Appaloosa

Appaloosa https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35223/bmid_appaloosa-JJo-35223.jpg 4 39 14

Appaloosa je Parkerův vynikající románový návrat na Divoký Západ, příběh vášně a drsné spravedlnosti na pozadí roku 1800, v místě, kde se zákony často vytvářejí přímo na základě okamžité situace a kde je zákon vymáhán muži, kteří - až na občasné výjimky - nejsou nic jiného než námezdní zabijáci. Rada starších městečka Appaloosa se rozhodne najmout si služby dvou poněkud pochybných mužů zákona Vergila Cola a Everesta Hotche, protože celé město je terorizováno zločinným rančerem Braggem, jehož muži zabijí šerifa a Bragg si tak v městečku počíná dle libosti. Bere si, co ho napadne whisky, ženy. Autor čtenářům předkládá klasický western, který vtáhne čtenáře do děje. Román se dočkal filmového zpracování, ve kterém hlavní role ztvárnili Ed Harris, Viggo Mortensen, Jeremy Irons a Renée Zellwegerová.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plejáda
Originální název:

Appaloosa , 2005


více info...

Přidat komentář

Recidivista
20.08.2022 4 z 5

Chybne som očakával, že toto bude akýsi druhý Cormac McCarthy, na to tu však absentoval hlbší popis psychológie postáv, či ich vnútorné monológy. Veľkých myšlienok je tu tiež pomenej a niekedy pôsobili dosť rozpačito (pozorovanie stáda na jeden a pol strany, či Freudovská analýza ženy priťahovanej alfa samcom). Celá kniha je tak vyskladaná len z posunov v deji a dialógov, čo je zároveň aj jej výhoda, pretože dej odsýpal dobre a čítalo sa to ľahko. Bolo to celkom predvídateľné a len s jedným momentom prekvapenia v samom závere, ale po knihe som siahol s cieľom zabaviť sa a oddýchnuť si, a to sa aj stalo. Takže spokojnosť.

Opäť raz sa bude zdať, že na to, že knihu hodnotím pozitívne, som prehnane kritický, ale nemôžem si odpustiť 3 poznámky:
1. nechce sa veriť, aké začiatočnícke chyby sú schopní urobiť takí skúsení borci ako ústredná dvojica, či bratia Sheltonovi, samozrejme len, keď si to žiada dej, inak sú dokonalí.
2. zmienky o Clausewitzovej knihe „O vojne“ boli z kategórie fantasy, pretože uveriť, že pár rokov po preklade jeho knihy do angličtiny si bude tento 1000-stranový vedecký traktát čítať nejaký buran na divokom Západe...
3. uviesť v anotácii knihy na prebale preklad termínu „1800s“, ktorý obsiahne celé storočie, ako konkrétny rok 1800, je dosť fail.

Vo výsledku sú to v rámci žánru poctivé 4 hviezdy, hodnotené kritériami umeleckej literatúry by to však vystačilo maximálne na 2.

8/10

Stanas513
15.08.2021 5 z 5

Knihu jsem si půjčila proto, že ji napsal můj oblíbenec R.Parker. Nikdy jsem si na kovbojky nepotrpěla, ale u tohoto dílka jsem se neskutečně bavila. Způsob psaní je stejný jako u Parkerových thrillerů, ale tady mohl trochu popustit uzdu fantazii a proto se mi to moc líbilo.


Lmslaver
03.02.2021 5 z 5

Dva drsní ochránci zákona, krásná žena, zákeřný padouch, najatí pistolníci, a dokonce i indiáni. To jsou všechny ingredience pro správný western a Robert B. Parker se je nebál použít, dobře použít. Autor dokázal výborně popsat atmosféru divokého západu na konci devatenáctého století a vtáhnout mě do děje. Od Parkera jsem přečetl pěknou řádku detektivek a jsem rád, že jsem na základě zdejšího hodnocení sáhnul i po westernu napsaného jeho rukou.

Roubas
24.01.2021 5 z 5

Díky Parkerovi začnu číst westerny. Appaloosa je výborná jednohubka s bohatým dějem, skvělými postavami, strohými dialogy a s motivem správňáckého mužského přátelství na život a na smrt. Víc si od těch cca 160 stran nejde přát.

