Požár na východě

Požár na východě https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76313/bmid_pozar-na-vychode-nVx-76313.jpg 4 84 19

Římský válečník série

1. díl >

Válka je peklo…“ Píše se rok 255 našeho letopočtu a nekonečná rozpínavost římského impéria přivedla říši do bodu, kdy jen stěží dokáže ubránit své hranice. Její moc a autorita jsou ohrožovány na každém ze zabraných území, na každé hranici se světem barbarů. Nejvážnější hrozbu představuje znovuzrozená Persie. Vojska nové východní velmoci se vydala na pochod přes poušť a míří k první obranné linii všemocného Říma. Město Arété, poslední vojenská výspa říše, se připravuje na nevyhnutelnou invazi. Velitelem obrany města a východních hranic říše je jmenován muž, jehož jméno je synonymem války – Balista. Jeho úkolem je postavit vojsko a čelit největší hrozbě, které kdy jeho vlast v historii čelila. Požár na východě je epické drama – příběh velké říše, plný hrdinství, zrady, odvahy a především kruté, krvavé války. Každý díl série popisuje jiné, závažné téma. V prvním románu, Požár na východě, je Balista vyslán, aby bránil město Arété, symbol řecké kultury a západní svobody, před invazí náboženského fanatismu sásánovských Peršanů. Obranná opatření jsou krutá a nelítostná. Občané jsou přinuceni strhnout své domovy, Balista pošlape jejich občanské svobody, vojáci prohledávají každého, kdo z města vychází, nebo do něj chce vstoupit. Balista si klade stěžejní otázku, která je stejně živá, jako jsou otázky, které si klademe dnes: „Jak daleko jsme ochotní při obraně našich svobod zajít, než zničíme i to, co se snažíme chránit?“ Stejně naléhavé otázky si pak kladou i další romány série, z nichž každý se věnuje jinému, přesto vždy důležitému okamžiku římské historie.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Warrior of Rome: Fire in the East , 2008


více info...

Přidat komentář

bleekemolen
01.04.2021 3 z 5

Po precteni obdivuhodne trilogie Trun Caesaru (4*) me autor namlsal, chtel jsem vic. Jako ocenenim kvality techto knih necht je dukazem, ze jsem si ihned poridil vsech 7dilu Rimskeho valecnika, z nichz ne vsechny byly uplne levne.
Vcera jsem docetl prvni dil. Jedna se o autoruv debut a bohuzel je to poznat. Ze v knize nebude tolik politiky, kterou v rimskem obdobi tolik obdivuji, jsem ve vojenskem romanu ocekaval. Ovsem, jak uz zaznelo nize, ne vsechny postavy jsou uplne propracovane, autor obcas rozehrava partie dilcich pribehu, na ktere uz vsak v dalsim prubehu zapomina atp. Celkove mi uroven knihy pripominala serii s R. Sharpem od Cornwella oklestenou o superschopnosti hlavniho hrdiny a naivni romanky (coz ocenuji).
Jedna se o zabavne, oddychove cteni, Trunu Caesaru vsak nedosahuje. Nejsem vsak prilis zklaman a na dalsi dily se tesim.

martin č.
31.10.2020 4 z 5

(SPOILER) Po sérii Římského válečníka jsem šáhl po přečtení dějové předcházející trilogie Historie Caesarů let 235-238.
V Požáru na východě jsme v roce 256 a skutečně známé události (z vykopávek a starých zpráv) z této knihy by se daly shrnout do jedné věty: Král Šapůr dobyl římské město na Eufratu Dura-Europos. (v románu Ateté) Románově tedy autor mohl výrazně popustit uzdu fantazii a rozepsat se výrazně více než v trilogi zmíněné výše, kde je děj jasně nalinkovaný.
Taky mi to tak v první půli přišlo - pěkně vykreslené postavy, které si čtenář oblíbí a cesta na východ, nějaká ta politika. Od obléhání města, kdy kniha začala gradovat mě to ale paradoxně bavit přestávalo. Ke konci jsem měl pocit, že autor potřebuje zmínit opravdu úplně všechny způsoby obléhání, které ze starověku známe, aby náhodou nějaký nechyběl. A závěrčná zrada...ach jo. O překladu už tu taky zaznělo, jó dělostřelectvo! Ale četlo se to přiměřeně dobře a další díl mne zajímá.


Bolomsson
01.07.2020 4 z 5

Tak první díl série o Balistovi mě bavil. Čtivé, od začátku až do konce, hlavní hrdina sympaťák a popis obrany města taktéž moc povedený a napínavý. Do toho i trocha humoru mezi římskými vojáky na odlehčení, obrana města vykreslena velice realisticky...já jsem se bavil a jsem zvědavý, jak se celá série vyvine dál.
O tomto období dějin moc velké znalosti nemám, tak jsem rád, že existuje kvalitní autor, který mi čtivou formou přiblíží, jak se římská říše na východu začala pomalu bortit.

