Babička drsňačka

Babička drsňačka https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136743/bmid_babicka-drsnacka-K2z-136743.jpg 4 712 192

Britského autora dětských knih Davida Walliamse označují kritici za nového Roalda Dahla. Jeho vypravěčsky brilantní příběhy s překvapivou pointou a černým humorem dávají tomuto označení za pravdu. Jako první se k českému čtenáři dostává Babička drsňačka. Vypráví se v ní příběh o předsudcích a toleranci, o překvapivých odhaleních a jedné šíleně troufalé loupeži. Ben je k smrti otrávený, zase má strávit víkend u babičky: „Vždyť je s ní děsná nuda! Se všema starýma je nuda. Telka jí nefunguje, pořád chce jenom hrát scrabble a smrdí kapustou!“ Pěkně tvrdý odsudek z úst nezletilce, jenže to ještě Ben netuší dvě věci: 1) Jeho babička kdysi byla proslulou lupičkou šperků. 2) Celý život kula plán, jak ukradnout korunovační klenoty, a teď potřebuje Benovu pomoc!... celý text

Literatura světová Humor Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

Gangsta Granny , 2010


více info...

Přidat komentář

janina66
včera 4 z 5

Převážně určeno dětem. Trochu málo k pobavení, ale zejména k ponaučení, že ne každý starý člověk je duchem starý, ale i zábavný, když se mu naslouchá. Mám své vlastní zkušenosti s babičkou, která mi nejen vyprávěla, ale i zpívala.

Beruska_Majda
31.03.2024 5 z 5

Píše krásné knihy u kterých se zasměji


SimulinaT
26.03.2024 3 z 5

Zajímavý příběh s trochu přehnané fantazii. Ale na konci poučka že starý člověk je taky člověk.

StateOliver
09.03.2024 5 z 5

Knihu jsem si půjčil z knihovny a velmi se mi líbila. Byla hodně vtipně napsaná, ale i dobrodružná a dojemná. Ben byl přibližně v mém věku, takže jsem ho asi ve všem chápal. Jsem rád, že si nakonec s babičkou rozuměl. Knihu bych doporučil všem dětem, co rády čtou.

fénix56
28.02.2024 5 z 5

Tuto knížku jsem nejdříve doporučila vnukovi, protože se mi líbil název. Vnuk ji bleskově přečetl, hodně ji chválil, tak jsem se do ní pustila i já. A mně se taky moc líbila. Je to o babičce, u které se vnuk Ben nejdříve nudí, ale nakonec je z ní nadšený. Trochu za hranou byly pro mne zmínky o babiččině "kvákání", ale to byla jen malá piha na kráse. Jinak je kniha je psána vtipným stylem a dojde i na velmi dojemné chvíle.
Už se oba těšíme na druhý díl.

Tichéroky2023
05.01.2024 5 z 5

David Walliams je můj oblíbený britský komik známý z Little Britain (jedná se o humoristické skeče pro dospělé, je to taková dvojka jako u nás Lábus a Keiser, ne náhodu tuto audio knihu namlouvá pan Lábus) a při mé scrollování na audiotéce jsem narazila na jeho audio knihu pro děti a mé srdce zaplesalo, to bude jízda jak pro dospělé, tak i pro děti!!! A byla. Malý Ben každý pátek jezdí ke své babičce na noc, protože jeho rodiče musí nutně jet na přímý přenos Tance s hvězdami. Pro malého Bena je většinou nudný večer, plný kapustové polévky, hraní scrabble až do té doby než zjistí, že babička je má nezvyklý koníček a to loupení drahých šperků..... Kniha má ovšem zajímavý obrat, který tu rozepisovat nebudu. Jen chci zmínit, že David Walliams si uchoval dětskou duši asi do dospělosti a jeho smysl pro humor se tu opět projevuje, že se zasmějou i malí i velcí.

sofieOapO
26.12.2023 5 z 5

Velmi vtipná i smutná kniha zároveň.

mazlak
28.10.2023 4 z 5

Tuto knihu jsem si poslechl jako audioknihu, skvěle načtenou J. Lábusem.
Kniha má vtipné a někdy snad i bláznivé situace. Je ale i plná všedních starostí a situací, která patří k životu jak dětí tak i dospělých. Kdysi jsem také někdy nerad k babičce. Netrápila mne však kapustou, ale králíkem. Jak rád na ty chvíle dneska vzpomínám.

