NextOne NextOne komentáře u knih

☰ menu

Ledová země Ledová země John Flanagan

Třetí díl této série ztratil oproti dvojce na síle. Někteří čtenáři psali, že trojka byla lepší, ale mě to tak nepřišlo. Byl to dosti ponurý díl. K otroctví se přidala ještě drogová závislost a u příběhu Halta, který musel být vykázán, by člověk čekal trochu víc akce na cestách a on společně s Horácem skončí taky vzajetí. Moc negativ a příliš málo pozitiv na to, že to je kniha spíš pro mladé. Líbí se mi postava Eraka, doufám, že se v dalších knihách ještě párkrát objeví. Evanlyn se chová vskutku rozumně a statečně. Musím vyzdvihnout scénu, kde Will vrhal nůž a závěrečný epilog, který pobavil. Bylo to dobrý čtivo, ale mohlo se z toho vytřískat víc. Závěrem bych řekl, že jsem začal číst čtvrtý díl a přijde mi, že se autor fakt vyžívá v tom, když může hlavní hrdiny neustále nechávat zajmout.
Instagram: next_fantasy_one

11.11.2021 3 z 5


Zabíječ bestií Zabíječ bestií William King

Po delší době jsme zpět u mé nejoblíbenější fantasy série. Jedná se o první díl, kde naši hrdinové nikam necestují a děj se tak odehrává na jednom místě. Výjimkou jsou suprově doplněné příběhy s šedým věštcem Thanquolem a otcem Ulriky. Autor nám krásně poskytl pohled z obou stran barikád. Máme zde dějové linky Felixe a Maxe a zároveň Areka a jeho společníků. Člověk měl tak dokonalý přehled o situaci na obou stranách. Autor nám naservíroval vskutku temné fantasy. Byly tu všelijaké bestie, duchové a démoni. Dále plánování vražd, smrt oblíbených vedlejších postav a spousta krve. Hlavně parádní řežba na konci. Kniha má dosti otevřený konec, hlavně co se týká skavenů, jenž přišli že severu. Chování Ulriky bylo taky na pěst
Instagram: next_fantasy_one

11.11.2021 5 z 5


Nositelé dubového listu Nositelé dubového listu John Flanagan

Máme tu čtvrtý díl a musím říct, že jsem konečně rád, že dávám vyšší hodnocení. Dostali jsme shledání, na které jsme dlouho čekali, dvojice Erak a Halt nám příběh opepřili o spoustu zábavy a hlavně v knize byla samá akce. Příprava na střetnutí i samotný boj bylo fakt počteníčko. Každý se zhostil výborně své role. Nikdo si nechtěl hrát na hrdinu, ale každý chtěl ochránit pouze své přátele. No a závěr knihy byl už jen třešinkou na dortu, jelikož ten se fakt povedl.
Instagram: next_fantasy_one

11.11.2021 5 z 5


Šek na miliardu Šek na miliardu V. Mahaněnko (p)

Proč až třetí díl byl konečně dobrý? Tady se musím rozcházet s již napsanými recenzemi na databázi knih, neboť tato kniha je za mě z těch tří nejlepší. První díl měl opravdu slabý rozjezd, když to srovnám s Obráncem perimetru od Atamanova. Druhý díl se malinko rozjel a třetí už se četl dobře. V úvodu knihy máme opět to moje oblíbené vesmírné politikaření, nechybí skvělá akce s kakodémony, kteří byli opravdu luxusní Celá ta věc se Zatrathijci byla dobře dotažená do konce a celkově závěr knihy byl zakončený rozumně. Ačkoliv v žánru LitRPG má zpravidla hlavní hrdina velice dost štěstí, tak v poslední knize to bylo dobře vyvážené. Jen mě mrzí, že se Mahaněnko nezaobírá tolik těma statistikama/vlastnostma jako Atamanov. Sérii hodnotím kladně. Jsem rád, že se to díl od dílů zlepšovalo a jak někteří píšou, zas tak překombinovaný mi to nepřišlo. Dej běžel a neustále se něco zajímavého dělo
Instagram: next_fantasy_one

11.11.2021 4 z 5


Hledání Uldanů Hledání Uldanů V. Mahaněnko (p)

Druhé pokračování série Galaktogon už bylo o něco lepší. Žádné dlouhé táhlé pasáže, ale byla nám nabídnuta pořádná vesmírná akce. Alexis začíná být čím dál víc středem pozornosti a musí si dávat pozor s kým jedná. Takže jsme v knize dostali víc toho vesmírného politikaření, což se mi líbí. Líbilo se mi to i u série Obránce perimetru od Atamanova a chvíli u něho zůstanu, protože mi přijde, že Mahaněnko toho dost obšlehl, viz. obrovský scénář s cizáky. Každopádně co se týče vesmíru, Atamanov ho má mnohem lépe popsaný a vymyšlený. Uvidíme co přinese třetí díl, ale Mahaněnkovi sluší spíš to fantasy LitRPG.

