Velrybí cesta

Velrybí cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141257/bmid_velrybi-cesta-fuQ-141257.jpg 4 109 20

Oathsworn série

1. díl >

Malé vikinské bratrstvo svázané vzájemnou přísahou bojuje s mořem, lstivými protivníky i nástrahami osudu. Touha po bohatství a dobrodružství je zavede ze Skandinávie až hluboko do ruských stepí. Život těchto severských nájezdníků je těžký, což dobře pozná i mladý Orm Ruriksson, který se řízením osudu dostává na jejich loď Fjord Elk. Posádku tvoří tvrdí muži, divocí bojovníci a těžcí pijáci, kteří však vždy zuřivě brání jeden druhého. Nebojí se plout na otevřené moře, kde člověk potká už jen velryby, vyznávají staré severské bohy a bez zábran loupí na objednávku posvátné křesťanské relikvie. Proto dostanou nadlidský úkol – získat meč vykovaný z kopí osudu, jímž byl probodnut bok „Bílému Kristu“, bohu, jemuž se klaní křesťané.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Whale Road


více info...

Přidat komentář

sel123
17.09.2021 2 z 5

Přečetl jsem teď 4 vikingské série za sebou. Asi dílem náhody (dílem ovlivněn předchozími) mi přišlo, že mají klesající kvalitu. Nejprve Lasse Holm – Vikongové, Giles Kristian – Havran, Robert Low – Oathsworn, Tim Severin – Vikingové. Ne že by některá byla vyloženě špatná, ostatně dočetl jsem všechny do konce (vyloženě špatné série celkem vzdávám), ale podruhé již nejspíš číst nebudu. Od celkem reálného líčení Holma, přes lehkou fantazy Gilese, pohádka Low a nakonec náboženská agitka Severina. Vážně mi chvílema přišlo že už chybí jen Karkulka honěná Alibabou i s loupežníky  (mimochodem karkulka je pak i celkem uvěřitelný příběh ;-) ). Občas to vypadá že jeden od druhého opisovali a to nejen hlavní linka příběhu, ale kolikrát i detaily týkající se například soubojů, pocitů hlavního hrdiny …. Pravda tohle hraje v neprospěch Holma. U nejlépe když si uděláte obrázek sami.

petr_
23.06.2020 3 z 5

Souhlasím s tím, že je to normální dobrodružná kniha, která se dobře četla, ale obsahovala jakýsi mišmaš dobrodružství, která postrádala často určitou logiku, nebo logickou návaznost. Vikingové hledali poklad, ale čert ví proč se proto museli dát do služeb ruského knížete. Hilda také zpočátku nevěděla kde je poklad a pak ho našla atd. atd.


Aya81
18.12.2017 3 z 5

Taková normální dobrodružná kniha. Četla se dobře, žádná hluchá místa, ale nic světoborného. Trochu drsnější mayovka, kde místo indiánů na koních jsou vikingové na lodích :)

Finn69
09.10.2017 3 z 5

Dobrá, docela pěkně napsaná, dobrodružná knížka o příbězích vikinského klanu z 10. století. Není to žádný historický román ve stylu třeba Saských kronik Bernharda Cornwella a ani si to na nic takového nehraje. Hodně akce, pouť za prokletým pokladem, berserkové... prostě severská sága. Ve svém žánru určitě nadprůměr, kdo rád trošku toho dobrodružství, zklamaný nebude.

Dant76
17.02.2017 4 z 5

Zajímavě napsaná kniha o vikingských válečnících a mořeplavcích. Příběh se odehrává v době kolem roku 965 a zavede vás do severní Evropy, Británie a ruských stepí. Podle mě dobrá a čtivá kniha pro ty co mají rádi příběhy z těchto dob, tedy z 10. století. Knize bych vytkl pouze jednu věc, zajímalo by mě co překladatel myslel kotníkem na ruce?

Mr.J
04.02.2017 2 z 5

Ani nevím jak, dostala jsem se do půlky knížky a pořád vůbec nevím o čem je. Příběh je hodně rozházený, hlavní postava v jedné větě mluví o přítomnosti a hned v druhé už zase o minulosti. Díky častému skákání do minulosti jsem se také nedokázala pořádně soustředit na hlavní děj a pořád se mi všechno pletlo dohromady. Vždy když se hlavní postava rozpovídala o něčem z minulosti, bylo to tak na dlouho, že jsem zapomněla co se odehrává v přítomnosti. Celkově to na mě působilo dost hekticky a neuspořádaně.

FerryTaz
14.09.2016 3 z 5

Příběh v knize se mi docela líbit. Jediné s čím jsem měl ze začátku problém bylo neustálé odbíhání od děje ve formě vzpomínek či domněnek. Dalším problémem byl velký počet jmen a postav, které postupně stejně umírali. Před dalším dílem této série si dám asi nějakou pauzu a přečtu si ještě něco jiného.

