mybrave mybrave komentáře u knih

☰ menu

Poslední civilizace Poslední civilizace Sam J. Miller

Děj knihy se odehrává v budoucnosti, kdy většina světa je pod vodou. Lidé nyní žijí na plovoucích městech. Na jednom z nich se odvíjí příběh knihy. Většina lidí žije v chudobných podmínkách, město je řízeno programy, které určují co je správné a co ne. Na pozadí stojí všemocní akcionáři, kteří vlastní byty, továrny a vlastně všechno. Město má i svojí mafii, která je neméně mocná.

Příběh se točí kolem smrtelné nemoci, kterou trpí i někteří z hlavních hrdinů. Ke městu také mluví tajuplný hlas a odkrývá více o historii města a místních poměrech.

Kniha je podle mě stavěna na zajímavých základech, ale některé části příběhu by stálo za to trochu více rozpracovat a dotáhnout.

04.02.2024 3 z 5


Dívka jménem Sus Dívka jménem Sus Jonas T. Bengtsson

Mám z knihy rozporuplné pocity, ale přišla mi uvěřitelná. Sus je dívka, která je odhodlaná, plná nenávisti a jde si za svým cílem. Trochu jsem doufal v jiný konec, ale autor měl jiný záměr.

01.01.2024 3 z 5


Božská rovnice: Hledání teorie všeho Božská rovnice: Hledání teorie všeho Michio Kaku

Kniha vypráví příběh objevování jednotlivých základních fyzikálních sil a touze fyziků je všechny popsat pomocí jedné rovnice. Autor popisuje vývoj poznání napříč stoletími velmi poutavě. Často si různé teorie odporují a nemohou být pravdivé obě zároveň. Někdy je třeba některou teorii zavrhnout a vytvořit novou. Na začátku dvacátého století fyzikové vytvořili dvě teorie, které dodnes neumíme spojit do jedné. Jde o Einsteinovu obecnou teorii relativity a kvantovou mechaniku, na jejímž vývoji s podílelo množství skvělých fyziků. Existuje možnost, že teorie strun bude finální kvantovou teorií gravitace. Teorie, která bude zahrnovat všechny dnes známé základní interakce. Práce však zdaleka nejsou dokončeny a je možné, že to také bude všechno jinak.

01.01.2024 5 z 5


Obchodníci s dětmi Obchodníci s dětmi Hana Hindráková

Afrika je jiný svět, divočejší a i běžný život je tam o hodně jiný než v Evropě. V knize se dozvíme, jak se žije ve slumech, jaké je to přežívat na ulici... Hlavně se kniha věnuje tématu adopcí afrických dětí, jejich únosů, ale také síly a odhodlání lidí, kteří se snaží pomáhat. Téma Afriky mě fascinuje už mnoho let, vždy si rád přečtu zajímavý příběh i když to není vždy odpočinkový zážitek.

10.12.2023 4 z 5


Jak zabránit klimatické katastrofě Jak zabránit klimatické katastrofě Bill Gates

Zaujal mne detailní popis aktivit, při kterých lidé vytváří skleníkové plyny. Není to jen osobní či nákladní doprava (ta se dle knihy podílí pouhými 16%), ale třeba výroba oceli, cementu nebo používání klimatizací. V dopravě máme alespoň alternativy, ale v jiných odvětvích je potřeba vymyslet jak nahradit současné způsoby výroby. Autor je optimista a věří, že lidé jsou schopni vymyslet nové metody jak se dostat k neutrálním emisím skleníkových plynů. Zároveň tvrdí, že to je velká výzva a bude to tvrdé. Největší dopad klimatické změny má dopadat na rozvojové země, které nejméně k problému přispěly.
Závěrečná část popisuje, kdo všechno na úspěšné realizaci bude muset spolupracovat, od firem, po politiky, soukromé investory až po každého z nás. Tady jsem si teprve uvědomil, jak složitý problém to je, že to není o tom vymyslet zelený způsob výroby elektřiny..

19.11.2023 3 z 5


Cyberpunk Cyberpunk Andrzej Ziemiański

Kniha se četla dobře, příběh se postupně rozjížďěl a závěr měl skvělý spád. Asi jsem nepochopil některé narážky, jelikož jsem nehrál hru. Zakázané město je vykresleno jako vyloučená lokalita, kde neplatí žádná pravidla. Kde se žije ve velice stísněných podmínkách, vládne ten silnější a lidskost nemá své místo. Do tohoto místa jde hlavní hrdinka hledat svojí sestru, která zabila skupinu vědců pracujících pro farmakologickou společnost.