06.10.2021 3 z 5


V prázdnotě V prázdnotě Filip Kurečka

Velká vesmírná loď zvaná Destiny má za cíl kolonizovat potencionálně obyvatelnou planetu Proxima Centauri b. Ze spánkové krykomory se probudí člen posádky, který však ztratil paměť a nic nic si nevzpomíná. Už tak zmatený zjišťuje, že v ostatních komorách se nachází mrtvá těla a on netuší, zda je na této obrovské lodi jediný živý. Zcela oslabený prozkoumává vesmírnou stanici snažíc se zjistit, kde to vlastně je a co se děje. Hlasy, které slyší nejsou halucinace, ale počítačový inteligentní systém zvaný Tess, který mu poskytne důležité informace, ale zároveň ho upozorní na skýtající se nebezpečí, a že ho není málo. Pavel, jenž si konečně vzpomněl na své jméno, zjistil, že na palubě není sám. Mimozemská bytost však není přívětivým společníkem. Na zemi už ví, že se s Destiny něco děje, zejména se problém snaží vyřešit generální tajemnice ESECu, Allison Reevesová. Na pomoc vyrazí nová posádka, důležité však je, aby už nebylo pozdě.

Tleskám. Na české scéně máme odborníka na vesmír. Úžasný přehled v několika odvětvích. Zajímalo by mě, co autor studoval/studuje, kde pracuje a jaké jsou jeho koníčky, protože ten styl vyprávění je perfektní. Líbí se mi atmosféra, způsob jak se prolíná příběh Pavla a Allison. Krásně pojatá je kolonizace měsíce. Myšlenka kolonizace nových planet není sice nic nového, ale líbilo se mi jak do projektu zapojil české vědce a jak v knize zmiňoval reálné osoby. U autora je vidět, že je milovník Star treku a Hvězdné brány. Kniha si opravdu zaslouží pozornost. Jen musím podotknout, že víc mě bavily první 2/3 knihy. Velice se těším na pokračování a autorovi přeji, aby se jeho kniha dostala do světa. Konečně tu máme mladého českého autora, který umí psát Sci-fi.

instagram: next_fantasy_one

17.09.2021 5 z 5


Hra začíná Hra začíná V. Mahaněnko (p)

Máme tu po delší době opět nové LitRPG, tentokrát Sci-fi. Začátek měl parádní rozjezd, po celou dobu co byl hrdina v tréninkovém centru to mělo akci a spád. Bavilo mě, jak se dělo něco, co nikdo neočekával, ale jakmile začalo putování vesmírem, tak to šlo s knihou z kopce. Táhlo se to a místy mi přišlo, že čtu wikipedii. Autor se nám rozhodl někdy až moc detailně všechno rozebírat. Obrovská robotická zvířata? To mi tam vůbec nesedělo. O LitRPG je známo, že hlavní postava, má vždycky docela dost štěstí, ale tady z Alexise udělali dítě štěstěny. Ke konci se to opět trošku zvedlo, ale celkově tomu dost chybělo. Nemělo to tu šťávu jak u série Obránce perimetru od Atamanova, to byla jiná nálož. Dávám tomu šanci a věřím, že druhý díl bude o něco lepší.

instagram: next_fantasy_one

17.09.2021 3 z 5


Hořící most Hořící most John Flanagan

Druhý díl této série už byl o něco lepší. Opět se to příjemně a rychle četlo. Konečně tam nebylo to nesmyslné skákání z bodu A do bodu B. Trochu mě zaráží název knihy, neboť vzhledem k tomu, jak se postavy snaží přijít na to, jak se wargalové dostávají tak snadno přes propast, je název knihy docela spoiler. Přijde mi, že Horác v této knize docela boduje a staví se svými činy nad Willa, uvidíme co bude dál

instagram: next_fantasy_one

17.09.2021 4 z 5


Bard z Rilanty Bard z Rilanty Filip Okáč

Dnes tu máme jednu českou jednohubku o malém počtu stran. Člověk by si řekl, že to bude slabší odvar, ale opak je pravdou. Příběh o bardovi byl opravdu krásně napsaný a při čtení mi přišlo, že ta kniha nemůže být tak tenká jak vypadá. Svět má opravdu velký potenciál. Sám jsem autorovi napsal jak bych viděl další pokračování, protože jsem se nemohl smířit s tím, že to touhle knihou skončí. Věřím, že ne Krom tenké knihy bych vytkl ještě až moc velké štěstí, které potkávalo Eofleda na cestách, ale co my víme, třeba mu to tak je předurčeno. Líbil se mi styl autorovo psaní, těším se na další vydanou knihu. Celkově to hodnotím velmi kladně, přeci jen knih o bardech moc není

instagram: next_fantasy_one

17.09.2021 4 z 5


Válka klanů Válka klanů V. Mahaněnko (p)

