MonikaKutá MonikaKutá komentáře u knih

☰ menu

Velká samota Velká samota Kristin Hannah

Tak tohle bylo překrásné! Ke knize jsem se dostala díky čtenářskému klubu a nemám slov. Překrásné popisy krajiny Aljašky, výtečné vykreslení postav a syrovosti každodenního života a do toho zakomponované téma bezpodmínečné lásky, zklamání, násilí, nemoci a obětování. To vše dohromady nemělo chybu. Příběh byl opravdu velice silný, nejednou mi ukápla slza a ke konci jsem se rozbrečela. Děkuji moc Irenko, bez Tebe bych si tuto knihu nikdy nepřečetla.
5/5

16.02.2020 5 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Poslouchala jsem jako audioknihu a určitě si dám i brzy rereading, ale tentokrát v tištěné podobě, abych veškeré informace vstřebala.
Knihu doporučuji opravdu každému q to nejen lidem, kteří mají problém se spánkem, ale i lidem například se špatnou imunitou, častými nemocemi atd. Spánek je jedna z nejdůležitějších věcí a hodně věcí se od něj odvíjí. Kniha poskytuje jakýsi přehled o jeho potřebnosti a také rizika a důsledky nedostatečného a nekvalitního spánku.
Pokud zvažujete koupi této knihy, jděte do ní, opravdu stojí za to.
5/5

16.02.2020


Boss Babiš Boss Babiš Jaroslav Kmenta

Opravdu úžasná kniha, kterou by si měl přečíst každý, aby pochopil skutečné principy fungování současné a minulé politiky. Klobouk dolů, pane Kmento. O panu Babišovi jsem něco již věděla, ale zdaleka ne vše. Tato kniha to vzala doslova od podlahy. Takže se mi mé znalosti krásně sesumírovaly, doplnily a seřadily dle časové osy. Díky tomu mám konečně pocit, že se ve věcech ohledně Andreje Babiše orientuji.
Moc doporučuji 5/5

16.02.2020 5 z 5


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Kniha se mi líbila, ale určitě ji neřadím k těm nejlepším, co jsem kdy četla. Kniha se četla dobře, příběh napínavý, zápletka poměrně originální, ale hlavní vyšetřovatel mě ničím nepřekvapil (pochmurná minulost, nulový respekt k autoritám, porušení pravidel...). Taková hlavní postava se bohužel objevuje v knihách poměrně často.
Kdo to všechno způsobil, jsem odhadla poměrně brzy, což mě docela zklamalo (většinou to neodhalím takto brzy a nebo vůbec).
A z čeho jsem byla úplně nejvíc zklamaná, byl konec. Během pár posledních stran najednou nabralo vše rychlý spád a ne všechno bylo v knize objasněno a proto mi také zůstalo pak nezodpovězených otázek. A také mi některé věci přišli dost nereálné.
Nicméně mám v plánu v této sérii pokračovat a uvidíme co přinese další díl.
3,5/5 ⭐

31.01.2020 3 z 5


Hovno hoří Hovno hoří Petr Šabach

Knihu jsem si přečetla hlavně díky tomu, že jsem se dozvěděla, že knihou byl inspirován film Pelíšky. A možná právě proto jsem měla od knihy možná příliš velká očekávání, které se bohužel nenaplnily a kniha byla pro mě spíše zklamáním.
Soubor povídek se mi zdál jako nějaká slátanina příběhů, které se někomu během života přihodily. Pár momentů bylo vtipných, ale zbytek spíše takový průměr.
Kniha se nečetla špatně, ale existují i lepší.
3/5

24.01.2020 3 z 5


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Téměř až neuvěřitelné, že by všechna ta zvěrstva, která jsou v knize popsána, mohl zažít jeden malý chlapec. Příběh mi přišel jako vykreslení několika postav a poté shrnuté do jedné. Nad krutostí a všemi možnými psychickými úchylkami mi zůstával rozum stát.
Styl, jakým je kniha psaná, mi ale příliš nevyhovoval.
Nicméně kniha jako celek nebyla špatná, ale už jsem četla na toto téma mnohem lepší. Takže hodnotím jako takový průměr 3/5.

24.01.2020 3 z 5


Slon na Zemplíne Slon na Zemplíne Andrej Bán

Knihu jsem si přečetla jen díky čtenářskému klubu Martinus, jinak bych ji pravděpodobně nikdy číst ani nechtěla.
Ale kniha mě opravdu mile překvapila, ačkoliv to nebyl úplně můj šálek kávy. Velmi se mi líbila různorodost témat a problémů, o kterých jsem neměla vůbec ponětí, nebo o kterých jsem sice tušení měla, ale zdaleka ne tak obsáhlé, jako v této knize.
Za mě tedy opravdu velmi přínosná kniha o zemi, která je nám velmi blízko a přesto o ní víme tak málo. Knihu určitě doporučuji, otevře vám v mnohém oči.
4/5

24.01.2020 4 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Musím říct, že jsem od knihy očekávala mnohem více. Tohle byl spíše jen takový románek z pekla a všechny ty hrůzy a zvěrstva jakoby nebyly.
Takže bych knihu doporučila spíše začátečníkům, kteří by rádi začali něčím ,,jemnějším,,. 3/5

