Masoterian Masoterian komentáře u knih

☰ menu

Dům mrtvých Dům mrtvých Steven Erikson (p)

(SPOILER) U Fenerových čpících koulí, to byl teda náhul. Předem se omlouvám za vidláckej comment plnej spoilerů, ale nějak si, jsa přeplněnej dojmy, nemůžu pomoct, třeba časem vypotim něco kontruktivnějšího. Popravdě ani nevim, čím začít. Měsíční zahrady se mi líbily hodně, ale proti tomuhle se jednalo o pouhou předehru. A přestože jsem to svým způsobem čekal, mě nic nemohlo připravit na fakt, že po - byť poměrně nestandartním - rozjezdu, autor vytočí motor do červenýho a strhne volant do protisměru i s chudákem čtenářem na sedadle spolujezdce.

Dlouho jsem nečetl něco, do čeho bych byl takhle emočně zainvestovanej. Všechny linky jsou skvělý, všechny postavy ze sebe vydávaj maximum, když je mistr loutkář Erikson nechává umně tancovat kolem centrálního motivu Smrště. Ať je to Šumařova parta navrátilců chycená v chaosu sbíhání převtělenců, Felisín a její kolísání mezi dětskou naivitou a předčasně získaným pragmatismem (tvrdé stvoření, jak prohlásil Kulp, r.i.p.), Kalam a jeho krvavá krasojízda, Mappo a Icarium - nejosobnější linka ze všech aka i cesta může být cíl, všechno jsem to žral i s navijákem. Ovšem o parník (pardon, o lígu :D) před ostatníma táhne živoucí ;) mýtus Coltain a jeho Psí řetěz, vpravdě srdcervoucí záležitost, kde prostě chcete věřit i tam kde slovo "naděje" pozbývá významu.

Moc cenim, jak autor dokáže popsat hrůzy války a její dopad na civilní obyvatelstvo. V jeho podání válka není vůbec cool, je špinavá a bolí, a to přeživší stejně jako oběti. Spousta jiných autorů, i béčkovějších a okázale dávajících na odiv svojí nepřiposranost, nikdy nezajde takhle daleko. Nijak se v tom násilí nevyžívá, spíš ho popisuje věcně a s odstupem, podobně jako historik Kalous, ve kterým se určitě tak trochu vidí :). Vůbec celý Coltainovo tažení je psaný tak sugestivně, že máte pocit jako by vás prach na patře nutil ke kašli a krčíte nos před závanem kobylinců.
Potěšila mě pasáž se zásahy Trygallský obchodnický gildy. Připomněla mi, že si autor, při svý nelítostnosti, rád nechává zadní vrátka, za což jsem mu, jako čtenář kterej si stačil za dva díly oblíbit celou řadu charakterů, hluboce vděčnej. :))

No zkrátim to, jsem nadšen, samotnej závěr pořádně zamíchal kartama, a já bych upsal duši mistru Kápě abych měl další díl před sebou hned teď - tím spíš, jak autor naznačuje co probíhá na druhým kontinentu. Žel, nezbyde mi než čekat na vydání Planety 9, ty starší nejdou sehnat a nahražky jako audio nebo e-knihy nejsou nic pro mě. Sorry za tuhle nekonzistentní matlaninu :D ale muselo to ze mě ven. Jeden z těch případů, kdy mi 5* přijde jako málo.