V nejlepším se má přestat. Tím se rozhodne autor této knihy neřídil. Mělo to být velkolepé zakončení této úžasné série, bohužel jsme dostali průměrnou knihu, která nám poskytla zmatečný závěr. Přišlo mi, že je spousta záležitostí neuzavřených. Věhlasná válka klanů byla jen záležitost 2v2 v gladiátorské aréně. Závěrečná bitva nejmocnějších NPC byla jen o tom, kdo vede a kdo prohrává. Místo toho, aby jsme byli svědky epického porovnávání sil. Kdyby série skončila 6. dílem, nikdo by se nezlobil.

instagram: next_fantasy_one

17.09.2021 3 z 5


Rozvaliny Gorlanu Rozvaliny Gorlanu John Flanagan

Kniha se velmi příjemně a rychle čte. Není to žádné složité čtení, spíše požitek pro mladší ročníky. Moc se mi líbí obálka knihy, proto když jsem se rozhodoval zda pevnou či brožovanou verzi, moc dlouho jsem se nerozmýšlel. V knize nalezneme jednoduchou mapku, která zcela postačí, neboť kniha má prvek, který mi vadí, a to převeliké skákání z bodu A do bodu B. Doufám, že se to v dalších knihách zlepší.

Hodnotit knihu zaměřenou spíš pro mladší ročníky je těžké. Bavilo mě to, ale hodně tomu chybělo. Jak jsem četl jinde, tak to bude jen lepší a lepší.

instagram: next_fantasy_one

17.09.2021 3 z 5


Struny osudu Struny osudu * antologie

Jedná se o sbírku vítězných prací ze soutěže Zpívající věže za rok 2016. Sbírka se skládá z deseti povídek od deseti různých autorů, 8 českých a 2 slovenských. Všechny příběhy pochází z jednoho světa, světa Nejmocnějších, konkrétně ale z Království devatera divů. K lepšímu přehledu slouží mapa v úvodu knihy. Povídky ve sborníku jsou rozděleny do třech kategorií - Příběhy Starého a Nového kontinentu a Mýty a lidová slovesnost.

V hodnocení povídek se budu dosti rozcházet s porotci soutěže, neboť ani jedna z vítězných povídek v mém TOP 3 nefiguruje. Mé pořadí:
1. místo - Cena slobody, autor Roman Ušák
2. místo - Každá mince má dvě strany, autorka Barbora Novotná
3. místo - Děti ze země nikoho, autorka Jitka Ládrová

Uvedu i dvě, které mě ničím nezaujaly, a to Éterická a Tóny nenávisti.

Vítězné povídky jsem opravdu hltal. Bavilo mě to napětí jak to vlastně celé skončí. Velmi výborně zakončená povídka byla od Jitky Ládrové, napínavý děj měla povídka Romana Ušáka a krásný příběh byl u Barbory Novotné.

Co mě na sbírce skutečně mrzí je to, že mi ty jednotlivé krátké příběhy prostě nestačí. Chtěl bych se o těch postavách dozvědět víc a prožívat s nimi životní události.

Sbírku hodnotím kladně 3 z 5. Ačkoliv bych některým povídkám dal nejraději pět hvězd, byly mezi nimi i takové, kterým bych dal 1 nebo 2.

instagram: next_fantasy_one

17.09.2021 3 z 5


Šamanova pomsta Šamanova pomsta V. Mahaněnko (p)

(SPOILER) Jak už název napovídá, Mahan chystá pomstu. Hráči, kterým bezmezně věřil ho zradili. Poté co opustil svět Barliony a vrátil se do reálného života, kde podstupoval něco jako rekonvalescenci, rozhodl se naplánovat pomstu klanu Fénix. Ačkoliv byl psychicky na dně, neboť ho podrazila i jeho láska, Stacey, rozhodl se nedávat své emoce najevo a začal hrát tvrdě. Není však jediný, kdo plánuje pomstu. Na povrch vyplývají skutečnosti, že hráči mezi sebou bojují i v reálném životě. Mahan se dále dozví, že ve hře není od počátku čirou náhodou, všechno je to součást promyšleného velkého plánu. Šaman se tak musí rozhodnout, komu může vlastně věřit a pokud chce, aby jeho klan fungoval, musí přijmout určitá rizika a nemůže se zastavit, neboť ho stále čeká nespočet úkolů.

