mfanta mfanta komentáře u knih

☰ menu

Gazely Gazely Patrik Hartl

Byla to moje druhá a asi poslední kniha od Hartla. Jeho knihy se čtou dobře, ale mám pocit, že člověku nic moc nedají. Také mě trochu irituje, jak si vybírá téměř výhradně nějakým způsobem úspěšné lidi a na "obyčejné" lidi nějak nezbývá místo. Nelituji, ale stačilo.

05.04.2024 3 z 5


Tahle kniha vám možná zachrání život Tahle kniha vám možná zachrání život Graham Lawton

Kniha obsahuje spoustu užitečných rad pro lidi, kteří se snaží žít zdravě a zlepšovat kvalitu svého života. Mnohá fakta mě i přesto, nebo právě proto, že se tomuto tématu docela věnuji, překvapila. Trochu uměle působí autorova "přiznání", že k některým faktům, která v knize popisuje, přistupuje poněkud vlažně. Celkově ale stojí za přečtení a název knihy není úplně lživý ;-).

08.02.2024 5 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

(SPOILER) Byla to jedna z těch vzácných chvil, kdy jsem skutečného pachatele měl na svém seznamu seriózních podezřelých asi trochu dříve než to Nesbö zamýšlel. Začátek mě hodně bavil, protože to vypadalo na "návrat ke kořenům", pokud pominu americkou předehru. Klasická detektivka, velice čtivě napsaná a hltaná velkou rychlostí. Prokládání pasážemi z pohledu pachatele umocňuje napětí. V druhé půlce, jak už to pro poslední HH-ovky je příznačné, se nás autor někdy až křečovitě snaží tahat za fusekli a svádět nás na hnedle několik falešných stop. Ale kvůli tradičním Nesbövým pozitivům, což je strhující příběh, výborný střih, schopnost na pár řádcích přivítat a popsat uvěřitelnou a zapamatovatelnou postavu, jsem ochoten mu to odpustit. Kdo má opravdu rád Harryho Hola, snad nebude zklamán.

08.01.2024 4 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

(SPOILER) Když nepočítám film Prvok..., tak to je moje první setkání s dílem Patrika Hartla. K přečtení mě motivoval nedávný rozhovor autora s Čestmírem Strakatým, kde se mi líbil Hartlův nadhled a přístup. Kniha mi hodně připomíná trademarkové české sladkohořké filmové komedie posledních desítek let. Všichni jsou v podstatě hodní, každý má nějaké svoje zvláštnůstky, skoro každý dělá práci, která ho baví, a dělá ji velice dobře, takže je hodně úspěšný. Dodržovat věrnost svému partneru je nadlidský úkol. Autorův jazyk je čtivý, některé obraty pronesené jednou suchou větou jsou poměrně překvapivé. Dokonce jsem zachytil několik dopředných referencí, které podnítily představivost tohoto čtenáře. Autorův úsporný styl je mi vcelku sympatický. Nicméně děj není nijak převratně zajímavý a neoslní proudem nespotané fantazie. Celkově knihu hodnotím mírně kladně, ale asi jsem přece jenom od jednoho z nejúspěšnějších autorů současnosti čekal trochu víc.

25.12.2023 3 z 5


Případ Balt - Orient Případ Balt - Orient Ivan Milan Jedlička

Naprostou náhodou jsem narazil na tento skvost z šedesátých let. Od prvních řádek do děje naprosto vtahující detektivní román. Časté střídání normálních dialogů a vnitřního, většinou silně ironického hlasu hlavního detektiva je nesmírně zábavné a děj skvěle oživuje. Chemie mezi různými postavami, zejména mezi vyšetřovateli funguje na jedničku. Moc dobře jsem se bavil od začátku do konce. Snad jen zápletka, respektive zápletky jsou možná až příliš zapletené.

22.11.2023 4 z 5


Žijte svůj nejlepší život Žijte svůj nejlepší život Stuart Farrimond

Spousta užitečných rad, jak vylepšit svůj život, od nejmenších drobností až po klíčové změny. Doporučení jsou založena na vědeckých studiích, ale kniha je psána obyčejným, srozumitelným jazykem, takže je přístupná prakticky každému. Teď už jen aby si ji přečetlo co nejvíce lidí a začalo se doporučeními řídit ;-)

23.10.2023 4 z 5


Slečna Marplová: Dvanáct nových případů Slečna Marplová: Dvanáct nových případů Agatha Christie

Obecně nemám rád tento typ knih, kde se autoři přiživují na slávě někoho jiného. Nicméně v tomto konkrétním případě jsem po dočtení ochoten přimhouřit oko. Povídky se pokorným způsobem docela úspěšně pokoušely udržet ducha Agathy Christie a slečny Marplové, tu a tam se dějovými můstky odkazovaly k původním autorčiným dílům. Zápletky byly většinou docela vydařené s přihlédnutím k malému prostoru, který každá autorka měla k dispozici. Takže kdo máte rádi Agathu Christie tak jako já, nebojte se po této antologii sáhnout.