29.10.2023 4 z 5


Černé díry: Reithův cyklus přednášek pro BBC Černé díry: Reithův cyklus přednášek pro BBC Stephen William Hawking

(SPOILER) Kratičká kniha formátu cca A6, která je komentovaným záznamem dvou patnáctiminutových přednášek napsaných pro BBC. Velmi srozumitelně shrnuje co o černých dírách víme. Dobré jsou i komentáře autora, které rozvíjejí myšlenku knihy a přidávají nezbytné základy. Kniha je vhodná pro zájemce o toto téma bez přechozích hlubokých znalostí.

Některé myšlenky jsou dobře přijímané jako např., že vzniknou zhroucením velkých hvězd, nebo nejsou tak úplně černé a vyzařují. Jiné myšlenky jsou jako ze sci-fi např., že černé díry mohou být branou do jiných vesmírů.

01.10.2023 4 z 5


Blackout – Zítra bude pozdě Blackout – Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Kniha popisuje závislost naší civilizace na elektřině a co by se mohlo stát pokud by najednou nebyla dostupná. Poukazuje na to, že bez elektřiny přestane fungovat prakticky všechno od vytápění, vodu, kanalizaci, zásobování po zdravotní péči a dodávky léků. Kniha poukazuje i na další zranitelnost naší cilivizace a to jsou technologie a závislost na nich.

Kniha a její příběh je romantizovaný a zjednodušený, ale dobře se četl. Techničtější pasáže jsou zjednodušené někdy až moc. Například představa, že hackeři budou komunikovat přes chabě zabezpečenou webovou stránku a budou si psát leetem je úsměvná.

30.09.2023 4 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Knihu jsem nemohl přestat číst. Jde o velmi intimní a surovou výpověď. Seriál Přátelé jsem miloval a viděl všechny díly. O něm ale kniha byla jen okrajově. Kniha je o boji se závislostí, o tom jak dětství ovlivňuje celý život, o dosti naivních představách o slávě, o tom kam až člověk může padnout a pak se z toho bolestivě dostávat. Věděl jsem, že Matty měl problémy, ale kniha a její příběh naprosto překonaly veškeré moje představy. Tak trochu tomu pořád nemohu uvěřit...

23.07.2023 5 z 5


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Že jsou včely pro lidstvo důležité jsem věděl, ale nepředstavoval jsem si, jaké to může mít důsledky, pokud by nebyly. O syndromu zhroucení včelstev jsem neslyšel, ale je to něco co se reálně děje, moc tomu nerozumíme a nevíme, co to způsobuje. Lehká historie včelaření a vývoj úlů mi přišla zajímavá. Určitě se časem pustím i do dalších děl autorky.

28.05.2023 4 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Ze začátku se víceméně dokresloval příběh i za předchozí díly. Akce přišla až na závěr, ale stála za to!

22.05.2023 5 z 5


Deprese není depka Deprese není depka Aleš Cibulka

Nejvíce se mi líbil představitelný popis toho, co člověk v depresi prožívá, jak se cítí a co ho může vést až k sebevraždě. Člověk v depresi nevidí východisko, necítí žádnou naději, budoucnost je temná a nestojí za to žít. Tato bezvýchodnost je to, co podle mého názoru depresi velmi dobře definuje.

Pan Honzák podává teoretický rámec a kontext nemoci v životě člověka. Příběhy lidí jsou důležitou součástí knihy a ukazují konkrétní případy. Nemoc se často pojí s vysokými nároky sebe, dlouhodobým stresem nebo nespokojeností se sebou samým. Doporučuji všem, kdose zajímají o psychologii nebo zažívají dlouhodobý smutek a ztrátu zájmů.

11.03.2023 4 z 5


Einstein: jeho život a vesmír Einstein: jeho život a vesmír Walter Isaacson

Skvělá kniha. Dlouhá, ale za mě by mohla být i delší. Sice mi trvalo než jsem ji celou přečetl, ale stálo to za to. Alberta Einsteina obdivuji odjakživa, tato kniha popisuje nejen jeho život, dílo, náhled na svět, ale také kontext doby. Nejde o žádné spekulace, vše je založené na faktech, korespondenci, případně na jiných publikacích a historických pramenech.