Závěr knihy nám přinesl opět obrovské rozuzlení. Vůbec by mi nevadilo, kdyby série touto knihou skončila. Opět parádní počin.

instagram: next_fantasy_one

17.09.2021 5 z 5


Fantastická zvířata. Grindelwaldovy zločiny: Původní scénář Fantastická zvířata. Grindelwaldovy zločiny: Původní scénář J. K. Rowling (p)

Jakožto velký fanoušek tohoto fantasy světa, je každá nová kniha pro mě neskutečný požitek. I u této knihy jsem velice spokojený a i film byl moc dobrý. Jediné negativum nese fakt, že ve třetím díle přijdeme o Johnnyho Deppa. Pozitivní na tom však je, že ho nahradí Mads Mikkelsen, který je naprosto skvělý herec

O knize musím říct, že byla moc dobrá. Oproti prvnímu dílu, je tento takový nezakončený, spíš je to předloha pro nadcházející knihu/film. Je to hodně kouzel a odkazů na Harryho Pottera.

instagram: next_fantasy_one

17.09.2021 4 z 5


Podzimní bouře Podzimní bouře Petr Kříž

Tento nový svět přináší velice zajímavé příběhy. Svět Petra Kříže je perfektně vymyšlený a připravený na rozsáhlé vyprávění dějů několika postav a na probádání všech zemí. Není to tedy kniha vyprávějící jeden příběh, nýbrž několik. Při čtení Vám pomůže perfektní mapa, která se nachází jak na začátku, tak na konci, a vy tak máte možnost při čtení do ní jednoduše nahlížet.

Příběhy jsou zasazeny do světa zvaného Andalor. Setkáme se zde s mladým princem Aeryonem, synem krále Erodina, jenž je vládcem severského Gaerwellu. Princ je zamilovaný, kdy láska je opětovaná, avšak jsou zde překážky sahající do minulosti jejich rodičů. Otec chce mít ze syna schopného krále, ale tím nebude, pokud nepozná svět za hranicemi. Dále zde máme Belaria, gladiátora pana Eberyna, bohatého otrokáře z města Oryas v zemi Il'Faradh. Belario, též zvaný jako Šedivý gladiátor, zná od malička pouze bojové arény, ve kterých téměř vždy dominoval. Poté co mu zahyne jeho velice blízká přítelkyně, mu do klína spadne osud, který si přála právě ona, a on se rozhodne žít způsobem, který by se jí líbil. Jenže ne všechno jde tak snadno. Další příběh se točí kolem Sery, zlodějky působící v bohaté zemi Eriadu. Okrádat ty opravdu hodně bohaté se však nemusí vždy vyplatit a Sera to pocítí doslova na vlastní kůži. Setkáme se zde i s lordem Aldynem Werrickem, gaerwellským maršálem, který vyšetřuje podivné vraždy. Ačkoliv se jedná o pravou ruku krále Erodina, zatajuje mu jednu zásadní informaci, kterou je potřeba velice opatrně střežit.

Velice dobře se kniha četla, všechno bylo krásně popisované a postavy byly zajímavé.

IG: next_fantasy_one

19.07.2021 5 z 5


Karmadontova šachovnice Karmadontova šachovnice V. Mahaněnko (p)

(SPOILER) V úvodu nastala změna zákona, neboť se císař rozhodl dát zkušební dobu čtyřem svobodným občanům (hráčům) vládnout osadám nepřesahující populaci 10tis. Mahan má tedy před sebou opravdu těžký úkol v už tak nabitém programu. Jedním z jeho úkolů bylo najít si žačku. Tu si konečně našel, je jím zombie šamanka Fleita (ježiš ta mi pila krev) Do popředí se dostala záležitost s piráty, která byla vskutku impozantní. Bohužel závěr knihy byl mazec. Mahan zjistil, že všechno byla jedna obrovská zrada. Byl zneužit k úkolům a k zisku legendárních předmětů. Byl podveden těmi, do kterých by to nikdy neřekl. Má smysl ve hře pokračovat?

