Sám a sám

Sám a sám https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21293/bmid_sam-a-sam-bw1-21293.jpg 5 123 32

Proslulá kniha líčí osobní prožitky polárního badatele, který se úplně sám vydal prozkoumat a zmapovat dosud neznámé oblasti Antarktidy. Admirál Richard E. Byrd přežívá sám polární noc roku 1934 na Předsunuté základně v Antarktidě na 80. stupni 8. minutě jižní šířky. Otrava oxidem uhelnatým ho málem připraví o život, zbaví všech sil a způsobí, že několik zbylých měsíců pobytu bojuje o přežití.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Alone , 1938


více info...

parxel
parxel
13.02.2023 3 z 5

Sám a sám je osobní zpovědí člověka, který strávil osamotě několik měsíců na předsunuté meteorologické stanici v oblasti Antarktidy. Schodou nešťastných okolností se přiotrávil oxidem uhelnatým a nebýt jeho kolegů asi by tam zemřel.

Upřímně si sám sebe v podobných podmínkách vůbec nedovedu představit. Když autor líčil, jak se oteplilo a teplota dosáhla na 18 stupňů pod nulou, tak mi z toho běhal mráz po zádech. Prostě nic pro mne. :)

Velikou výhradu mám ke stylu, kterým je kniha napsána. Přišel mi nezáživný, krkolomný a příběh se mi nečetl moc dobře. Podle mého názoru je vidět, že autor nebyl spisovatel a možná, že svou roli sehrál i špatný překlad, což nedovedu posoudit.

Celkově hodnotím knihu třemi hvězdami, protože po čtenářské stránce mi přišla spíše průměrná. Její hodnotu spatřuji především v osobní a autentické výpovědi. Doporučuji čtenářům, kteří mají rádi skutečné příběhy o souboji člověka s drsnou přírodou.

changaj
changaj
04.11.2022 5 z 5

Odhodlání strávit sám a sám polární noc na předsunuté stanici na Antarktidě se autorovi stalo málem osudným. Naprosto krajní životní situace, kterými si prošel (a který by naprostou většinu lidí totálně zlomily) popisuje věcně, včetně svých emocí. Z celé knížky opravdu sálá Byrdova železná vůle a mimořádná osobnost. Stejně realisticky popisuje rutinní práce s meteorologickými přístroji i vytržení nad harmonií polární záře, ale i svou paniku, když se nemůže dostat do stanice (když přimrznul vstupní poklop). Prostě knížka popisující naprosto limitní situace, kam se člověk může dostat. Byrd píše, že se ze základny vrátil jiný a myslím, že transformační potenciál má i jeho výpověď.


sasena
sasena
18.04.2022 5 z 5

Uz asi po třetí se vracím k této knize. Naprostá samota i v priznivejsich podmínkách by leckoho dokázala připravit o rozum, o to větší uznání si tento badatel zasluhuje. I když sám přiznává, že mnoho věcí podcenil a nakonec otrava zplodinami hodně zhoršila jeho úsudek, dokázal to, co by asi zvládl málokdo. Jeho přínos pro objevování a poznání Antarktidy je nezpochybnitelný. Kniha se čte jako napínavý thriller o přežití, reálie tak málo známého kontinentu jsou fantastastické. A doma v teple a pohodlí nám aspoň připomene, jak se máme skvěle v našem zatím pořád ještě mírném, přívětivém pásmu.

Masoterian
Masoterian
28.11.2021 4 z 5

(SPOILER) Docela drsnej antarktickej survival kterej ale spíš obstojí jako psychologická studie. Byrd byl člověk, ke kterýmu se skvěle hodí přívlastky jako 'inspirující' nebo 'motivující', ale přišlo mi, že v jeho případě to hraničí až s obsesí, nebo rovnou s něčim podobným flagelantským sklonům. Celej jeho mindset je pro většinu dnešní - a asi i tehdejší - společnosti nepochopitelnej. Ta naprostá neochota připustit si, že na něco nestačí, zarytý přesvědčení, že ukázat jakoukoliv slabost je pro chlapa nepřijatelný, častý přecenění svých schopností a vlastně celková nepřipravenost na celej ten jeho vysněnej podnik, tohle všechno se mu v těch extrémních podmínkách nasčítalo a nakonec ho stálo hodně draho a nejsem si jistej, že jde o vlastnosti dobrýho velitele.

Na druhou stranu, není pochyb o jeho až nelidský houževnatosti, cílevědomosti a loajalitě ke svým podřízeným, který vždycky stavěl na první místo a nežádal po nich víc, než sám od sebe.

