Obchodníci s dětmi

Obchodníci s dětmi https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525189/bmid_obchodnici-s-detmi-653b3df0bb98a.jpg 5 26 18

Po líbánkách se Izabela vrací s manželem zpět do Keni. Doufala, že konečně otěhotní, ale je opět zklamaná. Začne se proto zajímat o adopci a dozví se, že v nigerijském sirotčinci pro ni mají dítě. Vše se zdá být na dobré cestě, dokud si Izabela nezačne uvědomovat podivné okolnosti možné adopce. Pustí se proto do nebezpečného pátrání, které předčí i její nejhorší obavy.... celý text

Přidat komentář

Vlasta71
07.04.2024 5 z 5

Co napsat k téhle knížce a tak těžkému tématu?
Izabela se svým manželem nemůže otěhotnět a tak se rozhodne pro adopci v Africe ( žijí totiž v Keni). Při zjišťování informací narazí na obchod s dětmi a pomáhá při zajištění důkazů. Líčení otřesných podmínek dívek a žen mně vhanelo slzy do očí. To jak dokázali manipulovat s dívkou jen aby dostali popřípadě koupili její dítě. To si říkáte to se opravdu děje? Doporučuji všem

Lucciella_L
22.03.2024

Izabela se odstěhuje spolu s manželem do Keni. Touží po dítěti, ale zatím jí není přáno. Zkusí tedy cestu adopce a netuší, jaký kolotoč rozjede.

Kniha je velice surová. Bez obalu se dočtete, jak fungují "továrny na děti", pocity matek, kterým vyrvou dítě z náručí,.... a to už vůbec nezmiňuji okolnosti, za kterých jsou tyto děti počaty.

Musím říct, že tohle byla hodně těžká kniha, ačkoliv jsem četla spoustu "zvěrstev". To, co je tady sice "jen jako" příběh, úplně klidně probíhá na černém kontinentě.... Neskutečné, co se děje a co dokáže žena udělat ženě. O mužích nemluvě.

Autorka se pokusila zmírnit tragický dopad knihy happyendem, který z mého pohledu už nemusel být, neboť celá kniha je dost drastická. Ale chápu ;) . Přesto musím toto dílo, a pro mě prvotina od této autorky, vychválit. Skvělý styl psaní, neotřelé téma!

Pozor! Tato kniha ale opravdu není pro každého!


HH77
18.03.2024 5 z 5

Velmi smutný pribeh o nelegálních adopcich v Africe. Kniha je poutavá, vše nakonec dopadlo vcelku dobře. Bohužel, jak sama autorka uvádí v doslovu, reálne by se život hlavních postav vyvíjel mnohem hůř. Kéž by takovéto adopce vůbec neexistovaly.

KatyM.
14.03.2024 5 z 5

Další výborná kniha paní Hindrákové, která nás zavede hned do tří afrických zemí a nelegálních adopcí dětí. Velmi silné téma. Hodnotím 5* a už se těším na další knihu. Doporučuji.

Temika
09.03.2024 5 z 5

V rámci knižní štafety se mi dostala do ruky tato kniha od české autorky Hany Hindrákové. První kniha, co jsem od autorky četla. A už teď se moc těším na další knihy!!!

Styl psaní, obálka, námět – skvělé.

A kniha samotná.... velmi náročné téma – obchodování s dětmi. I dnes se něco takového děje a neustále to prochází těm lidem – zvířatům... nenazvala bych je jinak.

Je to příběh plný utrpení, bolesti, napsaný velmi autenticky. Vede k zamyšlení, co můžeme udělat víc, aby se něco takového nedělo.

Kniha je skvělý počin!

PosPol
23.02.2024 5 z 5

Reportérce Izabele se začne plíživě rozpadat čerstvé manželství poté, co nemůže otěhotnět. Upne se na den své ovulace a vztah postupně jde k šípku. Příliš to nevylepší ani její tajný zájem o adopci afrického dítěte. Jenže jako by jí osud nechtěl dopřát ani to adoptované dítě, v jeden okamžik se vše zlomí a Izabel je na stopě tzv. továren na děti a začne zjišťovat, že ne každý sirotek je tím, za koho jej ziskuchtivé sirotčince vydávají...