16.01.2020 3 z 5


Tajemství Chimneys Tajemství Chimneys Agatha Christie

A teď zpět ke knize ???? tento příběh se mi líbil. Bylo to trošku něco jiného, než co jsem doposud od Agathy četla a musím se přiznat, že mi tam trochu chybělo napětí. Příběh se mi zdál poměrně vleklý a u rozuzlení jsem nepociťovala téměř žádné překvapení a nadšení. Takže tuto knihu hodnotím průměrně 3/5

16.01.2020 3 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Krásná povídka o lásce, trápení a smrti. Ikdyž má kniha již své roky, styl jakým je psána se mi moc líbil a knihu jsem přečetla doslova jedním dechem. Doporučuji vybrat i jako povinnou četbu k maturitě. Díky tomu, že je kniha opravdu tenká, máte za chvíli přečteno.

16.01.2020


Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Dobrovolně v Osvětimi, pro někoho neuvěřitelné, pro milující matku zcela přirozená věc. Velice emotivní a poučný příběh, který vás donutí nad knihou přemýšlet.
Musela jsem si ji dávkovat, jelikož mi občas u čtení ukápla slza. Doporučuji
5/5

16.01.2020


Společník Společník John Grisham

Má první kniha od Johna Grishama a určitě ne poslední. Krimi příběh z právnického prostředí se mi moc líbil. Jediné co mi trochu vadilo, byl konec, který nebyl tak úplně dokončený. 5/5

16.01.2020 5 z 5


Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Za mě ano! Není to válečná faktografie, ale román z válečného prostředí a s tím do toho člověk také musí jít.
Nicméně děj knihy a napínavé vyprávění mě doslova pohltilo a knihu jsem zvládla přečíst za dva večery (s malými pauzami, když jsem měla z toho všeho ,,na krajíčku,,).
Pokud bych to měla srovnat s autorčinou první knihou Tatér z Osvětimi, Cilčina cesta u mě jednoznačně vede.
Určitě doporučuji 5/5

16.01.2020 5 z 5


Hamlet Hamlet William Shakespeare

Toto dílo se mi líbilo mnohem více než např. Romeo a Julie. či Kupec benátský. Hamlet jako hlavní postava mi byl opravdu velmi sympatický. Ukazuje totiž také, že nikdo není bezchybný.
Příběh je velmi nadčasový, stále aktuální, ačkoliv jsme už o pár století dál, detaily a okolnosti se mění, avšak lidské vlastnosti zůstávají neměnné.
Velice čtivá kniha, za mě 5/5 a určitě doporučuji shlédnout i jako divadelní hru. Ta se mi líbila ještě o trochu více jak kniha.

16.01.2020 5 z 5


Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Další skvělá kniha od Roberta Bryndzy a opět plná napětí. Druhou polovinu jsem hltala tak, že jsem ji přečetla celou naráz. Nemohla jsem prostě přestat číst a odtrhnout se. Jediné mínus pro mě bylo, že bylo od začátku jasné, že to hlavní postava Kate Marshallová přežije, jelikož je to první díl série s tou vyšetřovatelkou. Nicméně vřele doporučuji. 5/5

16.01.2020 5 z 5


Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Poslouchala jsem jako audioknihu, která byla trochu zkrácená verze knihy (trvala pouhých 5 hodin) a moc se mi to líbilo. O trochu slabší než Červenka, ale jednoznačně lepší než např. Netopýr či švábi. Určitě doporučuji 5/5

16.01.2020 5 z 5


Nultá hodina Nultá hodina Agatha Christie

Tak tohle bylo naprosto skvělé! Ačkoliv čekání na vraždu bylo poměrně zdlouhavé, stálo to za to. Teorii o vrahovi jsem měla již od začátku, ale bohužel mi nevyšla, ostatně jako u většiny autorčiných detektivek. Velmi napínavé a konec velmi překvapivý a plný zvratů. Doporučuji 5/5

16.01.2020 5 z 5


Breaking News Breaking News Frank Schätzing

Ještě nikdy jsem nehodnotila žádnou knihu tak špatně jako právě tuto. Z 880 stran mi přišla minimálně polovina jako úplně zbytečná. Na začátku se skáče od jednoho příběhu k druhému, včetně přeskakování v čase. Musela jsem se do knihy hodně nutit, abych ji vůbec přečetla, proto mi to také tak dlouho trvalo. Jediné co na knize oceňuji je napínavý konec, jinak spíše nedoporučuji. 2/5

22.08.2019 2 z 5


Uzol Uzol Dominik Dán

Kniha naprostá pecka. Vykreslení komunistického režimu se mi líbilo, ale člověka z toho opravdu zamrazí. Moc se mi líbilo, jak zdánlivě tři odlišné příběhy se ke konci spojí v jeden. Jediné co mě k příběhu nesedělo, byl ten pohádkový konec. 4/5

22.08.2019 4 z 5


Člověk Gabriel Člověk Gabriel Kateřina Dubská

Tuto knihu bych si nikdy nepřečetla nebýt čtenářského klubu a jsem za to opravdu moc vděčná. Velmi krásné vyprávění o životě člověka romského původu. Za mě opravdu krásný romantický příběh o lásce, snech a životě. 4/5

22.08.2019 5 z 5