Božská rovnice: Hledání teorie všeho

Božská rovnice: Hledání teorie všeho https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488243/bmid_bozska-rovnice-hledani-teorie-vseho-0Sy-488243.png 4 65 14

Světoznámý astrofyzik nás tentokrát zve na pátrání po dokonalé rovnici, která by pomohla odhalit nejhlubší tajemství našeho světa a celého vesmíru. Všechny zázraky moderní techniky v podstatě vděčí za svůj vznik vědcům, kteří postupně objevovali základní síly světa. Nyní vědci možná mají na dosah prostředky, jak tyto čtyři přírodní síly – gravitaci, elektromagnetickou sílu a slabou a silnou jadernou sílu – skloubit v jedinou teorii. Ta by mohla konečně vrhnout světlo na největší záhady vědy: Co se stalo před velkým třeskem? A proč k němu vůbec došlo? Co se nachází na druhé straně černé díry? Je možné cestovat časem? Existují červí díry vedoucí do jiných vesmírů? Proč jsme tady? Kaku líčí hledání této finální teorie a všechny prazvláštní peripetie jedné z nejpodivnějších kapitol v dějinách fyziky. Prochází všechny dřívější revoluce, jež nám daly naše technologické divy: newtonovskou revoluci, ovládnutí elektromagnetické síly, teorii relativity, kvantovou teorii a nakonec i dnešní teorii strun. A vysvětluje, proč se kolem této „Božské rovnice“ vedou ostré spory: v sázce není nic menšího než naše představa o vesmíru. Autor má dar poutavě a srozumitelně vyložit i složitá vědecká témata, proto se jeho práce řadí mezi nejoceňovanější odborné a populárně-naučné knihy současnosti.... celý text

Literatura naučná Věda Vesmír
Vydáno: , Prostor
Originální název:

The God Equation


více info...

Přidat komentář

mybrave
01.01.2024 5 z 5

Kniha vypráví příběh objevování jednotlivých základních fyzikálních sil a touze fyziků je všechny popsat pomocí jedné rovnice. Autor popisuje vývoj poznání napříč stoletími velmi poutavě. Často si různé teorie odporují a nemohou být pravdivé obě zároveň. Někdy je třeba některou teorii zavrhnout a vytvořit novou. Na začátku dvacátého století fyzikové vytvořili dvě teorie, které dodnes neumíme spojit do jedné. Jde o Einsteinovu obecnou teorii relativity a kvantovou mechaniku, na jejímž vývoji s podílelo množství skvělých fyziků. Existuje možnost, že teorie strun bude finální kvantovou teorií gravitace. Teorie, která bude zahrnovat všechny dnes známé základní interakce. Práce však zdaleka nejsou dokončeny a je možné, že to také bude všechno jinak.

Awča
22.11.2023 5 z 5

Velmi čtivá, místy až napínavá kniha, která pro mě byla silnější v úvodní, historické části.
Harmonie a symetrie lahodí mé duši, k pochopení teorie strun jsem ovšem zatím nedozrála.


Lenka.P7
11.10.2023 4 z 5

Hledání "teorie všeho". Poutavý výklad historie poznání vesmírných sil od Newtona až po standardní model jsem ještě chápala, ale když došlo na teorii strun, byla jsem v koncích. Nemyslím si, že je vůbec možné jí dokonale porozumět bez dobré znalosti abstraktní matematiky. A je také otázka, zda bude možné její správnost ověřit nějakým pozorováním či experimentem, tak jako v případě Einsteinových teorií. Náročný text, ale určitě stojí za přečtení.