Garik
07.07.2018 3 z 5

Výslednému dojmu napokon nepomohla ani skutočnosť, že H. Sidebottom vie, o čom píše a pozná dané historické reálie, pretože je zároveň historikom so špecializáciou na obdobie, v ktorom sa románová séria „Římský válečník“ odohráva. A i keď ako prvotina to ani zďaleka nebolo najhoršie, predsa si myslím, že to mohlo byť zvládnuté lepšie. Charaktery postáv boli pomerne ploché a ich potenciál ostal nevyužitý. Všetky do jednej mi po celý čas ostávali naprosto ľahostajné. Niektoré dejové línie boli akoby nedotiahnuté – autor ich načal, len aby ich potom na dlhý čas nezmyselne opustil. Za najhorší počin autora však považujem záverečné odhalenie „záhadného“ zradcu a jeho kumpánov. Pravdupovediac, ono sa v tomto smere žiadne veľké prekvapenie nekonalo – to len, že som do poslednej chvíle nechcel uveriť, že by autor (i keď začiatočník) naozaj použil čosi tak stupídne a „prefláknuté“.
Aj cez uvedené výhrady však verím, že úroveň ďalších dielov série by mohla stúpať. No sledovať to už nebudem.

Čo však románu „Požár na východě“ uškodilo najviac, nie je neskúsenosť autora, ale to, ako si s jeho českým vydaním poradilo nakladateľstvo BB art. Moje výčitky smerujú k jazykovej korekcii a k prekladu.
Pre nezmyselné nadužívanie čiarok v priamej reči postáv vznikla naprosto neprirodzená dikcia – akoby dialógy patrili mimozemšťanom.
A potom je tu tá prekladateľská tragédia. Inak sa totiž to, čo postihlo túto knihu, nazvať nedá, pretože frekvencia onoho problematického termínu je mimoriadna. Delostrelectvo? Ale no tak, pán Kovács! To vážne?

Ramiel
09.12.2017 3 z 5

Plusové body má u mě autor za to, že zasadil děj do období 3.st.n.l., o kterém mnoho autorů historických románů nepíše. Přece jen je už trošku nudné číst x-tou verzi historie z období Julia Caesara, Claudia nebo Nerona. Sidebottom v sobě rozhodně nezapře historika. Jeho popisy jsou přesné, místy až zbytečné obšírné, drží se faktů (či soudobých názorů) o životě té doby. Pro mě je to klad této knihy. Postavy jsou dobře napsané, uvěřitelné, vyvolávající emoce.

Woodinko
27.10.2017 2 z 5

Musím sa priznať, že ma táto kniha veľmi nebavila. Podľa môjho názoru sa autor až príliš zaoberá popismi ktoré nakoniec uberajú na dynamike príbehu. Keď už sa konečne dostal k akcii tak to bolo super... bohužiaľ bolo tam viac popisov/opisov/politiky ako celkového príbehu.

nero 13
24.06.2017 5 z 5

Asi nejlepší popis obléhání a obrany proti mnohonásobné přesile nepřátel co jsem četl. Peršané byly po Kartágincích největší a nejmocnější soupeř Římské říše a autor nás seznamuje s jejich střetem ve 3. století po kristu kdy na Římskou říši dolehla těžká krize.

kalache
07.10.2015 4 z 5

...hlavnímu hrdinovi je těžké nedržet palce...

trudoš
07.05.2015 5 z 5

V mnoha ohledech je římská série Harryho Sidebottoma minimálně na stejné úrovni jako ta světově známější od Simona Scarrowa, na druhou stranu jí chybí právě Scarroowa nadsázka a vojenský humor, jež k válečným románům neodmyslitelně patří. Alespoň v mém případě.
I když Požár na východě svou velkolepostí tak trochu připomíná Legendu Davida Gemmella, schází mu precizněji propracované postavy. Generál Balista je sice dostatečně charismatický hrdina (stejně jako jeho stále si pro sebe něco mumlající sluha), ovšem takové emoce jako Druss Veliký ve vás nevyvolá. Přesto jsem zvědavý na jeho další osudy, konec románu totiž uhne hodně zajímavým směrem.

Mmikado
26.04.2015

Výborná kniha. Četl jsem celou sérii a rozhodně za to stála.

