Truhla času

Truhla času https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435958/bmid_truhla-casu-NF2-435958.jpg 4 98 26

Island se obává blížící se ekonomické katastrofy a zhroucení celé společnosti. Na trhu se objeví schránky, v nichž neplyne čas. Lidé se do nich zavírají v naději, že krizi přečkají, aniž by zestárli. Uchylují se do nich i Sigrún a její rodiče. Island se pohrouží do spánku a příroda se pomalu zmocňuje spící země. Kromě zvířat je ale vzhůru ještě někdo… Stařenka Grace a malá skupinka dětí se snaží spáče probudit a vyburcovat je k záchraně světa. Tak se stane, že jednoho dne otevře Sigrúninu truhlu chlapec Marcus a dívku přivede ke Grace. Od ní se Sigrún dozví, že lidstvo postihla pradávná kletba: mocný král dobyl svět a chtěl si podrobit i čas. Svou jedenáctiletou dceru Obsidianu zavřel do časuvzdorné truhly, aby nikdy nezestárla. Králova mocichtivost je však zkázonosná. Podaří se Sigrún a ostatním dětem dávnou kletbu zrušit? „Svěží a napínavý dobrodružný příběh se odehrává ve dvou časových rovinách a má jasné poselství, přesto se nikdy neuchyluje k moralizování.“ Fréttabladid... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

Tímakistan , 2013


více info...

Přidat komentář

bumble
03.06.2023 4 z 5

Kniha k zamyšlení. Je to spíše kniha pro mladší, ale myslím, že i starší si zde najdou ponaučení a že ošálit čas není vždy ku prospěchu. Pohodová, dobře čtená kniha.

Zuzvil
06.05.2023 4 z 5

Kniha je řazena jako dětská kniha, ale rozhodně je určena do rukou i dospělým (u dětí bych to já viděla na 12+), kniha je především pohádkou, ale takovou, která má velký přesah a nutí vás přemýšlet během čtení, ale i po jejím přečtení. Nabádá k poučení se. Kromě zmíněné pohádky je v knize obsaženo i svým způsobem sci-fi, dystopie a fantasy. Určitě můžu doporučit knihu k přečtení a vsadím se, že jste nic takového ještě nečetli ;-)


Zlatinka.Emilly
22.04.2023 3 z 5

Nevím nevím co si mám o této knize myslet. Možná místy dobrá myšlenka o tom, abychom prožívali každý den naplno.

Gibis
14.03.2023 5 z 5

Krásná pohádka, poučná. Nebo spíš dobrodružný příběh pro starší děti i pro dospělé. O tom, jak je důležité prožít každý den, ten pochmurný únorový i ten slunečný srpnový. Prožít lásku a štěstí a stejně tak i krize a neštěstí. Nečekat na dokonalý svět a prožívat život každý den, ať už přinese cokoliv.

Inugoya
06.01.2023 4 z 5

Nejsem si jistá, komu je kniha vlastně určena. Dospívajícím? Nebo nám, dospělým?

Příběh o krásné princezně zavřené do truhly času je totiž znepokojivě přesným odrazem současné doby, která je postavená na kultu mládí, vyhýbání se nepohodlí, touze ovládat druhé skrze klam a lži, na honbě za nesmyslnými cíly bez ohledu na následky a zoufalé snaze přechytračit Život sám.

Nese taky podstatné poselství: že to, jak žijeme, máme zcela ve svých rukou - stejně jako naši budoucnost (a budoucnost planety).

Dvě linie vyprávění, dystopická a pohádková, se jemně prolínají a logicky doplňují a jistá předvídatelnost některých momentů vůbec neruší.
Jediné, co mi přišlo nezodpovězené, je, jak fungovala Kárího truhla, ale možná to neví ani sám autor.

Knížku kažopádně můžu s klidným svědomím doporučit i dospělým, kterým by mohla připomenout, co je v životě skutečně důležité.