04.07.2023 5 z 5


Metro 2035 Metro 2035 Dmitry Glukhovsky

Co k tomu napsat a zároveň se vyhnout spoilerům? Snad jenom že dokážu pochopit jak nadšený, tak kritický komentáře. Záleží, co od toho čekáte, respektive čekali jste od celý ságy. Z celý trilogie, tenhle díl nejvíc připomíná hru. Arťom vyfasoval plot-armor a jeho kontakty v Metru i imunitu vůči radiaci by mu záviděl i soudruh Bessolov. Ovšem pořád má daleko k primitivnímu akčňáku. Je pravda co zmiňuje ve svým komentáři R47 - autor podkopává původní vyznění, osobně mi přišlo, jako by ho to spravedlivý rozhořčení ovládlo natolik, že ztratil soudnost a snažil se sdělit moc věcí najednou. Finálová cca čtvrtina přes sebe plácá tolik motivů, že by si zasloužila rozdělit na dva díly. Ovšem velký množství z nich - davová mentalita, neochota vyměnit nejistou budoucnost za bídnou ale pohodlnou přítomnost, propaganda, pseudo-vláda privilegovaný hrstky šedých eminencí prezentovaná vlastně jako filantropie - "Lidi to takhle chtějí" "Chráníme lidi před nimi samými" atd - zachytil fakt přesně a mrzelo mě, že je nerozpracoval víc. Hodnotim vysoko, protože jsem se bavil hodně, ale na předchozí dva díly se to nechytá. Závěrem snad jenom dodám, že bych každýmu beznadějnýmu snílkovi přál ženskou jako je Aňa :))

11.05.2023 4 z 5


Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Podle mě dost nedoceněná nebo možná nepochopená záležitost. V jedničce vlastně nemáme žádnýho klasickýho protagonistu. Skutečným hlavním hrdinou jsou samotný prostory metra, moskevský vnitřnosti prolezlý parazitujícíma zbytkama lidský rasy, se všema jejíma ideologiema a zoufalýma snahama dát celý tý parodii na život něco, co alespoň vzdáleně připomíná řád, nebo nějakej smysl proč pokračovat dál. Arťom nebyl ani tak protagonista, jasně, sledujeme všechno jeho očima, ale on sám je stěží víc než pozorovatel, podobně jako samotnej čtenář.

Dvojka na to jde jinak. Autor sází na to, že se, aspoň trochu, už v metru vyznáme, a předkládá nám pár klasických hrdinů a pár jejich motivací. Takových motivací, že by za jiných, normálnějších okolností působily klišovitě, nebo rovnou trapně. ALE, neni právě fakt, do jakých kulis a okolností je to hozený, pro celkový hodnocení naprosto zásadní? Vždyť se bavíme o světě, kde se podřezávaj krky pro pár patron, kde se lidi žerou navzájem, kde matka prodá svoje dítě pedofilovi za kousek žvance, kde lidi dělaj co můžou, aby zopakovali všechno, co v první řadě vedlo k tomu, že teď musí živořit v metru. Neni skvělý, že i v tomhle bordelu existujou lidi, schopný se upnout k něčemu, pro většinu jejich soukmenovců naprosto fantasmagorickýmu, jako je osudová láska nebo historickej epos pro příští generace? Žít ve stejným světě, asi bych si taky ťukal na čelo. Ale zároveň by mi to přišlo ohromně sympatický :). A možná i dodalo naději, že lidstvo ještě neni úplně ztracený.

06.04.2023


Měsíční zahrady Měsíční zahrady Steven Erikson (p)

Většina komentářů tady je přesná. Opravdu dost čtenářsky náročná a nepřístupná záležitost. Autor prdí na nějaký postupný představování svýho světa a jeho pravidel, spíš se jím sám opájí a nějakej čtenář ho zajímá asi jako hodnota HDP v Botswaně. Má ovšem štěstí, že jím vymyšlenej svět je opravdu zajímavej, špinavej i pestrej, krutej i laskavej, osázenej spoustou rozličných ras i propracovaných charakterů.

Nicméně, musim uznat, že ta přehršel jmen, míst, ras a událostí na mě - nazdory častýmu listování zpátky na rejstřík postav a mapu - díky bohům za ně - byla trochu moc a po cca dvou stovkách stran jsem knížku odložil. Na dobrý dva měsíce.

Ovšem, jak to tak bejvá, nedalo mi to spát, a po mým návratu do Malazu, jsem zbytek zfouknul během dvou dnů a na konci - po vpravdě monumentálním finále - byl opravdu zvědavej, co bude dál. Moc se mi líbí naprostá nejednoznačnost postav. Každýmu se dá svým způsobem fandit a popravdě si nevybavim nikoho, koho bych vyloženě neměl rád. Akorát mi přišlo, že si autor není úplně jistej v kramflecích, co se týče dynamiky mezi postavama v milostnejch linkách. Zatímco Kvítko a jeho nesmělý teenage oťukávání s Kalistou a s Apsalar působí fakt věrohodně, tak to osudový zahoření mezi Paranem a Besanou mi přišlo fakt šup-šup, i když je to dobrá linka.

