Velká samota

Velká samota https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421597/bmid_velka-samota-imA-421597.jpg 5 805 279

Rok 1974. Ernst Allbright se z bojů ve Vietnamu vrací domů jako jiný člověk. Je neklidný, trpí nočními můrami, nedokáže si udržet práci. Když mu řízením osudu spadne do klína chata na Aljašce, rozhodne se, že se tam i s celou rodinou přestěhuje. Divoká, krásná a nezávislá země se jim má stát novým domovem, kde budou konečně spokojeně žít. Také třináctiletá dcera Leni doufá, že společný nový začátek alespoň trochu zklidní bouřlivý vztah jejích rodičů. Po příchodu na Aljašku se zprvu zdá, že se jejich nové útočiště a společenství místních drsných a silných mužů a ještě silnějších žen skutečně stane lékem na všechna jejich trápení. Když však přijde zima, Ernstův psychický stav se prudce zhorší a rodina Allbrightových se začne nezadržitelně rozpadat. Spolu s další vánicí zasáhne Leni a její matku poznání, před kterým tak dlouho zavíraly oči: v okolní divočině je nikdo nezachrání, pokud jim má někdo pomoct, musejí to být ony samy. Velká samota je úchvatný příběh o lidské křehkosti a houževnatosti, o nádherné, ale nesmiřitelné přírodě, která měří všem naprosto stejným metrem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Great Alone , 2017


více info...

Přidat komentář

SSTknihy
10.04.2024 5 z 5

Příběh rodiny Allbrightových je stejný jako aljašská příroda – drsný, nemilosrdný, divoký, ale zároveň úchvatný, nádherný a dechberoucí. Je tu všechno - velká láska, velké přátelství, velká bolest, velké zklamání i velká naděje. Nádherný silný příběh, který se vám zaryje pod kůži, stejně jako ta aljašská divočina. Leni je téměř antická hrdinka, jejíž bolestný přerod z bezstarostného dítěte v dospělou a silnou ženu budete sledovat se zatajeným dechem. Budete jí držet jí palce, povzbuzovat jí, umírat s ní strachy, prožívat bolest zlomeného srdce i plakat dojetím a štěstím. Velká samota je jednoduše velký román!

angelak
02.04.2024 5 z 5

Krásná


jirina3500
22.03.2024 5 z 5

Úžasná kniha,v níž autorka popisuje aljašskou přírodu a život tak,že se při čtení ocitnete mezi jejími obyvateli.Jejich život bychom ale asi žít nechtěli.Začátky prvních osadníků ,jejich velmi těžký život v zimě,při minimu světla a slunce,v létě,které je nádherné,naopak s sebou nese nepředstavitelné množství práce,která je a musí být přípravou na drsnou zimu.Nezměrný počet utrpení a stále hrozícího nebezpečí.Zároveň soudržnost lidí,jejichž minulost je tolik rozdílná,ale pro přežití nezbytná.Osud hlavní hrdinky s milovanou a milující dcerou a při tom chorobně milujícího manžela je opravdu nepředstavitelný..Manžel,kterému nevratně ublížily účast a zranění ve válce Vietnamu je stále agresivnější.Stále se stupňující domácí násilí,které se s přicházející zimou a téměř stálou tmou zhoršuje.Život dítěte vyrůstající v takovém prostředí,ale hlavně v tak hrozném vztahu mezi jejími rodiči musí a má vliv na její další život.Lze si jen opravdu těžko představit,co je člověk schopen vydržet a přežít.Jakou nezměrnou vůli musí mít,aby opravdu přežil.

mončičák42
26.01.2024 5 z 5

Moje třetí kniha od autorky a opět výborná. Za okny zima, sníh a mráz, při čtení pasáží o zimě na Aljašce jsem byla ráda, že se můžu zavrtat hlouběji pod peřinu. Kniha nejen o divoké přírodě na Aljašce, ale hlavně o vztazích. Hluboké lásce matky a dcery, toxické partnerské lásce, první lásce, přátelství, odpuštění. Ačkoli mi v závěru připadala určitá věc málo pravděpodobná, považuji tuto knihu za úžasné dílo a všem doporučuji přečíst.

