mila2411 mila2411 komentáře u knih

☰ menu

Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Načteno z povinnosti: slohová práce pro syna. Věděl jsem samozřejmě o čem to bude, jak to dopadne: kdo by taky nevěděl. "Hamlet" mě upřímně dostal a po jeho přečtění jsem měl jednoznačně pozitivní pocity. Romeo a Julie mě tak úplně "nerozsekali"...

26.04.2024 3 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Je to klasika. I po spoustě let mě zaujala krásná čeština, nestárnoucí motivy, silné postavy. Pěkné.

26.04.2024 4 z 5


Cela číslo 17 Cela číslo 17 Dominik Dán

Další "Dánovka", další audiokniha ve slovenštině a nemůžu opět napsat NIC špatného. Děj opět originální, průběh a styl vyprávění trošku jiný něž před tím. Znovu mě to moc bavilo a těším se na další a další díly.

24.04.2024 4 z 5


Sára Sára Dominik Dán

Další "kauza" bratislavské party policistů v Rišo Krauzem v čele. Opět velmi pěkné, oceňuji originální motiv, průběh i odhalení jak to vlastně všechno nakonec opravdu bylo. Dominik Dán daří laťku neuvěřitelně vysoko. Opět "načteno" jako originální slovenská kniha v podání sqělého Mariana Geišberga!

17.04.2024 4 z 5


Beštia Beštia Dominik Dán

Moje jubilejní desátá Dánovka a musím opět dát "plný počet" hvězd. Případ sériového vraha přinesl zatím nejvyšší počet vražd na knížku, ty ale výborně vyvažuje vysoká míra humoru dodávaného hlavně policejní partičkou kolem hlavního vyšetřovatele Riša Krauze. Opět to sqěle odsýpalo, detektivka si na nic nehraje, popisuje reálný stav společnosti na začátku devadesátých let. Poslechnuto opět jako slovenská audiokniha, pro mě zcela neznámým Martinem Mňahončákem, jeho podání je dokonale výborné!

13.04.2024 5 z 5


Nehanebné neviniatko Nehanebné neviniatko Dominik Dán

Další Dánovka, další příběh Riša Krauze, další příjemná a povedená krimi ze Slovenska. I napodruhé dáno coby originál audiokniha ve Slovenštině a těch nemálo hodin ve společnosti skvělého Mariána Geišberga bylo převelice milých. Politika je tentokrát naštěstí rychle upozaděna klasickou vraždou. I po devíti přečtených knihách mě DD baví a těším se na další díly!

07.04.2024 4 z 5


DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

No, čekal jsem drsnou severskou krimi a dočkal jsem se drsné severské krimi. Hlavní představitelka Freyja nebyla láska na první pohled. Policejní vyšetřovatel Huldar je unylý oprcálek, který působí poněkud neschopně. Dějem, atmosférou, vykreslením postav a očekávaně nečekaným závěrem to prostě na Nesbø, Keplera nebo Adler-Olsena nemá. Pro mě asi první a poslední Yrsa Sigurðardóttir.

02.04.2024 3 z 5


Popel všechny zarovná Popel všechny zarovná Dominik Dán

Po sedmi knihách série jsem se dostal k číslu JEDNA dle data vydání. Protože autor píše "na přeskáčku", není dodržení tohoto pořadí nijak důležité: pozdější knížky se vrací dějově podstatné hlouběji do 8o-tých let. Kniha paralelně vypráví dva případy, poměrně lehký a rychlý o vraždě staré paní a ten hlavní druhý, který popisuje "slavný" únos prezidentova syna za doby vlády Vlado Mečiara. Doba to na Slovensku musela být asi opravdu hrozná, spojení státních bezpečnostních služeb s mafiány a podsvětím až neuvěřitelné. Opět to pěkně odsýpá, ani na vteřinu nenudí, i když je to jen "politika" má to patřičné grády. Poslechnuto jako audiokniha a protože česká verze v této podobě není znamenalo to pro mě po dlouhé době setkání se slovenštinou. Přednes pana M. Geišberga je milý až návykový, sem tam mi nějaké to slovíčko už nenaskakovalo, ale i tak to bylo moc a moc pěkné!

26.03.2024 4 z 5


Maryša Maryša Vilém Mrštík

Načteno coby synova povinná četba (sloh na hodinu Čj). Nutno uznati, že i po xXx to jako originální český krimi horor funguje neuvěřitelně dobře. "Domácí zabíjačka" jak z "Kriminálky Anděl", osudem a hlavně rodiči poničená hrdinka, chudák Vávra v tom lítá tak trochu nevinně. Klasika, bylo to fajn.

13.03.2024 4 z 5


Návod k použití železnice Návod k použití železnice Jaroslav Rudiš

Hodně specifická knížka (spíše tedy průvodce) určená pro to cca 1% (a to asi ještě přeháním) čtenářů, které autor nazývá "Železniční lidé". Pro ty, pro které cesta vlakem není prostředkem, nutností, ale cílem. Autor popisuje, vše co souvisí s cestováním vlakem po Evropě, nádraží, vlaky a lidi: právě popis zvláštních osůbek a jejich osudů je ve vyprávění nejzajímavější. Knihu jsem naposlouchal (načteno přímo autorem) při běhání, dlouhých cest (autem) - jako klasickou knihu bych to upřímně asi nedal...

