NinaZPohádky NinaZPohádky komentáře u knih

☰ menu

Prašina Prašina Vojtěch Matocha

(SPOILER) Čekala jsem, že mě kniha moc bavit nebude... připomínala mi Foglarovky a na ty já upřímně moc nejsem. K mému překvapení mě velice vtáhla, pohltila mě zvědavost, ale koncem jsem byla trochu zklamaná. Doufala jsem, že vysvětlení Prašiny bude trochu složitější a zůstane u "nadpřirozena" - ale to nemění nic na kvalitě knihy, to je spíš můj osobní pohled.

10.06.2021 4 z 5


Deník malého poseroutky Deník malého poseroutky Jeff Kinney (p)

Dát plné hodnocení mě (přiznávám) donutila i situace ve které jsem knížku četla. Četla jsem ji totiž po dvou knihách Davida Walliamse (konkr Něfo a Babička drsňačka) ze kterých mi bylo doslova špatně, co že se to dnes dětem předkládá.

Po přečtení Deníku malého poseroutky moje srdce však zajásalo - ejhle ono to jde, psát praštěné blbiny (v dobrém slova smyslu) humorem dětí kolem 11 let a jde to i bez nechutností a přehnaných vulgarismů. U knížky jsem se zasmála, vrátila mě do věku, kdy jsem si už připadala velice dospělá, ale tajně jsem si hrála ještě s panenkami. Samozřejmě tak, aby nikdo nevěděl - nejsem přece trapná :D Takže za mě pět hvědz. Bezva!

16.04.2021 5 z 5


Babička drsňačka Babička drsňačka David Walliams

Příběh má přesah a myšlenku, je dojemný a opravdový. Stejně jako všechny Walliemovy knihy však obsahuje nechutnosti a vulgarismy, což celý příběh ponižuje na nejnižší možnou úroveň. Popisovat jak "Babiččin zadek vydával čvachtavý, kvákavý zvuk, který smrděl po nahnilé kapustě" mi přijde opravdu zbytečné. Je to velká škoda, protože ušlechtilá myšlenka, že bychom si měli vážit starých lidí, se pod návalem jiných podobných zhovadilostí úplně ztrácí - vynechat tyto věty, kterých je v knize požehnaně, dala bych pět bodů.

08.04.2021 2 z 5


Truhla času Truhla času Andri Snær Magnason

Po dlouhé době kniha, která mě skutečně vtáhla, zasáhla, rozbrečela. Zajímavý příběh k zamyšlení od kterého jsem se nemohla odtrhnout. Našla jsem ji v oddělení pro děti a mládež... pro děti bych řekla, že je kniha až moc plná násilí, záleží na tom jaký věk lidi ještě vnímají jako děti. Takže za mě rozhodně čtení pro 13+

31.03.2021 5 z 5


Jak se zbavit Mstivý Soni Jak se zbavit Mstivý Soni Jiří Holub

Jak bych to jen řekla - napíšu narovinu, že jsem konzerva, vím to o sobě... sprostá slova v knížkách pro děti mi prostě vadí a vadit nepřestanou, ale povíme si narovinu, že knížka je určená pro děcka 10-13 let... a takovým je šitá na míru. Je to přesně ten humor, který ke svému věku potřebují. I já jsem se často zasmála i přes mou zaujatost a musím říct, že jí po stránce literární zkrátka není co vytknout ;) A ne, že bych něco vytýkat chtěla jen... jak už bylo řečeno, já ty vulgarismy a hrubost v dětských knihách nemusím.

23.03.2021 4 z 5


Luisa a Lotka Luisa a Lotka Erich Kästner

Luisa a Lotka je jedna z těch knih, která vás jako malého chytne a nepustí až do konce, protože s napětím čekáte co bude dál... jak to tedy vlastně dopadne. Označila bych ji spíše jako holčičí knihu s nesmrtelným tématem. Zajímalo by mě jestli existuje dítě, které jako malé nechtělo mít dvojče se kterým by se mohlo vyměňovat... a samozřejmě by to dvojče za nás dělalo všechny ty věci, které jsou nám nepříjemné. Takže vynášení odpadků, mytí nádobí a tak dále ;) :D

21.03.2021 5 z 5


Něfo Něfo David Walliams

Tak tohle hodnocení dávám dost nerada! Je to moje první knížka od Davida Walliamse a ohromně jsem se na ni těšila, protože její vzhled mě nadchl. Doslova mě dostal zpět do cca 11-13 let, do hravosti a poťouchlosti tohoto skoropubertálního věku, ale už po pár přečtených stranách jsem byla velmi zklamaná. Jsem konzerva, přiznávám a vtipy ala prdění, hovínka, zesměšňování a urážení druhých nejsou můj šálek čaje. Přivřela jsem jedno oko, přivřela jsem druhé.... hlásek ve mně říkal "ale dětem se takové trapnosti líbí!". NE! Snažila jsem se, ale moje děti tuto nechutnost rozhodně číst nebudou. Byť je knížka úžasně graficky zpracovaná a má neskutečný šmrnc. ŠKODA

17.03.2021 2 z 5


Jmenuji se Orel Jmenuji se Orel Romi Grey

Milý příběh, úsměvný... i hezké grafické zpracování. U této knihy mám však rozporuplné pocity... tři hvězdy dát, to bych knize křivdila, protože má přesah a aktuální téma, které je nutné řešit. Na druhou stranu čtyři hvězdy dávám JINÝM knihám, které mi přijdou lepší. No zkrátka bych dala tři a půl. Myslím, že potenciál příběhu mohl být lépe využitý.

