Morový testament

Morový testament https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484498/bmid_morovy-testament-La3-484498.jpg 4 234 54

Vražda italského studenta, který začal navštěvovat rétorickou školu Jindřicha z Isernie na Vyšehradu, je nepochopitelná. Neměl žádné peníze ani nepřátele a v Praze byl teprve dva týdny. V téže době přijde za Oldřichem z Chlumu syn zámožného staroměstského patricije, jemuž se ztratil otec, a žádá o pomoc. Díky osobní přímluvě urburéře Mikeše se Oldřich případu ujme, ale zpočátku tápe. Žádní svědci, žádné stopy. Až s nadějnou hypotézou přijde panoš Ota. Nitky totiž vedou hluboko do minulosti až do samotné Bologni.... celý text

Přidat komentář

tlllk
24.03.2024 5 z 5

Osvedčená trojka, dáva záruku pohodovej oddychovej detektívky bez stresu, a prekombinovaného prípadu. Ako audio si to nechávam ako liek na dušu a prečistenie mozgu.

MartaPear
14.01.2024 4 z 5

Tentokrát jednodušší zápletka, tudíž čtivější.


Jaruš7
22.11.2023 5 z 5

Audiokniha skvělá.

Osudový výběr.
Pro zklidnění životních útrap mi byla tato audiokniha dárkem zhůry seslaná.
Testament - končící kapitola kusu života.

Kniha jako všechny jenž mám ve své " VONDRUŽKIÁDĚ" jsou psané tak, aby něco z historie uvízlo v paměti a pro pohodu a ostrovtip potěšily oddané čtenáře tohoto autora.

Chytře vymyšlená lest za účelem zisku ale není dokonalá. Chyby jsou spolu s hamižností důsledkem nezdaru, jenž ale tvrdě odolává vyšetřovací královské trojici. Kde jinde než v šenku a u milostných avantýr se dají získat informace k mordu a podivným skutkům, jenž vedou velkému podvodu.

Příjemný poslech i zážitek. Díky.

Parus
08.08.2023 4 z 5

Chytrá napínavá detektivka ze středověkého prostředí.

jarin58
22.06.2023 3 z 5

Pominu li časové nesrovnalost,stále docela dobré.

JanusRay
13.02.2023 1 z 5

Další pokračování pátrání Oldřicha s Chlumu. není už příliš časových oken kam umístit další případy. Tento začíná po Záhadě Zlaté štoly a je, ze zatím čtených příběhů, tím nejslabším. Pozorný čtenář odhalí pachatele cca v polovině knihy. Zastavím se jen u dvou, do oka bijících nepřesností. Zikmund Huler nebyl rychtářem na Havelském rynku, ale komořím Václava IV o téměř 200 let později.. A rychtu si těžko mohl koupit už z principu funkce rychtáře. Daktyloskopie je pak použita o více jak 600 let dříve, snad aby byly Čechové světoví. Použití daktyloskopie je doloženo poprvé v Indii, britským úředníkem. Jako čtenář bych autorovi doporučil Oldřicha z Chlumu opustit a více se k němu nevracet. Případně začít dílka vydávat v sešitovém vydání na jedno použití. P.S. Opravdu musí být sodomie již dnes v každém díle?

Pavlnka
09.02.2023 4 z 5

Pěkné čtení, zajímavá zápletka. Mi se kniha líbila.

Ladinek
07.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Zikmund Huler? To jako fakt? To se teď bude každý padouch jmenovat Zikmund Huler? Jako ten Zikmund Huler, co ho popravili XV. století?

Danuše7
11.12.2022 5 z 5

Zase hezká kniha, dobrá zápletka a napínavý děj.

levac
27.11.2022 4 z 5

Za mě trochu slabší, opravdu hoodně nevěstek :), ale pořád příjemná oddechovka.

Vojslava
03.10.2022 4 z 5

Tak nakonec i tady jsme se dobrali k moderním důkazním prostředkům! Ale jinak příběh v zásadě dobře skloubený (ta paralela řešení, kde se v zásadě obě linie doplní tak, že jedna bez druhé by řešení nedala, ujde) a méně nepřirozeně rozvíjený, byť stále hnaný až příliš tryskem. Ale titul mne uspokojil víc než dost dlouhá řada autorových předchozích děl, byť i tak to nebylo nic jiného než hodně lehká víkendová četba.

Kanimůra2
14.09.2022 5 z 5

Kdo má rád knížky pana Vondrušky, nemůže být zklamaný. Je to prostě záruka pohodového čtení.

olívoil
09.09.2022 5 z 5

Zatím poslední příběh Oldřicha z Chlumu a jeho pomocníků Oty a Diviše opět nezklamal.........vyšetřování stejného případu ze dvou stran...........o co se jednalo? o majetek........faleš, zlo a smrt nevinných lidí

TeaPeter
18.08.2022 3 z 5

Dějově byla kniha nepříliš uspořádaná a nejedna věc zůstala nevyřešená nebo nevysvětlená. Ale pořád slušný průměr. Zajímavé bylo uplatnění právního institutu morového testamentu. To mě přimělo si o tom něco dohledat. A byl jsem překvapený, že se užíval už v římském právu (testamentum pestis tempore conditum) - o to divnější mi přišlo, že podle knihy ho v Čechách nikdo moc neznal. Na římském právu přece právnická studia začínají. Uznávání cizozemských listin neřeším, to asi tak jednoduché ve středověku nebylo.

Turlogh
13.08.2022 3 z 5

Zatím ze všech Vondruškových knih, které jsem četl, příběh absolutně nejslabší, šitý horkou jehlou, plný nelogičností, skoro bych řekl, že to snad ani mistr Vondruška nepsal. Howgh.

Standa24
09.08.2022 4 z 5

Pokud čtete sérii Hříšní lidé Království českého popořádku a dostali jste se až k 29. dílu, tak už vás nemá co překvapit a víte, co můžete od Oldřicha, Oty a Diviše čekat. Tento díl se opět trochu vrací do minulosti a časově navazuje na příběh, který se odehrával v Jílovém u Prahy. Trochu mě překvapily Otovy skoro neomezené finanční možnosti, když mohl rozhazovat stříbrňáky plnými hrstmi, aby získal indicie vedoucí k vyřešení případu.

jana1976
04.08.2022 5 z 5

Jako vždy krásné a oddechové čtení. Po knížkách od pana Vondruška vždy ráda sáhnu.

rlupinek
27.07.2022 5 z 5

Napínavá detektivka, několik dějových linií, které se na konci protnou. Čtenář je nucen číst opravdu pozorně, protože je to případ velmi zamotaný. Asi bych uvítal, kdyby se v závěru při soudním přelíčení zopakoval celý příběh od začátku. Je zde uvedeno jenom to, jak byl usvědčen hlavní pachatel z podvodu, ale ne, jak byl usvědčen z tolika mordů - asi pochopil, že nemá cenu zatloukat a drze se přiznal...

Kami33
22.07.2022 5 z 5

Připadá mi, že menším útlumu opět pan Vondruška píše tak, jak jsme byli zvyklí. Zábavné, čtivé knížky, které přináší odpočinek a pohodu. Tato je podle mě jedna z nich.

PREBURDA
19.07.2022 5 z 5

Po pár předešlých dílech, konečně klasické napínavé detektivní oddychové počtení, pana Vondrušky. I když každý z naší "party" vyšetřuje v jiných končinách, ve výsledku je to jeden velmi pěkný zamotaný detektivní příběh.