Svět sám o sobě je fascinující a já z něj opravdu chci poznat víc. A, i když to asi bude pár let trvat, jsem odhodlanej - aspoň zatim :) - tuhle monstrságu dotáhnout do konce, protože po pouhým jednom díle mám dojem, jako bych jí to dlužil :)). Apropos, respekt autorovi doslovu, vyhajpovat na další díly se mu povedlo dokonale. Takže nashle v Domě mrtvých. Doufám, že si Planeta9 pohne. :)

31.01.2023 5 z 5


Hardcore Mona Lisa Hardcore Mona Lisa William Gibson

(SPOILER) Sorry, budou kvanta spoilerů, nevim jak o tom bez nich něco napsat :)) Tak nakonec jsem většinu z toho pochopil - teda asi :D Chápu, že ony entity zrozený v kyberprostoru toužily po vytvoření jeho alternativní verze, nezávislý a skrytý před člověkem, a chápu, že k něčemu takovýmu potřebovaly dobrovolnej svazek mezi UI a člověkem s unikátní vazbou na kyberprostor. Chápu i motivace většiny postav - u konstruktů jako je Fiňák je to jasný, u Molly zrovna tak, stejně jako Mona, i když tam nevim jak dlouho jí může něco takovýho naplňovat, Angie, no dejme tomu, vzhledem k její, jak jsem napsal, unikátnosti. Ale Bobby? Proč jako? Vážně jeho ambice sahaj tak daleko, aby se do toho vložil takhle radikálně? Nebo je to mnohem jednodušší, a prostě chtěli bejt spolu, bez všeho Sense/netovýho pozlátka - a jestli, tak zase, proč takhle? Nebo od každýho něco? To jsou otázky, na který asi nikdy nedostanu odpověď.

Každopádně, knížka je super, určitě si v budoucnu celou trilogii projedu ještě jednou, třeba mi nějaký souvislosti ještě docvaknou, no a třeba taky ne :)) Všem kyber nadšencům ale návštěvu Sprawlu určitě doporučuju, stojí to za to.

02.07.2022 5 z 5


Vládci strachu Vládci strachu Jiří Kulhánek

No ty vole. Typická fantasy brakovka a plnohodnotnej román v jednom, kterej dokáže vykřesat až překvapivě silný emoce. Hrozně mě baví, jak je to, navzdory ryze fantasy tématu, pojatý "civilně", jak to jde do hloubky ohledně vztahů hlavního hrdiny a celý jeho rasy k obyčejným lidem a jejich jepičím životům, o nesmyslnosti navazování důvěrných vztahů k nim, o běžných strastech existence v prostředí, který ho nikdy nemůže pochopit, natož přijmout. Vlastně taková psychologická studie psaná z upírova pohledu :))

O to víc s tim pak kontrastujou ryze béčkový motivy, jako záporácká parta nejlepších lovců napříč stoletíma, tvořená kanibalem, zápaďáckým pistolníkem, knězem a esesáckým oficírem. Stejně jako všechny ty až splatterovsky přepálený masakry.
Nicméně si myslim, že nejsilnější je to v oněch komornějších momentech, hlavně motivy s umírající Klárou a s polským doktorem patří mezi největší highlighty Vládců.

Fantastická záležitost, a fakt, že se vlastně jedná o debut, jde úplně mimo moje chápání. Něco takovýhleho by chtěl napsat Kotleta, ale prostě na to nemá.

20.05.2022 5 z 5


Hrabě nula Hrabě nula William Gibson

Podle mě čtenářsky přístupnější než Neuromancer. Měl jsem s tim ovšem stejnej problém, jako s většinou těchhle příběhů, který jsou vyprávěný formou několika paralelních dějových linek. První příběh začne fakt silně, opravdu mě zajímalo co bude dál, ale po dočtení kapitoly jsem zjistil, že si musim nechat zajít chuť , čekaly mě totiž rozjezdový kapitoly ostatních linek. A to se opakovalo v pravidelných intervalech, ta oscilace mezi nadšením a frustrací. Naštěstí, všechny tři linie jsou dostatečně zajímavý, jinak by to byl mnohem větší problém, přesto ale mi to rušilo celkovou flow.