13.03.2024 3 z 5


Kosmonaut z Čech Kosmonaut z Čech Jaroslav Kalfař

Jsa nalákán faktem, že se pro námět rozhodla americká filmová produkce, jsem se do knížky pustil a... žádné nadšení se nedostavilo. Na knížce je nejzajímavější námět. Představa, že česká raketa s českým kosmonautem letí zachraňovat svět někam za Venuši je natolik absurdní, že jí snad ani nelze zpracovat jinak něž jako komedii. Knížka se však od začátku dokonce bere smrtelně vážně a tudíž i převelice neuvěřitelně. Lépe se mi četly pasáže o dění dole na Zemi, kde hlavní hrdina vzpomíná na minulost, tatínka u STB, revoluci a seznámení se svou ženou. Jsem upřímně zvědavý co z toho "vytěží" američtí filmový producenti, mě to tak nějak moc nebavilo.

06.03.2024 2 z 5


Volha Volha Karel Hynie

Ano, není to jistě žádná VELKÁ literatura. Hrdinou je MALÝ český človíček, Hajzlík, hnusák a křivák. ALE: je to neskutečná sranda! Standa odsekává svůj živost neuvěřitelnými kousky, vyprávění od prvního okamžiku chytne, je to zábavné, v rámci socialistických kulis uvěřitelné. Posloucháno jako audio, přednes Kryštofa Hádka je brilantní. Skvěle Pekárka zahrál v seriálu a svým vyprávěním mu dává geniálně sedící charakter.

03.03.2024 5 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Sqělé! Další "dobitá" klasika. Na rozdíl od jiných starších knih se zde nedostavil ani náznak, že by dílo jakkoliv zestárlo, ztratilo švih či napětí. Neuvěřitelně chytlavé, originální, výborně odvyprávěné a úžasně gradující! Kapitolou samou pro sebe je 105% výkon Oldřicha Kaisera při načítání audioknihy. Každá osoba (mafián, žena, dítě) má svůj hlas - zcela zaslouženě oceněno jako Audiokniha roku!

02.03.2024 5 z 5


Motýlek Motýlek Henri Charrière

Další kultovní knížka, kterou jsem dosud nečetl. Bohužel, žádné nadšení se nedostavilo... po celou dobu mě hrdina nijak nepřesvědčil, že bych mu měl fandit. Popis úniků není kdovíjak akčně vypjatý a upřímně, když chystá a popisuje svůj pátý nebo kolikátý útěk už začíná lehce nudit. Posloucháno jako audiokniha s vynikajícím Norbertem Lichým, přesto více než ** dát nemůžu.

17.02.2024 2 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Po skvělé "Bouřkové sezóně" moje druhé setkání s panem Zaklínačem a opět velice milé a příjemné. Povídkový styl, kdy jednotlivé příběhy časově skáčou je zvláštní, ale každá povídka má svůj příběh, tempo, grády a většinou i lehce překvapivé vyvrcholení. Konečně se objeví "seriálová" Ciri, probíhá neustále scházení a rozcházení s jeho milovanou a nemilující Čarodějkou, do toho příšery, draci a trpaslíci z Brna :-) ... je to fajn svět kam se určitě zase brzy rád vrátím.

14.02.2024 4 z 5


Jiné místo Jiné místo Kateřina Karolová

Za mě velké zklamání. Celou dobu, všechny kapitoly jsem čekal, že NĚCO a ono naprosto zcela vůbec NIC. Bez jakéhokoliv napětí odvyprávěný plytký příběh, který po celou dobu neví čím chce nebo měl by být. Z temných podzimních lesů nad Luhačovicemi toho mohla autorka vytěžit opravdu mnohem, mnohem víc...

07.02.2024 1 z 5


List zo záhrobia List zo záhrobia Dominik Dán

Další porevoluční příběh z Bratislavy. Nadšení a euforii střídá realita, policie bude nečekaně hodně potřeba i v "nových" dobách. Samotný příběh oproti předchozím na mě působil lehce "opotřebovaně", nakonec ale opět příjemné počtení.

04.02.2024 4 z 5


Něžná fata morgána Něžná fata morgána Dominik Dán

Další knížka od DD a další příběh z Bratislavy, tentokrát se hlavní děj odehrává přímo ve dnech okolo 17. listopadu 1989 a tak je na tehdejší socialistické kriminálce a hlavně u kolegů na STB "veselo". Knížka opět příjemně odsýpá, příběh je výborně umístěn do revolučních dnů a opět mě to moc bavilo. Malé upozornění pro případné čtenáře: kdo nečetl předchozí díly "Uzel" a "Básník" nebude se občas asi moc orientovat... (autor knížky seká na přeskáčku, ale tyto na sebe hodně navazují).

29.01.2024 4 z 5


Praga Piccola Praga Piccola Miloš Urban

Krásná knížka!!! Příběh neobyčejně obyčejného života, odvyprávěno s neuvěřitelnou lehkostí a elegancí. Z děje krásně dýchá doba 1. republiky, svět umělců a tehdejší elity. Paráda. Krásně se to četlo, mrzelo mě jen, že to už končí. Za mě jedna z NEJ knížek za poslední dobu!!!

24.01.2024 5 z 5


Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Další várka drsnosti, násilí a nelidsky trpících obětí. Je obdivuhodné jak autor "drží kvalitu" jak dějově, tak v těch nechutnostech co lze na člověku provést... jinak opětovně velice hutná a čtivá detektivka. Hlavní hrdinové stále baví a upřímně se na další díly "zla" i tak nějak těším :-)

22.01.2024 4 z 5