhnutelně píší ti, kdo přežili."

"Existují kouzelníci, kteří, jako například Proteus v báji o Odysseovi, dokáží povolávat ze záhrobí stíny mrtvých a rozmlouvat s nimi. ... Opravdu by ale člověk přestal lhát jen proto, že je mrtev? Ctižádostiví lidé se neustále zaobírají tím, jak se na ně bude po smrti vzpomínat, a toto jejich úsilí by přišlo docela vniveč."

Richie1
21.12.2014 4 z 5

Další příhody Decia Metella z antického Říma, tentokrát v době nechvalně známého skandálu při oslavách kultu Dobré bohyně. Samotný nejvyšší pontifex - Gaius Julius Caesar, jehož kariéra je ohrožena, má zájem, aby Decius vyřešil co nejlépe všechny záhady nejen okolo skandálu, ale i okolo následných záhadných vražd.
Roberts opět používá známé události republikánského Říma jako kulisu pro dobrodružně laděný příběh jeho hrdiny Decia.

p.a.
28.06.2013 5 z 5

Od posledního dobrodružství Daecia Metella uběhl další rok. Ten postupně stoupá v žebříčku důležitosti antického Říma. Znovu se zde setkáme se starými přáteli i nepřáteli. Přibude jedna další důležitá postava. Čtivé, zábavné. 95 %.