Batman: Soví město

Batman: Soví město https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180604/bmid_batman-sovi-mesto-180604.jpg 4 192 32

New 52: Batman série

< 2. díl >

Legenda o Batmanovi série

6. díl

Batman z pera jedné z největších současných hvězd, Scotta Snydera. Tenhle expert na atmosférické a temné příběhy se tady navíc spojil s kreslířem Gregem Capullem (Spawn) a stvořili skutečně nádhernou záležitost, která zacloumala nejen Batmanem, ale i všemi jeho fanoušky.

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , Crew
Originální název:

Batman: Volume 2: City of Owls , 2013


více info...

Luigi1
Luigi1
07.10.2023 4 z 5

Je velice zajímavé jak málo obrázků dovede nahradit tolik textu

puml
puml
19.09.2022 3 z 5

Kdyby to nebylo pokračování skvělýho Sovího tribunálu, možná bych dal i čtyři. Překombinovaná a ukecaná akční nuda, která jde s logikou úplně do kopru (jako to pokecáníčko Pařáta s Batmanem u motoru letícího letadla, to jako vážně v tý rychlosti a v tom hluku...). Navíc celá ta vsuvka s Mr. Freezem působila tak nějak navíc a mimo, i to jak je Freezova postava napsaná. Vývoj postavy Lincolna Marche je taky dost bizarní a nelogický. Celej tenhle díl působí oproti Sovímu tribunálu tak nějak přebustřeně. Řečeno s klasikem, někdy je méně více; příval šokantních odhalení a twisty ještě nedělají dobrý příběh.

Jasně, Batman nebyl nikdy o nějaký logice, ale zas na druhou stranu Batman byl vždy jen člověk ne Superman. Ale v tomhle díle je Batman víceméně za Supermana. Ten pokec u motoru Boeingu je jen taková třešnička na tomhle veskrze absurdním dortu. No a pak taky ten pád jednoho z rozestavěných mrakodrapů při kterym nikdo nezemřel. Tohle byla přesně ta scéna, ze který šlo vytěžit téma na několik dalších dílů. Psychopatickej sebestřednej Batman při "poštuchování" s Pařátem nejprve zaviní havárku letadla plnýho lidí a pak jen tak mimochodem ještě nechá vybuchnout a spadnout rozestavěnej mrakodrap, kterej navíc zavalí zhusta obydlený okolí při němž zemře stovky nebo dokonce tisíce lidí... To tam ale samozřejmě nenajdete.

Škoda promarněného potenciálu. Snyder je holt spíš jen o tom efektním povrchu a akci, jakmile se objeví náznak něčeho hlubšího, tak se to odbyde nějakou tří panelovou vyjebávkou ve stylu "žádné oběti" případně "v troskách nebyla nalezena žádná těla".


ArkAngel
ArkAngel
02.08.2022 3 z 5

Uzavření příběhu se Sovím tribunálem nedostálo samotnému rozjezdu. Členové Tribunálu jednoduše poumírají a ke všemu se dozvídáme, že Bruce Wayne má možná bratra, což nejsem úplně schopný akceptovat. Robotické brnění s nímž Batman kosí Pařáty mi taky nebylo po chuti, ale aspoň se tu mihnul Mr. Freeze, jehož vnímám za jednoho z nejlidštějších Batmanových protivníků, byť ten nový origin posunul postavu do více psychopatické sféry.

gaspoda
gaspoda
17.07.2022 3 z 5

Soví město průměr.Zato 2 vedlejší příběhy na závěr knihy jsou o level vejš. Ty se četli jedna básen.

jan14s
jan14s
26.01.2022 5 z 5

Oproti předchozímu dílu mi tento přijde více akčnější, kdy se pořád něco děje a Batman nemá chvíli na odpočinek. Pařátů je jak máku a on má co dělat aby je porazil. Naštěstí na to není sám. A když už si myslíte, že má vyhráno, objeví se další a silnější nepřítel než ten předchozí. A tento by do budoucna mohl být více než důstojným protivníkem. Navíc se dočkáme příběhu o počátku doktora Freeze, který se mi velmi líbil. Dokonce tu máme i něco co nejspíše přeroste v nového Batmanova spojence. Navíc na konci si nejste jistí jestli je pravda tam nebo jinde. Přesně dle mého gusta. Pokud jen polovina komiksů v této sérii bude takováto, tak budu spokojený.