17.08.2023 4 z 5


Knihy džunglí Knihy džunglí Rudyard Kipling

Moc hezké příběhy z džungle a jiných lokalit, a to zdaleka nejenom ty spjaté s postavou Mauglího. Četl jsem jako dítě a nyní znovu jako dospělý a i nyní to pro mě bylo zábavné a hodnotné. Vzpomínám si, že z Rikki-tikki-taviho jsem jako dítě byl u vytržení. Kdo se chcete něco dozvědět o džungli a jejích neúprosných zákonech, které platily tenkrát a platí i dnes, neváhejte!

08.07.2023 4 z 5


Tohle jsme chtěli: Prezident Zeman – slova a činy Tohle jsme chtěli: Prezident Zeman – slova a činy Jan Kudláček

Kniha je určitě užitečná, protože na jednom místě shromažďuje popis Zemanových slov a činů v průběhu jeho prezidentské "kariéry" a dává tak o to více vyniknout prázdnosti a bezpáteřnosti tohoto člověka.

Je až neuvěřitelné, jak tento samolibý a malicherný člověk mohl být zvolen jako reprezentant desetimilónového národa. Snad i tato kniha přispěje k tomu, že se poučíme do budoucnosti a v tom by mohl a měl být její největší přínos.

Jinak se jedná o brodění žumpou různé hloubky, což ale dozajista není vinou autora ;-)

07.06.2023 4 z 5


Souostroví Gulag - 1. díl Souostroví Gulag - 1. díl Alexandr Isajevič Solženicyn

Silné čtení. Člověk se zdráhá uvěřit tomu, jaká středověká zvěrstva se děla v dvacátém století. Zdrcující kritika ruského totalitního režimu v jeho nejkrutější podobě a souvisejícího Stalinova kultu osobnosti. Před přečtením jsem věděl, že to byla hodně zlá doba, ale až po přečtení jsem alespoň částečně pochopil, jak strašně zlá ve skutečnosti byla! Těžko se mi knihou prokousávalo, ale každý přečtený řádek stál za to. Autor střídá vyprávění z nezůčastněného nadhledu s angažovanějšími pasážemi, ironii s přímým odsuzováním. Na velké spoustě jednotlivých, většinou tragických lidských osudů ilustruje smrtící mašinérii tajné policie a spřátelených soudů, vězení a pracovních táborů.

05.04.2023


Krysí ostrov a jiné povídky Krysí ostrov a jiné povídky Jo Nesbø

Nebyla to určitě nejlepší kniha, kterou jsem od Nesböho četl (četl jsem snad všechny). Kniha obsahuje autorovy typické znaky - strhující děj, který vás pohltí, několika rychlými tahy přesně načrtnuté, velmi uvěřitelné postavy, brutální nápady (psí střeva) a dobře nastudované exotické destinace rozseté po celém světě. Bavil jsem se určitě dobře, nicméně autorův styl mi přijde vhodnější pro romány, kde to může naplno rozjet a může svá autorská tajemství uvolňovat po menších dávkách. Povídky byly trochu předvídatelnější, některé dějové zvraty hůře ověřitelné. Přesto jasná volba pro autorovy skalní fanoušky, ale i pro ostatní.

23.12.2022 4 z 5


Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

S každou další přečtenou knihou "povinné četby" zjišťuji, že ony knihy nevybírali náhodou. Pro ruské klasiky devatenáctého století to platí obzvlášť. Jednalo se o mé první setkání s Dostojevským. A jsem úplně stejně nadšen jako z Tolstého Vojny a míru. Zločin a trest není tak obsáhlé dílo, ale je také dosti dlouhé. Přesto nemá problém udržet pozornost čtenáře od začátku do konce. A to i přesto, že místy obsahuje i několikastránkové monology různých postav. Nebo snad právě proto? Jedná se o hlubinnou psychologickou sondu do jednoho zločinu, jeho motivu a následků. Na malém prostoru a v malém čase autor rozehrává přesné charakteristiky plně životných postav, každé jedinečné a originální, a jejich interakcí. Děj je ve své postatě velmi prostinký. Okořeněn je množstvím filosofických úvah o podstatě lidského bytí, o smyslu života a podobných hlubinných tématech. Vřele doporučuji nenechat se odradit velikostí románu a pustit se do čtení!