Clairka
03.01.2024 5 z 5

Moc krásný příběh

Imor
30.12.2023 3 z 5

Asi nejvíce na této knize oceňuji popis Aljašky, způsob žití, jak je pro obyvatele důležité se na dlouhou zimu zabezpečit atd.. Dějově mi kniha přišla zbytečně natahovaná, místy až nudně opakující. Konec určen pro ty , kteří to mají rádi pěkně uzavřené a vyřešené.

whiolet
13.11.2023 5 z 5

Kniha co vás chytí za srdce.
Krásně napsaný příběh o drsné Aljašce, lásce, která bolí a lidech,co i v nejtemnější tmě dokážou najít světlo a naději

Biba_with_Book
07.11.2023 5 z 5

Pomalejsi rozjezd mi vubec nevadil, aspon jsem se dokazala poradne ponorit do prostredi Aljasky. Pribeh byl krasny a zaroven tak strasne smutny, chudak Leni dostala dost nalozeno. Konec sice trosku pripominal americky happyend, nicmene v tomhle pripade mi to nijak nevadilo.
Jedinou veci, ktera me rozcilovala, ze bylo v textu pomerne dost preklepu.

keny
01.10.2023 5 z 5

Budeš mi chybět Leni. A chci se tam na tu Aljašku za Tebou jet podívat. Těšila jsem se na chvíle, kdy si zalezu pod peřinu a budu v duchu tam, v té zimě a tmě. Někdy toho všeho bylo tak moc, nedávala jsem ty emoce a i když jsem chtěla číst dál a vědět, jak to bude pokračovat, musela jsem přestat, rozdávat to a počkat do druhého dne, kdy budu mít zas sílu číst dál. A děkuji Ti Matthew, že jsi tam s Leni byl...od prvního okamžiku až...Někdy jsem i ráda za ne úplně americké happyendy, ale tady děkuji, že to dopadlo, jak to dopadlo. A už vím, jak to vypadá, když slzy kanou proudem...

gigi77
01.09.2023 5 z 5

Tak tohle bylo NAKONEC HODNĚ DOBRÉ !!! Ikdyž v první pětině jsem tvrdila naprostý opak.
*
Osobně jsem dlouho váhala, téma domácího násilí se mi zcela příčilo, ale ono to v drsnosti Aljašky tak akorát zapadlo a celkové drama zcela vyvážila nádherná romantika.
*
Tento román má pro mou duši obrovský dozvuk, mám mnoho myšlenek a mnoho vět, které bych k němu ráda napsala. Ale to by bylo zdlouhavé. Tak jen shrnu ostatní recenze:

ANO - začátek je tak utahaný a příšerně plochý, že knihu vážně hodláte odložit. Jenže pak nabere neuvěřitelný dech, který vydrží až do konce.
NE - červená knihovna to opravdu není, jedná se o román, ne dobrodružnou výpravu, zde je romantická linka zcela namístě.
NE - žádný přestřelený závěr. Byl přesně takový, jaký jsem si přála.
ANO - slzy citlivější jedince nejspíš neminou
*
Číst tento román je jako loupat cibuli - ze začátku suchá slupka, ale pak Vás rozslzí a jídlu dodá úžasný šmak. Někdo však tu cibuli měl už asi nahnilou :-)

Elapheg
01.09.2023 5 z 5

Ernt Allbright veterán z Vietnamu má ženu Coru a dceru Leni. Ernt si zažil vlastní válečné hrůzy ve válce a teď má z toho velké posttraumatické následky. Má noční můry je dost psychicky odepsaný. Shodou okolností dostane možnost se z Ameriky přestěhovat se svou rodinou do divočiny, do Aljašky. Ernt to bere jako možný nový začátek a s rodinou se přestěhuje na Aljašku. Jenže prvotní představy vezmou za své. Z prvu se Aljaška jeví jako Boží dar, je tady klid, samota, slunce, ovšem toto trvá do doby, než nastane první temná zima. Erntovi se jeho problémy vrátí a začne být nebezpečný své vlastní rodině. Cora s Leni to nebudou mít jednoduché. Kdo se jich tady v divočině může zastat? A jak si všichni Allbrightovi zvyknou na okolní divočinu, kde chyba může mít smrtící následky? Sousedi mohou vypomoci Allbrightovým s přípravami na zimu a i jinak, ale Erntův stav nejsou schopni ovlivnit. Velká samota je nádherná kniha, která mě dojala. Je to kniha o Aljašce a o každodenním boji o holé přežití v divočině, kterému se budou muset všichni naučit. Je to kniha o kráse divoké přírody Aljašky. Je to kniha o přátelství, lásce, ale i o nenávisti, nebezpečí, ale především o velké lásce člověka k člověku a k divoké přírodě. Je to velmi výbušná směs. V jedné chvíli čtete o lásce a jiných krásách a v následné stránce jde o život. Jak to vše dopadne? To už si přečtěte sami. Já jsem byl knihou doslova nadšen a Velká samota se rozhodně vyrovná i slavnému Slavíkovi. Knihu doporučuji naprosto všem, kdo mají rádi lidské příběhy. Tento vás určitě vezme za srdce, jako se to stalo mně a velmi za to děkuji všem svým knižním přátelům a hlavně tak skvělé autorce, kterou Kristin Hannahová bezpochyby je. Na tuhle knihu jen tak nezapomenu. Je to knižní skvost. Pět hvězd je jasných. :-)