hroubek
hroubek
05.11.2021 4 z 5

(SPOILER) Jsem rád, že jsem si tento příběh mohl přečíst. Snyder to velmi dobře zakončil a ta nevědomost na konci je super. Sedlo mi hodně dynamické tempo. Komiks má parádní spád a neustále se žene dopředu. A ono to příběhu jen prospělo. Snyder tady nemůže zopakovat moment překvapení jako se mu to povedlo v prvním díle, tak alespoň ukáže Mr. Freeze a jeho nový origin - sedlo mi to. Vyvrcholení příběhu je dobré. Jediné, co mě fakt přišlo absurdní je to, kolik toho Batman vydrží a přežije. Tady by se zapotil i Superman. Jako příjemný bonus jsou zde dva kratší příběhy, které jsou hodně povedené. Za mě tedy po obsahové stránce velmi dobrý komiks.

PS: A teď pár negativních věcí.
1) Špatný hřbet komiksu - má to tvořit jednotný obrázek, ale bohužel se někde stala chyba (nevím jestli to má více lidí, a nebo jich jen "pár") a to co vidíme na tomu hřbetu už máme na jednom z předchozích čísel. To znamená že obrázek jako celek bude vypadá špatně. - Nakonec je špatný hřbet u komiksu Tváře smrti, ale ten vyšel dříve, než Soví město.

2) Blbě napsané chronologické řazení. Opět to nedává moc smysl. - Opět špatný popisek u komiksu Tváře smrti a proto to nedává smysl.

3) Cenovka - někoho napadlo nalepit cenovku na zadní stranu komiksu. Problém je že to nejde normálně sundat a odstranit. Pořad tam zbyly stopy po lepidlu i přesto, že jsem to zkoušel vzít lihem. Takže doporučuji tam cenovku nechat.

Ivan Kučera
Ivan Kučera
03.11.2021 4 z 5

V rámci kompletu Legenda o Batmanovi vyšlo Soví město, ktoré v ČR prvý raz vyšlo v New52 od CREW v roku 2013. Už vtedy ma zaujalo, hoci nie až tak, ako „jednotka“ alias geniálny Soví tribunál. Pokračovanie už nemôže pracovať s tajomstvom (keďže väčšina vecí bola vyzradená v prvej časti) a tak prechádza k akcii. A robí dobre, lebo tá akcia je fakt obrovská a presila, proti ktorej Batman stojí, je desivá a berie dych. Čitateľ k tomu právom pristupuje s obavami: veď ak Batman mal minule obrovský problém poraziť čo i len jedného „Pařáta“, čo zmôže proti armáde? Neprehnal to scenárista Snyder trochu? Nuž... ani nie. Síce to hrozilo, to priznávam, ale Scott sa vynašiel a Batman hýri vynaliezavými spôsobmi, ako armádu sokov spomaliť, utlmiť a tým pádom aspoň ako-tak, relatívne, vyrovnať sily. Snyder ku koncu spomalí a príde s niekoľkými šokujúcimi momentmi (Alfredov otec, súrodenec).

fvalek
fvalek
03.07.2021 4 z 5

Soví město skvěle navazuje na Soví tribunál, což dá tedy rozum, ale nejen tematicky, nýbrž i stylem a kvalitou. Hned od začátku mě baví, že Pařáti dokážou Batmanovi umně konkurovat, ale přesto nejsou předimenzovaní neporazitelní zabijáci. Scéna boje v jeskyni je naprosto dokonalá, obzvláště využití věcí. Jak už jsem psal u prvního dílu, hodně se mi líbí koncept, kdy Batman není neomylný a vždy krok napřed, zároveň používá různé supermoderní vychytávky. Je to realističtější než komiksy, kde Batman nehraje tolik na vybavení, ale spíš na nepřekonatelný mozek a štěstí.

