Černé díry: Reithův cyklus přednášek pro BBC

Černé díry: Reithův cyklus přednášek pro BBC https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332302/mid_cerne-diry-aJs-332302.jpg 4 75 18

Stephen Hawking proslul setrvalou snahou přiblížit nesmírně složitou problematiku současné fyziky nejširšímu laickému publiku. Součástí tohoto úsilí jsou i letošní rozhlasové přednášky o černých dírách, nejpodivuhodnějších objektech známého vesmíru. Jde o téma, ke kterému se ve své odborné a popularizační práci opakovaně vrací, a pro tuto příležitost svůj výklad co možná zjednodušil, aby ho mohl pojednat v určeném čase, srozumitelně a přehledně.... celý text

Literatura naučná Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

Black Holes: The Reith Lectures , 2016


více info...

Přidat komentář

mybrave
01.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Kratičká kniha formátu cca A6, která je komentovaným záznamem dvou patnáctiminutových přednášek napsaných pro BBC. Velmi srozumitelně shrnuje co o černých dírách víme. Dobré jsou i komentáře autora, které rozvíjejí myšlenku knihy a přidávají nezbytné základy. Kniha je vhodná pro zájemce o toto téma bez přechozích hlubokých znalostí.

Některé myšlenky jsou dobře přijímané jako např., že vzniknou zhroucením velkých hvězd, nebo nejsou tak úplně černé a vyzařují. Jiné myšlenky jsou jako ze sci-fi např., že černé díry mohou být branou do jiných vesmírů.

zedir
09.08.2023 4 z 5

Pokud jste četli Stručnou historii času a případně navíc nějaké další populárně naučné knihy o vesmíru, tato kniha vám poslouží velmi dobře jako "opáčko", protože se tam na takovém krátkém rozsahu nedozvíte nic nového, ale přitom je tam pozoruhodně shrnuto vše podstatné, co o černých dírách potřebujete vědět.


Luigi1
29.06.2023 4 z 5

Tato kniha pro laiky mě zaujala

HerrPilot
24.07.2022 5 z 5

Tahle publikace je praktickou ukázkou singularity, jelikož navzdory velmi malému prostoru a malému formátu -ta knížka by i v ruce hobita vypadala jako krabička od sirek- je doslovně těhotná masivním množstvím informací pro laiky. Věci tu jsou vysvětleny sice polopaticky, ale představivost bych si během četby rozhodně nepřepínal do úsporného režimu, neboť při pasážích o horizontu událostí, teoriích vědy v kontextu nepěkných vlastností děr a desetirozměrných nadvesmírech ji rozhodně budete potřebovat.
Ale četba je to krátká a zajímavá, velmi dobře poslouží jako takový aperitiv před rozsáhlejšími díly na téma černých děr. A taky tam jsou humorné, někdy lehce pornografické ilustrace.
No a české vydání má skvostnou obálku. Takže tady za 5 pohlcujících *.

dennydee
07.03.2022 5 z 5

Nečetla jsem celé, nicméně super mini knížka pro laiky, kteří se zajímají o vesmír a černé díry. Moc hezky vysvětlené a popsané :)

Majrek
18.01.2022 4 z 5

Stephen Hawking byl výborným vypravěčem, jenž dokázal mnohdy těžko uchopitelnou vědu popularizovat s lehkostí a svěží nadsázkou. Tato knížka (je to vlastně soubor dvou krátkých přednášek) člověka trochu zasvětí do problematiky, chybí jí jen větší rozsah a více podrobností - ty ovšem čtenář nejde ve Stručné teorii času, nebo ve Vesmíru v kostce.

hu_87
19.08.2021 5 z 5

Tenká knížečka, ale zato dost zajímavá. Vhodná pro úplného laika, zkrátka pokud se chcete dozvědět něco zajímavýho o černých dírách, tohle by měla být vaše asi první volba jako takovej úvod do problematiky. A ty ilustrace se taky dost povedly, připomíná mi to trochu Vědátora a jeho příspěvky :)

jarynek
30.04.2021 5 z 5

Sice jen dva krátké texty, ale myslím, že si v nich najdou své nejen ti, pro které je to úvod do problematiky černých děr, ale i ti zasvěcenější. Čtivé a poučné. A poučí a pobaví i názorné ilustrace, které dané téma doplňují nadsázkou a vtipem.

marprot
25.07.2020 5 z 5

Skvělá knížka, která uvedla do základní problematiky černých děr. Srozumitelná

kamibe
29.06.2020 5 z 5

S chutí jsem si přečetla tuhle knížečku a jsem spokojená, že jsem snad přeci jen pochopila i něco z vysoké vědy. Hawking je vtipný a vtipné jsou i ilustrace. A teď mě láká zjistit něco o knize Velkolepý plán. Bude mě bavit podobně jako tahle "drobnost", i když nebudu rozumět úplně všemu, jako se mi to děje i tady?

meduza78
28.06.2019 4 z 5

Hawking je Hawking. Jeho popis, vyprávění o vesmíru, je unikátní. Zdá se, že princip neurčitosti najdeme ve všem. Je pozoruhodné, kam jsme se až dostali zkoumáním věcí kolem sebe i těch vzdálených. Je to nepředstavitelné, vědění nekonečné. Co "platilo" včera, dneska už neplatí. Bytosti, my, jsme krátcí na všechno. Bylo by dobrodružné vydat se do spárů černé díry. Co tam asi je? To se nedozvíme, můžeme popustit uzdu fantazie.

NemmamSlov
01.11.2018 4 z 5

Malá knižka, kde sa človek dozvedá, čo sú pojmy singularita, horizont událostí a oveľa viac, ktoré sa týkaju čiernych dier. Je to výcuc z knihy Stručná história času, tak že kto má to to dielo prečítané, tak sa tu viac menej nič nové nedozvie. David Shukman samozrejme ešte jednoduchšie vysvetluje problematiku čiernych dier, preto by som odporúčal toto dielo asi ako bránu do Hawkingovej tvorby.

6839
13.09.2018 4 z 5

Malinká knížečka, v ní rozbor vesmíru. A černých děr, ať je to jak je to.

Rawen616
21.06.2018 5 z 5

Kraťoučká miniknížka do kapsy, ale obsahující velmi zábavnou a srozumitelnou formou podaný text se základními informacemi o černých dírách.

hnusák
09.02.2018 5 z 5

S.Hawkingse velice obdivuji, přes svůj handicap je neuvěřitelně činný a plodný. Tento cyklus přednášek určený široké veřejnosti i s laickým vysvětlením nepochopitelného mne velmi zaujal, i když na mnoho věcí má mozkovna prostě nestačí. Díky za ujasnění některých věcí.

Ajinka126
30.07.2017 5 z 5

Velmi inspirující. Psané srozumitelným jazykem. Jako opis "televizní přednášky" se to čte překvapivě dobře. Ráda bych další podobný výcuc.

veru_nedvedova
20.06.2017 5 z 5

Kniha je napsaná lehce, takže se do ní může pustit i takový neznalec jako já:D

denisa9263
07.04.2017 5 z 5

Úprimne som čakala viac odborný text, avšak na moje milé prekvapenie je kniha písaná veľmi jednoducho, vďaka čomu textu porozumie naozaj každý. K tomu je doplnená vtipnými ilustráciami na lepšie pochopenie. Jednoznačne odporúčam.