Dragell
11.08.2022 5 z 5

Pohádka pro dospívající, která dokáže promlouvat i k jejich rodičům. Vypráví o princezně, které chtěl její otec přinést celý svět a přitom ztrácel to nejdůležitější - čas se svojí dcerou.
Překvapivě příběh nabízí dvě dějové linky, jednu spíše pohádkovou o princezně a kouzelném světě, kde existují třeba i takoví trpaslíci. Druhá je pro změnu z pokřivené budoucnosti, kde svět usnul v čekání na lepší časy, naštěstí děti se postupně probouzí. Tato dystopická linie je ovšem spíše doplňují, ale má svůj smysl.
Kniha přináší hned několik důležitých poselství a hlavně promlouvá k dospívajícím, aby jim sdělila velmi podstatnou věc - jejich budoucnost je totiž pouze v jejich rukou. Pokud nezaskočí stylizace vyprávění, rozhodně mohu doporučit. Bylo načteno také Terezou Hofovou jako audiokniha.

klarenzi
28.07.2022 5 z 5

Lidé si tak trochu myslí, že mohou všechno. Třeba i oblafnout čas. A tak se začnou zavírat do speciálních truhel, které je zmrazí v čase. Nastaveny jsou tak, že se otevřou, až pomine světová krize. No jo, jenže co když ta krize nemá konce? A co když se v zastaveném světě otevře pár truhel, které pustí ven pár dětí?
Skvělá kniha, skvělá myšlenka a přesah. Knihy pro mládež začínám milovat čím dál tím víc. A mé tajné přání teď je, aby to někdo dobře natočil. Čtenářskou fantazii určitě netrumfnou, ale podívaná by to mohla být velmi příjemná. @knihodura

Obviously
13.07.2022 5 z 5

Truhla času je krásný příběh a jsem vděčen všem severským bohům, kteří mě zavedli ke stánku Arga na Světě knihy a vzbudili ve mně touhu tuto knihu vlastnit bez žádných předešlých vodítek ani vědomosti o její existenci.
Je velmi čtivá a spojení pohádkového s vážnými enviromentálními tématy zde skvěle funguje, aniž by rušilo vyprávění. Zcela jistě je pak velmi poučná i pro dospělé čtenáře, kteří mají spíše než děti tendence přát si urychlit čas, když venku zrovna není hezké počasí nebo když je čekají nepříjemné povinnosti. Každý den je dar a to na Islandu evidentně dobře vědí.
Pan Andri Snær Magnason umí skvěle psát a už teď se nemůžu dočkat, až se pustím do čtení O času a vodě.

Isew
10.07.2022 3 z 5

Nelíbí se vám realita, ve které žijete? Zavřete se do truhly a počkejte, až se to zlepší. V truhle vám čas nebude ubíhat a nebudete stárnout. Pro někoho možná lákavá představa, pro mě osobně určitě ne. Pokud se tak rozhodnete sami, proč ne. Ale pokud tento osud připravíte dítěti, které se nemůže bránit, tak je to hodně chucpe. A můžete to zaobalit do milionu líbivých řečí. Litovala jsem Havrantýnku. Její otec, sobec, který pro svůj pochybný cíl zničí nejen svět, ale i lidi sobě blízké. Pokud si děti z knihy odnesou, že štěstí člověka není v hromadění majetku nebo moci, tak má smysl tuto knihu číst.

veriszv
07.07.2022 5 z 5

AUDIOKNIHA
Pohádkou se line téma životního prostředí, které je tam hezky nenásilně zakomponované. Je to ale příběh i o tom, že musíme prožívat těžké chvíle, abychom dokázali ocenit ty hezké. A taky o tom, že utíkat před těžkostmi se nevyplácí a je lepší se jim postavit čelem.
Určitě bych řekla že je to pohádka pro trochu starší deti, třeba okolo 13 let, ale myslím že se bude líbit i dospělým.
Audioknihu načetla Tereza Hofová, jejíž hlas se k příběhu skvěle hodil a krásně ho podtrhl.

meluzena
20.05.2022 2 z 5

Ekonomika jde do kopru, jakož i celá společnost a lidi to nedávají. Pak se objeví reklama na zázračnou truhlu, v které čas neběží, takže si do ní člověk vleze a „vynechá“ události, které nechce prožívat - od špatného počasí až po dopady hroutící se ekonomiky. Každý si může nastavit, kolik času chce v truhle strávit, nebo zvolit automatické otevření až se ekonomika zase dá do pořádku. Truhla jde na dračku. Pak se několika dětem s blíže neurčeného důvodu truhla otevře a ony vidí kolem spoušť. Sejdou se v domě staré Lilian, která jim vypráví příběh o Věčné princezně, načež na ně naléhá, aby vykonaly konkrétní činy, kterými mají princeznu (a svět) zachránit.

Skvělá myšlenka, jak dětem prostřednictvím příběhu předat poselství o nesmyslnosti hromadění majetku na úkor prostého bytí se svými blízkými, a taky o tom, že i různé nepříznivé situace jsou součástí života.