17.03.2021 4 z 5


Prstýnek z vlasů Prstýnek z vlasů František Kožík

Stará a velmi kvalitní kniha, která by stála za "obnovu" za nové vydání, aby ji i dnešní děti (a nejen děti) mohly číst. Jsem ráda, že mě moje maminka vedla k takto kvalitní literatuře. Silný a dojemný příběh ve mně žije i po dvaceti letech od přečtení. Děkuji.

17.03.2021 5 z 5


Tatínku, ta se ti povedla Tatínku, ta se ti povedla Zdeněk Svěrák

Jedna z nejoblíbenějších pohádkových knih mého dětství, která (troufám si říct) může obohatit i spoustu dětí dnes. Není nad kvalitní pohádky :)

17.03.2021 5 z 5


Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Zajímavý nápad, ale musím dát jen tři hvězdy... ač ráda filozofuji a čtu převážně knihy s filozofickou tématikou, když listuju v "dětských" očekávám něco trochu jiného. Zde bych zkrátka čekala více příběhu než toho onoho filozofování, ale to vlastně nesnižuje kvalitu knihy, jen jsem měla trochu jiná očekávání.

17.03.2021 3 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Kniha vypadá na první pohled velice hezky a poutavě, ale musím upřímně říct, že jsem ji ani nedočetla. U čtení jsem se hrozně nudila a často v myšlenkách ulítávala někam úplně jinam... netroufám si říct zda to bylo kvalitou jakou je text psán nebo jen tím, že prostředí a vůbec celé pojetí knihy NENÍ můj šálek čaje. Právě proto, abych nebyla nespravedlivá dávám tři hvězdy a né méně.

17.03.2021 3 z 5


Velké trápení Velké trápení Helena Šmahelová

Velice kvalitní, silný a poutavý příběh ze kterého mě bolí u srdce ještě dnes a to už je to prosím 20 let co jsem knihu četla.

17.03.2021 5 z 5


Markus a Diana Markus a Diana Klaus Hagerup

Kniha na kterou velice ráda vzpomínám. Bylo mi asi 11 let když jsem ji četla a přišlo mi velice vzrušující, že je tak trochu přisprostlá a objevilo se v ní slovo kondom. Uaaa. Zkrátka skoropuberťák no. Vím, že až moje děti budou o něco větší, určitě knihu dám číst i jim, byť se některým maminkám její styl nemusí pro děti líbit. Já si však myslím, že sexualita i představy o idolech patří k životu dospívajících dětí a tak... proč si nepřečíst něco o platonické lásce pubertálního outsidera?

17.03.2021 4 z 5


Fimfárum Fimfárum Jan Werich

Nesmrtelná klasika nad kterou není!

17.03.2021 5 z 5


Pět úkolů pro Rudolfa Pět úkolů pro Rudolfa Pavla Šebková

Četla jsem i první autorčinu knihu a musím říct, že tato se mi víc líbí ilustracemi a celkovým zpracováním. Osobně jsem toho názoru, že příběh by si měli číst společně s dětmi hlavně rodiče. Chytne za srdce, donutí vás k zamyšlení, pobaví i rozpláče. A přitom je to vlastně pořád pohádka pro děti. Ovšem s velkým přesahem a s poselstvím pro dospělé. Rozhodně doporučuji!

17.03.2021 5 z 5


Kája a Claudie: Hra na štěstí Kája a Claudie: Hra na štěstí Michaela Fišarová

Milá kniha, která může pomoci dětem i rodičům, co si prochází traumatem rozvodu. Může ukázat jak děti danou situaci mohou prožívat, jak si mohou některé situace vysvětlovat a že by rodiče měli více svým dětem naslouchat, byť je už tak pro ně situace velmi složitá. Knihu určitě doporučuji.

17.03.2021 4 z 5


Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Moc hezký, poutavý příběh, který mě skutečně pohltil... s napětím jsem čekala co se bude dít dál, navíc jsem se často ztotožňovala s pocity hlavních hrdinů. Myslím, že toto je jedna z knih, která je jako dělaná pro větší děti. Děti ve věku 8let a výš si prochází hledáním sama sebe, pocity, že jsem jiný, divný, možná zvláštní a je to co cítím správně nebo špatně? Mnohdy si prochází šikanou ve škole a právě takovým může kniha velmi pomoci - ukázat, že být jiný je normální a krásné. Kniha je zajímavě graficky zpracovaná.

17.03.2021 5 z 5


Něco vymyslíme, Jonáši! Něco vymyslíme, Jonáši! Pavla Šebková

Poutavé příběhy plné fantazie a dětské "naivity" v dobrém slova smyslu. Kniha která jistě potěší mnoho dětí i jejich maminek. Líbí se mi, že jsou příběhy psané formou večerníčků a jsou propojené různým tajemstvím na které je často možné přijít až po opakovaném čtení. Navíc bsahuje křížovku na jejíž otázky najdete odpověď až v jednotlivých příbězích. Jediné co je pro mě malé mínus - ilustrace dalších knih autorky se mi líbí více než ilustrace v této, ale to nesnižuje celkovou kvalitu knihy.

17.03.2021 5 z 5


Příhody placatého čumáčku Příhody placatého čumáčku Anna Beatrix Bártová (p)

Vážím si každého autora a s velkou pokorou se dívám na každé dílo. Můj názor na tuto knihu však není pozitivní. Ilustrace jsou velmi, velmi neprofesionální... a samotný text ještě více. Přehršel zdrobnělin dělá z dětí hlupáky a často je popisováno mnoho zbytečných situací. Zkušený spisovatel by celou knihu napsal na pár listů...

17.03.2021 odpad!