Vraní kost

Vraní kost https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178902/bmid_vrani-kost-178902.jpg 4 50 13

Oathsworn série

< 5. díl

Na ostrově Man leží léta Páně 979 na smrtelné posteli starý křesťanský mnich, který prozradí, že má poselství, jež si nemůže vzít s sebou do hrobu. Své tajemství musí předtím, než vydechne naposledy, předat Olafovi Tryggvassonovi, zvanému Vraní kost. Šestnáctiletý Olaf se spolu s Ormem a jeho přísežným bratrstvem vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby přišel na to, co mnichovo tajemné sdělení znamená, a aby jako norský princ získal, co mu právem náleží – norský trůn. Má však jednoho strašného nepřítele, královnu Gunnhildu, která si přeje pouze jeho smrt a hodlá svého cíle dosáhnout jakýmikoli prostředky... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Crowbone , 2012


více info...

Přidat komentář

Bezantina
05.12.2020 3 z 5

Poslední díl z této série hodnotím jako nejslabší. Knihu jsem dočetla se sebezapřením, protože jsem chtěla mít přečtenou celou sérii.
Říkám si, že měl spisovatel buďto v předchozím díle přidat 1-2 kapitoly, do kterých by zahrnul konečné osudy Orma a Olafa, nebo napsat další díl o osudech Olafa. V tom případě by měl zapracovat ale na zlepšení děje a charakterů postav, protože číst o protivném nesympatickém Olafovi vyžadovalo zvýšené úsilí.

mythos91
07.01.2019 3 z 5

Poslední díl přísežných bratrů mě nezaujal tolik jako předešlé knihy. Orm a jeho nejbližší spolubojovníci pro mě byli osobnostmi, kterým jsem při čtení fandil, ztotožňoval se s nimi a užíval si jejich dobrodružná putování. Hlavní postavou této knihy je namyšlený „spratek“ Olaf, který už se jako malý kluk projevoval v předchozích dílech, teď už řádně dospěl, né však charakterem, ale jen postavou a svaly. Nenaplnil tedy mé požadavky hlavní postavy. Nicméně čerpání autora z historických faktů přidává knížce kladné body a děj celkově je psaný pěkně. Takže suma sumárum průměr.


lampernaqui
16.04.2018 4 z 5

Nejhorší je rozečíst jednu sérii a potom ji na pár let odložit. To se mi stalo s partou Vikingů a ze začátku mi hodně dlouho trvalo, než jsem se vyznal kdo je kdo. Nakonec se to ale povedlo - což je u někoho, kdo si nepamatuje ani včerejší večeři, docela výkon. Ale jinak jsem si jejich putování užil, prostředí bylo popsáno perfektně a člověk úplně cítil tu zimu a mlhu kolem sebe. Určitě se jedná o jednu z nejlepších vikingských sérií, co jsem zatím četl.

Finn69
24.10.2017 2 z 5

Pátý díl mě trošku zklamal, přece jen, Olaf Vraní Kost není taková osobnost jako Orm nebo Finn. Oba tam dost chybí, je to jakési ploché a bez humoru, tentokrát jsem se jaksi nedokázal pořádně začíst.

Alvari
22.02.2017 4 z 5

Nejprve musím podotknout, že hlavně ze začátku, bylo těžké si zvykat na nepřítomnost Orma a Finna. Jinak příběh, točící se okolo Krvavé sekyry a lidí, kteří se ji snažili získat, byl příjemně čtivý. Olaf se postupně ukázal, v jakého muže vyrostl a několikrát se neukázal úplně v tom nejlepším světle. Nakonec nás navštívili i Orm s Finnem a celkem slušně nám společně s Olafem zakončili celou sérii, která byla rozhodně zajímavé čtení. Podívali jsme se do různých koutů planety a zažili s mnoha hrdiny jejich úspěchy a pády. Příběhy Přísežného bratrstva tedy můžu rozhodně doporučit i dalším, protože mě knížky bavily. Heja!

klokan.1905
18.08.2015 3 z 5

Olaf Vraní kost mně moc neseděl... hodně mi chyběl Orm Medvědobijec a Finn Koňská hlava, kteří se objevují až ke konci.... a hned se začíná něco dít... ;-)

jindrich7442
06.05.2015 4 z 5

Hodnocení za celou sérii:
Jednoduchý a čtiví způsob s jakým autor svůj příběh píše přiláká i nenáročné čtenáře a pro náročnější vytvoří skvělé okamžiky k odpočinku. Jednoduché přiblížení života Vikingských válečníků, které nabízí autorovi možnost "se vyřádit" v nejrůznějších zákoutích tehdejšího známého světa. Jedinou výtkou by z mého hlediska mohlo být jen - poněkud přitažené za vlasy - propojení "okultismu a čarodějnictví". K uspokojení těchto znalostí doporučuji mnohem realističtější a detajlnější příběh Thorgilse ze série Vikingové autora Tima Severina. V tomto však nehledejte neutichající napětí z bojů, řinčení mečů a seker o štíty nepřátel.

kalache
09.12.2014 4 z 5

Ach, ty královny....

mpb1913
30.11.2014 4 z 5

Málo Orma, málo Fina. Olaf Tryggvasson těmhle řízkům nesahá ani po kotníky.

Melic
26.07.2014 4 z 5

Povedený díl, patřící k nejlepším v sérii. Jen ten závěr se mi zdál takový zrychlený.

miskamsk
29.05.2014

Bohužel, pro mne trochu zklamání, na to jak jsem se na knihu těšil. Několik různých pohledů na děj byl možná dobrý nápad, ale začátek knihy se tak nějak nemohl rozjet. Nicméně postupně jsem si udělal pořádek ve jménech a spokojeně dočetl do konce.
Doufám, že se k nám jednou dostane i druhá část díla R. Lowa a tou je série Království.

p.a.
21.05.2014 4 z 5

Pěkné vyvrcholení série Oathsworm. Orm nám trochu ustoupil do pozadí a tento díl se většinou věnuje Olafovi "Vraní kosti" (Olaf I. Tryggvason) a jeho putování za sekerou jeho dědečka Erika "Krvavé sekery". Čtivé, poutavé, důstojný závěr série.

Heidrekr
07.02.2014 5 z 5

Nejlepší kniha od autora. Předešlé knihy nebyli špatné ale tahle byla hodně zajímavá, jelikož autor změnil styl psaní a už nepopisoval situace pouze z jednoho pohledu. Těším se na další díl.

Štítky knihy

Vikingové 10. století historické romány

Autorovy další knížky

Robert Low
britská, 1948 - 2021
2011  80%Vlčí moře
2013  77%Vraní kost
2012  84%Bílý havran
2012  74%Velrybí cesta
2013  84%Dračí hlava