Začátek knihy vypadá velmi slibně, úvod ze současnosti i mýticko pohádkový příběh o princezně jsou čtivé a stránky rychle utíkají. Jenže najednou to zaskřípá jako kamínek mezi zuby. A pak znovu. A znovu. Nejdřív jen pro pohádku divnými předměty, pak divnými postoji postav i nelogičnostmi, a já si říkám, na jakého čtenáře je tahle kniha vlastně cílena. Na malé děti? To asi ne. Jenže větší děti a dospělí tyhle přehmaty najdou a důvěra v příběh postupně opadá. (např. Šlo by 10-leté dítě budit rovnou poslance, aby dali zemi do pořádku? Já myslím, že by spíš šlo nejdřív za svými rodiči. Ale třeba to mají na Islandu jinak..?). Pohádka o princezně je v podstatě slepenec motivů z různých klasických pohádek, opepřený trochou kulturní rozmanitosti a ingrediencí moderní pohádky a postupně to začne připomínat jak když pejsek s kočičkou vařili dort - takže ve skvělém šlehačkovém dortu najdete kousek cibule, pak kus tlačenky a třeba i kyselou okurku, což je velká škoda. Závěrečné velké finále se přímo nabízí, ale nejsme v Hollywoodu, takže se to odbyde jen malým pšouknutím :)
No, myslím, že méně by bylo více (na správných místech, samozřejmě). Moderní pohádky většinou vyjdou jako paskvil (jen občas se najde perla typu Tři veteráni), od děje se odtáhnete, a pak už jen čekáte, na jakou nesmyslnost narazíte příště a nějak to doklepete do závěrečného happyendu.
---
„Každičký den je nebroušený diamant.“
---
„Všechno je v troskách = dost práce pro všechny.“

AlčaH
01.05.2022 5 z 5

Další severská kniha, která si mě našla a okouzlila mě. :) Nejprve nádhernou obálkou a následně i svým obsahem.

Kniha ukrývá mnohovrstevný příběh, v němž se objevují pohádkové i fantasy prvky, téma ekologie i zásadní morální otázky. To vše je ale zkombinováno velmi přirozeně, takže se člověk necítí přehlcený, ale naopak zaujatý a zvědavý, jak to dopadne. Autor do příběhu schoval některé velmi důležité podněty a významná poselství související s časem - jak je nebezpečné chtít čas ovládnout a jakou škodu to může napáchat, když se to opravdu povede a člověku to trochu vleze na mozek. Z toho, co mělo být požehnání, se pak stane spíše prokletí...

Postavy byly vykresleny dobře, samotný námět byl velmi originální a opravdu se mě dotknul. Na konci jsem byla hodně dojatá a po dočtení ve mně příběh ještě nějakou dobu silně rezonoval.

Přestože je kniha primárně určena pro mládež, myslím, že hodně v ní toho najdou i dospělí čtenáři, a tak doporučuji k přečtení všem bez rozdílu. :)

Lubošovo
24.04.2022 3 z 5

Mrzí mě to, ale jestli takhle mají vypadat moderní pohádky, tak radši zůstaňme u klasických. Prolínání historie se současností se mi nelíbilo a vůbec si nemyslím, že by se dětem měla motat hlava politikou. Ústřední myšlenka o tom, jak ošálit čas byla skvělá, ale zpracování se mi ve finále nelíbilo. Ačkoliv jsem velkým obdivovatelem Islandu, tak doporučím sáhnout spíše po jiném autorovi z této země.

domiii97
07.04.2022 5 z 5

Když si vzpomenu na děj této knihy, naskočí mi husí kůže. Dojemný, realistický příběh. Líbily se mi obě dějové linky. Zamilovala jsem si Havrantýnku, Thórdís - chůvu princezny, i Jaka, jenž mluvil v mravoučných úslovích. Problém jsem měla s králem Dimonem a dokonce i s Lilian. Nevěděla jsem, co si o nich myslet. Ovšem pak jsem k Lilian pocítila náklonnost, ale nechci nic prozrazovat.
Truhla času má nádherný, kouzelný a dojemný příběh. Je to sice kniha pro děti, ale mně, jako dospělé, dala tolik.
Kolikrát se ještě přistihnu, jak přemýšlím nad dějem. Nad naší budoucností. Nad tím, jestli by bylo fajn mít takové truhly a ušetřit svůj čas.
U Truhly času si uvědomíte, jak je život krátký a tak cenný.

lucie0874
24.02.2022 5 z 5

Krásný příběh, skrývající hluboké poselství ,že čas nikdy není dobré ovládat.Poslechnuto jako audiokniha a určitě časem i přečtu.Zahřálo mě u srdíčka

Kenan
05.12.2021 5 z 5

Úžasný příběh. Pohádka, která jistě není pro malé děti. Lidé si lehnou do bedny, a v té chvíli jim přestane plynout čas. Kniha je zábavná, napínavá i poučná. Až do posledních stránek jsem čekala, jak to dopadne. Doporučuji i dospělým čtenářům.