11.12.2022 5 z 5


Bílý Den Bílý Den Jack London

Místy trochu rozvláčné, až příliš ukecané. Autor se netají tím, který z různých životů, které Bílý den postupně prožívá, je mu nejbližší a vykresluje ho až příliš idylicky. I přesto se mi kniha líbila a vyprovokovala mě k zamyšlení nad mým vlastním životem a hodnotami. Zaujalo mě, jak do nejdrobnějších detailů se autor vyzná ve zlatokopectví. Klobouk několikrát dolů před lidmi, kteří zvládali drsný zlatokopecký život za polárním kruhem!

27.09.2022 4 z 5


Chlorid sodný Chlorid sodný Jussi Adler-Olsen

Autor se po Oběti 2117 vrací ke "klasickému" oddělení Q. Bohužel to není úplně ono. Vtípky jsou často vyčpělé, velbloudů je příliš mnoho a případ mě nepohltil natolik jako některé předchozí. Carlovy komentáře ostatních postav uvnitř jeho hlavy mi dokonce místy začaly lézt na nervy. Malý bonus: První kniha dokumentující život za Covidu, kterou jsem četl.

18.07.2022 3 z 5


Čas přílivu / Tragédie o třech jednáních Čas přílivu / Tragédie o třech jednáních Agatha Christie

Standardní Agatha, což je vlastně velice kladné hodnocení. Už jsem skoro vzdal snahy o odhadnutí pachatele s předstihem, protože vysvětlení je většinou zapeklité. Za nějaký čas si určitě zase dám další její kousek, nejlépe zase s malým kulatým mužíčkem.

26.06.2022 4 z 5


Atómové návyky Atómové návyky James Clear

Není to špatná kniha a určitě jsem v ní objevil pár podnětných rad, které se pokusím aplikovat ve svém životě. Autor píše s velkou pokorou, což je příjemné. Co mě ale trochu vadilo - a není to první americká kniha tohoto žánru, kde jsem na to narazil - je neustálé opakování téhož, troufám si říct až do zblbnutí. Opravdu je to nutné?

02.05.2022 3 z 5


Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (navíc 2 povídky) Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (navíc 2 povídky) Robert Louis Stevenson

Knize dominuje jak co do zajímavosti, tak do počtu stránek titulní povídka. Ostatní dvě jsou spíše do počtu, i když jim nelze upřít jistou hororovou či mystickou zajímavost. Hlavní povídka je notoricky známá a stala se jednou ze základen kulturního dědictví. Zajímavým způsobem vypodobňuje odvěký souboj dobra a zla v nás. Inspiruje k filosifckým úvahám a s přihlédnutím ke svému vyvrcholení nevede povídka k úplně optimistickým závěrům. Příjemné krátké čtení. Stevenson se mi začíná líbit.

13.04.2022 4 z 5


Ostrov pokladů Ostrov pokladů Robert Louis Stevenson

Jednoduché čtení plné dobrodružství, které pohladí romanticky zasněné chlapecké srdce. Děj má spád a je plný zvratů, stejně jako dohody mezi drsnými námořníky. Postavy jsou poměrně mělké, ale soudě podle doslovu přkladatele mého vydání to byl záměr ;-) Nepochybně jeden z pilířů žánru "pirátské literatury", jehož stopa je dodnes znát v různých oblastech tvorby včetně té filmové.

01.04.2022 4 z 5


Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Skvělý detektivní thriller. Přečteno na dovolené prakticky jedním dechem. Zařazuji do osobního zlatého fondu severské detektivky. Přestože jsem tomu věnoval opravdu velké mentální úsilí, zase se mi nepodařilo odhadnout, kdo je vrah, i když mě tentokrát alespoň napadl jako jedna z možností, kterou jsem ale zavrhl.

20.03.2022 5 z 5


Otec Goriot Otec Goriot Honoré de Balzac

(SPOILER) Na začátku knihy jsem měl potíže se začíst. Vadilo mi, že kniha není nijak rozčleněná do kapitol a že vypravěč jede od začátku do konce nonstop. Postupně jsem si ale zvykl a Balzacův styl mě zaujal. Promluvy a činy postav se mísí s autorovými postřehy o pařížské společnosti plné falši, klepů a všudypřítomné touhy po penězích, bez kterých jste nikdo. Hlavní postava Evžena je vcelku sympatická a přestože řeší morální dilemata, prochází románem po většinu času se ctí. Příběh otce Goriota samotného je velmi smutný a poučný pro nás rodiče. Celkový dojem: Zajímavé, jiné než většina dalších knih, které jsem četl. Stojí za to vyzkoušet.

03.03.2022 4 z 5