DarthSoren
15.09.2023 5 z 5

Toto je, dámy a páni, učenec, ktorý vie, ako podať vedu širokej verejnosti. A to vravím ako jeho súputník v kozmológii =D Michio Kaku píše zaujímavo, zrozumiteľne a pútavo. Aj také náročné témy, akými sú teória strún, štandardný model, či kvantová mechanika, vie svojmu čitateľovi interpretovať na vysokej úrovni bez toho, aby sa oný nebohý laik stratil v záplave vzorcov a neprehľadných tabuliek.
Kto už s kvantovou fyzikou, strunami, dimenziami a základnými silami už prišiel do styku, možno nebude tak ohromený ako laici bažiaci po poznaní, ale aj tak si určite, ako aj ja, nájde mnoho zaujímavého čítania.
Ako filozof/astronóm/kozmológ s autorom v mnohom súhlasím a som jedným zo zástancov strunovej teórie, ktorá síce v súčasnej podobe asi nie je konečným riešením, ale ponúka mnoho ciest, akými by sme sa k riešeniu teórie všetkého mohli dostať.
Opäť ďalšia trefa do čierneho od tohto pána. 5*

zedir
12.08.2023 4 z 5

Božská rovnice aneb svatý grál fyziky. Pokud vás nechává chladným honba tisíců fyziků za teorií všeho, tuto knihu vynechte. Pokud vám takové pátrání přijde naopak nesmírně vzrušující, protože implikuje naši schopnost porozumět celému vesmíru, a to nejen JAK vznikl a funguje, ale i PROČ, pak je přesně pro vás. Kaku srozumitelně postupuje po malých krůčcích a popisuje historii pátrání po nejhlubší podstatě reality, objevování všech základních sil ve vesmíru, těžkou hlavu atomových fyziků, kteří se topili v záplavě subatomárních částic v marné snaze jim porozumět, než se z nich vyloupnul standardní model, věnuje se kvantové teorii, přibližuje teorii relativity, vysvětluje význam prací autorů takových jmen jako Einstein, Schrödinger, Dirac, Planck, Feynman a mnoho dalších. Přes mnoho kotrmelců během fyziky 20. století dospíváme k teorii strun, kterou Kaku coby jeden z hlavních propagátorů pochopitelně pokládá za cestu vedoucí k oné božské rovnici. Ať jí je, či nikoliv, cesta je to rozhodně napínavá a zajímavá.

drakamena
14.05.2023 5 z 5

Úžasná kniha. Nerozuměla jsem ani zdaleka všemu, o čem pojednává, nejsem fyzik, ale konečně jsem díky ní pochopila "iluze" gravitace a stavu beztíže a také podstatu experimentu Schrödingerovy kočky.

Elézka
22.04.2023 5 z 5

Užasná kniha. Přístupně a co možná nejjasněji vysvětlené základní otázky existence vesmíru a lidství.

KapitánSmrt
07.11.2022 5 z 5

Velmi přístupné zprostředkování poznatků současné fyziky i naprostým laikům. Je fascinující, jakou proměnou věda, potažmo fyzika v historii prošla. A jakými naprosto bizarními a zároveň fascinujícími věcmi se dnes zabývá. Ono propojení současných vědeckých teorií s filosofií (nebo teologií) není vůbec náhodné, však jde často též o úžasné myšlenkové konstrukty, které se až posléze ověřují v praxi. Božská rovnice je svěžím a zajímavým čtením pro ty, kteří se táží po takových základních otázkách jako: Proč je něco a ne nic? Jak vše začalo a jak vše skončí? Nebo dokonce, existuje Bůh?

Metroušek
27.08.2022 5 z 5

Vynikající vědecká osvěta, která nám v podobě drobné knížečky ukazuje, v jak fascinujícím Vesmíru zřejmě žijeme. Jsem rád, že vědci dnes zvažují existenci Multiverza, a je mi líto, že Kaku opět - jistě zcela vědomě - a ke své škodě opomíjí Davida Bohma a podobné vědce, protože i tudy podle mě vede cesta k lepšímu pochopení světa.

radimch
27.07.2022 5 z 5

Krásný historický průlet fyzikou!

los
13.06.2022 4 z 5

kvantovou teorií poučený čtenář se sice nedozví nic nového, ale v krátkých, přehledně strukturovaných kapitolách si zopakuje historii vývoje matematického sjednocování čtyř základních sil ve vesmíru a pilování té nejsymetričtější ze symetrických rovnic; nováček bude jistě okouzlen a díky stručnosti a jednoduchosti výkladu určitě rychle pronikne do problematiky