Zemlja
30.09.2023 4 z 5

Dostala jsem se k ní prostřednictvím žákovského referátu, děti zaujal a chtěly ji přečíst. Je trochu ode zdi ke zdi - křupani a hrubost, a pak soucit a vřelost. Autor píše vtipně, děj má spád. Nevím, jestli je úplně v normě žertovat o loupeži v knize pro děti.

padajicidvere
25.09.2023 5 z 5

Osobně jsem čekala ohromné dobrodružství zlotřilého bábinky, ale kniha mě překvapila. Líbí se mi nenásilná forma poučení a inspirace pro děti, krom krádeží :D
Rodiče byli hrůzostrašní, ale jak bývá zvykem, až v nejhorším ti dojde, o co jsi přišel.

Jája92
24.09.2023 3 z 5

Už při čtení anotace knihy jsem si uvědomovala, že nejsem cílovka této knihy. Kniha se četla poměrně rychle, i díky velkému množství obrázků.
Je tu samozřejmě mnoho situací, které v reálném životě mohou nastat jako chování rodičů k Benovi, chování Bena k jeho babičce, soused babičky, i samotná babička. Je tu dobrodružství, drama, ale i laskavost a humor.
Ale přiznám se, že mě kniha nezaujala tolik, jak jsem očekávala. A nejspíš bych z ní nebyla nadšena ani v mladším věku.
Přesto věřím, že si tato kniha své čtenáře dozajista najde.

Doubravka1975
15.09.2023 5 z 5

Nejsem cílová skupina této knížky, ale byla v knihovně v oddělení pro dospělé a úsek humoristické. Zaujala mě obálka i název.
Mě osobně to vůbec vtipné nepřišlo. Je to drsné a bohužel ze života. Rodiče a Ben nesympatičtí, doslova na ranu. Babičky mi bylo líto, ale plyne z toho ponaučení jak pro děti, tak pro dospělé i pro babičky ( prostě nebýt nudná a být za každou cenu drsňačka)

Káťa484
27.08.2023 5 z 5

Kniha spíše pro mladší čtenáře, ale každý si najde to své... Pamatuji si obě babičky. Každá byla jiná, ale ani jedna nebyla "suchar".

uzivatel39840
13.08.2023 5 z 5

Babičku drsňačku mi koupila moje babička. Moc se mi do ní nechtělo, protože ta knížka byla tlustá, ale jednou jsem si ji přečetla a byla super. Patří k mým nejoblíbenějším knížkám. Doporučuji :-)

Nuttelka
31.07.2023 5 z 5

(SPOILER) (Audiokniha)
Jiří Lábus je fakt třída!! Výborně načteno a budu si dávat knihy od Walliamse jako sladkosti, za odměnu :-) Knihy pro malé, i velké, všichni si tam najdou něco svého, co se dotkne srdce. Hlavně závěr knihy, ten je bolavý, dojemný, ale bohužel, takový je život.. Ben zažil s babičkou skvělé dobrodružství, skvěle pojato, tleskám :-)

Lienilda
25.06.2023 5 z 5

Čteno dětem 7 a 4 roky. Půjčili jsme si z knihovny na doporučení kamarádky, která s dětmi poslouchala audioknihu a byli nadšení. Moje děti knihu vnímali jak kdy, možná je ještě na ně opravdu dlouhá, ale "babiččin kvákajici zadek" měl úspěch vždy, nepřekvapivě:) Přemýšleli jsme i, se kterou z našich babiček by děti podnikli loupežné přepadení :)
Kolem půlky mě čtení o 11letem Benovi moc nebavilo, hlavně zmínky o tanečních soutěžích a Flavio Flaviolim a také o neustálé kapustě (odpor ke kapustě zaručen). Ale konec to naprosto spravil, byl dojemný, s krásnou myšlenkou a vánoční poselství královny v tv byla třešinka na dortu :) podíváme se i jestli seženeme navazující pokračování.

rakakan
26.04.2023 5 z 5

Kniha se krásně čte... Zábavná, je v ní ale spoustu pravdy a poučení, i se smutným závěrem.....Určitě mi zůstane v paměti, abych nebyla nikdy pro pro svá vnoučata nudná.

joanb
24.02.2023 5 z 5

Zážitky s babičkou jsou nejvíc. Pobavila jsem se já i děti. Na konci byla i slzička a krásné poselství... Už se těším, až budu babička!

ŽabičkaHannie
20.02.2023 5 z 5

Vtipná knížka nejen pro děti. Mám k ní osobní vzat díky divadelní hře, která je podle ní udělaná a aktuálně se hraje v divadle v Chebu. :) Doporučuji oboje :)

Hoblinka
16.02.2023 5 z 5

Skvělá knížka s nádhernou pointou. Ukápla mi slzička.