Obchodníci s dětmi je tím typem knihy, kdy jste přesvědčeni, že už vás nic nepřekvapí. Nic vás nemůže šokovat, protože všechno jste slyšeli. Autorka mě velmi nevybíravým způsobem vyvedla z omylu a mně bylo zle. Ten pocit bezmoci, chvíle, kdy přemýšlíte, jak tohle může udělat člověk člověku? Natož miminku? Jak zvládne žena, co má sama dítě, vytrhnout miminko, ještě pokryté mázkem, matce z náručí, aniž by si ho směla pochovat a přiložit k prsu? Kolik stojí lidský život?

Autorka příběh beletrizovala. Jenže nedělám si iluze, že ve skutečnosti je to ještě mnohem horší. Původně jsem chtěla snížit hodnocení kvůli lehkému happy-endu, ale autorka mi vyrazila dech. V doslovu vysvětluje, že i tak je kniha brutální a nechtěla čtenářky ke konci totálně zlomit. Následně uvádí, jak by situace nejspíše reálně dopadly a toho si cením, že když se dala do boje, řekne vše tak, jak to je, bez příkras.

Rozhodně to není čtení pro slabé povahy a věřím, že spousta žen se do něj nepustí, ale já jej doporučuji už jen kvůli těm edukačním prvkům. Sledujeme zde osudy mnoha žen, některé z nich se spojí, některé podlehnou lákavé vidině peněz, jiné si projdou nepředstavitelným peklem. Dochází zde ke znásilňování, obchodu s dětmi, woodoo rituály s lidskými oběťmi a mnoho dalších zrůdností, které si naše zhýčkaná evropská mysl sotva může představit.

Taková myšlenka na závěr - některé ženy prodaly svá miminka aby měly na drogy, jídlo apod. a já si říkám, není to tak lepší pro obě strany? Je vysoká pravděpodobnost, že dítě adoptují lidé, co ho budou mít rádi a minimálně se o něj postarají lépe. Ostatně za jeden z nejlepších výmyslů posledních let považuji babyboxy - to dítě dostane šanci na lepší život...

Hodnotím 5/5* a i když jsem četla ve štafetě, už jsem si knihu objednala, ráda autorku podpořím.

Ctenar1202
16.02.2024 5 z 5

Kniha se zabývá problematikou obchodování s dětmi. Jak snadné je koupit si v Africe dítě, které je adoptivní rodině představeno jako sirotek... bohužel ve většině případů se o sirotka nejedná a dítě bylo matce, většinou mladé dívce, odebráno násilím hned po porodu. V knize poznáváme několik dívek, které jsou ve věku nácti let těhotné, jsou chudé, žijí ve slumech, kde jsou naprosto otřesné hygienické podmínky. A nejen to. Denně všem lidem žijícím ve slumech hrozí smrt, protože vztahy mezi lidmi jsou na bodu mrazu. Dívky nepoznaly nic jiného než násilí, bídu, utrpění a teď vědí, že po porodu se horko těžko postarají o dítě.

Izabela je žena, která tolik touží po dítěti, ale bohužel se jí nedaří počít. Miluje Afriku, miluje na ní tu obrovskou malebnost a jednoho dne ji napadne, že by si v Africe mohla adoptovat děťátko. Poznává tak, jak snadné je v Africe adoptovat dítě a že není vše právně zcela v pořádku jí dojde velice rychle.

Příběh v knize mnou otřásl. Je plný bolesti, utrpení a jelikož autorka Afriku velice dobře zná, tak je příběh napsaný velice autentický. Doporučuji ji všem, ale pozor, opravdu není vhodná pro citlivé osoby.

Vendy225
05.02.2024 5 z 5

Tak to byla teda jízda!
Knihu jsem přečetla za víkend, nedalo se od ní odtrhnout. Mrazivé svědectví nelegálních adopcí, chudoby, znásilňování, bití. V Africe je určitě nádherná příroda, ale bohužel je to opět člověk, co ničí, podvádí, krade, je nelítostný - vlastně je to ten nejhorší predátor. Kniha mě opravdu hodně zasáhla a já před autorkou smekám.