Kaku je nekompromisním zastáncem strunové teorie a jeho výklad je z tohoto hlediska dost tendenční, správnost teorie obhajuje "harmonickou" symetrií výpočtu, tzn. žádné anomálie, žádná nekonečna, minimum neznámých, na této tezi také vystavil celou kompozici knihy, takže ve výkladu neustále sleduje a posuzuje symetričnost prvních a dřívějších řešení, aby pak v závěru efektně představil supersymetrii strun a membrán (dokonce tak dokonalou, že dokáže sloučit i křesťanství s buddhismem !!!) - a jen tak na okraji zmínil, že ji bohužel nelze testovat... (nabízí se otázka, jestli spolu kategorie dokonalosti a kategorie správnosti nutně kauzálně souvisejí, tedy jestli z dokonalosti skutečně plyne správnost)

apropos, v kolika rozměrech hodláte dnes ráno existovat? nu, zkusme to s Kakuem vypočítat, doporučuju

zahadum
17.04.2022 4 z 5

Michio Kaku ako vždy skvelý a predkladá nám nové správy zo sveta výskumu počiatkov a budúcnosti vesmíru. Teda polovica kniha sú nové správy, prvá polovica je povinná jazda od Newtona, Einsteina až po dnešok. Nie je na škodu taká rekapitulácia pre ľudí ktorí s podobnou literatúrou začínajú. Ľudia ktoré nemajú vedomosti fyziky a výskumu vesmíru si tak môžu spokojne pridať hviezdičku navyše. Kaku je výborný rozprávač a dokáže aj tieto komplikované veci podať pomerne vecne, logicky a po lopate. Záver knihy je jedným slovom fantasticky kedy nám Kaku obhajuje jeho preferovanú strunovú teóriu pred všetkým tým kritickým pohľadom. Musím uznať, že kritika je oprávnená a na druhú stranu Kaku vie obhájiť v rámci možnosti strunovú a neskôr aj M-teóriu ktorá vychádza zo strunovej teórie. Milujem konce takýchto kníh kde autor ako je Kaku vedecká kapacita naplno popustí uzdu svojej fantázie a dovolí nám nahliadnuť do neskutočného sveta akým vesmír je. Preto ho mám rád, píše zrozumiteľne, vecne, stručne, plne obhajuje svoje ZA ale aj PROTI a vie byť aj fantasta a snílek. Táto kniha by nemala mať sotva 200 strán ale minimálne 800 a vedel by som ju čítať rovnako so zatajeným dychom. Takže vrelo odporúčam ľuďom ktorí vesmír chápu ako miesto ktoré je plne skryté pred zrakmi ľudí ale nájdu sa ľudia ako Kaku ktorí sa neboja byť zvedavý. 80 %

Pasadenka
13.04.2022 4 z 5

Hezká malá knížka na víc krát. :)

Teoretická fyzika a teorie všeho mě baví. A i když půlka z knížky je jenom opakování těch samých informací stále dokola, tak pro mě, jako laika je to hezký způsob, jak zůstat v kontaktu s touto vědnou disciplínou. :) Jen doufám, že v tomto století nějaký chytrák přijde s uspokojivou teorií, které nás posune v poznání zas o kousek dál. A možná konečně pochopíme, co je to ta gravitace. :D

jaroiva
25.03.2022 4 z 5

Mám takovou představu, že čím víc knih o kvantové fyzice tak nějak zavnímám, tím víc toho z ní pochopím. Asi to neplatí, ale nevzdávám to. A Michio Kaku umí fyziku podat dostatečně zábavně na to, aby mě to bavilo, i když to tak docela nikdy nepochopím.
Pro mě nový termín - bílá díra. Asi tak to jsem si z této knihy odnesla :)
Ale opravdu mě to bavilo.