mats379 mats379 komentáře u knih

☰ menu

Noční směna Noční směna Michael Connelly

Moje první zkušenost s tímto autorem. Protože jsem přečetla v životě stovky detektivek a především těch nejlepších...nemohu dát víc než tři hvězdy. Ale uvidíme při dalších pátráních....zda hodnocení zlepším!

23.04.2024 3 z 5


Až najdu klíč Až najdu klíč Alex Ahndoril (p)

Čekala jsem daleko horší detektivku vzhledem k recenzím ostatních, takže jsem byla docela mile překvapena...samozřejmě na A. Ch. nemá tato dvojice ani náhodou; vyskytuje se tu skoro sto procent nesympatických "sprostých" podezřelých, chybí tu absolutně humor a osobní příběhy jsou hodně ponuré. Ale celkově to zas tak strašné nebylo, Julie mi nebyla tak příšerně nesympatická jako je např. H. Hole. Zkusím i druhou knihu...

09.01.2024 3 z 5


Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Očekávání bylo velké...vzhledem k hodnocení ostatních čtenářů.
Ale já už jsem bohužel přečetla a viděla mnoho podobných příběhů, takže jsem měla tušení, jak to bude, hned na začátku. Ale bylo to napsáno pěkně svižně, četlo se to rychle a dobře. Nejvíc mě pobavil konec...ten se fakt povedl!!!

09.01.2024 3 z 5


Černá lilie Černá lilie Vlastimil Vondruška

Z posledních detektivek mi tahle přišla jako jedna z nejlepších. Jak píší jiní, nebylo rozuzlení tak krkolomné a nevěrohodné. Ale současně souhlasím i s výtkami hanzbm s připomenutím: i Dumas psal pro oeníte, údajně měl "psací" dílnu a jeho dílo žije dodnes!

06.08.2023 5 z 5


Déjà vu Déjà vu David Urban

Čekala jsem více, proto asi převážilo zklamání. Příběh byl předvídatelný, postavy vesměs velice nesympatické, dialogy nudné, mrtvoly až moc detailně popsané...Nejspíš jsem si měla vybrat jinou knihu, pokud by nebyla takto morbidní, asi bych dala vyšší hodnocení.

20.06.2023 2 z 5


Zásnubní prsten Zásnubní prsten Vlastimil Vondruška

Ano..je to tak skoro pokaždé. Dvě třetiny knihy výborné, konec uspěchaný, nevěrohodný, spíš sci-fi než realita. Ale stejně Adama z Dobronína mám ráda a číst budu i další detektivku s ním.

13.06.2023 3 z 5


Kapsa plná žita Kapsa plná žita Agatha Christie

Miluji detektivky A. Christie a tato patří mezi mé velmi oblíbené. Je tam jemný, nenápadný humor, který v knihàch napsaných v současnosti velice postrádám. Že by její knihy byly zdlouhavé... mi nepřipadá ani nàhodou - oproti detektivkám Nesba či Rowlingové jsou to takřka novely!

24.05.2023 5 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Mám moc ráda Cormorana i Robin, ale tady se možná i úmyslně nikam dál neposunuli v osobním životě - autorka chce asi mít delší vývoj, kdyby se hned vzali, o čem bylo to bylo dál, že. Kniha je velice dobře napsaná, čte se skvěle, ale přece jen 970 stran je na detektivku moc. Také množství postav patrně hodně lid odradí. Mně to sice nevadí, ale raději bych měla 3 detektivky...i z praktického důvodu, strašně špatně se to drží v ruce a bolí z toho záda! Stop je tady k odhalení vraha dost, já jsem měla jasno okolo 300. stránky.

10.05.2023 4 z 5


Quo vadis Quo vadis Henryk Sienkiewicz

Také dle mě jeden z nejkrásnějších historických románů...mám moc ráda tu pasáž, kde i svatý Petr začne pochybovat.

04.04.2023 5 z 5


Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Hezká, laskavá a milá kniha. Na mě trošičku naivní a romantická...ale holt nemam být starý cynik!