Pavouček2
24.01.2024 5 z 5

Když během čtení víte, že cca 70% je na základě skutečnosti.... brr, jsem ráda, že jsem z Čech. A jsem moc ráda, že to p. Hindráková napsala s dobrý koncem, trochu to tu hrůzu otupilo.

ladaol
23.01.2024 4 z 5

Některé věci, které se dějí, člověk ví, některé tuší a o některých se mu ani nesní. Ani po přečtení této knihy mně to k návštěvě Afrického kontinentu neláká.
Kniha je napsaná výborně, čtivá, smutná a děkuji za ni.

alnahu
17.01.2024 4 z 5

I tento nový román paní Hindrákove,nás zavede na Africký kontinent,aby nám v něm vylíčila těžký život zdejších žen a jejich životní osud.Kniha je opravdu velmi smutná,plná beznaděje i proto ,že byla napsána podle skutečných událostí.

Zorka
16.01.2024 4 z 5

Vím, že je kniha beletrizovaná. Podle doslovu autorky spíš přikrášlená. I tak to bylo hodně drsné čtení. Uvítala bych v doslovu více informací o tom, jak autorka sbírala podklady pro tuto knihu a zda byla inspirovaná některými skutečnými příběhy.

markyticka
13.01.2024 4 z 5

Rozhodně čtivější než Smrtící byznys. Tato kniha na jedno sobotní dopoledne se čte velmi dobře, i když v jednu chvilku bylo rozjetých až moc příběhů. To že se čte dobře ale neznamená, že z popisovaných situací nemrazí. Co oceňuji, je doslov autorky ve stylu - jak by to bylo doopravdy.

TerezaJágrová
09.01.2024 5 z 5

Další kniha od autorky u které jsem seděla se zatajeným dechem a hltala každou další stránku. Strhující příběh, který nám odhaluje další téma z afrického kontinentu, který se o tolik liší od našich životů v Evropě.
I přes nelehké téma knihu vřele doporučuji. Při jejím čtení si člověk uvědomí, jak snadný je život v Evropě.

dlabikk
25.12.2023 3 z 5

Černá Afrika mne nikdy nelákala a nezměnilo se to ani po přečtení této knihy. Příběh byl napínavý a zajímavý, ráda jsem se dozvěděla jak to tam funguje/nefunguje a určitě si přečtu i další příběhy.

hlenicka
22.12.2023 4 z 5

Skvělá Hindráková! S ničím se nepáře,píše tak,jak to je. Není to tak syrově drsné,jak by to asi ve skutečnosti vypadalo,tady je to vyprávěné trochu snadněji se ,,štastným" koncem. Více rozepsaných příběhů,které se nakonec propojí.

mybrave
10.12.2023 4 z 5

Afrika je jiný svět, divočejší a i běžný život je tam o hodně jiný než v Evropě. V knize se dozvíme, jak se žije ve slumech, jaké je to přežívat na ulici... Hlavně se kniha věnuje tématu adopcí afrických dětí, jejich únosů, ale také síly a odhodlání lidí, kteří se snaží pomáhat. Téma Afriky mě fascinuje už mnoho let, vždy si rád přečtu zajímavý příběh i když to není vždy odpočinkový zážitek.

JanaŠamšová
20.11.2023 5 z 5

Afrika je kontinent, který mě fascinuje už dlouhé roky. Spousta lidí si ho spojuje s dovolenou s vůní exotiky, ale život ve většině zemí není zdaleka tak jednoduchý, jako v Evropě. Autorka nás vezme do Nigérie a Keni a odkrývá nám téma, u kterého jsem chvílemi přes slzy ani neviděla. Jedním dechem se čte tento příběh plný bolesti, nespravedlnosti, ale také síly, vytrvalosti a naděje. Příběh žen, které přišly o své děti a příběh novinářky, která otěhotnět nemůže. A v jeden moment se osudy těchto žen protnou. Napadá mě jen jedna pointa tohoto příběhu:
"Svět není továrna na splněná přání."

Příběh je, i přes všechnu bolest a nepřízeň osudu, napsán tak úžasně, že se vám vryje do srdce a mysli. Ve mně bude ještě dlouho rezonovat.
Vždy jsem se do Keni chtěla podívat a teď...teď chci ještě víc.