20.02.2023 5 z 5


Hodina vlků Hodina vlků Ingmar Bergman

Můj první Bergman. Líbila se mi propracovanost postav i děj. Místy je popis skoro poetický, jinde hodně naturalistický a surový. Téma lidských vztahů a jejich vliv na chování jednotlivců mě velmi zaujala. V povídkách je popsán vliv prostředí na změnu chování člověka, vliv vypjaté situace na rozhodování a zkratkovitost jednání. Nejde o odpočinkovou četbu, ale přesto doporučuji.

28.12.2022 4 z 5


Kudy do pohody Kudy do pohody Karel Nešpor

Kniha je příjemná a čtivá. Obsahuje praktické návody na zklidnění, např. techniky dechu a meditace. Jsou v ní uvedeny i rozličné příklady z praxe zejména při léčbě alkoholiků. Neobsahuje nic, co by člověk už nevěděl, ale je možné, že autorův odlehčený styl pomůže si některé věci lépe uvědomit.

13.11.2022 4 z 5


Jak vznikal svět Jak vznikal svět Petr Kulhánek

Pan profesor Kulhánek má dar jednoduše a srozumitelně vysvětlit složité koncepty a teorie. Jeho knihy i přednášky vřele doporučuji všem zájemcům o astronomii a kosmologii.

28.09.2022 5 z 5


Jak se dělá zoo Jak se dělá zoo Petr Fejk

Kniha na mě velmi zapůsobila. Přišla mi autentická, čtivě psaná a emotivní. Už dlouho jsem se takhle nezačetl. Možná je to tím, že např. povodně roku 2002 si pamatuji z vlastní zkušenosti. Chce se mi do zoo zajít a podívat se na místa, která tam jsou popisovaná...

Kniha popisuje, jak se z podprůměrné zoo během let stala jedna z nejlepších a nejkrásnějších na světě. Kolik práce a jaké úsilí, trpělivost a důslednost vyžadovala tato transformace. Vysvětluje jaké podmínky panovali na pražském magistrátu. Jaké vztahy byly v zoo při nástupu pana Fejka. Popisuje samozřejmě i tragické události během povodní roku 2002 a reakce veřejnosti na úmrtí některých zvířat... Tato část mě dost rozesmutnila. Kniha, ale zdaleka nekončí povodněmi. Popisuje, co všechno se muselo vymyslet a vybudovat znovu. Z knihy je cítit nadšení pro věc. Pan Fejk má můj obdiv. Najdete tam i popis veselých příhod se zvířaty. Jednoznačně doporučuji :)

20.08.2022 5 z 5


Dívka pod hladinou - Příběhy dospívajících v krizi Dívka pod hladinou - Příběhy dospívajících v krizi Jana Růžičková

Kniha výpráví příběhy o problémech, které mohou řešit mladiství/dospívající. Většinou jde o hledání identity, snahy si najít své místo ve společnosti i na světě. Autorka měla v terapii i dospívající, kteří se pokusili o sebevraždu. Popisuje možné motivace k takovému činu. Podle příběhů v knize má na zdravý vývoj člověka v tomto kritickém období hlavně rodina. Ve spoustě příběhů spolu rodiče nedokázali komunikovat, nebo měli rozdílné názory a požadavky na dítě. Kniha určitě stojí za přečtení.

27.03.2022 4 z 5


Umění být zdráv Umění být zdráv Věra Keilová

Od knihy nečekejte nějaké rychlé instantní rady jak zlepšit svůj život a zdraví. Autor raději ukazuje zdraví v souvislostech a nabádá čtenáře převzít zodpovědnost za své zdraví. Říká, že vše se děje z nějakého důvodu, má nás na něco upozornit a naučit nás vnímat sami sebe. Chronické nemoci považuje za "biologický projev na základě stavu vnitřního prostředí a nastavení regulace a komunikace uvnitř organismu" (strana 212). Tato myšlenka dává naději na zlepšení. Knihu vřele doporučuji.

23.03.2022 5 z 5


Matka Matka Karel Čapek

Jedno z posledních děl Karla Čapka, dokončil ho těsně před druhou světovou válkou. Z počátku mi přišli mužští hrdinové lehkovážní, obětovali svůj život za svoje ideály. Své smrti vůbec nelitovali, zejména když pomohli své komunitě, vědě, výzkumu atp. V závěru knihy, kdy se hlavní hrdinka - matka - snaží uchránit svého posledního syna, se odehrávají události, které již nelze přehlížet a je potřeba bojovat.

11.03.2022 4 z 5