Nicméně, Gibson je vychytralej parchant. Ve chvíli, kdy všechno zacvakne na svý místo a vám dojdou souvislosti nejen mezi oněma linkama, ale i s Neuromancerem, je najednou, jak mávnutím kouzelnýho proutku, vše odpuštěno. Opravdu docela chytrá a propracovaná záležitost, a já vlastně nemam jinou možnost :)) než se vrhnout na Monu Lisu.

15.04.2022 5 z 5


Cabal - noční rasa Cabal - noční rasa Clive Barker

Strašnej brutál. U většiny jiných autorů by to až zavánělo obsesí, ale Barkerovi se nějak daří navodit dojem, že všechno to ultra-násilí do jeho světa přirozeně patří. Umí v tom chodit, hodně mi v tomhle ohledu připomíná filmografii Roba Zombieho. Zajímavá malá story, ale taky mi to přišlo zbytečně zkratkovitý, dost paradoxní vzhledem k jeho obvykle rozmáchlýmu, Kingem silně inspirovanýmu stylu. I tak, zábavná jednohubka a fajn počtení.

15.04.2022 4 z 5


120 dnů Sodomy 120 dnů Sodomy Donatien Alphonse François de Sade

Dostalo mě, že na rozdíl od Passoliniho filmu, kde je zápletka zaobalená do srozumitelnýho podobenství - ať už alibisticky nebo ne -, je tohle prostě jenom psychopatická prasárna :)). Autor si na nic nehraje, jeho fantazie nezná mezí a když si říkáte něco ve smyslu "No, to je teda už docela hustý", tak další stránka ještě přitvrdí. Vždycky jsem byl svým způsobem hrdej na to, co dokážu vymyslet za bizarnosti, ale už po pár kapitolách mi bylo jasný, že proti panu markýzovi jsem přinejlepším amatér :D.

Nicméně, nejvíc mě zaujalo, že když necháte stranou veškerou kontroverzi, zjistíte, že je to fakt dobře napsaný a docela čtivý. Až mě trochu mrzelo, že všechny části mimo prologu a prvního aktu jsou braný vpodstatě rychloposuvem. Postavy sice - mimo ustřední čtveřici - nejsou nijak extra prokreslený, asi i vzhledem k jejich počtu, ale některý se zajímavě profilujou, bavila mě ta různorodost lidských povah v kontrastu s takhle extrémníma podmínkama a jejich adaptace na ně, zvlášť jsem si oblíbil Julii.

Podtrženo sečteno, asi je divný, říct o takovýhle knize, že se mi líbila, a těžko si jí někdy přečtu podruhý, ale hodnotit musim vysoko. Na takhle intenzivní zážitek se nezapomíná.

08.03.2022 4 z 5


Sám a sám Sám a sám Richard Evelyn Byrd

(SPOILER) Docela drsnej antarktickej survival kterej ale spíš obstojí jako psychologická studie. Byrd byl člověk, ke kterýmu se skvěle hodí přívlastky jako 'inspirující' nebo 'motivující', ale přišlo mi, že v jeho případě to hraničí až s obsesí, nebo rovnou s něčim podobným flagelantským sklonům. Celej jeho mindset je pro většinu dnešní - a asi i tehdejší - společnosti nepochopitelnej. Ta naprostá neochota připustit si, že na něco nestačí, zarytý přesvědčení, že ukázat jakoukoliv slabost je pro chlapa nepřijatelný, častý přecenění svých schopností a vlastně celková nepřipravenost na celej ten jeho vysněnej podnik, tohle všechno se mu v těch extrémních podmínkách nasčítalo a nakonec ho stálo hodně draho a nejsem si jistej, že jde o vlastnosti dobrýho velitele.

Na druhou stranu, není pochyb o jeho až nelidský houževnatosti, cílevědomosti a loajalitě ke svým podřízeným, který vždycky stavěl na první místo a nežádal po nich víc, než sám od sebe.