Moc se mi líbilo, jak nakonec došlo k jeho záchraně. Jak ho jeho mužstvo mělo přečtenýho a uvědomovalo si, že by tam ten tvrdohlavec radši chcípnul, než aby požádal o pomoc a tím je vystavil nebezpečí, tak v podstatě zosnovali záminku, jak se vydat na cestu z jiných důvodů - což o nich i o Byrdovi vypovídá taky dost. Zajímavý čtení, nečtěte to ale jako dobrodružnou záležitost, spíš takovou hodně osobní zpověď s prvkama survivalu.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova
17.08.2021 4 z 5

Nejvíc se mě dotýkaly okamžiky, kdy Byrd reflektuje sebe, zvažuje, kolik říct... Samotná fyzická skutečnost, událost, která je popisována, stačí člověka ke knize připoutat. Ale ta druhá rovina, jeho vlastní přemýšlení o této zkušenosti, o sobě ve světle této zkušenosti, ta pro mě nese ještě zásadnější a skrytější dobrodružství. Je v tom něco velmi lidského a spojujícího.

kurama45
kurama45
21.02.2021 5 z 5

Byrd z vlastného rozhodnutia obýva malú, nie najlepšie postavenú chatku v Antarktíde, aby získal nové poznatky pre meteorológov. Vytešuje sa, ako si to tam všetko užije, kontroluje prístroje, zaznamenáva teploty bežne aj pod -50 °C, bráni sa pred útokom kukuričnej kaše a sleduje polárnu žiaru. Až na tú neznesiteľnú zimu celkom pohodička. Proste si užíva vlastné ja, veď na začiatku sa už nevie dočkať, kedy ho zvyšok partie opustí.

Ale… Najprv sa mu zaseknú dvere a mňa obleje studený pot, že keď sa poňho o pár mesiacov vrátia, nájdu dnu len múmiu. Potom ide na prechádzku, zablúdi a ja dostanem zimomriavky, že je znovu po ňom. Nakoniec sa priotrávi oxidom uhoľnatým a to si už aj on myslí, že tam skape. Spočiatku príjemná samota sa razom mení na nekončiaci horor.

Sám a sám je životopisný dobrodružný príbeh o odvahe a nezdolnosti ľudského charakteru, ktorý sa nesie v duchu najzvučnejších mien tohto žánra.

Keď som s tou knihou skončila, mala som na sebe dva páry ponožiek a obrovský sveter.

ludek.n
ludek.n
11.12.2020 4 z 5

Byrdova strhující „one man show“ Sám a sám je literaturou faktu psanou jako dobrodružný román. Richard Evelyn Byrd je mužem, který jako první člověk přeletěl oba zeměpisné póly, účastnil se řady polárních expedic a některé dokonce sám organizoval, financoval a vedl. V knize Sám a sám popisuje svůj několikaměsíční pobyt ve vnitrozemí Antarktidy na Předsunuté stanici. Kromě meteorologických pozorování a sledování polární záře v průběhu antarktické zimní noci, zde zkoumal i psychologické aspekty naprostého odloučení od civilizace v těch nejtvrdších podmínkách, jaké na Zemi panují. Na jedné straně badatel, jenž má vrcholný respekt k přírodě a jejím silám, na straně druhé dobrodruh, který kvůli prestiži a osobnímu zadostiučinění neodpíská akci, ani když mu nepřejí podmínky už hned na samém začátku. My čtenáři si ovšem díky této jeho „nezodpovědnosti“ můžeme užít parádní dobrodružný příběh podle skutečných událostí z prostředí, které nikomu nic nedaruje a kam cestovní kanceláře své turisty asi hned tak nevezmou.

Horal123
Horal123
05.10.2020 4 z 5

Byrdův osobní psychozážitek...

Switch
Switch
31.05.2020 4 z 5

Velmi zajímavé a hlavně mrazivé. Já osobně bych se na jendočlennou výpravu kamkoliv kde je zima nepřihlásil... Letos je to již druhá kniha, do které jsem se začetl a odehrává se v stále zamrzlé krajině (první byl Terror od Simmonse). Bylo zajímavé sledovat hlavního hrdinu Byrda a jeho myšlenkové pochody postupem času. Už ten pocit samoty musel být velmi skličující, když si člověk uvědomí, že se jedná o knihu podle skutečné události, kterou vypráví sám autor, který ve "své kůži" v tom mrazu přebýval. Nebavily mě pouze pasáže popisující specielní přistroje na sledování různých aspektů počasí, ale příběh jako takový určitě stojí za povšimnutí :-)

pazuzu
pazuzu
29.04.2019 4 z 5

Skvělá kniha. Občas sem mu tu samotu pod hvězdama zaviděl.

Karborund
Karborund
10.03.2019 3 z 5

Velká frajeřina, dokonale popsané pocity mezi sebou samým a prázdnou samotou.