Skvělé je, že příběh stále nekončí, a i když se různě mění zápletky, neustále máme záhadu Sov na talíři. K tomuhle dílu mám možná jen maličkou připomínky - zatímco první díl byl docela informačně hutný a vysvětlil či nastínil spoustu věcí, druhý díl už byl více o akci a možná tak trošku méně vydatný, hodně věcí se ukončilo prostě jen tak, že se něco zmlátilo, zabilo nebo vyhodilo do vzduchu, ale chtělo by to ještě nějaké příběhové zakončení. Trošku mě pak naštval i chybějící kousek o Arkhamu, s provokativní poznámkou, že ho najdeme jinde (teď ani nevím, jestli to v Česku vůbec vyšlo, musím pak mrknout), takže to pak působilo i nastříhaně a s dějovými mezerami. Ještě takové celé mínus je ta zápletka s panem Marchem, protože opravdu někdo věří, že by se Batman víc nezajímal o jeho teorii? Nevím, bylo to zvláštní. Snad se to bude probírat dál, včetně minulosti Alfreda.

heliiinka
heliiinka
04.04.2021 4 z 5

Pořád tolik čtivé jako předchozí díl, ale nezaujalo mě to tolik. Příběh byl jakoby náhodně slepený a nenavazoval, takže mě to tolik nebavilo.

1972Sixo
1972Sixo
22.02.2021 5 z 5

Čím to je, že sebelepší komiks od Marvelu nesiaha ani (no dobre - po pás) štandardu od DC? A toto je taká pecka, a pritom stále jeden z najkomerčnejších zábavných produktov západnej kultúry. Asi naše podpráhove vnímanie berie hru na hrdinov ako náš návod na prežitie v realite. Myslím, že práve taký Batman má blízko k hrdinom antických báji a Shakespearovským tragédiám.

trudoš
trudoš
26.04.2020 4 z 5

Scott Snyder pokračuje v krasojízdě, a ačkoliv Soví město není tak úderné, jako Soví tribunál, pořád patří mezi to lepší z Batmanovského kánonu, co u nás vyšlo. Především kvůli tomu, že nabízí ucelené příběhy, které dávají smysl, aniž byste k tomu museli složit vědomostní zkoušky na Vysoké škole Gothamské. Tudíž žádné odkazy na děje minulé, současné či budoucí, ale efektivní dobrodružství, které si vystačí s vlastním arsenálem. A přestože se znovu opakuje téma padoucha na vzestupu, včetně jeho následné porážky Batmanem, koncepce jednotlivých epizod je svěží a netradiční. Jen ta obehraná dějová klišé si autoři mohli odpustit. S čímž souvisí zklamání nad demaskováním hlavouna Tribunálu, protože v tom byla až příliš cítit snaha „šokovat“, aniž by za to však scenárista zaplatil jakoukoliv cenu. Naštěstí to nesklouzlo do psychedelické roviny jako třeba u alba Batman R.I.P. Každopádně doufám, že v tomhle inovativním duchu se série ponese i nadále a to nejlepší nepředvedla pouze na začátku.

Pája20
Pája20
03.06.2019 5 z 5

Opravdu suprový příběh, jsem z toho nadšený nejen super zpracování ale také krásné grafické ztvárnění :) nezývá než se vrhnout na další dí :D

Nelíísek
Nelíísek
07.11.2018 5 z 5

Čím více komiksů čtu tím více mě ohromuje jak pár obrázku a tak málo textu dokáže stvořit tak parádní příběh.

Opět nádherná kresba, a skvostný příběh o sovím tribunálu, co více říct, čím víc komiksů přečtu tím více a více mě druh těchto knih pohlcuje a pohlcuje ...