Lisa_Flames
30.11.2020 5 z 5

Moje první westernovka jsem dojatá! Nádherná knížka.

Cami.lla
01.11.2020 3 z 5

Strohé, syrové dialogy, žádné zbytečné řeči. Na jednu stranu to přesně vystihuje prostředí děje, ale občas by neuškodil trochu detailnější popis.
Do knihy jsem se nemohla začíst právě kvůli strohosti vyprávění. Nedařilo se mi zapojit fantazii. Nakonec jsem zhlédla film a teprve potom jsem knihu přečetla. Přestože je kniha velice tenká a psaná jednoduchým jazykem, nečetla se mi moc dobře. Nebylo to jednoduché čtení.

orson
22.11.2018 3 z 5

Čtivé to bylo, ale na mě ty hlavní postavy byly až moc kladné a správňácké - takové rychlé šípy. Asi nejsem ten správný typ na westerny a hlavně Muž se srdcem kovboje nastavil laťku ostatním trochu moc vysoko.

Malýmedvěd
29.08.2018 3 z 5

Dobrá oddechová knížka, žádné složitosti, má to rychlý spád, hrdina je z drsné školy, pro ránu se nechodí daleko a zastřelit člověka je skoro „normální“. Postavy schematické a psychologie osobností skoro nulová, ale to nepatrné minimum, co tam je, celou knihu zachraňuje a výsledek neurazí.

Hiragaen
09.11.2017 5 z 5

Velice příjemné překvapení. Sice jsem nepřečetl moc westernů, ale zato mám celkem dost načteného Parkera, především Spencerovu sérii. Ty starší kusy jsou dobré, ale ty novější se jen tak dali. Ale tohle je oproti všem těmto knihám úplně jiná liga. Žádné zbytečné řeči, spoustu akce a dostatečná historická věrohodnost. Nicméně překladatel/recenzent by potřeboval rozšířit vzdělání v oboru americké historie, neboť tento příběh se mimojiné kvůli koltům nemohl udát kolem roku 1800.

kalache
10.05.2016 4 z 5

...strohé,úderné,uvěřitelné...

Loubooker
13.12.2015 4 z 5

Vyborna knizka a prekvapko pote, co jsem precetl od autora asi 12 knih krimi s detektivem Spencerem. I dalsi western, Resolution, mne potesil. Holt Amici ty westerny umi...

p.a.
24.09.2013 5 z 5

Westerny mám rád. Robert B. Parker se dvojici hrdinů celkem věnuje. Hotch je takovej normální pragmatik, Cole tak trochu psychopat (ještě, že se držej na správný straně zákona). Kniha tak líně plyne, ale mně to nevadilo. Přečetl jsem jí rychle. Pro fandy westernů povinnost. 90 %. Pokračováním této knihy je dílko Resolution (Městečko Resolution).
Podle tohoto románu natočil Ed Harris (role Cola, režie, produkce a práce na scénáři) v roce 2008 stejnojmenný film. V roli Hotche se představil Viggo Mortensen.
Appaloosa je pojmenování pro teplokrevné plemeno koní vypěstované v Severní Americe, původem ze Španělska. Začátek šlechtění tohoto plemene sahá až do 16. století kdy ho začali šlechtit indiáni kmene Nez-Percé (Niimíipu - http://en.wikipedia.org/wiki/Nez_Perce_people).

Punisher
14.07.2013 5 z 5

Tak tohle je skvělej western.Žádný zbytečný kecy,žádný kudrlinky,jenom chlapáci a revolvery.

čef
11.12.2011 5 z 5

Originální kovbojka, kterou stojí za to číst. Film je asi stejně dobrý jako kniha, což není vůbec samozřejmé.

Štítky knihy

zfilmováno westerny Divoký západ

Autorovy další knížky

Robert B. Parker
americká, 1932 - 2010
2000  77%Orel létá vysoko
1993  80%Krvavý sen
2011  89%Přehlídka
2008  75%Případ z Poodle Springs
2010  86%Appaloosa

Kniha Appaloosa je v

Přečtených48x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce48x
Chystám se číst12x
Chci si koupit3x