IG: next_fantasy_one

19.07.2021 5 z 5


Fantastická zvířata a kde je najít: Původní scénář Fantastická zvířata a kde je najít: Původní scénář J. K. Rowling (p)

Člověk si to ani tak moc neužil, protože jsem viděl film dřív, než jsem tohle četl, tudíž když jsem to četl, tak jsem si vlastně v hlavě jen promítal jednotlivé scény a tím jsem si zopakoval film. Zklamaný jsem však nebyl ani s jednou verzí. Vždyť filmy s Eddiem Redmaynem ani špatný být nemůžou

Děj se točí kolem Mloka Scamandera, milovníka fantastických stvoření, který přijíždí z Evropy do New Yorku se svým bezedným kufrem. Tento si však nedopatřením zamění s nečarovým kufříkem Jacoba Kowalskiho. Z kufříku uprchnou nějaká stvoření, kdy tato je nutné pochytat, neboť by některá mohla napáchat pěknou paseku. Na krk mu šlape Tina, která si snaží zlepšit reputaci v kouzelnickém ústavu amerických kouzelníků, avšak následně Mlokovi pomůže. Veřejnost se nesmí o čarodějích dozvědět, což je dost problematické, neboť ve městě vybuchují budovy a ve městě se nachází "prokleté dítě".

IG: next_fantasy_one

19.07.2021 4 z 5


Zabíječ draků Zabíječ draků William King

(SPOILER) Po úspěšné výpravě do pustin chaosu, se naši hrdinové vrací zpět. Ze vzducholodi však pozorují, že služebníci chaosu pochodují směrem k říši. Ulrika už vyhlíží jejich návrat, když v tom je napadnou skaveni včele s šedým věštcem Thanquolem. Na pomoc mezitím přiletí trpasličí výprava, mezi kterou je i Gotrek, Felix a čaroděj Max. Společně skaveny porazí, avšak Thanquol, ač hodně zesláblý, opět uprchl. Tentokrát se vydal na sever, kde narazil na předvoj armády chaosu. Díky své výřečnosti přežil, ale byl zajat skavením klanem tvůrců. Vzducholoď mezitím míří na jich, aby upozornila o hrozícím nebezpečí. Bohužel je bouře zanesla k drakovi Skjalandirovi. Útok sice přežili, ale hlavně díky sebevražednému činu trpaslíka Vareka. Po odpočinutí v trpasličí pevnosti trolobijců se menší skupinka vydá pomstít Varekovu smrt. Cestou k drakovi narazí na gobliny a orky, kteří se je snaží zabít. Ubrání se, ale jsou jim stále v patách. Felixovi se nakonec podaří draka zabít, čemuž napomohlo zranění způsobené Varekem. Přesto však výprava utrpěla ztráty a dračí poklad zůstal pod horou sutin.

IG: next_fantasy_one

19.07.2021 5 z 5


Hrad fantomů Hrad fantomů V. Mahaněnko (p)

(SPOILER) Hned na úvod Mahan narazil na speciální úkol v podobě diadému, který mu malinko vyprášil peněženku. Pokračovalo cvičení s Patriarchou a konečně došlo i na případ Prontha z cílem ho očistit. Hrad, který Mahan obdržel není ledajaký. Nelze o něm najít téměř žádné informace, a když už nějaký najdou, mluví se o zlu, který v hradu sídlí. Opět tu máme výpravu do nezajímavé lokace, která se změní v obrovské bojiště. Mahan se dozví pravdu o historii draků, která ho celkem zasáhne. Poté vytvoří speciální amulet a řeknou si manželský slib s Anastasiou. Dojde i na změnu názvu klanu. Legendy Barliony už zní přeci jen zajímavěji. Zjistíme jak to je s historií Trinicánů a narazíme pravděpodobně na nejsilnější sirénu. Na konci se Mahan se svojí skupinou pouští do získání svého hradu. Celé to je, ale jedna obrovská léčka, kterou připravil Geranika.

IG: next_fantasy_one

19.07.2021 5 z 5


Famfrpál v průběhu věků Famfrpál v průběhu věků Kennilworthy Whisp (p)

Kniha zaznamenává historii tohoto sportu od vzniku až po současnost. Dozvíme se jak se v průběhu věků měnily obruče, podoba camrálu, potlouků a zlatonky. Zjistíme jaký byl vývoj létajícího koštěte a jaká se používala protimudlovská opatření. Seznámíme se s britskými a irskými famfrpálovými mužstvy, přičemž poznáme i nějaké celosvětově známé týmy.

Pokud jste fanoušci Harryho Pottera, tak i tato kniha musí zcela určitě mít své místo v knihovně. Nicméně se nejedná o knihu, kterou si přečtěte víckrát.

IG: next_fantasy_one

19.07.2021 3 z 5