B-artX
B-artX
08.07.2018 5 z 5

Soví město uz nemá atmosféru svého předchůdce, ale má mnohem více akce a bitek. Tribunál a Pařáti jsou cool, Freeze sice trošku zbytečný, ale závěrečné odhalení s jeho manželkou bylo dost drsný a Thomas Wayne je řízek. Super akční jizda, která baví od zacatku do konce. Škoda že další díly nemají podobnou kvalitu.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
24.06.2018 5 z 5

Odpadl úvod a pokračujeme v boji se Sovím tribunálem. A do toho ještě další ultimátní záporáček. Prostě super jízda. Jeden mlátí druhého a celé to tak nějak rychle uteče. Tentokrát bez nějakého hlubšího zamyšlení. Prostě to bylo dobré. Jenom trochu jinak než první díl. Ale ve výsledku mě možná víc bavili vedlejší příběhy.

dexterman
dexterman
20.06.2018 4 z 5

Soví tribunál byl lepší. Nicméně Soví město není vůbec špatné . Hlavně dobývání se do Waynowa sídla bylo dost cool. MR Freez také potěšil . Jinak kresba opravdu pěkná . Doufám , že další díly budou je lepší a lepší . Protože Soví Tribunál nasadil Laťku opravdu hodně vysoko. Jsem sám zvědav jestli Snyder udrží kvalitu této série vysoko nebo ne . Jsem plný očekávání jak to bude pokračovat.

Wojta777
Wojta777
30.04.2018 5 z 5

Výborný díl. Batman se znovu utkává se Sovím tribunálem a tentokrát ho chce úplně zničit. Při tom se setká s velice zajímavou postavou, která sahá až do jeho minulosti. Pak následuje jeden příběh o holce, která ,,pomohla'' Batmanovi.

Dolina
Dolina
30.04.2018 4 z 5

Ne tak dobré jako předchozí díl, ale i tak super

Ivan Kučera
Ivan Kučera
12.02.2018 4 z 5

Nie je to sklamanie, avšak oproti takmer famóznemu Soviemu tribunálu je to ako vo filmoch Temný rytier verzus Návrat Temného rytiera: nie zlé, ale je to niečo predsa len trochu iné, než ste čakali po konci predchádzajúcej časti. Mnohí sa báli záveru Sovieho tribunálu, kedy na nočný Gotham zaútočia desiatky „Drápov“, pritom predtým JEDEN takmer zabil Batmana. V Sovom meste sa z toho stáva jedna veľká akčná scéna, ktorá má dobré okamihy, ale je čudné, že minule mal strážca Gothamu nenormálne gigantický problém s jedným zabijakom a teraz im dáva na búdku a ešte si popri tom stíha variť kakao a k nemu natierať vianočku maslom. Beriem, ide na to rafinovane (chlad), ale aj tak to proste moc nesedí. Nepáčil sa mi ani vcelku dosť otvorený koniec (z ktorého je zrejmé, že Tribunál rozhodne ešte nepovedal posledné slovo a skôr alebo neskôr o ňom budeme počuť) a dejová línia s Mr. Freezeom je síce pekne, prekvapivo (identita ženy) a drsne (diera v ľade) spracovaná, ale neubránil som sa pocitu, že je tu len preto, aby naťahovala čas (je tu napojenie na Tribunál, ale vcelku vycucané z prsta a hlavne je to tu preto, aby sa Mr. Freeze v rámci New 52 predstavil v trocha inej podobe, než na akú sme u tohto mrazivého týpka zvyknutí). A sklamalo ma, že môj tip na ústredného zloducha sa do bodky splnil. Napriek tomu je to rozhodne stále bez debaty nadpriemer. Parádny vizuál, skvelé postavy, dobré dialógy aj hlášky, pochmúrna atmosféra, temná výprava a viacero šokujúcich, univerzum nenápadne - ale možno v konečnom dôsledku o to mohutnejšie nabúravajúcich - drobností (brat, Alfrédov otec).

lassse
lassse
05.02.2018 4 z 5

Příběh se po prvním dílu dále rozvíjí a tak je o zábavu postaráno.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové DC Comics Batman

Autoři knihy

Scott Snyder
americká, 1976
James Tynion IV
americká, 1987

Kniha Batman: Soví město je v

Přečtených228x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených13x
Knihotéce114x
Chystám se číst18x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x