Moc se mi líbilo, jak nakonec došlo k jeho záchraně. Jak ho jeho mužstvo mělo přečtenýho a uvědomovalo si, že by tam ten tvrdohlavec radši chcípnul, než aby požádal o pomoc a tím je vystavil nebezpečí, tak v podstatě zosnovali záminku, jak se vydat na cestu z jiných důvodů - což o nich i o Byrdovi vypovídá taky dost. Zajímavý čtení, nečtěte to ale jako dobrodružnou záležitost, spíš takovou hodně osobní zpověď s prvkama survivalu.

28.11.2021 4 z 5


Rozpoznání vzorů Rozpoznání vzorů William Gibson

(SPOILER) Spíš 4 a půl *. Až do schůzky s Doroteou v moskevským baru jsem byl přesvědčenej, že si to zaslouží absolutorium. Ale potom se - do tý doby poměrně umírněnej - Gibson trochu utrhnul ze řetězu a na to jak to celý působí civilně mi finále přišlo prostě přepálený. Do tý doby mě to úplně pohltilo - pochmurná atmosféra, zajímavá hlavní hrdinka, originální zápletka i hrdinčina motivace jí přijít na kloub. Opět vytříbenej Gibsonův styl, kde by spousta obratů obstála jako citace. Nicméně, přestože mě poslední kapitolka trochu uchlácholila, bych si vyvrcholení takovýhle story představoval komornější. Taky mi přišlo, že se všichni domluvili nějak rychle, a nijak moc na Cayce netlačili ohledně původu adresy, kterou vypátrala. Nakonec po úvaze těch 5* přece jenom dám, vzhledem k tomu jak jsem to hltal by mi přišlo nefér dát míň, ale vztyčenej ukazovák si neodpustim :)

19.05.2021 5 z 5


Křížová palba Křížová palba Štěpán Kopřiva

Bacha ma mikro-spoilery. -- Wow ! Čekal jsem hodně, ale tahle Palba mi vážně ustřelila hlavu i s kšiltovkou. Náš - stále bezejmenej - hlavní hrdina je zpátky, sarkastičtější a cyničtější, než dřív. Události Rychlopalby se na něm podepsaly víc než si představoval, a přesto, že se snaží žít "normálně", tak nějak spokojenej, natož šťastnej, rozhodně neni. A netrvá vlastně ani tak dlouho, než se s prvním symbolicky vyžahnutým redbullem vrhá po hlavě zpátky do stoky pražskýho podsvětí. Hrozně se mi líbilo, jak jsou na něm znát jeho předchozí zkušenosti - jeho výslechový metody jsou bezohlednější a uspěchanější, často je nucenej zbrkle improvizovat, což si sám uvědomuje a hledí z místa činu rychle vysmahnout, než se to vyslýchanýmu rozleží v hlavě, mnohem víc se distancuje od oficiální služby, vlastně při svých sólo pátráních přebírá úplně jinou identitu - i jeho morální kompas se mnohem víc vychyluje, pochybuju že jeho starší já by vůbec přistoupilo na takovou splátku Myšičkova dluhu, která to celý odstartuje. Paradoxně to všechno na něj působí jako jakási forma terapie, která mu umožňuje dát si do pořádku osobní život, když už né ten profesní. Prostě vývoj charakteru na jedničku.

Co dál? Je vážně pozoruhodný, jak lehce Kopřiva přeskakuje mezi žánrama, kolik motivů je schopnej do případu nenásilně začlenit, některý z nich by obstály i samostatně (náhled do zákulisí realitky, studna!!!). Taky akce - to byla snad jediná věc která mi docela vadila na Rychlopalbě, kde to působilo jako pěst na oko -
tady působí daleko přirozenějc, přestože je jí mnohem víc a vážně svědčí celkovýmu dojmu. Jak zmiňujou ostatní, finální cca třetina je tak intenzivní, že jsem to přes blížící se třetí hodinu ranní prostě musel dočíst :) . Potěší návrat oblíbenejch vedlejších postav, ovšem všechny zastiňuje nováček Wichterle, na kterýho si - stejně jako hlavní hrdina - poupravíte názor každých deset minut :) . Když ve finále brnkli Kulíkovi a vyrazili jak Tři mušketýři, tak jsem nadšením nadskakoval na židli :)) Prostě paráda, kdybych chtěl bejt vyloženej hnidopich a mermomocí zmínit nějaký mínus, tak snad jenom to, jak autor zbytečně často zdůrazňuje hrdinovu sečtělost a kulturní rozhled vůbec, asi aby jsme ani na chvíli nezapomněli, že to fakt neni typickej policajt aka úplnej kretén :))