Alvari
26.08.2016 4 z 5

Příběh je vyprávěn z pohledu Orma "Medvědobijce", který se dostává do společnosti Přísežného bratrstva. Na jejich cestě, která se z jednoho úspěšného nájezdu rozvine v honbu za bájným pokladem a boj o holý život, na vás mezi řádky cáká mořská voda a všechno kolem je mokré, fučí studený severský vítr a praží pekelné vedro východních stepí. Členové bratrstva umírají, jak se jím zlíbí i nelíbí a všude stříká krev, létají nohy a ruce a sem tam i nějaké to střevo, doprovázené chrchláním hlenů a všudypřítomnými větry. Kolem a kolem je kniha zhruba to, co bych od knihy s Vikingy očekával a rozhodně nezklamala.

braunerova
10.07.2016 2 z 5

Postupně mě kniha bavila čím dál tím méně a ty fantasmagorie na konci jsem už jen prolistoval. Nejedná se o historický román, ale, jak sám autor píše, o ságu pro vyprávění u táborových ohňů. Do dalších dílů už nejdu.

niki-chan
18.05.2016 4 z 5

Konečně dobrá kniha s vikingy. Čtivý příběh s náhledem do tehdejší doby. Místy možná až trochu moc drsné popisy, ale taková byla doba. Zatím jsem více ze série nečetla, ale chystám se

klokan.1905
12.06.2015 4 z 5

Velrybí cesta...
Mladík Orm Ruriksson přichází již v prvním dílu o dva prsty na levé ruce... No, vzhledem k tomu, že poté následují ještě 4 další díly, tak jsem zvědavý, co z něho na konci zůstane... :-) Za mě čtyři hvězdičky

jindrich7442
06.05.2015 4 z 5

Hodnocení za celou sérii:
Jednoduchý a čtiví způsob s jakým autor svůj příběh píše přiláká i nenáročné čtenáře a pro náročnější vytvoří skvělé okamžiky k odpočinku. Jednoduché přiblížení života Vikingských válečníků, které nabízí autorovi možnost "se vyřádit" v nejrůznějších zákoutích tehdejšího známého světa. Jedinou výtkou by z mého hlediska mohlo být jen - poněkud přitažené za vlasy - propojení "okultismu a čarodějnictví". K uspokojení těchto znalostí doporučuji mnohem realističtější a detajlnější příběh Thorgilse ze série Vikingové autora Tima Severina. V tomto však nehledejte neutichající napětí z bojů, řinčení mečů a seker o štíty nepřátel.

mpb1913
24.08.2014 4 z 5

Divoká akční jízda z raného středověku. Postavy padají jako mouchy po biolitu a hvězda Orma Medvědobijce prudce stoupá.

Melic
14.05.2014 3 z 5

Dostal jsem chuť přečíst si nějakou sérii, v knihovně jsem narazil na tuto. První knížka mě nějak extra nechytla, ale ani špatná nebyla. Momentálně čtu druhý díl (půjčil jsem si 2 naráz) a přeci jen jak už to u sérií bývá, člověk se s hrdiny více sžije a už se mi to i líbí o něco víc. Takže jestli bych doporučil? Ano - pro fanoušky žánru, ostatní na vlastní odpovědnost.

hanap
12.03.2014 5 z 5

Mladý Orm Ruriksson a příběhy přísežného bratrstva vedené Einarem Černým bylo docela dobré čtení . Trochu jsem měla problém se jmény , ale jinak dobrý . Ráda si přečtu další díly .

p.a.
07.02.2014 4 z 5

Takže seznámení s Ormem Rurikssonem a přísežným bratrstvem Einara Černého bylo docela zajímavé. Je vidět že autor je s problematikou vikingů obeznámen a že jsou jeho zájmem. Kniha se čte dobře, děj je zajímavý a člověk se něco dozví o životě vikingů v 10. století. Ohledně tolik kritizovaných výrazů (Garikem a Radůzem). Myslíte, že v 10. století ženy nemenstruovaly, posádky lodí neměly rezervy atd. Doopravdy mě moc nezajímá jak se tomu říkalo v 10. století. Názvy se mění podstata zůstává. 80 % a těším se na další díly.

Fandům Vikingů doporučuji trilogii Tima Severina - Vikingové (české názvy: Pod ochranou pohanského boha, Zlověstné proroctví, Králův muž).

Heidrekr
14.10.2013 3 z 5

Celkem čtivá knížka, ovšem opět ke konci ztrácí na kvalitě. Dojem z knihy mi též zkazil překladatel ,jenž má zřejmě problém se sklonováním jmen , na druhou stranu v knize je celkem dosti překvapujících momentů. Silnější *** a uvidíme co přinese druhá knížka.

Radůz
07.10.2013 4 z 5

V knize jsem si také všiml výrazů, které se v té době nepoužívaly (jak už napsal Garik). Osobně, ale myslím, že to knize na čtivosti neubírá a není to jediná kniha, kde se s tímto nešvarem můžete setkat. Povedená, dobrodružná kniha s trochou fantasy.

Alma-Nacida
24.03.2013 4 z 5

Kniha je hodně čtivá, kompaktní, napínavá. A teď nějaká negativa :-): popisy bojových zranění jsou poněkud příliš detailní, číst např. při jídle nedoporučuji. Chápu, že je to úmysl autora, jako protipól "hrdinských" eposů, ale přece jen je to už trochu moc.

Garik
14.02.2013 3 z 5

Autor miestami zabúda, že sa posúva o nejaké tisícročie v čase nazad. Niežeby to bola zrovna katastrofa, no bije to do očí, keď používa slová, ktoré sa nehodia, či dokonca vôbec nepatria do kontextu miesta a doby, ako napr. rezervný, menštruácia.
Možno v niektorom z ďalších dielov sa dočkáme trebárs interrupcií, globalizácie, monetárnej politiky?
Inak, šedivý priemer, obyčajná zábava.

Štítky knihy

Vikingové Rusko 10. století historické romány

Autorovy další knížky

Robert Low
britská, 1948 - 2021
2011  80%Vlčí moře
2013  77%Vraní kost
2012  84%Bílý havran
2012  74%Velrybí cesta
2013  84%Dračí hlava

Kniha Velrybí cesta je v

Přečtených161x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených9x
Knihotéce107x
Chystám se číst66x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x