1871
1871
20.02.2019 4 z 5

Právě jsem ukončoval marodku po 9 měsících. Vím, že to není totéž, jako být sám tak daleko od ostatních a v tak těžkých podmínkách, ale pomohlo mi to.

JP
JP
12.02.2019 4 z 5

Ještě než začnu, kterej Einstein má na svědomí ten překlad "Alone" jako "Sám a sám"? To je v podstatě negace toho názvu. Alone, Sám - jeden. Sám (jeden) a sám (druhej), tady už není sám ani jeden, mají sami sebe, už nejsou sami. Ok, teď už vážně: "Pochopil jsem, že můj svět se rozpadá na kusy." Yea, no shit, Byrd. Na jednu stranu mě cosi na samotě, na tom asketickém, odtrženém, osamoceném, způsobu, jak žít život, neskutečně bere. Je to cosi spirituálního, co vás změní, přiměje opravdu přemýšlet, nad sebou, hodnotama, životem. Ostatně, co jinýho dělat? Viděl jsem tucty filmů o tom, jak někdo překonává nějakou planinu, nebo něco na ten způsob. Byrd za sebe sice nechrlil žádný ultimátní moudra, koneckonců to byl badatel a ne Slavoj Žižek - takže ze mě, nejlepší na knize byly všechny ty faktografický interakce těla na extrémně nízkou teplotu, jak se co chová při -56, všechny ty detaily. Na stranu druhou jsem si říkal, že badatelé jsou svého druhu masochisti, hraničící s až sebevražednou mánií, psychopati. Byrd se navíc v jeden moment dokonce nazval mučedníkem vědy. Takže tedy, Richard Evelyn "Jesus" Byrd, málem natáhl brka, protože se rozhodl zchladit si hlavu. Jo, magor. Ale taky měl koule.

GingerXX
GingerXX
07.01.2019 5 z 5

Přečteno za čtyři večery i při dětech a předvánočním shonu. Nešlo jinak, příběh mě tak vtáhl, že jsem se stala součástí expedice se všemi jejími nepříjemnostmi.

Crozz
Crozz
28.10.2018 5 z 5

Hezká knížka, dobře se četlo, vtáhnutí do děje.

MaxK
MaxK
01.09.2018

Knihu jsem objevil čistě náhodně v rodinné knihovně a jako milovník polárních výprav jsem si ji musel okamžitě přečíst. Vyprávění o ztracené kuchařské knize prostě pobaví.

mgeisselreiter
mgeisselreiter
30.01.2018 5 z 5

Neuvěřitelné, jakou dokáže mít člověk vůli k přežití. Ale to přišlo až poté, co se tento člověk dobrovolně nechá "zazdít" sám v polární noci, kde teploty minus 20°C jsou ty nejvyšší, běžné jsou -40°C až -50°C a mnohdy klesají i pod -60°C.
Pravda, kniha není psána až tak poutavě, dobrodružně a napínavě, jak by mohla (především první polovina), ale na druhou stranu nikoho nenechává na pochybách o 100% pravdivosti a skutečnosti (doplnění 24.4.22 - po letech jsem zjistil, že Byrd rozhodně není důvěryhodný, tedy nelze ani v této knize všemu 100% věřit). Život v takto extrémních podmínkách je zkrátka nepředstavitelný a číst o tom v jakékoliv formě je samo o sobě dobrodružství. 90% a 5*, 30.1.2018.

qerki
qerki
13.12.2017 5 z 5

Někdy člověk vyhrabe ve starých knihách z knihovny úplný skvost. Knížka o boji o přežití a obrovské vůli člověka, který se odmítl vzdát. Už napořád jedna z mých nejoblíbenějších.

kyssling
kyssling
02.10.2017 5 z 5

Skvělá kniha o velkém polárníkovi, dramatická. O tom v jakých podmínkách trávil čas na předsunuté základně svědčí věta z knihy :
"I když jsem nechal konzervy stát celé hodiny u kamínek, musel jsem z nich často dobývat obsah kladivem a dlátem."

Morgause
Morgause
21.07.2017 5 z 5

Nekonečná tma Rossova šelfového ledovce se zrcadlí v nekonečé tmě oblohy, kterou jen občas protnou záblesky polární záře či nesmělý náznak svítání kdesi daleko na severu. Někde v té pustině zahalené často i padesátistupňovými mrazy je ztracená malá chatka s primitivním vybavením, která je však na několik měsíců jediným útočištěm proslulého badatele admirála Byrda. Ten musí neustále volit mezi třeskutým mrazem, který postupně zevnitř obaluje celou základnu, a otravou plyny z jediného zdroje tepla a světla... A Byrd zjišťuje, že si člověk často uvědomí až na pokraji smrti, co je pro něj vlastně opravdu důležité.