Deprese není depka

Deprese není depka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494665/deprese-neni-depkaVjLimj-2et-.jpg 4 25 5

Víc se usmívej, jdi se projít, pusť si film. Tyto rady možná zaberou na špatnou náladu, depresi ale nevyléčí. Skutečná depresivní porucha je totiž mysl i tělo ochromující nemoc, kterou nepřelstíte vůlí. Kde jsou kořeny této choroby, jak se dá léčit a jak nemocnému můžou pomoct jeho blízcí? O tom pojednává populární psychiatr Radkin Honzák i řada známých osobností, které se nebojí svěřit s tím, jak deprese zasáhla do jejich života.... celý text

Přidat komentář

mybrave
11.03.2023 4 z 5

Nejvíce se mi líbil představitelný popis toho, co člověk v depresi prožívá, jak se cítí a co ho může vést až k sebevraždě. Člověk v depresi nevidí východisko, necítí žádnou naději, budoucnost je temná a nestojí za to žít. Tato bezvýchodnost je to, co podle mého názoru depresi velmi dobře definuje.

Pan Honzák podává teoretický rámec a kontext nemoci v životě člověka. Příběhy lidí jsou důležitou součástí knihy a ukazují konkrétní případy. Nemoc se často pojí s vysokými nároky sebe, dlouhodobým stresem nebo nespokojeností se sebou samým. Doporučuji všem, kdose zajímají o psychologii nebo zažívají dlouhodobý smutek a ztrátu zájmů.

DreamerX9
15.12.2022 4 z 5

Na knize se mi líbí uvedené příklady z praxe. Humorný popis i rozpoznání depky a deprese. Hodně užitečná kniha a to především v současné době


juleska
09.11.2022 5 z 5

Cekala jsem, ze se mi kniha nebude libit a libila se mi! Vim, zni to divne. Ale ctu na tema dusevniho zdravi hodne literatury a sama mam s depresi zkusenosti, takze jsem fakt cekala, ze budu mit spoustu vyhrad a pripominek. Pritom se mi knizka cetla hezky a prijde mi skvela, kdyz chcete vysvetlit neznalemu laikovi o depresi to podstatne. Kdybych chtela dovzdelat nejakou svoji imaginarni teticku, rozhodne ji tuhle knihu daruji.

knihyKeMne
30.09.2022 4 z 5

Docela dost jsem si od knížky slibovala, předchozí díly série jsem nečetla. A tak mě překvapilo, že těch vyzpovídaných osobností s depresí je v knížce zapracováno tak málo. I když autoři přiznávají, jak bylo těžké sehnat ty, kteří by o tom veřejně chtěli mluvit.

Trochu jsem nechápala ta "intermezza", kdy je po rozhovoru do jedné stránky shrnuto vše, čeho se týkal, jako takové opáčko. Podle mě zbytečně.

Knihou prolíná teorie týkající se deprese z lékařského hlediska. Trochu násilně rozdělena do částí, aby mohla následovat po každém rozhovoru, i když to tématicky nesedělo.

Hodně mě zaujal rozhovor s panem Hanušem, a pak paradoxně i s panem Dejdarem, který byl hlavně o pronásledování bulvárem - protože tohle téma je taky důležité a netušila jsem, že to bývá až tak zlé.

Kniha nijak nezapírá, že vznikala v covidové době, podle mě jí to ale ubírá na nadčasovosti.

hu_87
18.09.2022 4 z 5

(SPOILER) 4 hvězdy dávám jen proto, že tahle knížka se ze všech sérií (o panické poruše a syndromu vyhoření) povedla asi nejvíce. Je zde hodně rozhovorů s osobnostmi, kteří mají s podobnými stavy zkušenost, naproti tomu mi nepřišlo tak úplně profesionální do tohoto "výzkumného souboru" zahrnout i lidi, kteří sami moc přesně neví, jakou diagnózu vlastně mají - ano, mohou si připadat sami tak trochu depresivní, ale byl to opravdu relevantní důvod pro zahrnování takových lidí do tohoto vzorku? Krom toho, rozhovorů zde není málo, naopak a čtenář by si z toho všeho odnesl srovnatelné množství informací a dojmů, i kdyby sem takoví lidé zařazeni tak úplně nebyli.
Za každým rozhovorem je určitý komentář psychiatra, tj. Honzáka. Je zde dokonce případ poporodní deprese u jedné mladé matky 2 synů. Dozvíme se něco málo o antidepresivech, patogenezi deprese (serotonin, tryptofan a Olomoucké syrečky), ale opět - knížka to není odborná, spíše něco na styl hoodně populárně naučná, jsou zde zajímavé ilustrace, které to všechno trochu oživují.
Cíl knihy byl tedy asi naplněn, tj, umožnit nahlédnout do problematiky i naprostého laika, ale z knížky asi příliš nebudou profitovat lidé ,kteří už o depresi něco vědí.

Autoři knihy

Radkin Honzák
česká, 1939
Aleš Cibulka
česká, 1977
Agáta Pilátová
česká, 1938

Kniha Deprese není depka je v

Právě čtených3x
Přečtených39x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce59x
Chystám se číst37x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x