28.02.2023 4 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

Je s podivem, kolik lidí dává tak vysoké hodnocení knize, která je brutální, překombinovaná, nevěrohodná a zdlouhavá. Není to detektivka, je to čirá fantasmagorie. Policie se chová na hranici demence, jak popsali jiní, za to vrah má nadpozemské schopnosti. V knize není jediná zajímavá myšlenka, věta, postřeh, natož vtip. Z celé série uznávám Svědkyni ohně, ta se jim jediná povedla skvěle, ale to ostatní bude časem vyhodnoceno s odstupem jako naprostý brak.

19.01.2023 2 z 5


Bubáci pro všední den Bubáci pro všední den Pavel Buksa

Originàlní, vtipné, skvěle napsané...zàvidím autorovi jeho invenci!

26.10.2022


Není kouře bez ohýnku Není kouře bez ohýnku Agatha Christie

Pro mě -jako i mnoho dalších čtenářů- jedna z nejlepších, nejoriginálnějších i nejvtipnějších detektivek od Agathy. Nàmitky čtenàřky na happyend chápu, za mlada mě to také trošku dráždilo, ale lety to čím dàl víc oceňuji. Svět i detedktivky jsou drsné, kruté někdy bez špetky naděje...takže ten dobrý konec tu předchozí hrůzu vyvàží.

13.10.2022 5 z 5


Morový testament Morový testament Vlastimil Vondruška

Výborné.

23.06.2022 5 z 5


Vraždy podle abecedy Vraždy podle abecedy Agatha Christie

Jedna z nejlepších detektivek od A. CHRISTIE.

23.06.2022 5 z 5


Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Moje první kniha od této autorky. Očekávala jsem víc rafinovanosti, tajemnosti a hlubší psychologii postav. Děj předvídatelný, zbytečně rozvleklý, 3 hlavní postavy mi k srdci nepřirostly, bohužel...konec to zachránil, je poměrně zajímavý...také mně přijde kniha a autorka velice přeceňovaná, nebo je to tím, že je málo vynikajících spisovatelů???

31.01.2022 3 z 5


Olympia Olympia Volker Kutscher

Skvělé zakončení výborné série detektivek v předválečném Německu s výstižnou atmosférou, která rok od roku houstne, tak jak se nacisti dostávají k moci. Mně na rozdíl od jiných recenzentů přirostla nejvíc k srdci právě Charly, proto jsem i dala plný počet hvězdiček. Za minulé dva roky jsem přečetla řadu knih, kde byly ženy hlavními postavami, ale žádná z nich mě nezaujala a neoslovila tak jako paní Rathová!!! Možná je až trošku zidealizovaná, ale to mi neva, už bylo na mě moc různých ženských povahových deviací. Někdy se autorky/ autoři předhánějí v tom, jak podivnou osobu vytvoří. Charly pro mě byla ztělesním inteligence, charakteru, humoru a lidskosti...díky za to, pane Volkere.

12.01.2022 5 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Už jsem pár knih od autorky přečetla a nepatří k mám nejoblíbenějším, takže jsem od ní moc nečekala, o to víc mě zaujala. Neruší mě střídaní časů, postav ani nic dalšího. Je tam hodně z lidských špatných vlastností, chybí trochu více pochopení, empatie, ale toho asi autorka není bohužel schopná. Jsem zvědava, zda někdy bude schopna napsat poněkud pozitivnější knihu, ale odhaduji, že ne...

19.07.2021 3 z 5


Robin Robin Zdena Frýbová

Jedna z nejlepších knih na splín, depku a beznaděj. Ironie, nadhled a výborné hlášky. Vřele doporucuji.

23.05.2021 4 z 5


Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

Bohužel velké zklamání. Autor se snaží vyvolat, děs, hrůzu a napětí, ale nedaří se mu to ani trochu. Pro mě únavné, dlouhé a nudné čtení bez špetky humoru.

29.04.2021 2 z 5