85098211
22.11.2021 5 z 5

Kniha je sice určená spíš mladším čtenářům, ale určitě není vhodná pro malé děti. Ty by z ní mohly totiž mít noční můry, protože vyprávění je hodně drsné a místy dokonce i kruté. První příběh začíná víceméně v současnosti, kdy se do truhel času zavírají Sigrún a její rodiče. Po určité době se probudí ovšem již jen ona a tím začíná její dobrodružná cesta společně s Marcusem... Druhý příběh, podle mého názoru ještě o celou třídu zajímavější a napínavější, se odvíjí v podstatě od okamžiku, kdy se princezna Havrantýnka narodí, její matka umírá a otec, král Dimon, se rozhodne dobýt si celý svět jen pro sebe. Tomuto cíli obětuje všechno, dokonce i svou dceru. Ta se musí podřídit každému jeho rozhodnutí, které on ospravedlňuje svou až opičí láskou k ní... Důležitou roli v obou příbězích hraje samozřejmě čas. Ale podaří se vůbec někomu běh s časem vyhrát a Havrantýnku zachránit? Pokud se chcete dozvědět, jak oba příběhy dopadnou, určitě si knihu přečtěte. Ovšem předpokládám, že tento typ příběhu asi nebude vyhovovat každému ;-).

lena.o.knihach
15.10.2021 4 z 5

Islandská společnost všechny nabádá k tomu, aby blížící se ekonomickou krizi přečkali v truhlách, v nichž neplyne čas. Až katastrofa přejde, zase se probudí a přitom nezestárnou ani o den. Naprosto ideální, ne?

Jednoho dne se ale pár schránek otevře. Hrstka dětí se uchýlí ke stařence Lilian a vyslechnou si legendu o princezně Havrantýnce. A dál si to přečtěte.

Když se čtenář dostatečně pokochá nádhernou a výstižnou obálkou a Truhlu času poté otevře, najde v ní dva příběhy - jeden hezčí než druhý. Pro malé čtenáře je to hodně drsná pohádka. Pro mě to byla dojemná, krásná, poutavá kniha s myšlenkami nejen o tom, že se problémům nemám vyhýbat a utíkat před nimi.

Jsem moc ráda, že mám takový skvost z Islandu doma a každému ho doporučuji.

kaffa
04.10.2021 4 z 5

(SPOILER) krásný, hm, pohádkový/fantasy/scifi příběh? něco mezi tím.... pohádkovost můžeme vidět v maličké a naivní havrantýnce (úžasné jméno) a dětských dobrodružstvích, fantastickou linku najdeme zase v onom mytickém světě, který se tolik podobá tomu našemu, a konečně jakýsi dotyk budoucnosti v úvaze o tom, jak by se lidstvo mohlo lidstvo ubírat dál, kdybysme dokázali zastavit čas....

je to vskutku zajímavý mix žánrů, skoro až neuveřitelné, že by se toho tolik dalo nacpat do jedné knihy.... jako celek to funguje výborně, poutavě, i když místy smutně, krutě a beznadějně (jediným happyendem je to, že lidi vylezou z truhel, když opominu linku s kárim, která končí takřka nevysvětlena jen ve snových náznacích).... přesto si nejsem úplně jistá, jestli je to kniha vhodná pro děti nebo pro jakou věkovou kategorii - aby to nebylo ještě příliš složité a naopak už příliš pohádkové

celkový dojem je pro mě tudíž velmi rozporuplný.... na plný počet to u mě bohužel nedosáhlo, což neznamená, že by to nebyla hezká kniha :-) jo a abych nezapomněla, ta obálka je moc krásná :-)

lenka3062
10.08.2021 5 z 5

Dva príbehy v jednom, ktoré ma okamžite vtiahli do deja. Príbeh bol poučný a dojemný. Je to príbeh, ktorý núti zamyslieť sa nad vecami. Hoci je kniha označená a písaná ako rozprávka, má v sebe rozhodne presah do dnešného sveta a silnú myšlienku.
Pre mňa bola kniha skvelá !