Pet007
13.02.2015 4 z 5

První příběh velitele břehů se mi líbil. Větší část se odehrávala ve městě Areté, které obléhali Peršané. Bylo to zdlouhavé, ale zajímavé. Malá ukázka pro nás všechny: pokud bylo čtení obecně považováno za vzácnou dovednost určenou těm nejvyšším vrstvám a malé skupince speciálně vzdělaných otroků, schopnost číst potichu byla úkazem ještě vzácnějším:)

Richie1
16.01.2015 4 z 5

Výborně a čtivě napsaná kniha o zajímavém období římské říše - období úpadku, kdy barbarské národy pronikaly přes římské hranice a říše se začala pod tímto tlakem rozpadat. Římská armáda je stále tou nejlepší na světě, ale díky přesile nepřátel a díky vnitřním problémům (mimojiné vliv sílících křesťanů) už bývá často poražena. A právě na hranicích s perskou říší se odehrávaly velké bitvy, které mnohdy rozhodovaly i o osudech římských císařů. V tomto prostředí se odehrává napínavý děj první knihy ze série od Harryho Sidebottoma. Velmi doporučuji.

Centurion
30.12.2014 5 z 5

Velmi dobrá kniha, která vás vtáhne do děje a vy ho prožíváte s hrdiny příběhu. Vřele doporučuji.

Harold
02.12.2014 5 z 5

Přečetl jsem celou sérii Římského válečníka. A tato kniha je rozhodně ze všech šesti nejlepší. Autor v první třetině líčí problémy na cestě, důvody k ní, a popisuje okolnosti a situaci římské říše ve druhé polovině třetího století našeho letopočtu. Další dvě třetiny jsou věnovány velice zajímavé obraně města Areté (historicky Dúra-Európos).
Kniha je perfektně zasazena do války na východních hranicích říše, kde se před několika desítkami let před bitvou o město znovuzrodila perská říše. Peršané využívající náboženského fanatismu a víry v jediného Boha Mazdu tvrdě útočí na slabě bráněnou římskou říši a nic je nemůže zastavit....
Balista je skutečná historická postava, jelikož však je o něm málo informací, autor popustil trochu fantazii a představil si Balistu jako rukojmí, které musel poskytnout kmen Anglů jakožto záruku. Zde je vidět historický patriotismus britského autora.
Jinak zápletka je velice zajímavá. Nejvíce oceňuji snahu o historickou přesnost, zasazení do dějinných událostí, i když jak říká sám autor využil i toho, že pro dané období římských dějin existuje málo historických pramenů.

Zdenda20
07.09.2014 4 z 5

Tato kniha je první, kterou jsem četl od tohoto autora. Je to velmi pěkný příběh a je zde i patrná znalost historických faktů i když je to částečně o obraně neexistujícího města Arete a smyšlené hlavní postavě. Balisty. Jsou zde pěkně popisováni římané i peršani.
Tím myslím jejich zbroj i technika boje. Určitě si přečtu i další díly. Také velmi pozitivní jsou odkazy z kterých autor čerpal.
Doporučuji všem ,co mají rádi historii.

kryspin66
14.06.2014 4 z 5

Další z dobrých knih o Římanech. Boj Balisty a jeho přátel jak proti nepříteli z Asie, tak i v životě v blízkosti císaře. Boj a politika. Vcelku zajímavé čtení. Uvidíme co v dalších dílech.

p.a.
16.12.2013 5 z 5

Autor ví o čem píše. Historické reálie zvládá velmi dobře. Kniha je čtivá, hrdinové sympatičtí. Pro fanoušky antiky rozhodně lahůdka. V této knize se poprvé setkáváme s fiktivním hrdinou Marcem Clodiem Balistou. Další postavy postavy boje mezi Římem a sasánovskou Persií jsou faktografické (Publius Licinius Valerianus, Publius Licinius Egnatius Gallienus, Lucius Septimius Odaenathus, Zenobia, Šápúr I., Hormizd I.). Dokonce i město Dura-Europos existovalo a bylo dobyto za invaze Šápúra I. proti Římu.

Stanley81
12.08.2013 4 z 5

Dobrá kniha ze sympatického prostředí a času. Čte se dobře, ale na plný počet * to není.

miskamsk
12.08.2013

Pro příznivce historických příběhů. Pěkně popisované prostředí fungování římského vojska, parlamentu i života obyčejných lidí. Kniha popisuje naturalizovaného (pořímštělého barbara ze severu) vojáka jménem Marcus Clodius Balista, jemuž bylo svěřeno ubránit město Arété proti Peršanům.

Štítky knihy

doba římská starověký Řím vojáci 3. století historické romány

Autorovy další knížky

2011  84%Požár na východě
2016  81%Železo a rez
2012  85%Král králů
2012  84%Lev pouště
2014  81%Jantarová stezka

Kniha Požár na východě je v

Právě čtených1x
Přečtených122x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených13x
Knihotéce85x
Chystám se číst46x
Chci si koupit21x