Nicméně jinak nemam slov, Kopřiva definitivně shazuje stigma talentovanýho béčkaře a nám nezbejvá než doufat, že na další díl nebudem muset čekat zase pět let. A přestože je mi jasný, jak tahle série benefituje z policejního prostředí a slangu, tak věřim, že jí v závěru avizovanej odchod od policie může jenom prospět.

24.11.2020 5 z 5


Rychlopalba Rychlopalba Štěpán Kopřiva

Musim říct, že tohle jsem od Kopřivy nečekal. A to říkám jako velkej fanda béčkovejch kruťáren, tudíž i Asfaltu a Zabíjení. Nikdy jsem nepochyboval, že má Kopřiva talent - stokrát větší, než glorifikovanej Kotleta - ale nenapadlo by mě, že se vytasí s po všech stránkách vyzrálou a "dospělou" krimi, která válcuje většinu z toho, co jsem v tomhle žánru dosud přečetl - mezi českýma dílama je to bezkonkurenční. Jasně, je to "jenom" variace na klasickej archetyp o týpkovi, kterýmu se hroutí profesní i osobní život, tak upře veškerou energii na něco o čemž sám ví, že jeho schopnosti nestačej, ale většinu času napsaná věrohodně a tak sugestivně, že jsem to žral i s navijákem. Přerod bezejmennýho hlavního hrdiny probíha zvolna ale jistě, nepřipomíná střemhlavej pád, ale spíš pozvolný klouzání do propasti, který se zuby nehty snažíte zadržet chňapáním po výčnělcích nějakýho reálnýho smýšlení a sebereflexe, než vám dojde, že to na výsledku nic nezmění, tak se stejně pustíte - dost blbá analogie, ale to mi to prostě připomnělo :) spoiler! - závěr je drsnej a nekompromisní jako někdy život sám, akorát znovu otevře hojící se rány a rozesere pár životů, snad jenom ten hrdina si v sobě něco uzavře - brilantní. Nicméně jakkoliv se mi to líbilo, dokonalý to není - paradoxně mi docela vadily ty akčnější momenty - vejprask bezdomovců a ten finální masakr - nejsou špatný, ale působí to nuceně a jak z jinýho světa, prostě se to tam nehodí, docela mi to nabourávalo ten realistickej feeling. I když chápu, že tyhle příběhy asi potřebujou nějakej akční climax. A jelikož lidi popisujou dvojku jako akčnější, tak mam z tohohle trochu obavy. Každopádně i tak jasných 5* a všechny palce nahoru.

23.08.2020 5 z 5


Megapolis Megapolis Miroslav Žamboch

Brutálně přepálená šílenost, kde si sice často říkáte, že méně je někdy více, ale přesto vám v důsledku nezbejvá, než uznale přikyvovat nad Žambochovou fantazií a totální absencí jakýkoliv míry nebo soudnosti. Povídky se smrtkou, barbínou nebo dvojčatama se zvířetem v těle zasloužej ovace ve stoje, zato želváci byli trochu moc i na mě :)) Nemůžu se zbavit dojmu, že by z toho byla dobrá televizní minisérie, kdyby si teda někdo mohl dovolit kvůli takovýmu námětu zaplatit všechny ty autorský práva. :)

22.05.2020 5 z 5


Underground Underground František Kotleta (p)

Tak bohužel. K čemu je moře nápadů a probleskující stylovost, když to neni stmelený žádnou vizí nebo podepřený alespoň průměrnýma spisovatelskýma schopnostma? Přesně tak. S Kotletou asi končim, připadá mi, že se od Nářezu nebo Peruna neposunul ani o milimetr, spíš naopak. Velká škoda. 1* za těch pár hlášek.