Kanimůra2
27.08.2023 5 z 5

krása, těžká a smutná krása.
dlouho jsem si říkala-proboha, proč ta máma toho tátu neopustí.. a pak mi došlo-jo, ale jak, kam utýct před takovým bláznem?
Dororučuju.

camza
10.08.2023 5 z 5

Za mě naprostá pecka, zhltla jsem jedním dechem. Slzela skoro celou dobu knihu. Tohle se fakt povedlo :-)

Princezna22
30.07.2023 5 z 5

Je to úchvatný a silný příběh, nejenom o křehkosti lidské duše, ale i o neobyčejné
přírodě Aljašky. Při čtení se mi nejednou draly slzy do očí, síla okamžiku mě přemohla Jen stěží hledám slova, Velká samota není pro slabochy.
Krásné, dojemné, neuvěřitelně působivé - to je tato silná a neobyčejná kniha !!

Radka1911
28.06.2023 5 z 5

Nádherný příběh, nádherná kniha! Neskutečně jsem si to užila a všem doporučuji.

katerina3502
22.06.2023 5 z 5

4.5* Výborná kniha, skvěle se čte, nádherné popisy přírody i povah lidí, kteří se do této divočiny dobrovolně přestěhovali. Chování otce otřesné, nechápu, že takovým to ty ženy tolerují, je to hnus. Půl hvězdy bych strhla za typický happy end, který byl dost předvídatelný.

Borntobike
14.05.2023 4 z 5

Nádherná krajina! Láká k navštívení. Zprvu to vypadá na romantiku, kouzelné zážitky z dětství, opravdový život v drsné přírodě a do toho odporný otec a maminka, která snáší týrání. Zabití tyrana je logické vyústění událostí. Poslední třetina knihy už neměla tu sílu: schování se u bohatých rodičů a využívání jejich známostí a téměř "hepík" závěrem. Četlo se to ale krásně.

aktijnov
05.05.2023 4 z 5

Spíše odpočinkové čtení. Nelogické jednání některých postav mě občas "zvedalo ze židle", ale pokud nad tím člověk moc nepřemýšlel a spíše si užíval krajinu a prostředí, stálo za to dočíst. Typicky "americkým" koncem to autorka trochu pokazila.

jopp
26.03.2023 4 z 5

Divoká příroda Aljašky musí být nádherná, po přečtení knihy jsem dostala chuť se tam vypravit, ovšem jen na pár týdnů jako turista. Dlouhé a kruté zimy bych nezvládla.
Příběh na mě zapůsobil. Bylo mi hrozně líto Leni, je strašné být jako dítě uprostřed toxických vztahů, protože nemáte kam utéct. Chování otce je samozřejmě otřesné a je na těžkou psychiatrickou diagnózu, ale nechápu ani, jak může nějaká matka své dítě tomuto vystavit. Žádnému dítěti by se nemělo stávat, že oba jeho rodiče selžou!
Vývoj byl napínavý a z konce jsem měla radost. Jen bych si představovala trochu hlubší analýzu postav. Nicméně knihu můžu doporučit k přečtení, hned tak na ni nezapomenu.

princesse
24.03.2023 5 z 5

Opravdu dobře se to četlo. Aljaška nebude země pro každého, naprosto jasně. Hledala jsem si různá zmiňovaná místa na mapě, abych se dostala ještě více do děje a snáz si představovala co a jak a kde se přibližně nachází a vypadá. Samozřejmě s rezervou. Každopádně lehké čtení to není, i když se skvěle čte. Místy jsem vzteky bublala při popisech chování bláznivého a surového otce a za mě tohle opravdu žádný Vietnam neomlouvá. I kdyby si kvůli němu vybíjel vztek, tak chlap snad soupeří se sobě rovným a nemusí to být člověk, ale cokoliv jiného. Rozhodně ne žena, kterou nade vše miluje a určitě by neohrožoval dceru, kterou také nade vše miluje. Ať už přímo jakoukoliv formou násilí nebo nepřímo tím, že musí snášet jak zachází s její maminkou. Prostě tohle pro mě neomluvitelné. Příběh krásný, smutný, ale skvěle napsáno a skvěle jsem si to užila. Rozhodně doporučuji.