13.05.2020 1 z 5


Zabíječ orků Zabíječ orků Nathan Long

Neskutečnej škvár, kterej naplno prokázal jak Kingův odchod zasáhl Warhammer a Games Workshop celkově. Zajímavý charaktery který King budoval 7 dílů jednaj v naprostým rozporu s tím, jak pro ně bylo přirozený, svět ztratil všechno ze svý zajímavosti, akce je dementní, prostě všechno špatně. I u oddechovejch záležitostí jako je sága o zabíječích požaduju určitou kvalitu, aspoň v rámci žánru, takže knížce děkuju aspoň za to, že už vim, že jménu Nathan Long se mam vyhejbat jako moru.

29.02.2020 odpad!


Zabíječ obrů Zabíječ obrů William King

Asi nejslabší Kingův díl, kde je znát, že autor už tak nějak jede na setrvačnost. Tím spíš po dvou skvělých předchozích dílech. Pasáž na stezkách Prastarých, lehce říznutá Lovecraftem je fajn, ale zbytek mě moc nezaujal. Přesto je to docela čtivý a jako zakončení by to nebylo špatný. Proti následující megasračce od Nathana Longa je tohle na Pulitzerovu cenu.

29.02.2020 3 z 5


Zabíječ upírů Zabíječ upírů William King

Spisovatelsky nejzručnější díl, kterej na mě docela udělal dojem. Hodně se liší od zbytku série, vpodstatě se jedná o takovej fantasy road-trip skrz nevlídnou krajinu, kde jsou postavy čím dál víc zmáhaný a deprimovaný útrapama na cestě, jenom aby ve finále zjistily, že to co je celou dobu pohánělo dál, je nenávratně ztracený. Depresivní atmosféra, o charakterech se dozvíme víc než za všechny předchozí díly dohromady a finále je vpravdě nekompromisní. Taky velmi zajímavý autorovo pojetí upírský mytologie. Skvělej díl, a jasných 5*.

29.02.2020 5 z 5


Zabíječ bestií Zabíječ bestií William King

Dost možná nejlepší díl vůbec, kterej jsem prolítnul za jeden večer. Atmosféra obléhanýho města sužovanýho paranoiou, vnitřníma konfliktama, morem a beznadějí se zažere pod kůži. Charaktery jsou tvrdší než kdy dřív a je jasný, že v tomhle legendárním střetnutí nebudou hrát druhý housle. Akce je dávkovaná docela střídmě a asi i proto na mě působila propracovanějc. Dočkáme se tudíž nejen klasických hyper detailních bitek proložených ožíračkama, ale i vyšetřovací linky, dávky palácových intrik - jakkoliv každej, kdo přečetl za život aspoň dvě knížky, prokoukne pointu docela brzy - autor navíc poprvé poodhalí zákulisí svýho pojetí magie. Speciální plusový body za náhled do antagonistovy duše a celkově za prostor věnovanej druhý straně, snad jenom Thanquolova linka trochu zdržuje. Finální bitva mohla bejt delší, přesto očekávání naplnila a já musim dál 5*.

29.02.2020 5 z 5


Zabíječ draků Zabíječ draků William King

Fajnový pokračování, který ale přece jen působí jako takový intermezzo mezi návštěvou Pustin a střetnutím s hlavní hordou Chaosu. Hrdinové nabíraj síly na finální střet, Felixe s Ulrikou čeká pár morálních dilemat a všichni se stihnou párkrát ožrat ve městě trolobijců. Přišlo mi komický, že v době kdy je na obzoru největší konflikt za celý staletí, nedokáže hlavní parta myslet na nic jinýho, než je lov na draka :)) Líbí se mi, že postavy - i ty vedlejší mají spoustu prostoru a zajímavě se profilujou. Finále je strašně warhammerovsky přepálený, naše parta se střetne s drakem jenom proto aby uvízla mezi dvěma armádama. :)) Celkově fajn počtení, ale jak předchozí, tak dva následující díly jsou mnohem vejš.

29.02.2020 5 z 5